Author Topic: COVID-19  (Read 186538 times)

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25024
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #795 on: 07.10.21 - klo:04:10 »
Nyt kerrotaan olevan näin:

Koronapotilaiden määrä kasvaa huolestuttavasti – rajoituksia purettiin liian aikaisin, sanoo STM:n Varhila

Quote
Sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Kirsi Varhila katsoo, että Suomessa luovuttiin liian aikaisin koronarajoituksista.

Alun perin rajoitukset oli tarkoitus purkaa siinä vaiheessa, kun koko maan rokotekattavuus on vähintään 80 prosenttia. Suurin osa rajoituksista päättyi kuitenkin jo viime viikonloppuna, vaikka rokotekattavuus on kaukana alkuperäisestä tavoitteesta.

– Rajoituksia purettiin aika nopeaan tahtiin. Kun tultiin tähän lokakuun alkuun, lähes kaikki rajoitukset oli jo purettu, Varhila sanoo.

Nyt tietysti houkutus on vahva reaktioon: "Mitä minä sanoin!"

Quote
Tällä hetkellä voimassa ovat ainoastaan ravintolarajoitukset leviämisvaiheen alueilla. Muut ovat suosituksia.

– Kyllä me virkakunnassa olimme hyvin vahvasti sitä mieltä, että rajoituksia ei olisi ehkä näin laajassa mittakaavassa pitänyt purkaa.

Varhilan mukaan nyt päätöksiä uusista rajoituksista on vaikea tehdä, vaikka tartuntamäärät ovat nousussa.

Vielä enemmän tuossa. Kun koronapassia ei vieläkään ole käytössä, rajoitukset merkitsisivät nyt ihan yksioikoisia rajoituksia. Ja niinhin ei löydy nyt poliittiista kykyä, "varaa". Äänekästä "tapahtuma-alaa" ei nyt uskalleta yhtään ärsyttää. Kunnes tilanne äityy mahdollisesti vielä pahemmaksi.

Jos katsoo puhtaasti tapausmääriä, niin jo nyt koronatilanne on kyllä aivan yhtä paha kuin se oli viime keväänä, jolloin sen katsottiin perustelevan ravintoloiden sulkemisen ja pitämisen kiinni.

Quote
Suomessa rokotustahti oli vielä kesällä EU:n kärkitasoa. Syksyn myötä tahti on kuitenkin hidastunut ja Suomi on pudonnut alemmalle keskitasolle.

Pitää paikkansa ja ei pidä. Nyt rokotustahti on kyllä selvästi hidastunut. Mutta ei Suomi missään vaiheessa EU:n kärjessä ole ollut. Tämän näkee vaikka tästä triidistä, jossa on pitkin matkaa tehty asiassa vertailuja.

Kumulatiivinen kasvukäyrä itse asiassa näyttää, että 1. rokotuksissa vauhti taittui jo jossain kesän alussa, noin kesäkuun ja heinäkuun vaihteessa. Vaikka rokottamattomia kyllä oli. Koska niitä on vieläkin. 2. rokotusten käyrä jatkoi tasaista nousuaan syksyyn asti jo systeemistä johtuen: nuoremmilla oli mahdollisuus siihen vasta viiveen jälkeen.

YLE:n uutisesta löytyy EU-maiden vertailu nyt (tai noin kuukausi sitten, viikko 37), selkeänä pylväikkönä.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25024
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #796 on: 08.10.21 - klo:04:08 »
Jos katsoo puhtaasti tapausmääriä, niin jo nyt koronatilanne on kyllä aivan yhtä paha kuin se oli viime keväänä, jolloin sen katsottiin perustelevan ravintoloiden sulkemisen ja pitämisen kiinni.

Hyvin tilanne on tässä pääkirjoituksessa kuvattu:

Pääkirjoitus: Emme voi elää rokottamattomien ehdoilla – mieluummin korona­passi kuin taas uusi sulku Suomeen

Quote
Suomea voi uhata paluu tiukkoihin koronarajoituksiin, ellei rokottamattomien suurta joukkoa saada kantamaan vastuuta itsestään ja muista. Ainoa tepsivä suoja on rokote.
[..]
Se oli jo niin lähellä, mutta nyt se uhkaa taas loitota.

Nimittäin Suomen paluu takaisin normaaliin elämään.

Tilastot kertovat, että koronatartunnat ovat lähteneet taas nopeaan nousuun ja sairaaloiden venymiskykyä koetellaan.

Koronapassi etenee, mutta aikataulusta tulee tässä kaksi arviota:

Perustuslakivaliokunta hyväksyi koronapassin, mutta jätti auki, kuinka nuoret lapset voi velvoittaa käyttämään sitä – passi voi tulla käyttöön jo ensi viikolla

Quote
Passia käsitellään seuraavaksi sosiaali- ja terveysvaliokunnassa kiireaikataululla. Tämän jälkeen koko eduskunta päättää asiasta, ja laki hyväksytään presidentin esittelyssä.

Ylelle arvioidaan, että koronapassi voidaan ottaa käyttöön jo ensi viikolla, siellä missä rajoituksia mahdollisesti otetaan käyttöön.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Markus Lohi (kesk.) sanoo Ylen haastattelussa, että koronapassi olisi mahdollista saada käyttöön muutamien viikkojen päästä.
(lihav. HJ)

Näin Marin (lihav. HJ):

Pääministeri Sanna Marin: "Emme ole vapauttaneet yhteiskuntaa liian aikaisin"

Quote
Pääministeri vastasi sosiaali- ja terveysministeriön esittämään huoleen rajoitusten hätäisestä purkamisesta ja vetosi kansalaisiin: "Ottakaa rokotteet".

Hänen aikatauluarvionsa:

Quote
Suomen rokotekattavuus on tällä hetkellä EU:n alempaa keskitasoa. Marinin mukaan tähän on vaikuttanut kahden rokoteannoksen pitkä väli.

– Se selittää osaltaan, miksi kahden annoksen osalta emme ole vielä siellä 80 prosentissa. Mutta uskoisin, että muutaman viikon sisään siihen yllämme.

– Toivon mukaan pääsemme kaikista rajoituksista eroon muutaman viikon sisällä, Marin sanoi.
(lihav. HJ)

Mutta koska tuo raja on hallinnollisesti, eli siis hiukan mielivaltaisesti asetettu, voimme vielä nähdä, että taas kerran maalitolppia siirretään. On myös tavallaan makuasia, koska tämän ehdon voi katsoa toteutuneen:

Quote
Alueellisesti uusia rajoituksia voidaan kuitenkin joutua ottamaan käyttöön, jos tilanne jossakin sitä vaatii.

– Se on mahdollista ja se on meidän strategiamme mukaista. Mikäli alueilla tulisi sellaisia tautiryppäitä tai alueellisesti terveydenhuolto kuormittuisi vakavasti, niin viranomaisilla on velvollisuuskin käyttää niitä tartuntatautilain mukaisia keinoja, joita siellä on.

Viitaten uudelleen vertailuuni tämän puheenvuoron alussa. Nyt mennään vielä tässä:

Eduskunnan suurimmat puolueet eivät halua lisärajoituksia, vaikka koronatilanne pahenee ja sairaalakuormitus kasvaa

Mutta pahanilmanlintu sisälläni supisee, että kohta niitä rajoituksia saatetaan taas laajalti kannattaa.
« Last Edit: 08.10.21 - klo:06:02 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25024
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #797 on: 08.10.21 - klo:15:45 »
Tässäkin tutkija olettaa, että altruismi olisi tärkein ihmisiä liikkeelle paneva voima:

Miten loput suomalaiset saadaan rokotettua? "Vaikka taudin riski on itselle pieni, niin muiden suojaaminen olisi tärkeää", sanoo akatemiatutkija

Quote
Soverin mukaan yksi tärkeä viesti rokottamattomille olisi muiden suojaaminen taudilta.

– Vaikka taudin riski on itselle pieni, niin muiden suojaaminen olisi tärkeää.

Minä taas uskon, että vähintään pitäisi olla mahdollisuus nk. hyvesignalointiin. Eli pitäisi saada kerskua/joutua kerskumaan sillä netissä. Ja vielä parempi, jos siellä voisi morkata asiasta toisia! Tämäkin keino on nyt osoitetusti olemassa:

Rahallinen korvaus lisäisi korona­rokotusten ottamista, arvioi Lundin yliopiston professori

Quote
Uusi Science-lehdessä julkaistu tutkimus kertoo, että pieni, noin 20 euron suuruinen korvaus innosti ihmisiä ottamaan koronavirusrokotuksen Ruotsissa.
[..]
Muille annettiin tietoa rokotteesta tai heitä pyydettiin keskittymään ottamansa rokotteen myönteisiin vaikutuksiin toisille ihmisille.

Tutkimuksen mukaan vain siinä ryhmässä, joka sai rokotuksesta maksun, rokotushalukkuus lisääntyi verrattuna kontrolliryhmiin.


Tulisi kalliiksi? Miljoona rokotusta 20 miljoonaa. Vertaa sitä HUS:in miljardiin! — Mutta eihän sitä keinoa tietystikään voisi käyttää, koska se asettaisi meidät, jo rokotuksen korvauksetta ottaneet, eriarvoiseen asemaan...  8)

Tämä on tietysti totta:

Quote
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylilääkäri Hanna Nohynek haluaa muistuttaa koronaviruksen olevan yhä keskuudessamme.

– Se ei ole mihinkään kadonnut. Jos ihmiset eivät ota rokotteita, niin he saavat immuniteetin sairastamisen kautta eikä se ole toivottavaa.

Ja se on ennenkaikkea hyvin hidasta. Viimeinenkin tartuntaluku oli vain +325.

Entä se (altruistinen tai muu) rokotusinto? 37652. Siis eilen. No... joo. (Alkuviikko.)

YLE.n päivittyvästä:

Quote
THL:n ja sosiaali- ja terveysministeriön mukaan 80 prosentin rokotuskattavuus on mahdollista saavuttaa lokakuun loppuun mennessä, mikäli rokotuskattavuuden nousu ei hidastu.
« Last Edit: 09.10.21 - klo:04:12 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25024
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #798 on: 09.10.21 - klo:04:11 »
Tämä ajatus oli jotenkin "ilmassa" ...

Ministeri Krista Kiuru: Lähdemme siitä, että 80 prosentin rokotekattavuus saavutetaan – "Se on meille elinehto"

Quote
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ylilääkäri Hanna Nohynek sanoo, että nuoria rokottamattomia pitäisi ehkä ohjata rokotukseen nykyistä henkilökohtaisemmin.

– Vaikka tekstiviestillä. Meidän täytyy miettiä uusia keinoja, jos nämä nykyiset keinot eivät tuota tulosta. Ne keinot joihin on totuttu, eivät ehkä vie meitä siihen maaliin, Nohynek sanoi perjantaina Ylen Radio 1:n Ykkösaamussa.

THL onkin jo käynnistänyt uusia vaikutuskeinoja, joilla nuoret aikuiset saataisiin rokotuksiin. Valistuskampanjassa käytetää esimerkiksi deittisovellus Tinderin kautta välitettyjä viestejä.

... kun minullekin vastaava tuli mieleen:

— Nyt voisi olla taktisesti oikea ratkaisu aloittaa kampanja, joka kohdistuu vasta yhden rokotuksen saaneisiin: "Olette saanut 1. koronarokotteen. Onneksi olkoon! Rekisteristä näkyy, että [..] Myös 2. rokotteen saa useimmissa kunnissa nyt vaivattomasti [..] Tämä viesti on lähtenyt automaattisesti niille, jotka eri syistä [..]". Eikä tuhlata "ruutia" Suomessa lopulta äärimmäisen pieneen joukkoon täysin rokotuskielteisiä (?). Vrt. kommenttini Lasse Lehtosen puheenvuoroon edellä.

Arviot ovat nyt ... toiveikkaita, vai mitä nämä ovat:

Quote
Sosiaali- ja terveysministeriöstä on aiemmin arvioitu, että valtakunnallisesti tavoite täyttyisi lokakuun puolivälin tienoilla.

Juuri nyt siltä ei näytä. THL:n mukaan rokotekattavuus näyttää odotettua heikommalta. Erityisesti nuorten aikuisten joukossa kattavuus on edelleen heikko.

Ylen kysely suurimmille kaupungeille kertoi, että kaikissa kaupungeissa hallituksen tavoite ei todennäköisesti täyty lokakuun loppuun mennessä.

Marraskuu taitaa nyt olla sitä realismia.

Tätä Mika Salmisen esilletuomaa tosiasiaa, muuttumattomuutta ...

Quote
Oheisesta taulukosta näkyy, kuinka kattavuus nuorissa työikäisissä aikuisissa on edelleen heikko. 20–40-vuotiaista jopa 25 prosenttia on jättänyt rokotteen kokonaan ottamatta, eikä tämä osuus ole juuri parantunut kesän jälkeen.

... olen minäkin koko loppukesän ihmetellen tuijottanut, siinä THL:n/YLE:n pylväikössä. Ja ehkä keskittynytkin pähkäilemään, mitä tuon ryhmän kohdalla voisi tehdä. Niin on miettynyt Salminenkin:

Quote
Hän huomauttaa, että nuoret aikuiset liikkuvat usein porukoissa, jolloin ”kaikki riskit yhdistyvät”.

”Syksyn neuvoni heille on se, että vaikka epäröisikin rokotusta, niin ottaisi rokotteen, jotta voisi hengittää vapaammin. Ja jos ei ole ottanut sitä, pohtisi kaksi kertaa ennen kuin lähtee sinne yöelämään.”

Tilanteen heikkenemistä ennakoiden Salminen näkisi hyvänä, että Suomessa olisi koronapassi valmiina.

Pikkuisen hyvään säkäänsä*) luottaen menee nyt koko Suomi:

Quote
Salmisen mukaan Britannian ja Tanskan kokemukset luovat toisaalta optimismia siitä, että epidemia ei kiihtyisi Suomessakaan holtittomaksi, vaikka rajoituksista luovutaan.

Yhtä lailla herättäjä voi olla ikävä käänne epidemiassa.

”Ihmisen perusluonne voi olla semmoinen, että tällaiset asiat opitaan vasta kantapään kautta.”

Kiireaikataululla koronapassia kerrotaan valmisteltavan. Mutta hitaalta se näin täältä päin katsoen tuntuu, jos sen luvataan (toinen arvioista) olevan käytössä "muutamien viikkojen päästä". Siis sekin joskus marraskuussa? **) Nyt kyllä muodostuu aikaikkuna myös tuolle "ikävälle käänteelle". Ja paniikkireaktiolle, jota ei sitten tarvitse käsitellä eduskunnassa kaikissa valiokunnissa ja suuressa salissa.  8)

______

*) jota Suomella tähän asti onkin ollut: mehän olemme selvinneet taudista itse asiassa hyvin pienin menetyksin. Syy suhteelliseen menestykseemme — kärjistäen: oikeat toimenpiteet vai harva asutus? — jää sitten varmasti jälkikäteisanalyysien kohteeksi.

**) Hesari kuitenkin kertoi samasta lähteestä saadun uuden arvion tänä aamuna:

Koronapassiin liittyy vielä paljon epäselvyyksiä, todetaan tapahtuma-alalla: ”Passin pitää ehdottomasti purkaa ravintola­rajoituksia”

Quote
KORONAPASSI voidaan hyväksyä eduskunnassa ensi viikon lopulla, mikäli eduskunnan aikataulu pitää. Sosiaali- ja terveysvaliokunta aikoo saada mietintönsä valmiiksi ensi tiistaina, ja siten koronapassin käyttö voisi tulla mahdolliseksi jo ensi viikon lopulla.


Tavallaan tuo jo riittää "pelotevaikutuksen" luomiseksi: nyt on syytä ottaa rokote, ettei yö- ja iltaelämään osallistuminen mahdollisesti (lähi)tulevaisuudessa lopu kuin seinään! Tilanteen ei tarvitse nykyisestä itse asiassa kovin paljon pahentua. Vaikka tartuntamäärät eivät eilen nousseet, niin esim. sairaalaan joutuneiden luku suorastaan syöksähti ylöspäin.  Mutta rajoituksia ei edes tarvitse ottaa käyttöön. Uhka riittää. — Tähän kohtaan minun ennustukseni: kun koronapassi on eduskunnassa hyväksytty, rokotusten määrä syöksähtää ylöspäin!

Jos niin käy, voidaan syitä siihen tietysti yhä tulkita eri tavalla: vaikuttiko vetoaminen altruismiin, Tinder-kampanja? Mutta minä tulen tulkitsemaan sen omalla tavallani!  8)
« Last Edit: 09.10.21 - klo:06:08 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25024
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #799 on: 10.10.21 - klo:04:04 »
Italiassa on melkein yhtä reipas meininki kuin Vatikaanissa (päivittyvästä):

Quote
Ensi viikosta alkaen italialaisten on hankittava rokotus tai negatiivinen koronatesti, jotta he pääsisivät työpaikoilleen.

Mikäli todistusta ei pysty näyttämään työantaja voi siirtää työntekijän palkattomalle vapaalle.

Reipashenkistä on meno tässäkin:

Quote
Uutistoimistojen mukaan mielenosoitukseen osallistui noin 10 000 ihmistä. Järjestäjän mukaan paikalla oli 100 000 ihmistä.

Lauantain mielenosoituksen aikana ihmiset ottivat yhteen poliisin kanssa. Uutistoimista Reuters kertoo, että poliisi turvautui vesitykkeihin.

Italialaisen RAI:n mukaan yksi protestoija loukkaantui.

Rokotustilanne näyttää jo ylittäneen tavoitetason, joka Suomella on:

Quote
Vihreä passi tule voimaan Italiassa 15. lokakuuta. Siitä käy muiden muassa ilmi, onko henkilö rokotettu.

Italian yli 12-vuotiaasta väestöstä 80 prosenttia on saanut kaksi rokoteannosta.

Siis vähintään toinen esimerkki:

Se, että ravintolarajoituksia nyt Suomessa höllennetään ilman koronapassia, on kyllä valitettavasti signaali siitä, ettei rokotteiden ottaminen ole enää tarpeellista. — Myös puhe siitä, että koronapassin käytöstä jo muualla luovutaan, on samanlainen signaali. Eikä se edes pidä paikkaansa: Portugalissa ei luovuta. Se jää vielä joihinkin kohteisiin käyttöön.

Vaikka tuo tavoite on Italiassakin saavutettu, passin käytöstä ei luovuta. Ja käyttö vieläpä määrätään noin laajaksi. Vaikka tautitapausten määrä ei ainakaan tämän mukaan ole nyt kasvamassa:

https://www.worldometers.info/coronavirus/country/italy/

Määrällisesti tapauksia on kyllä päivittäin kolmisen tuhatta. Mutta suhteessa väkilukuun se on suurin piirtein yhtä paljon kuin Suomessa (viimeisin lukema +325). Vai vähemmän? Katsotaan asiaa uudestaan, kun saamme maanantaina tai tiistaina tuoreet THL:n luvut.

***

Hesarissa Mielipide-sivuilla tänään:

Sanna Marinin perustelut ontuvat

Quote
Pääministeri Sanna Marin (sd) on lausunnoissaan eri mieltä ja puolustaa rajoitusten höllentämistä. Hän perustelee höllennyksiä sanomalla, etteivät rokottamattomat saa pitää yhteiskuntaa suljettuna rokotetuilta. Perustelu ontuu. Jos nyt avattuihin yleisötilaisuuksiin, ravintoloihin, yökerhoihin ja muihin vastaaviin paikkoihin edellytettäisiin sisäänpääsyn yhteydessä koronapassin näyttämistä, perustelu toimisi. Mutta kun ei, rokottamattomat lisäävät aivan ilmeisesti tartuntojen määrää, kuten on nähty. Missä siis viipyy koronapassin käyttö?


Pitkään sen ei enää pitäisi viipyä, ks. edellinen puheenvuoro. Osittain poliitikot saattavat pelätä tässä puheenvuorossa esiin tuotua ilmiötä, eli Italian (Ranskan) mallista liikehdintää. Saattaa olla helpompaa puolustaa täyttä vapautta?
« Last Edit: 10.10.21 - klo:06:44 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25024
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #800 on: 11.10.21 - klo:04:35 »
Täyden vapauden puolustamisella saa ilmeisesti paremmin poliittisia pisteitä, suosiota:

HS-kysely: Suomalaisten selvä enemmistö tyytyväinen Sanna Marinin koronatoimiin – tyytyväisten osuus on kasvanut toukokuusta 6 prosenttiyksikköä

Krista Kiuru -parka. Hänen ainoa syntinsä oli pieni toppuuttelu:

Quote
Tyytymättömimpiä kyselyyn vastanneet olivat perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun (sd.) koronatoimiin. 50 prosenttia vastaajista oli tyytymättömiä Kiurun koronatoimiin.

Niin, ja siitä koronapassista muistuttelu. Itse asiassa tätä ei ole saavutettu:

Quote
46 prosenttia vastaajista piti hallituksen päätöstä rajoitusten purkamisesta hyvänä ja oikea-aikaisena, kun 80 prosentin rokotekattavuus toisen annoksen osalta on saavutettu.

Mutta kuitenkin de facto jo nyt on valtaosa rajoituksista purettu. Joku tällainen ei vielä kotva sitten olisi tullut kysymykseenkään. Kun merkittävä osa katsojista kuvien mukaan oli (keskimäärin huonommin rokotuksia ottanutta) nuorta väkeä, meitä saattaa noin viikon päästä odottaa yllätys. Joka ei ole yllätys.

***

Hesari pääkirjoituksissaan 11.10.21 kommentoi oikeastaan ristiriitaisesti. Tässä on selvää vahingoniloa:

Krista Kiuru putosi kurvissa pääministerin kyydistä

Mutta taas tässä...

Voivottelu ei lisää rokotuskattavuutta, mutta rokotuspassi voisi yhä auttaa

... tuotiin parin kappaleeen verran esille rokotuspassin hyötyjä. Jota asiaa juuri Kiuru on pitänyt voimakkaasti esillä.
« Last Edit: 11.10.21 - klo:05:51 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25024
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #801 on: 11.10.21 - klo:04:48 »
Kyllä se rokotusinto valitettavasti näyttää hiukan hiipuvan. YLE:n päivittyväkin kertoi eilen lauantain tilanteesta (lihav. HJ):

Quote
Rokotuskattavuus on noussut taas hitusen eilisestä, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

Kaikista suomalaisista nyt 64,8 prosenttia on saanut kaksi koronarokotetta. Rokotettujen lukumäärä on kasvanut eilisestä vajaalla 14 000:lla.

Ensimmäisen annoksen rokotteesta on saanut 74,3 prosenttia kaikista suomalaisista. Lukuun on tullut lisäystä eilisestä reilut 3000 rokotetta.

Kun sunnuntain tiedot tänään n. klo 13 tulevat, kerron täällä vertailuun viime viikon kokonaistuloksen.

(Klo 13:20:) Sunnuntaina 5100. Viime viikolla rokotuksia annettiin yhteensä 121 089. Toisen rokotuksen sai 102 940. Joten viikkotahti on hiljentynyt n. 30 000 rokotuksella. Vaikka ei ollut sitä ennenkään päätä huimaava, kevääseen verrattunakaan.

Hesarin yleisönosastossa on etsitty ja ehdotettu keinoja, joilla asiaa voisi edistää. Tällaisesta rankemmasta ...

Rokotepakolle on olemassa oikeudenmukainen vaihtoehto

Quote
Kun yhteiskunta tarjoaa maksuttoman ja turvallisen rokotuksen, siitä kieltäytymiseen pitäisi voida liittää myös taloudellisia vastuita seurauksista.
[..]
Voisimmeko sopia, että määrätyistä rokotuksista kieltäytyminen periaatteellisin syin johtaa osittaiseen tai jopa täydelliseen korvausvastuuseen tämän sairauden hoidossa ja oheiskuluissa? Tämä koskisi esimerkiksi sairauslomakorvausta.

... vähän kevyempään:

Annetaan rokotetuille pinssi

Quote
Rintapieleen kiinnitettynä tällainen pinssi olisi halpa ja helppo keino kertoa, että on täyttänyt velvoitteensa.

Se soisi yhden mahdollisuuden tähän:

Minä taas uskon, että vähintään pitäisi olla mahdollisuus nk. hyvesignalointiin. Eli pitäisi saada kerskua/joutua kerskumaan sillä netissä. Ja vielä parempi, jos siellä voisi morkata asiasta toisia!

Nyt hyvesignaloidaan maskeilla:

Presidentti Niinistö kertoo käyttävänsä yhä maskia: ”Syy on hyvin selvä”

***

Globaali rokotusvauhtikin näyttää hiukan hiljentyneen. Mutta on edelleen n. 25 miljoonaa annosta päivässä. Eilen ylittyi 6,5 miljardia annettua rokoteannosta. Bloomberg:

Quote
Globally, the latest vaccination rate is 25,478,450 doses per day, on average. At this pace, it will take another 7 months to cover 75% of the population.

Mutta ei vaivuta pessimismiin, vaan otetaan tästä uusi tavoiteprosentti köyhimmille:

Suomi lahjoittaa ylijäämärokotteita köyhempiin maihin – arvostelijoiden mukaan rokotteiden hamstraus rikkoo ihmisoikeuksia

Quote
Tilannetta yritetään kohentaa kansainvälisen Covax-rokoteyhteistyöjärjestelmän avulla. Sen ensisijainen tavoite on nostaa rokotuskattavuus 20 prosenttiin maailman kaikissa maissa.

Ja näin on ajateltu:

Quote
Niissä haluttaisiin saada suojattua ainakin terveydenhoitohenkilökunta ja terveydentilansa tai ikänsä takia suurimmassa sairastumisriskissä olevat.

Tuosta on täälläkin aiemmin optimismia revitty sen ongelmallisimman maanosan, eli Afrikan kohdalla.
« Last Edit: 11.10.21 - klo:12:34 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25024
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #802 on: 11.10.21 - klo:13:34 »
Ohoh, on pistetty töpinäksi:

Eduskunnassa koronapassin valmistelua vetävä Markus Lohi MTV Uutisille: Koronapassi käyttöön jo lauantaina – näin se toimii

Hänen näkemyksensä:

Quote
Lohi ei usko, että rokotuskattavuus lisääntyisi juurikaan passin vuoksi.

– Ehkä jonkin verran, mutta ei merkittävästi. Epidemiatilanne on sellainen, että Suomessa ei ole tarvetta laajoihin rajoituksiin.


Jaa-a, ei varmaan koko maassa, mutta etelässä ja rannikolla on jo rajoituksia tähän tapaan voimassa:

https://valtioneuvosto.fi/tietoa-koronaviruksesta/rajoitukset-ja-suositukset/ravintolarajoitukset

Jotka siis päästään ohitttamaan passin avulla. Minä luulen, että rokotusinto hyvinkin nyt alkaa kohota.

Tilanne voi myös muuttua. Nyt se oli tällainen:

Quote
Suomessa on todettu 1 618 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Yhteensä varmistettuja tartuntoja on nyt lähes 147 300.

THL ei raportoi uusista tartunnoista viikonloppuisin. Nyt ilmoitettu luku kuvaa siis muutosta viime perjantaihin nähden.


N. 800 tartuntaa päivässä! Edellinen yhden päivän luku oli  +325.
« Last Edit: 11.10.21 - klo:14:34 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25024
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #803 on: 12.10.21 - klo:04:43 »
Viikkoon 37 eli 13.09. alkavaan viikkoon mennessä meillä on käytettävissämme 1 866 417 rokoteannosta. Niukkuus niistä ei muodostu syyspäivän tasauksen suuren valon ja vapautuksen juhlan esteeksi.

Sen sijaan se voi muodostua, eli estää hallituksen tavoitteen täyttymisen, että lyhennetynäkin rokotusväli on yhä. Ja erityisesti nuoret ja nuorehkot aikuiset ovat jossain määrin jättäneet keväällä ja kesällä tekemättä sen, johon heillä olisi ollut mahdollisuus.  Alle 40-vuotiailla on ensimmäinen piikki saamatta noin 25-30 prosentilla. Jos tavoitteen saavuttaminen on heistä kiinni, niin vaikka he nyt suurella joukolla ryntäisivät rokotettaviksi, päivämäärä väistämättä siirtyisi kahden kuukauden päähän. Eli lokakuulle. No, onhan silloinkin eräs päivämäärä, johon nyt voimme asettaa toivomme: silloin siirrymme talviaikaan. Eli normaaliaikaan. Ja vapauteen! Eli normaaliaikaan.

Tuon jälkeen on tapahtunut: syyspäivän tasaus tuli (ja meni) eikä silloin vielä 80%:n tavoitetta saavutettu. On kyllä otettu vähän förskottia, eli vapautta on käytännössä annettu paljonkin lisää.

Mutta olisiko tuo toinen päivämäärä se?

Enää noin 350 000 rokotusta puuttuu.

Jos viime viikon rokotustahti jatkuu, on valitettavasti vastattava siihenkin kieltävästi. Talviaikaan siirrytään 31.10. eikä ihan silloin vielä ole rokotettu tarpeeksi. Nyt mennään kakkosrokotuksissa noin sadan tuhannen viikkotahdilla. Mutta hyvin lähellä ollaan: seuraavalla viikolla vaadittu luku tulee täyteen! Se on siis nyt Svenska dagen, Ruotsalaisuuden päivä 6.11.21, jolloin uskaltaa helpottuneena huoahtaa.

Niin, uskaltaa ken uskaltaa. Sen jälkeenkin luultavasti juuri noissa lainauksessa mainituissa ryhmissä on yhä runsaasti rokottamattomia. Ja taudin satunnaisia purskauksia yhä esiintyy (itse odottelen nyt noin viikon ajan tietoa siitä, mitä Suomi-Ukraina-jalkapallomatsista seurasi — muuten kuin urheilullisesti!).

Luultavasti vähintään sairaalaväen mielenrauhan takia kannattaa jatkaa rokottamista, ja houkuttelua siihen. Seuraava tavoite voisi myös olla 80%, mutta nyt koko kansasta. Osatavoitteita voisi olla, että kaikki 1-annoksen saaneet todella ottavat myös 2-annoksen yms. Elokuussa mainittiin myös luku 90% tavoitteen yhteydessä. Jos Suomi käyttää vielä noin miljoona rokotetta, ei meitä voi syyttää rokotteiden hamstrauksestakaan. Varsinkin kun annamme meille tarpeettomia niin auliisti pois (YLE:n tieto eilen, ks. edellä). Kolmansiin rokotuksiin ei vielä tarvitse ottaa kantaa. Eikä voikaan. Tiettyjen erityisryhmien kolmas rokotuskerta on (liiaksi) — erityiskysymys. Todetaan nyt kumminkin, että myös WHO on suositellut, että heikentyneen immuunijärjestelmän omaaville annetaan kolmas rokotus.
« Last Edit: 12.10.21 - klo:06:04 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25024
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #804 on: 12.10.21 - klo:05:32 »
Tästä tuli mieleen, että kenen huolestuminen nyt tällaisessa jatkossa ratkaisee:

Korona levisi nuorten keskuudessa Lapualla: tanssit peruttiin, lukiolaiset joutuivat etäopetukseen – kaupunki huolestui

Kun toisaalta Lohi korosti:

Quote
– Passi voisi vaatia vain niissä tilanteissa, joissa käytössä on koronarajoituksia koskien tilojen käyttöä. Vaihtoehtona rajoituksille toiminnanharjoittajat voivat ottaa käyttöön koronapassin, jolloin vältetään viranomaisten rajoitukset asiakaspaikkamääriin.

Etelä-Pohjanmaalla ei em. kartan mukaan ole nyt erityisrajoituksia. Olisiko kaupungin optiona määrätä passi käyttöön? Vai pitäisikö THL saada vakuuttuneeksi sen tarpeesta? Vai onko helpompaa edelleen vain yksinkertaisesti peruuttaa tanssit?

Ehkä tuokin selviää kun sosiaali- ja terveysvaliokunnan lopullinen esitys jollain kellonlyömällä tänään julkaistaan.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25024
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #805 on: 12.10.21 - klo:17:48 »
Masentava maanantai tai noitasapatti vai miksi sitä haluamme kutsua, edelleenkin jatkuu.

Eilen oli piti todella läheltä, ettei rokotuksia ollut vähemmän kuin tartuntoja.

Nyt ei ollut ihan niin. Rokotuksia yhteensä 1826. Ja tartuntoja vain 622.

Tyrmistyneen hämmästykseni tämän maanantai-ilmiön johdosta olen kertonut jo edellä.
« Last Edit: 12.10.21 - klo:18:41 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25024
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #806 on: 12.10.21 - klo:18:37 »
Siinä ei välttämättä isoa vahinkoa tapahdu, jos tähän päädytään:

Ylen tiedot: Koronapassin ikäraja nousemassa 16 vuoteen

Mutta tämä perustelu on varsin merkillinen:

Quote
Kaikkein nuorimmat halutaan jättää passin ulkopuolelle, koska sen lataaminen Omakannasta olisi heille omin päin hankalaa.

Ei varmaan viitata siihen, että nämä nuoret olisivat tumpeloita kännykkänsä kanssa. Vaan siihen, ettei heillä ole pankkitunnuksia. Mutta paperisen passin saa aivan helposti sen vain hakemalla. Katsotaanko, että tuon ikäisille paperidokumenttien kanssa pelaaminen alkaa jo olla ylivoimaista?  8)

Oikeastaan kyllä tämäkin:

Quote
Myös Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on puhunut ikärajan nostamisen puolesta, koska 12-15-vuotiaat sairastuvat harvoin vakavasti.

Sehän on se sama perustelu, jolla 20-40-vuotiaat jättävät — osin oikeutetusti — rokotuksen väliin!

***

Mutta nyt asia on suuressa salissa. Ravintolassa, jossa kävin, epäiltiin, että ohjeita asiaan ei ole valmiina. Ja lauantaina oikein kukaan ei tiedä miten toimia.

Mutta antaa ehkä tässä vaiheessa kommentoinnin olla, kunnes se tulee "ulos".

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25024
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #807 on: 13.10.21 - klo:07:24 »
Hesarissakin on päädytty tähän kysymykseen:

Kun sairaala­hoidon tarve kasvoi keväällä tällaiseksi, hallitus julisti ”sulkutilan” – Voiko Marin vielä perääntyä yhteis­kunnan avaamisesta?

Ja tuohon vertailuun viime kevääseen. Tuo vertailu näyttäisi samalta, jos katsomme tartuntamääriä. *)

Krista Kiuru saa nyt tuossa tekstissä tavallaan oikeutta:

Quote
Kun perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd) kuvasi elokuussa dramaattisesti Suomen olevan ”veitsenterällä”, hänelle jopa hieman naureskeltiin. Pääministeri Sanna Marin (sd) oli jo aiemmin elokuussa lomalta palattuaan luvannut, että hallitus pyrkii pitämään yhteiskuntaa auki.

Nyt ainakaan hallituksessa ei naureskella Kiurulle. Päättäjät ovat jälleen vaikeassa tilanteessa.

KAKSI viikkoa sitten Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ja ministeri Kiuru sekä sosiaali- ja terveysministeriön (STM) virkamiehet vastustivat ravintolarajoitusten nopeaa höllentämistä. Kiurun tiukka linja kuitenkin hävisi, kun Marin asettui avaamisen kannalle.


Sitten tulee kuvaan mukaan se koronapassi. Minusta tämä kysymys on epäselvä:

Quote
Hallituksen esitys kuitenkin mahdollistaa koronapassin edellyttämisen vain sellaisissa asiakastiloissa, joihin kohdistuu rajoituksia. Yritykset eivät voi edellyttää koronapassia, jos rajoituksia ei ole voimassa.

Tämänhetkisillä rajoituksilla koronapassi voi tulla käyttöön käytännössä vain yökerhoissa viidessä maakunnassa. Passi voi tulla laajemmin käyttöön vain, jos valtio tai alueet kiristävät rajoituksia.


Minusta rajoitukset koskevat nyt noissa maakunnissa kaikkia anniskeluravintoloita (?). Esim. asiakaspaikkojen määrissä. Ja tuskinpa sellainen systeemi olisi järkevä, jossa kaikki asiakkaat ajetaan ulos puolelta öin, ja sitten sisään otettaisiin vain passilliset, kun se ravintola muuttuu yökerhoksi?

Mutta ehkä tuo selviää. Jos ne täsmentävät ohjeet kuitenkin ovat olemassa.

_____

*) viikonloppuna n. 800 per päivä, maanantaina 622, tiistaina 753. Ainoa iso ero kevääseen on se, että nyt tartunnat jakautuvat tasaisemmin. Enää ei Helsinki ja Uusimaa saa osakseen leijonanosaa niistä.
« Last Edit: 14.10.21 - klo:04:29 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25024
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #808 on: 14.10.21 - klo:05:06 »
Täällä voidaan olla ylpeitä siitä, että tähän kysymykseen kiinnitettiin huomiota jo hyvin varhaisessa vaiheessa:

Rokotus­­paikkojen vaihtuminen ja aikainen sulkeminen vaikeuttavat rokottamattomien tavoittamista – THL:n Kontio: Rokotuksia pitäisi ”ilman muuta” järjestää myös iltaisin

Eli ihmeteltiin sitä sapatin kunnioittamista, viikonlopun taukoa tai selvää hidastumista rokotuksissa.

Quote
ROKOTUSTAHTI on Suomessa hiipunut aiemmasta. Tilannetta ei helpota, että rokotuksia saa monella paikkakunnalla tällä hetkellä pääosin arkisin päiväsaikaan.


Nyttemmin olemme menneet jo asiassa askelen eteenpäin, ja ihmetelleet, miksei rokotuksia anneta arkisin päiväsaikaan? Eli maanantaisin?


« Last Edit: 14.10.21 - klo:05:20 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25024
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #809 on: 14.10.21 - klo:07:05 »
Kun meillä media ja poliitikot — vaikka huomenna hyväksynevätkin asiaa koskevan lain — näyttävät nyt olevan eniten huolissaan siitä, että passin käyttö rajataan suurin piirtein yökerhoihin, Italiassa toimitaan näin:

Analyysi: Koronapassi tai ulos työpaikalta – Italia pakottaa työntekijät rokottautumaan, seuraako muu Eurooppa perässä?

Siellä on jo näin hyvä tilanne, mutta parempaa tavoitellaan:

Quote
Italian rokotekattavuus ylsi viime viikolla yli 12-vuotiaiden keskuudessa 80 prosenttiin, mutta se ei hallitukselle riitä.

Pääministeri Mario Draghin virkamieshallitus tavoittelee 90 prosentin rokotuskattavuutta.


Tämä viittaisi siihen, että minä olen ennusteessani koronapassin tulevista vaikutuksista oikeammassa kuin Markus Lohi:

Quote
Italia on jo tähän asti vetänyt tiukkaa linjaa ja vaatinut koronapassia muun muassa ravintoloissa, jalkapallostadioneilla, elokuvissa ja pitkän matkan junissa.

Se on saanut rokotusluvut pikkuhiljaa nousemaan. Kun baaritiskille ei pääse kahville ilman todistusta, yhä useampi italialainen on käynyt rokottautumassa – vaikka pitkin hampain.

Tuota penseiden vähän vastahakoista rokotuspisteisin raahautumista minäkin uumoilen.
« Last Edit: 14.10.21 - klo:07:22 by Heikki Jokipii »