Author Topic: COVID-19  (Read 186481 times)

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #750 on: 12.09.21 - klo:04:15 »
Nyt myös Iltasanomat oli tehnyt tämän (yksinkertaisen) laskelman:

Suomen varastoissa makaa yli miljoona korona­rokote­annosta: ”Ei niitä varastoitavaksi ole hankittu”

Lopultakin, voisi tästä suunnasta hiukan ilkkua. Tähän asti IS ja muu media on ollut täysin tyytyväinen siihen kertosäkeeseen, että rokotettaisiin, kunhan vain rokotteita olisi.

THL:n selitys on tässä:

Quote
Tervahauta sanoo, että varastot eivät ole karttuneet sen takia, että rokottamiseen olisi tullut pullonkauloja. Kyse on enemmänkin kansalaisten rokotusaktiivisuudesta: Suomeen on tullut enemmän rokotetta kuin menekki on ollut.
(lihav. HJ)

Tätä tarjotaan tuossa edelleen keinoksi:

Quote
– Nuorten ja nuorten aikuisten piirissä rokotekattavuus on edelleen matalahko. Rokotuksen saamista on monessa kunnassa yritetty helpottaa, kun on järjestetty käteviä pop-up ja drive-in -rokotuspisteitä, Tervahauta sanoo.

Vaikka näyttö se tehosta on aika olematon. Jotain muuta kannattaisi yrittää. Vaikka sitä rokotuspassia. Jo pelkkä johdonmukainen ennakkotieto, "uhka", että se on tulossa, voisi riittää. Nuorempi väki löytäisi kummasti rokotuspaikat, vaikka ne olisivat hyvin piiloitettujakin.  8)

Tässä olisi terveyskeskuksilla mahdollisuus itse olla aktiivisia:

Quote
Tervahauta myös sanoo, että rokotetta on Suomessa tällä hetkellä sen verran paljon, että toisen annoksen aikaistaminen pitäisi olla mahdollista.

– Voi olla, että ensimmäisen annoksen antohetkellä rokotusväliksi on ilmoitettu 12 viikkoa, mutta nyt toista annosta on hyvä tilaisuus aikaistaa, Tervahauta painottaa.

Tällä hetkellä lienee joka puolella niin, että rokotettava voi itse hakea aikaisempaa aikaa. Nyt osaisin hyvin kuvitella, että terveyskeskuksen tietokone kävisi läpi kaikki varaukset, ja ehdottaisi rokotettavalle uutta uutta aikaa.*)

Eräänlainen keino asian kiirehtimiseksi olisi käydä kunnat läpi, kysyä mitä rokotusväliä käytetään, ja julkaista siitä tilasto. Vaikkapa Ilta-Sanomissa.

***

Tätä selvennystä olen hiukan kaivannutkin:

Quote
THL:n ilmoittamat luvut koostuvat pelkästään Suomessa käytettävistä rokotteista, Pfizerista ja Modernasta.

______

*) voisi ehkä tehdä niinkin, että muistuttaisi niitä vanhempia ikäluokkia, jotka ovat jo hyvissä ajoin saaneet 1. rokotuksen, että: "Teillä on vielä 2. rokotus saamatta. Olemme varanneet Teille ajan..." Mika Rämetin arvion mukaanhan niissäkin ikäluokissa on vielä  rokotekattavuudessa puutteita. Jos terveyskeskuksen tietokone tuolla tavalla hiukan anonyymisti painostaisi, ei se olisi paha asia. Voisi soveltaa niihinkin, joilla on 1. rokotus saamatta.
« Last Edit: 12.09.21 - klo:10:56 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #751 on: 12.09.21 - klo:07:12 »
Näin on:

Pitkästä pelosta on vaikea vapautua, vaikka epidemian ote yhteiskunnasta hellittää

Eikä tuossa minulla kyllä ole nyt mitään selkeätä kantaa, miten ja missä järjestyksessä normaaliin pitäisi palata. — Pois lukien sen, mitä olen edellä sanonut rokotuspassista!  ;D

Maksumuurin takana, mutta lainaanpa käsin jäljentäen tämän kohdan:

Quote
Olennaista on, että rokote on ollut kaikille halukkaille tarjolla. Jos joku kieltäytyy rokotteesta, hän ottaa itse vastuun terveydestään. Yhteiskuntaa ei voi rokotushaluttomien vuoksi laajalti sulkea. Tyhmyyden panttivangiksi ei pidä jäädä.

Eipä niin, mutta nyt niin osittain tehdään, kun kuitenkin käytännössä odotellaan sen 80% täyttymistä.

Olisiko jopa niin, että pelon ylläpitoa täytyy tuossa yhdessä tarkoituksessa hallitusti jonkin aikaa jatkaa? Tai sitten sellaista anonyymiä "tönimistä", jota edellisessä puheenvuorossa ehdotin. Tämän oikeuden haluan meillä tavallisilla kansalaisilla säilyttää:

Mutta toisaalta on ilmoitettu juuri tuo, että kaikkien paluu normaaliin elämään sallitaan vasta rokotuskattavuuden noustua tietyn (vähän kyllä epämääräisesti asetetun) rajan yli. Koska näin on, meillä vapautta kaipaavilla on moraalinen oikeus myös suostutella kanssavaeltajiamme rokotuksiin. Jopa oikeus hiukan painostaa siihen, korrektein keinoin tietysti.

Vaikka käyttäisimme sitä vähemmän anonyymistikin. Eli paheksuisimme näitä jääräpäitä vasten naamaakin. Muistaen, että positiivinen viesti menee usein paremmin perille: siis kertokaamme, kuinka ylpeitä olemme rokotuksistamme. Ja miten ihanan tunteen siitä saa, kaikin puolin (turvallisuus + hyvä omatunto).
« Last Edit: 12.09.21 - klo:10:02 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #752 on: 12.09.21 - klo:17:26 »
Tähän nyt yleisesti uskotaan:

Kauppakeskuksesta kohti koronavapautta – Helpot pop-up-rokotukset houkuttelevat varsinkin nuoria

Mutta onko siitä näyttöä? Sen pitäisi näkyä jotenkin tilastoissakin, ennen kuin ko. keinoa tuon enempää ylistetään. Tarkaillaan tilannetta.

Lisäys 13.09.21: Tämä Hesarin mielipidekifjoittaja tänään ei erityisesti tuohon uskonut:

Koronavirusrokotusta on markkinoitava nuorille

Mutta onko tässäkään hahmotelmassa löydetty tehokkaimmat keinot:

Quote
Rokotuksia voitaisiin markkinoida helposti kahta kautta: epäluuloja hälventämällä ja rokotuksen tarpeellisuutta korostavien esimerkkien kautta.

Rokotuksesta on paljon väärää tietoa sosiaalisessa mediassa ja muissa nuorten käyttämissä kanavissa. Asiantuntijoiden pitäisi ampua faktoilla alas tällaiset väärät väittämät samoissa kanavissa. Myös maksettua markkinointiviestintää voisi tehdä tässä tarkoituksessa.

Koronavirusrokotuksen hyötyjä ja riskejä voisi selventää esimerkkien avulla: Annetaan ääni tautiin kuolleiden nuorten omaisille tai pitkäkestoisen koronataudin sairastaneille nuorille. Myös esimerkiksi nuorten idoleja, muusikoita, urheilijoita ja näyttelijöitä voisi pyytää kertomaan asiasta.

Onko meillä tietoa, mistä nuorten aikuisten suhteellinen rokotushaluttomuus todella johtuu? — Onneksi muuten suomalainen demokratia ei tosiasiassa ole vaarassa, vaikka nuoret joka vaaleissa äänestävät laiskasti, ja media joka kerta tuollaisista uhkakuvista sen johdosta kertoo.  8)
« Last Edit: 13.09.21 - klo:06:52 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #753 on: 13.09.21 - klo:06:29 »
Tähän kysymykseen on nyt lähtemättömästi kytketty kaksi asiaa:

Kansainvälisen vastuun pakoilu pitkittää koronapandemiaa

Ensinnäkin tämä patenttikysymys:

Quote
Rokotteiden ja muiden pandemian torjuntaan tarvittavien tuotteiden patentit suojaavat lääkeyhtiöiden voittojen maksimointia ja tekevät niistä liian kalliita monille kehittyville maille. Samaan aikaan Suomi ja monet muut vauraat maat vastustavat esitettyjä väliaikaisia patenttijoustoja koronatuotteille.


Mutta mistä tuossa lopulta olisi kyse? Rikkaiden maiden on nyt joka tapauksessa rahallisesti tuettava köyhiä rokotteiden ostamisessa. Jos patentit puretaan, apu tulee halvemmaksi — rikkaille maille!

Toiseksi tämä yritys johtaa arvoja tosiasioista:

Quote
Suomen ja muiden vauraiden maiden on kannettava vastuunsa lisäämällä merkittävästi tukeaan kehittyvien maiden koronatoimille ja antamalla tukensa koronatuotteiden patenttijoustolle – myös omien kansalaistensa turvallisuuden vuoksi

”Kukaan ei ole turvassa ennen kuin kaikki ovat turvassa” ei ole löysä iskulause vaan kova fakta.

Mikään kova fakta tuo ei ole. Turvassa ei olla absoluuttisessa mielessä koskaan. Mutta erilaisin toimenpitein voidaan turvaa lisätä. Myös alue kerrallaan, väestöryhmä kerrallaan. Moraalinen velvollisuus meillä kyllä tuohon vaadittuun on. Mutta sitä ei voi perustella noin. Eikä tarvitse tehdä noin.

Juuri tuota ennen oli esitetty tämä teoria:

Quote
Pandemiaa ei voi lopettaa kohdentamalla torjuntatoimet vain vauraisiin maihin.

Lääketieteen asiantuntijat ovat jo pitkään varoittaneet, että kun suuri osa maailmasta on rokottamatta, virusmuunnosten todennäköisyys kasvaa. Kansallinen itsekkyys johtaa kriisin jatkumiseen – myös Suomessa.


Mutta tuota vastaan voida esittää tämä:

Tuomas Aivelo: Koronan beetamuunnos voi tehdä paluun

Quote
Suuri rokotekattavuus voi johtaa siihen, että rokotesuojaa kiertävät virusvariantit menestyvät tulevaisuudessa muita paremmin.

Mutta kukaan ei esitä, että noiden virusvarianttien kehittymisen estämiseksi pitäisi Afrikka varmuuden vuoksi jättää rokottamatta!
« Last Edit: 13.09.21 - klo:07:02 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #754 on: 14.09.21 - klo:04:07 »
Uutisessa näytetään kyllä käyrä Tanskan ja Suomen edistymisestä täysin rokotettujen osuudessa. Jossa Suomi on n. 20 prosenttiyksikköä jäljessä. Koska tuon eron kurominen umpeen näyttää nyt kestävän*) (jopa n. 2 kuukautta?) niin kyllä Suomen nyt täytyisi tehdä täsmälleen samoin kuin Tanska. Eli ottaa siksi ajaksi rokotuspassi käyttöön! Mahdollisimman pian.

Edelleen tätä peräänkuuluttaen:

Ihan erikseen olisi nyt hyvä vertailutieto, minkälainen on rokotuskattavuus nuoremmissa ikäluokissa Tanskassa ja Suomessa.

Tanska otti passin käyttöön kuitenkin vasta toukokuussa. Eli sitä on käytetty vähän yli 3 kuukautta. Ehtikö se tuona aikana vaikuttaa nuorempien ikäluokkien halukkuuteen huolehtia rokotuksistaan?

Aivan tuollaista vertailutietoa en ole löytänyt. Mutta olen löytänyt käyrän, jossa rokotusvauhti (ja siis myös halukkuus) pysyi koko kesän hyvänä, molemmissa ryhmissä, sekä 1. että 2. rokotteen ottajissa, Tanskassa. Tasaantuen eli hidastuen vasta noin 4 miljoonan, 70% kohdalla (koko kansasta), kummassakin.

Tulkitsen rohkeasti niin, että ilman nuorempia ikäluokkia nuo molemmat käyrät eivät olisi voineet nousta noin. Ja yhtälailla rohkeasti tulkitsen, että käytössä ollut rokotuspassi on siellä hyvin motivoinut näitä nuorempia ikäluokkia rokotuksen ottamaan.

Meillä vauhdin hiipuminen 1. rokotteiden kohdalla näkyy jo noin 3 miljoonassa, noin 60% osuudessa. 2. rokotteita on otettu sitten kyllä noin siihen tahtiin, mitä otettiin ensi rokotteita 12 viikkoa aikaisemmin.

Nyt ollaan sitten tilanteessa, jossa rokotekattavuus 2. annoksissa on Tanskassa 74,1%, meillä 57,0% (Bloomberg). Ja tilanteessa, jossa Tanskassa on uskallettu suoda ihmisille täysi vapaus. Ja meillä tunti lisäaikaa illan aukioloon ravintoloissa.

Tanskan kieli sujuu kuitenkin, lukiessakin, sen verran huonosti, että olen jättänyt maan omat uutiset asiasta seuraamatta. Voi tietysti olla, että tuo korkea rokotekattavuus on osittain saavutettu hallituksen motivointikampanjallakin*). Mutta jos näin olisikin tehty, tuo koronapassijärjestely on varmasti sitä tukenut. En voi uskoa, että juuri Suomessa olisi erityisen paljon rokotuskielteisyyttä**) nuorten ja nuorten aikuisten parissa, verrattuna Tanskaan. Varsinkin, kun sellaista ei mielestäni ole julkisuudessa mitenkään erityisesti näkynyt. Silti tilanne siinä tietyssä pylväsdiagammissa näyttää Suomessa yhä itsepäisesti noin alle 40 ikäryhmissä kehnolta. Tai ei oikeastaan varsinaisesti kehnolta, kun ykkösrokotuksissa kuitenkin ollaan n. 70% tasolla. Mutta kehnommalta kuin muilla.

_______

*) sellaisella, jollaista Hesarin yleisönosastossa suositeltiin.

**) tai nuorilla tai nuorilla aikuisilla vaikeuksia varata rokotusaika netistä! — Mutta toisaalta heillä uskotaan olevan kyky katsoa sieltä tarkasti, missä se popup-rokotuspiste milloinkin on, ja milloin se on auki...  8)
« Last Edit: 14.09.21 - klo:07:42 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #755 on: 14.09.21 - klo:06:05 »
Tällaisella kirjoittelulla valitettavasti vaikutetaan niin, ettei tuo rokotuksiin innostava vaikutus toteudu:

Korona­passista luovuttiin Englannissa, ollaanko valmistelussa jo Suomessakin myöhässä? THL:n Salmisen mukaan valmistelua kannattaa yhä jatkaa

Paperihesarissa otsikkona oli: "Pitääkö koronapassin valmistelusta luopua?"

Quote
SUOMESSA tiedostetaan, että koronapassi saattaisi jäädä lyhytikäiseksi.

Esimerkiksi hallituksen tuoreen hybridistrategian mukaan koronapassi toimisi ”välivaiheen ratkaisuna” ennen yhteiskunnan avaamista kokonaan.


"Nuorekas" johtopäätös tuosta on: "Mitä välii". Enää. Irvaileva liikkeellä oleva (jo vuosikymmeniä tunnettu) sananlaskumuunnos: "Ei kannata tänään tehdä sitä, jonka huomenna voi jättää tekemättä."

Salmisen kannalla on helppo olla:

Quote
Kannattaako koronapassia ottaa enää loka–marraskuussa käyttöön?

”Sanoisin, että se valmistelu kannattaa kyllä tehdä. Jos koronapassia tarvitaan, se olisi olemassa”, sanoo THL:n Mika Salminen.

”Se, että otetaanko se käyttöön ja tarvitaanko sitä, on kysymys, jota arvioidaan silloin.”


"Silloin" voi siinä mielessä olla myöhemminkin, että tilanne voi yllättäen tulla pahemmaksi. Koronavirus ei tunnu käyttäytyvän poliittisesti korrektisti. Ei muuten siinäkään mielessä, että Eritrea, joka on vihoviimeinen (toinen niistä) maa, jossa rokotuksia ei ole edes aloitettu, on selvinnyt hämmästyttävän hyvin taudista. Noin puolet tai kaksi kolmasosaa Suomen*) väkiluvusta (eräiden tietojen mukaan lähes yhtä paljon), vain muutama tuhat (6 655) tapausta, vain neljäkymmentä kuolemaa. Viimeisimmän viikon tautiluvut keskimäärin 1 tapaus päivässä. Osaan kuvitella, että siellä jokin lehti kirjoittaa, että pitäisikö rokotuskampanjan valmistelusta luopua.

Ja tällaisilla kirjoittelulla (Iltalehti):

Asiantuntijakaan ei enää halua puhua koronapassista: Suomi on jälkijunassa

Quote
Tuolloin hallitus linjasi, että passin mahdollisen käyttöönoton valmistelu jatkuu. Aikataulusta ei osattu sanoa vielä mitään. Arvio oli silloin, että aikaisintaan syys-lokakuussa, jos päätös olisi tehty heti.

– Suomessa on se ongelma, että halutaan tehdä täydellisesti toimivia järjestelmiä, mutta se ei ole mahdollista. Tanskassa on esimerkiksi riittävän toimiva järjestelmä, sanoi [Mara:n toimitusjohtaja] Timo Lappi sanoi kantansa jo elokuun alussa.

Summa summarum: kun meillä on jo riittävän toimiva, ja juridiikan seulankin läpäissyt rajoitusten järjestelmä, niin mitä sitä turhia? Kylmään veteen vain, kun Britannia ja Tanskakin on hypännyt.

______

*) joka sekin on selvinnyt hyvin vähällä. Mutta eiliset (kumulatiiviset) tiedot: tapauksia 133 851, kuolemia 1 047.
« Last Edit: 15.09.21 - klo:00:40 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #756 on: 14.09.21 - klo:12:12 »
Tänä maanantaina eli eilen 11 111 rokotusta. Mikä ihmeen "noitasapatti" tässä asiassa on Suomessa omaksuttu? Pitäisikö THL:n nyt erikseen kertoa, että rokotukseen uskaltaa kyllä turvallisesti tulla myös hienoisessa krapulassa?

Hiukan jo edellisen puheenvuoroni pohjalta fundeerailin, että jupinani asiassa voisivat jo riittää. Mutta eivät riitä.

Eilismaanantaina 7 547 rokotusta, koko maassa.

PS. Tiistaina taas järjellisempi (mutta silti aika vaatimaton) tulos 30 833.
« Last Edit: 16.09.21 - klo:07:45 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #757 on: 15.09.21 - klo:04:52 »
Päivittyvästä. Yhdistänpä yhden tiedon näihin:

Quote
Ennenaikainen turvallisuudentunne yhden koronarokoteannoksen ja koronakuolemien ja tartuntamäärien vähenemisen myötä huolestuttaa Intiassa. Uutistoimisto Reutersin kaksi terveysalan lähdettä kertovat, että maassa pelätään ihmisten jättävän välistä toisen rokotteen ottamisen.

Intiassa 60 prosenttia maan 944 miljoonasta aikuisesta on saanut yhden rokoteannoksen, ja 19 prosenttia aikuisista on täysin rokotettu. Maassa on eniten osittain rokotettuja maailmassa. Tämä johtuu pääosin 12–16 viikon tauosta rokoteannosten välillä.

Quote
Intiassa on todettu 33,26 miljoonaa koronatartuntaa ja lähes 443 000 koronakuolemaa. Maan hallitus arvioi heinäkuussa, että todellisuudessa yli kaksi kolmasosaa Intian 1,35 miljardista asukkaasta on saanut tartunnan.

Nmittäin tämän tiedon STM:n ja THL:n tiedotustilaisuudesta syyskuun alusta:

Quote
Kontio sanoo, että lääketieteellisesti ei ole enää perusteita suositella kahta rokoteannosta koronataudin sairastaneille. Taudin sairastaneet saavat vastaavan suojan yhdellä rokotteella, oli tauti sairastettu ennen tai jälkeen ensimmäisen rokotuksen.


Jos Intian hallituksen arvio heinäkuussa oli oikea, maan tilanne on siis huomattavasti parempi kuin tuossa pessimistisesti arvioidaan. Erittäin suuri osa ensimmäisen rokotuksen saaneista ei tarvitse toista rokotusta.

Päinvastoin kuin tilanne meillä Suomessa, jossa virallinen osuus koronan sairastaneista koko väestöstä on vain n. 2,5 prosenttia. Vaikka oikea luku olisi, sanotaan vaikka, tuplasti isompikin, se ei juurikaan auta riittävän rokotuskattavuuden saavuttamisessa. Ei kun piikillle vaan, pojat ja tytöt. Ensimmäiselle ja toiselle. Näihin "talkoisiin" on  nyt kaikkien ainakin jotenkin osallistuttava. Jotta hallitus — ja allekirjoittanut — on tyytyväinen.  ;D

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #758 on: 15.09.21 - klo:09:12 »
Iltalehti on kovasti kuoppaamassa, mutta:

Kiuru: Koronapassia ei ole kuopattu – Näin päivitetty testausstrategia vaikuttaa lapsiin

Quote
Tartuntatautilakiin lisättäisiin pykälä, joka tekisi mahdolliseksi, että alueilla, joilla on merkittäviä tartuntaryppäitä – ”paikallisia tulipaloja”, kuten Kiuru asian ilmaisi – voitaisiin käyttää passia.

– Tässä logiikassa koronapassin tarpeellisuus on meille edelleen olennainen tekijä nimenomaan siinä näkökulmassa, että yhteiskuntaa pystytään pitämään auki silloinkin, kun mahdollisesti merkittävä tartuntarypäs jossain päin Suomea puhkeaa, vastasi Kiuru.

– Lähtökohta on kuitenkin se, että me saamme Suomen pidettyä auki, rokotekattavuus on riittävällä tasolla ja näitä merkittäviä tartuntaryppäitä olisi Suomen mittakaavassa vain siellä täällä toisinaan. Tämmöisissäkin tilanteissa koronapassilla on merkitystä. Sitä tarvitaan siis vain siellä, missä tällainen paikallinen tulipalo olisi. Tässä näkökulmassa valmistelu on jo niin pitkällä, että olemme viemässä tätä esitystä aivan lähipäivinä eduskuntaan.


Kerronpa Iltalehdelle, missä näitä ryppäitä, tulipaloja tulee olemaan: Uudellamaalla, Helsingissä. Koska ne eivät täältä ole väistyneetkään. Sillä alueella on päivästä toiseen leijonanosa uusista tapauksista, yli väestöosuuden. Eikä alue mitenkään ole kärjessä rokotuskattavuudessa, vaikkei ihan hännilläkään.

Koronapassin käyttöönotto olisi merkittävä asia, vaikka se otettaisiin käyttöön vain Uudellamaalla! Jos se pian vaikka kokeellisesti otettaisiin, nähtäisiin samalla, mitä se vaikuttaa rokotushalukkuuteen.  Nyt on nähty popup-pisteiden vaikutus (+- 0), nähtäisiin innostaisiko passin näyttämisen vaatimus jonnekin kivaan paikkaan mennessä enemmän.

Iltalehti tuntuu nyt vähän joka toisessa jutussaan nälvivän ajatusta koronapassista:

Tanskasta tyly viesti Suomen koronalinjasta: ”Ajattelu tuntuu ihan käsittämättömältä”

Quote
Osittain esimerkiksi baarien tai urheilutapahtumien erilaiset käytännöt johtuvat rokotustahdeista. Silti Tanskassa kulttuuritapahtumat ja ravintolat ovat saaneet toimia niin vapaasti jo aiemmin, että moni tanskalainen ei oikein edes huomannut perjantaina koittanutta koronarajoitusten purkua.

– Koronapassi on auttanut siihen, että ravintolat ovat voineet olla auki. Se on ollut äärimmäisen hyvä juttu. On ihmetyttänyt, että Suomessa on kestänyt niin kauan, että keskustelu (rokotepassista) on ylipäänsä lähtenyt käyntiin. Täällä se on ollut selviö. Tanskan strategia on ollut testaaminen, testaaminen, testaaminen.

Koronapassijuna meni jo

Suomen juna koronapassista taisi mennä jo – ainakin jos halutaan saada rokotuspassi käyttöön ennen kuin väestö on saanut kaksi rokotetta.
(lihav. alkup. mutta olisin sen itsekin lihavoinut)

Oikeasti Tanskan strategia on ollut rokottaminen, rokottaminen, rokottaminen. Mutta siitä huolimatta, että haastateltu kertoo tuossa myönteisen näkemyksensä ("äärimmäisen hyvä juttu", "selviö") rokotuspassista, pitää heittää tuo väite menneestä junasta.

Uskallan kuitenkin uskoa ja väittää, että passi saadaan käyttöön ennen tuota rokotustasoa. Toisessa asiassa olen optimisti, koska toisessa olen pessimisti! Rokotukset tulevat luullakseni edelleen edistymään aika hitaasti — ellei ko. passia oteta käyttöön!

Näin arvioidaan tänään (16.09.21):

HS: Hallituksen esitysluonnos tähtää koronapassin käyttöönottoon lokakuussa

Quote
Lehden mukaan koronapassiin liittyvän esityksen antaminen viivästynee ainakin ensi viikon alkuun. Sen myötä myös passin käyttöönotto voi viivästyä lokakuun alusta.


Näillä näkymin kyllä kaikki muukin myöhästyy. — Valitettavasti asiasta nyt näyttää tulleen sellainen kysymys, että todennäköisesti vähän jokainen eduskunnan suuressa salissa haluaa kertoa käsityksensä siitä,  ja ehdottaa joitakin muutoksia! (Ja veikkaukseni on, että suuri osa keskittyy siinä lapsiin: heiltä ei saa edellyttää mitään!)
« Last Edit: 16.09.21 - klo:08:16 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #759 on: 16.09.21 - klo:04:51 »
Tässä niitä tietoja on:

"Rokotetut eivät voi olla rokottamattomien panttivankina", sanoo THL:n Hanna Nohynek – tämä tiedetään heistä, joita ei ole rokotettu

Ensinnäkin määrästä:

Quote
Suomessa jyllää asiantuntijoiden mukaan nyt rokottamattomien koronaepidemia. Suurin piirtein 780 000 yli 12-vuotiasta on kokonaan ilman rokotusta.

Samaan aikaan puhutaan yhteiskunnan avaamisesta, kunhan 80 prosenttia yli 12-vuotiaista suomalaisista on rokotettu kahteen kertaan.

Pitääkö osa tuostakin porukasta saada mukaan, jotta tuo tavoite saavutettaisiin? Vai riittääkö, että jo ykkösrokotteen saaneet ottavat toisen? THL:n Mia Kontio arvioi Hesarissa 08.09.21 että pitäisi. Koska osa vanhemmista ikäluokista on jättänyt 2. annoksen itsepäisesti ottamatta (ja aikaahan siihen on todella runsaasti ollut). *)

Sitten tästä:

Quote
Rokotuksesta kieltäytymiseen liittyy osalla ihmisistä ajatus, että tauti jyllää jossain muualla.

– Voi puuttua ymmärrys siitä, mitä tauti voi pahimmillaan saada aikaan, jolloin tulee tehtyä virheellinen johtopäätös. Ihminen ajattelee, ettei tauti häntä koske, tai hän ei rokotetta tarvitse.

Nuo perustelut valitettavasti pitkälle pitävät. Kun vain n. 2,5% suomalaisista on taudin koko aikana saanut, ja nekin tapaukset maantieteellisesti keskittyneet, on todellakin monelle aivan tosiasia, että tauti jyllää jossain muualla.

Mitä taudin vakavuuteen tulee, niin tuossakin se tulee esille:

Quote
Keskimäärin koronaviruksen aiheuttama tauti onkin nuoremmille lievempi kuin ikääntyneille.

– Toivoisin, että ihmiset pohtisivat, mikä on oma todennäköisyys saada vakava tauti. Nuoretkin voi sairastua vakaviin tautimuotoihin.

Minä oikeastaan en toivoisi, että pohtisivat. Sillä vaikka nuoretkin voivat sairastua noihin vakaviin tautimuotoihin, lopulta todennäköisyydet – varsinkin yhdessä sen aika pienen todennäisyyden kanssa saada ylipäänsä koko tauti – kutistuvat niin pieniksi, ettei se ainakaan minua, jos nuori olisin, juurikaan pelottaisi. Tai riittävästi, jos muutoin olisin kylmä tai penseä rokotuksen ottamiselle. **)

Ei, jos tuota rokottamattomien (tai vain kerran rokotettujen) porukkaa kuitenkin yhä tarvitaan (tuohon em. tavoitteeseen), edelleen minusta tuntuu, että järkeen ja moraaliin vetoamalla ei enempää saavuteta. Niihin on vedottu koko ajan, ja ollaan tässä pisteessä (ks. luku edellä ja se tietty pylväsdiagrammi).

Nyt pitäisi tehdä rokotuksen ottaminen jotenkin (aika välittömästi) hyödylliseksi yksilölle. Siinä olen edellä useammankin kerran asettunut kannattamaan rokotuspassin käyttöönottoa. Keksiikö joku jotain muuta?

______

*) jos näin on, lisäsyytä pessimismiin löytyy: kahden viime viikon aikana ensirokotusten määrä oli edistynyt YLE:n seurantasivun mukaan vain1,2% ja hiukan alle 50 000:lla. Noin prosenttiyksikön nousu vaatisi aina 2 viikkoa. Siihen on lisättävä 6 viikon rokotusväli? No, vaikea on tehdä täsmällistä ennustetta.

**) kuultu tällä välin eräältä tuntemattomalta, joka ei ollut nuorikaan, tällainen perustelu rokottamattomuudelle: "Ei, en ole ottanut vielä rokotusta. Odotttelen vielä, että tulee parempia rokotteita."* 8) (lisäys 18.08.21)
« Last Edit: 18.09.21 - klo:08:05 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #760 on: 17.09.21 - klo:04:57 »
Keskustelu lasten koronapassista on aloitettu jo:

STM ja THL edelleen erimielisiä koronapassin ulottamisesta alaikäisiin: ”Saattaa aiheuttaa harrastus­toiminnassa kohtuuttomia tilanteita”

Quote
KORONAPASSI ollaan ulottamassa aikuisten lisäksi myös 12–17-vuotiaisiin, mutta alaikäiset voisivat hankkia tarvittaessa testituloksen koronapassiin julkisesta terveydenhuollosta.
[..]
THL:n mukaan kalliit testit voisivat pahimmillaan estää joidenkin lapsien osallistumisen esimerkiksi harrastuksiin.

Miksi muuten kirjoitus keskittyy täysin testitulokseen keinona saada koronapassi? Kun keskeinen keino siihen kuitenkin on rokotus. Jonka saa julkisesta terveydenhuollosta ilmaiseksi.

12-vuotta täyttäneet ovat saaneet rokotuksia 5.8. alkaen. Niinpä heidän kohdallaan alkaa 6 viikon rokotusväli nyt tulla täyteen. Joten suuri osa heistä ehtii saada 2. rokotuksen, ennen kuin rokotuspassikäytäntö tulisi voimaan. Ellei ehdi, niin heidän kohdallaan voisi soveltaa ehdotustani, että 1. rokotuksen todistava passi on pätevä. Siihen päivämäärään asti jolloin 2. rokotuskerta on sovittu. Jotta ei tulisi eriarvoista kohtelua, se sääntö voisi koskea kaikkia.

Kaiken kaikkiaan ollaan edelleen rakentamassa 100% vesitiivistä järjestelmää, ja siten viivytetään sen saamista tähänkin käyttöön:

Quote
KORONAPASSIN ideana on, että esimerkiksi tapahtuma­järjestäjät ja ravintolat voivat sen avulla välttää voimassa olevat rajoitukset.

Koronapassina toimii EU:n koronatodistus, joka on todistus kahdesta saadusta korona­rokotteesta, negatiivisesta testituloksesta tai sairastetusta korona­taudista.juu

Jos rajoituksia ei ole voimassa, ei myöskään tarvita koronapassia. Korona­passin merkitys voi siis ylipäätään jäädä vähäiseksi, jos rajoituksista luovutaan suunnitellusti lokakuussa.


Sitten lokakuussa voidaan tehdä jo lähes rutiininomaisesti päätös, että toistaiseksi rajoituksista ei luovutakaan. Tai  niitä väliaikaisesti kiristetään.  8)

Koska, esim:
- ilmeni tällainen tautirypäs (joku erityisen dramaattinen tähän)
- tapausmäärät ovat pysyneet korkealla tasolla/kasvaneet
- rokotukset eivät ole edenneet odotetusti
- tulee uusi virusvariantti (lisäys 18.09.21)

Kaikki mahdollisia, jopa todennäköisiä tapahtumakulkuja.

***

Entä missä sitä koronapassia tulisi vaatia?

Näissä paikoissa korona nyt leviää Helsingissä
Helsingissä yli 60 prosenttia koronatartunnoista saadaan kotona tai sosiaalisissa kontakteissa.


Tuon mukaan siis kotona!!! 45%!!! — Tuon uutisen nettikommenteissa on kyllä hyvin todettu tuollaisen tiedon tyhjyys ja mitäänsanomattomuus. Oikeastaan on vähän kumma, ettei THL yritä tuota analyysiaan ja tiedotustaan kehittää. Esimerkiksi juuri mallia jalkapallosta ja jääkiekosta ottaen. Mutta ei. Sen sijaan julkaistaan yhä uudelleen tuota "uutista". Tuo 16.09.21 ei ollut ensimmäinen kerta. Jo maaliskuussa tuo oli "saatu selville". Maaliskuuhun (39,6%) verrattuna kodista on tullut vielä vaarallisempi paikka!
« Last Edit: 18.09.21 - klo:06:37 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #761 on: 17.09.21 - klo:06:21 »
Myös WHO lankeaa siihen, että etsii oikealle asialle (Afrikan rokotuskattavuuden lisäämiselle) todennäköisesti vääriä perusteluja (päivittyvästä):

Quote
WHO:n Afrikan-yksikön mukaan tällä hetkellä vain 17 prosenttia maanosan väestöstä saadaan rokotettua vuoden loppuun mennessä, kun terveysjärjestön tavoite on 40 prosenttia. Afrikan-yksikön johtajan Matshidiso Moet sanoo, että rokotteiden lähetysten viivästyminen uhkaa muuttaa Afrikan rokotteille vastustuskykyisten muunnosten lisääntymisalueeksi.

Koska minun järkeni mukaan valintapaine tuollaisten muunnosten hyväksi syntyy vasta tilanteessa, jossa rokotuskattavuus on korkea.

***

Mutta vähän myönteisiä uutisiakin Afrikasta, Bloombergilta. Kolme maata lisää on ylittänyt 10% tason: Algeria, Libya ja Mauritania. — Globaali rokotusluku kasvaa edelleen vauhtia, jossa 6 miljardia ylittyy syyspäivän tasauksen päivänä.
« Last Edit: 17.09.21 - klo:06:35 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #762 on: 18.09.21 - klo:07:40 »
Tämä ratkaisu (päivittyvästä) ei välttämättä ole huutavassa ristiriidassa edellisen kanssa:

Quote
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ohjeistaa kuntia tarjoamaan kolmatta koronarokotusta niille 12 vuotta täyttäneille, joiden elimistön immuunivaste on taudin tai sen hoidon vuoksi voimakkaasti madaltunut.

Siinä mielessä, että globaalissa oikeudenmukaisessa kiireellisyysjärjestyksessä — jossa kuolemien välttäminen on selkeä kriteeri ja mittari — tuo ryhmä voi todellakin mennä Afrikan nuorehkojen perusterveiden edelle. Tässäkin uutisessa...

Tavoite 40 prosentin rokotekattavuudesta Afrikan maissa lipuu yhä kauemmas – Mantereelta puuttuu lähes 500 miljoonaa annosta

... jossa muutoin vähintään vihjaillaan siitä, että rikkaat maat hamstraavat ja toimivat itsekkäästi, todetaan tämä periaate (lihav. HJ):

Quote
”Vientikiellot ja rokotteiden hamstraaminen ovat kuristaneet rokotetoimituksia Afrikkaan. Niin kauan kuin rikkaat maat sulkevat Covaxin pois markkinoilta, Afrikka ei saavuta rokotetavoitteitaan. -- Rokotteita valmistavien maiden on aika avata portit ja auttaa suojelemaan suurimmassa vaarassa olevia”, sanoi Maailman terveysjärjestön (WHO) aluejohtaja Matshidiso Moeti tiedotteessa.


Sitten, jos väläytellään kaikkien yli 12-vuotiaiden rokottamista kolmannen kerran — kuten joissakin rikkaissa maissa on tehty — ollaan jo toisenlaisessa asetelmassa. Jos ja kun joissakin Afrikan maissa rokottamisaste on prosentissa, jopa alle (kahdessa 0), merkitsee se sitä, että siellä on todellakin myös suurimmassa vaarassa olevia runsaasti rokottamatta.

Toisaalta tuo Afrikan tavoite voisi lähes toteutua. VNK:n tiedotteesta:

Quote
Suomi on sitoutunut rokotesolidaarisuuteen ja osallistuu EU-maiden yhteiseen sitoumukseen vähintään 100 miljoonan COVID-19-rokoteannoksen lahjoittamisesta vuoden 2021 loppuun mennessä. Tämänhetkisten suunnitelmien mukaan EU lahjoittaa yli 200 miljoonaa rokoteannosta ennen vuodenvaihdetta.


Jos USA tekee myös oman osansa, niin ollaan jo aika paljon lähempänä sitä.
« Last Edit: 18.09.21 - klo:19:29 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #763 on: 19.09.21 - klo:09:26 »
Tässä mielenosoituksessa oli kuitenkin suhteellisen vähän väkeä:

Yli tuhat ihmistä osoitti mieltään koronarokotuksia vastaan Helsingin keskustassa – mielenilmaus päättyi Esplanadin puistoon

Kun uutisesta saa käsityksen, ettei kyse ollut vain helsinkiläisten mielenosoituksesta, vaan sinne oli tultu myös muualta maasta:

Quote
Helsingissä järjestetty mielenosoitus oli osa kansainvälistä mielenosoitusten sarjaa. Mielenosoittajat vaativat keskeyttämään lasten koronarokotukset. Mielenosoittajat vastustivat myös muita koronatoimia, kuten testaamista ja koronapassia.

– Olen tullut tänne ihan sen takia, että vastustan näitä koronarokotuksia, testauksia ja passeja. Minusta rokotteen ottamisen pitäisi olla vapaaehtoista, ja siitä tulisi kertoa niin kuin asia oikeasti on, sanoi mielenosoitukseen osallistunut Leena Ahola.

Joten luultavasti (suhteellisesti) alhaiseen rokotuskattavuuteen tietyissä ikäryhmissä ei ole niinkään syynä suoranainen kielteisyys, kylmyys. Vaan passiivisuus. Eli se penseys. Siltä näyttäisi.
« Last Edit: 19.09.21 - klo:10:20 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #764 on: 20.09.21 - klo:12:21 »
PS. Tällainen pieni liioittelu oli tuohon juttuun lipsahtanut (lihav. HJ):

Quote
Se tarkoittaa, että 3,9 miljoonan pitäisi ottaa kaksi rokoteannosta. Ensimmäisiä annoksia on nyt annettu Suomessa yli neljä miljoonaa ja toisia noin kolme miljoonaa. Viikoittain annetaan nyt jopa 300 000 rokotetta.

Tuota arviota sallittaneen vielä hiukan pilkata nyt, kun viime viikon tulos varmistui.

Se oli 149 277.

Eli melko tarkkaan puolet siitä, mitä tuolloin ilmoitettiin annettavan "viikoittain".

Luen aina Hesarin "Oikaisuja" -palstan. Tuota arvioita ei ole siellä korjattu. Tuskinpa korjataankaan, kun se arviona, vaikka pieleen menneenä, ei ole tarkkaan ottaen faktaväite. Vaikka kyllä se oikeastaan on, ja väärä tieto, kun nyt tarkailumme tulos noin kuukaudelta on, että Suomessa ei yhtenäkään viikkona ole annettu läheskään noin monta rokotetta (eli 300 000).
« Last Edit: 20.09.21 - klo:12:27 by Heikki Jokipii »