Author Topic: COVID-19  (Read 52536 times)

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 17006
  • View Profile
  • Email
Vs: COVID-19
« Reply #630 on: 18.07.21 - klo:04:15 »
Edelliseen voisi lisätä retorisen kysymyksen, pilke silmässä, että tunteeko Krista Kiuru suomalaisensa: puoleen yöhön mennessä he eivät vielä ole voittaneet jäykkää luonnettaan, ja pysyvät kyllä yli kahden metrin päässä toisistaan?  8)

Mutta ihan vakavastikin: aukioloaikojen rajoittaminen noin ei voi olla kovin tehokas keino, jos se on ollut Uudellamaalla koko ajan voimassa, ja Uusimaa on koko ajan pysynyt selvässä kärjessä uusissa tapauksissa, myös väkilukuun suhteuttaen. Eilisistä +384 uudesta tapauksesta +191 oli Uudellamaalla. Eli 49,7%. Yhtenä päivänä se oli n. 2/3. Uudenmaan sairaanhoitopiirin väestöosuus on suuri, mutta kuitenkin vain 29,9%. — On kyllä kerrottu, mutta ei ihan selvin luvuin, että pääasiassa nyt juuri nuorten aikuisten parissa levinneet tartunnat ovat tapahtuneet myös kotibileissä. Osaa hyvin kuvitella, että hyvin aikaisinkin suljetuista ravintoloista mennään sitten jatkoille tällaisiin. Tai hyvin, hyvin aikaisin sulkeutuvien ravintoloiden sijasta suoraan kotibileisiin. Sen, mitä nyt vielä nuoruuttaan muistaa.

Eikö jo olisi syytä koettaa toisenlaisia keinoja? THL vakuuttaa, että kaikki koronatodistukset ovat järjestelmästä saatavissa.

***

'Hienosti' tai 'erinomaisesti' -sanat kansainväliseen vertailuun. Taas kerran. Kokonaiskattavuus, 1. rokotteen saaneet ja 2. rokotteen saaneet eilen, prosenttia, otos:

Denmark 55.7  66.8  44.7
Belgium 55.4  67.3  46.2
EU         48.2  55.8  43.3
Sweden 46.7  57.1  36.4
Finland  45.9  64.4  27.4
Norway 45.3  59.6   31.1

Kaikki kilpailijat osallistuvat kisaan Euroopan mestaruudesta, samoilla säännöillä (ja resursseilla). MM-kärki tietysti on kaukana. Kahdelle kärkimaalle Suomi häviää kaikissa luvuissa. Koronatodistuksen vaatiminen erilaisissa tilaisuuksissa ja paikoissa (rajojen sisälläkin) voisi nostaa Suomen sijoitustakin!  ;D

En ole vielä kokeillut, mutta ohjeet löytyvät, miten todistuksen saa kännykkään. Joten se ei olennaisesti edes vaikeuttaisi asioita, kulkisi puhelimen mukana. Ja ilman puhelintahan ei nykyisin kai kukaan kulje minnekään! Ja jos kuitenkin kulkee, niin paperillekin sen saa.

***

Olin tuon jo kaiken eilen ja aamulla kirjoittanut, kun löysin tämän asialle lämmenneen kolumnin Hesarista:

Voimmeko avata yleisö­tapahtumat rohkeammin terveyspassin avulla?

Quote
Asiaa kannattanee pohtia, vaikka vielä tästä pandemiasta selviäisimme ilman Ranskan mallia. Vielä tulee uusia viruksia, epidemioita ja jopa pandemioita.

Niitäkin silmällä pitäen terveyspassi­järjestelmän ja sen vaatimien lain­säädännöllisten muutosten hyvät ja huonot puolet kannattaa perusteellisesti selvittää – ja oppia samalla kaikesta, mitä myös tulevat viikot Ranskan mallista voivat meille opettaa.


Koska asian haitat ovat joka tapauksessa pieniä, uskaltaisin ehdottaa, että asiaa kokeiltaisiin välittömästi, ilman aikaa vievää edeltävää perusteellista selvitystä. Koska minun arkijuridiikkani mukaan ongelmia ei juuri voi tulla, jos sekä tapahtumat, ravintolat että niiden yleisö voivat itse päättää ja valita, tuleeko ja kenestä asiakkaita. Jos joku käännytetään ovelta, ei vielä suurta vääryyttä tapahdu. Verrattuna vaikka sellaiseen, että jotakuta ei päästettäisi äänestämään tms. — Hiukan voisi harmittaa, jos olisin unohtanut kännykän/paperin kotiin, ja tuo olisikin tullut yllättäen voimaan meidän pubissamme. Mutta nielisin harmini, ja hakisin kotoa.
« Last Edit: 18.07.21 - klo:10:14 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 17006
  • View Profile
  • Email
Vs: COVID-19
« Reply #631 on: 19.07.21 - klo:12:31 »
Kumpi tässä on totta? Tulenko hulluksi vai olenko jo minä yksin tässä maassa hullu?

THL:n asiantuntija: koronarokotteiden annostusväliä voi lyhentää muutamalla viikolla – tavoitteena täyttää käyttämättä jääviä rokotusaikoja

Quote
– Tavoitteemme on saada kaikille mahdollisimman nopeasti koko rokotussarjan tarjoama suoja. Rokotteiden saatavuus on silti edelleen merkittävin tekijä, mikä rajoittaa myös annosvälin lyhentämistä, Virkku sanoo.
(lihav. HJ)

Viime viikolla oli yhteensä saatu 5 710 635 annosta. Eiliseen mennessä oli käytetty yhteensä 5 108 252 annosta. Käyttämättä eli saatavana nyt maanantaina siis 602 383 annosta.

Siis 602 383 annosta.


PS. 20.07.21: Myös hän oli kollegiaalinen tuolle näkemykselle:

THL:n Salminen: Ministeri Kiurun ehdottama rokotus­välin lyhentäminen ei ole mahdollista nykyisillä rokote­määrillä

Quote
”Jos meillä olisi määrättömästi rokotteita, niin totta kai silloin tässä tilanteessa olisi järkevää lyhentää sitä aikaa.”

Salminen arvioi, että rokotteita pitäisi olla viikoittain satojatuhansia enemmän, jotta suositusta kannattaisi muuttaa.


Ja minä jään yksin ihmettelemään noita lukuja.

Tänään 20.07.21 klo 13 jälkeen jään (yksin?) ihmettelemään tätä lukua. Kun oli niin suuri huoli rokotteiden riittävyydestä, päädyttiin siihen, että eilen maanantaina annettiin yhteensä vain 12 702 rokotusta. Eli käytettiin vain n. 2% käytettävissä olevista rokotteista.
« Last Edit: 20.07.21 - klo:12:29 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 17006
  • View Profile
  • Email
Vs: COVID-19
« Reply #632 on: 20.07.21 - klo:04:26 »
Tämä ajattelutapa näyttää pääsevän voitolle:

THL:n Salminen haluaa lapset ja nuoret takaisin kouluihin syksyllä

Quote
Salminen ei myöskään pitänyt rajoitusten suuria muutoksia perusteltuina.

– On vaikea löytää sellaista keinoa, jolla saataisiin tämä tilanne hallintaan, ellei sitten panna kaikkia baareja ja pubeja kiinni muutamaksi kuukaudeksi. En usko, että tämä on kauhean hyvä ratkaisu tässä vaiheessa, Salminen arvioi.

Salmisen mukaan iso osa koronauhkasta tippuu pois, kun suurin osa keski-ikäisistä on saanut kaksi korona-annosta.

– Sitten kun saadaan suurin osa keski-ikäisistä rokotettua, niin silloin riskit tippuvat niin alas akuutin taudin suhteen, että iso osa sen aiheuttamasta uhkasta tippuu pois, Salminen kommentoi.

HUS:n Järvinenkin:

Quote
"Ison-Britannian linjan seuraaminen kertoo meillekin siitä, mihin voidaan uskaltautua"
[..]
Britanniassa ensimmäisen rokotteen on saanut 87,9% yli 18-vuotiaista ja kaksi rokotetta eli täyden rokotesarjan 68,3%. Suomessa vastaavat luvut ovat 77,3% ja 34,0%.

– Varmasti tapausmäärät nousevat, mutta miten sitten punnitaan niitä rajoitusten haittoja ja toisaalta paljonko se tuo sairaalaan potilaita, niin tilannehan on sairaaloissa siellä sangen hyvä. Ison-Britannian linjan seuraaminen on kyllä meille muille vähintäänkin mielenkiintoista ja kertoo siitä, mihin voidaan uskaltautua, Järvinen kommentoi.

Järvinenhän on toisaalla tuonut esille, että meillä on tilanne, nousseista tartuntaluvuista huolimatta, sairaaloissa sangen hyvä.

Eli nyt mentäisiin näillä, ja katsottaisiin. Mikä ettei.

Sellaisella vastaväitteellä, että terveyspasseja (≈ rokotustodistuksia) kannattaisi ehkä kokeilla. Nehän eivät edellyttäisi raskasta systeemiä, esim. portsareiden paluuta pubienkin ovelle, vaan luultavasti pelkkä "uhka" riittäisi, että tiskillä/pöydässä tilatessa saatetaan kysyä semmoista. — Siinä asiassa saadaan taas ilmaiseksi kokemuksia Ranskasta.

Jos katsoo arvioita saapuvista rokoteannoksista, niitä on tulossa yli miljoona kuukaudessa. Niillä kyllä saadaan syksyyn mennessä rokotuskattavuus aika lailla samalle tasolle kuin Britanniassa on nyt. Vähän viipyillenkin rokottaen (vrt. pari puheenvuoroa juuri edellä). Vaikka sapattia edelleen kunnioittaen (sunnuntain ykkösrokotukset +977).
« Last Edit: 20.07.21 - klo:04:56 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 17006
  • View Profile
  • Email
Vs: COVID-19
« Reply #633 on: 20.07.21 - klo:04:46 »
Lahjahevosen suuhun ei katsota...

STM suunnittelee käyttämättä jääneiden korona­rokotteiden kohtaloa – Suomi on mukana 100 miljoonan rokotteen lahjoituksessa

Quote
Lahjoitus tehdään rokotusten tasavertaista saatavuutta edistävälle Covax-ohjelmalle. Lahjoitettavat rokotteet ovat toimittamatta jääneitä Johnson & Johnsonin ja Astra Zenecan rokotteita.


... mutta se kauneuspilkku tai sivumaku tuossa on, että lahjoittajan kyllä sopi olla juuri noiden rokotemerkkien suhteen kranttu. Onneksi niiden reaalinen riski on minimaalinen, ja hyöty lahjan saajalle täysin selvä.

Tätä tilannetta tuo voi parantaa paljon:

Mutta, siinäkin tahdissa ollaan valitettavasti edelleen, että valtaosassa Afrikkaa rokotusprosentit ovat surkeitä. Mukaan lukien ne 3 maata, joissa se on yhä nolla.

Karkeasti arvioituna se riittäisi vanhusväestön — suurimman riskiryhmän — rokottamiseen.
« Last Edit: 20.07.21 - klo:07:20 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 17006
  • View Profile
  • Email
Vs: COVID-19
« Reply #634 on: 21.07.21 - klo:04:44 »
Salminen aivan oikein heittää pallon poliittisille päättäjille:

THL:n Mika Salmisen mukaan Suomi on nyt koronaviruksen neljännessä aallossa – "Jos halutaan rajoittaa tapausmääriä, niin rajoitusten kiristäminen on järkevä päätös"

Quote
Salminen kertoo, että rajoituksia on purettu juuri vaikuttavimmasta päästä. Nyt hän arvelee, että rajoituksiin palataan joillakin alueilla lähipäivinä. THL ei aio vastustaa uusia rajoituksia, joista valtioneuvosto päättänee jo tällä viikolla.

– Jos halutaan yrittää rajoittaa tapausmääriä, niin se (rajoitusten kiristäminen) on järkevä päätös, Salminen sanoo.

Näin poliittiset päättäjät ottavat pallon kiinni:

Quote
Ravintolat menisivät Päijät-Hämeessä, Kymenlaaksossa ja Varsinais-Suomessa kiinni viimeistään kello yksi yöllä. Anniskelu loppuisi puoliltaöin eli kello 12. Uudellamaalla on samat rajoitukset.

– Olemme menossa huolestuttavaan suuntaan, meillä on jonkinlainen kilpajuoksu meneillään. Rokotekattavuus nousee, mutta deltavariantti leviää entistä ärhäkämmin, Kiuru sanoi.

Kiuru kertoi, että ministeriö aikoi pyytää lausunnot kiihtymisvaiheen alueilta. Niiden tuli arvioida tähän päivään mennessä, onko tilanne sellainen, että ravintolarajoitukset tulevat ja alueet pysyvät kiihtymisvaiheessa.

Aluehallintovirastot päättävät muista kuin ravintoloihin kohdistuvista alueellisista koronatoimista.

Tapausmäärien rajoitttaminen on siis edelleen Se Tavoite.

Maan hallituksen hallussa oleva varara — tai leka —  näyttää nyt olevan nuo ravintolarajoitukset. Ja siinä erityisesti sulkeminen puoliltaöin. Siinä on nyt se naula, jolta kaikki näyttää. Salminen muistaa myös tämän (lihav. HJ):

Quote
Nuoria Salminen haluaakin muistuttaa yöelämän korkeasta riskistä koronan suhteen. Ongelmallisena hän pitää myös sitä, että tartuntoja tapahtuu ravintoloiden ulkopuolella yksityistilaisuuksissa.

Kuinka noiden ravintoloiden aukiolorajoitusten voi olettaa purevan? Katsotaanpa.

Maanantaisista +461 tapauksesta oli alueilla Helsinki ja Uusimaa +203, Varsinais-Suomi +30 Pirkanmaa +91, ja Päijät-Häme +47. Koko muu maa siis 90 tapausta.

Hiukan on suhteessa väestöön tilanne huonompi noilla nyt rajoitusten suunniteltuilla kohteilla olevilla alueilla. Mutta eipä kovasti näytä lyhennetty aukioloaika Uuttamaata auttaneen. Eikä vapaa aukiolo muun maan tilannetta ainakaan viime viikonloppuna pahentaneen.

PS. Tämän aamun Hesarissa oli useampikin juttu rokotusten nopeuttamisesta. Jokaisessa niissä joku haastateltu valitteli rokotteiden saatavuutta! Toistan tämän:

Tänään 20.07.21 klo 13 jälkeen jään (yksin?) ihmettelemään tätä lukua. Kun oli niin suuri huoli rokotteiden riittävyydestä, päädyttiin siihen, että eilen maanantaina annettiin yhteensä vain 12 702 rokotusta. Eli käytettiin vain n. 2% käytettävissä olevista rokotteista.
« Last Edit: 21.07.21 - klo:04:53 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 17006
  • View Profile
  • Email
Vs: COVID-19
« Reply #635 on: 22.07.21 - klo:05:41 »
Sellaisella vastaväitteellä, että terveyspasseja (≈ rokotustodistuksia) kannattaisi ehkä kokeilla. Nehän eivät edellyttäisi raskasta systeemiä, esim. portsareiden paluuta pubienkin ovelle, vaan luultavasti pelkkä "uhka" riittäisi, että tiskillä/pöydässä tilatessa saatetaan kysyä semmoista. — Siinä asiassa saadaan taas ilmaiseksi kokemuksia Ranskasta.

Myös Hesari pääkirjoituksessaan...

Koronatilanne ei perustele paluuta tiukkoihin rajoituksiin, sillä terveydenhuolto kestää
Rokotuksesta kieltäytyvien suojeleminen on vähemmän tärkeä arvo kuin se, että maa pidetään mahdollisimman avoimena.


... tänään asettui samalle kannalle. Ja kirjoitti, että kun rokotepassisysteemiä ei ole ajoissa kehitetty, Suomi on haaskannut mahdollisuuden.

Mutta ei sitä vielä ole välttämättä hukattu. Vastahan järjestelmä saatiin niin valmiiksi, että rokotetodistuksen helposti itselleen jokainen saa. Vielä se systeemi ehditään ottaa käyttöön. Elämä jatkuu kesän jälkeenkin. Vaikka ilmeisesti tänään ei mitään kovia kiristyksiä rajoituksiin ole tulossa, niitä voi olla uhkaamassa myöhemmin.

***

Ilta-Sanomat tänään:

Näkökulma: Miksei koronasta kerrota Instagramissa?

Quote
JUTTELIN peräperää kahden kaksikymppisen helsinkiläisen nuoren naisen kanssa. Fiksuja, hurmaavia tyyppejä kumpikin.

Toinen kertoi iloisena, että menee lähipäivinä koronarokotukseen, mutta kertoi, etteivät kaverit juurikaan ole käyneet – eivätkä edes tiedä, että omanikäiset ovat jo rokotusvuorossa.


Sitten kyllä tietäisivät, jos juuri minnekään (hauskaan paikkaan) ei pääsisi ilman rokotustodistusta!

***

Osmo Soininvaara eilen:

Britannian uskalias koronapäätös

Quote
Rokotuskattavuus ei ole Suomessa lähelläkään sitä, mitä se on Britanniassa. Siksi emme voi väittää, että kaikki ovat saaneet rokotuksen, jos ovat halunneet. Vain ensimmäisen piikin osalta tässä on ylipäänsä mitään perää. Helsingissä rokotusajat on avattu kaikille 16 vuotta täyttäneille eikä aikoja saada kokonaan täytetyksi. Voidaan siis hyvin sanoa, että jokainen Helsinkiläinen on halutessaan saanut ensimmäisen piikkinsä, mutta ei toista. Ensimmäinenkin antaa kohtalaisen hyvän suojan vakavaa  tautia vastaan.

Ei kuitenkaan brittityylistä kaikkien rajoitusten poistamista, vielä. Lokakuussa kenties.

Jos maanhallitus arvostaisi tapahtuma-alaa ja palveluelinkeinoja yhtä paljon kuin sellun keittoa ja maataloutta, se avaisi kaiken rokotustodistusta vastaan nyt heti.


Mutta paperi-Iltiksessä arvioitiin tänään, että on hyvin epätodennäköistä, että hallitus noin tekisi. Aivan ihmeellisellä tavalla hallituksen parissa nähdään tuollainen yksinkertainen todistus täynnä juridisia ongelmia. Vähintään asia vaatii pitkäaikaisen etukäteisselvittelyn.
« Last Edit: 22.07.21 - klo:10:52 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 17006
  • View Profile
  • Email
Vs: COVID-19
« Reply #636 on: 22.07.21 - klo:10:27 »
Mikä ettei näinkin voisi menetellä:

Monet putsaisivat kädet ennen ostoksille menoa myös koronan jälkeen – kysyimme kaupoilta, mitä käsidesipisteille tapahtuu, kun pandemia on ohi

Eli ne aiotaan säilyttää. Mutta voisi tämänkin totuttuna tapana ja tuotteiden esillepanossa lopettaa:

Nykyisenä aikana tulee kyllä mieleen toinenkin syy, miksi tomaattien käsittelystä käsin pitäisi luopua:

eikö niistä sillä tavalla tule potentiaalisia bakteerien ja virusten leviämisteitä. Varsinkin, kun niitä näpelöidään kahteen kertaan: kun ne irtotomaatit ovat kaupan hyllyllä, eivät minun havaintojeni mukaan frouvat pysty vastustamaan kiusausta, vaan puristelevat niitä valitakseen itselleen sopivia. Ja palauttavat hylkäämänsä tomaatit takaisin laatikkoon.

Eli pitää nykykäytännön voimassa: nyt kaupoissa on kyltit, jotka kieltävät kaiken tuollaisen hipelöinnin.
« Last Edit: 22.07.21 - klo:10:31 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 17006
  • View Profile
  • Email
Vs: COVID-19
« Reply #637 on: 23.07.21 - klo:04:28 »
Kestouutisesta. Britanniassakin on otettu käyttöön tämä:

Quote
Tuhanne ihmiset ovat saapuneet juhlimaan Latitude-festivaaleille Suffolkiin Itä-Englannissa. Eilen alkaneeseen neljä päivää kestävään musiikkitapahtumaan odotetaan noin 40 000 ihmistä.

Festivaaleilla ei tarvitse pitää turvavälejä tai käyttää maskeja. Kävijöillä on kuitenkin tapahtuma-alueelle päästäkseen oltava joko negatiivinen tulos koronavirustestistä tai todistus kahdesta saadusta rokoteannoksesta.

Siellä todistusten vaatimisessa ei nähty juridisia ongelmia.

Siellä katsottiin jo mahdolliseksi vaatia oletettavasti nuorehkoiltakin ihmisiltä kaksi rokotuskertaa. Meillä nuorempi väki on pahasti jäljessä tuosta.

Jos tavoitteena on juuri kattavuus kahdessa rokotuskerrassa, 100% kokonaistavoite edellyttäisi 11 miljoonaa rokotusta. Koska meillä ei ole yhden kerran rokotteita käytössä. Nyt etenemme n. miljoonan rokotuksen kuukausivauhtia. Ja olemme näin heinäkuun loppupuolella antaneet 5,2 miljoonaa rokotusta. Teoreettinen 100% saavutettaisiin siis tammikuussa. Jouluksi n. 90%? Joulupukille voisi riittää perinteinen naamiointi?

***

Jotenkin Tanska on taas saanut rokotusvauhtinsa nousemaan. Ja antaa n. 2,5 kertaa sen määrän rokotuksia päivässä kuin Suomi. Ja oli kokonaiskattavuudessa 11,7 prosenttiyksikköä eilen meitä edellä. Vaikka luopui kokonaan yhdestä rokotetyypistä. Nuo tiedot Bloombergilta.

Toki koko ajan odottelemme tietoa siitä, että Suomi, esim. edellä mainittujen keinojen ansiosta, on aloittanut kovan spurtin. Emme ole menettäneet uskoamme, toivoamme emmekä isänmaanrakkauttamme! ;D

***

Vaikkapa tätä ongelmaa voisi helpottaa rokotetuille varatuilla näytöksillä:

Quote
Pääkaupunkiseudun kahden metrin turvavälit voivat leikata Nymanin mukaan 70–80 prosenttia elokuvan tuotoista pääkaupunkiseudulla.


Sellaisina voisivat aloittaa päivänäytökset arkisin. Joissa käy vanhempaa väkeä. Mutta linjallani pysyen: myös nuorten kulttielokuvien näytöksiä täytyy iltaisin järjestää noin! Jo ennen kuin se on kohtuullista, rokotuksiin menemisen lisähoukutteena. Jos nuorten parissa syntyy huuto, että tää on epistä, meille pitää järjestää nopeampi mahdollisuus rokotuksiin, niin se on vain hyvä juttu.
« Last Edit: 23.07.21 - klo:06:51 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 17006
  • View Profile
  • Email
Vs: COVID-19
« Reply #638 on: 24.07.21 - klo:06:09 »
Jos on oikeus tällä tavalla leimata ravintoloita...

Helsinki julkaisi jätti­listan paikoista, joissa on voinut altistua koronalle viimeisen kahden viikon aikana
Altistumispaikkojen joukossa on muun muassa ravintoloita, yökerhoja, uimahalleja ja kuntosaleja.


... eikö ravintoloilla pitäisi olla oikeus puolustautua, käyttäen kaikkia keinoja, ettei joudu tuolle listalle. Kuten se, että vaatii asiakkailta rokotustodistuksen.

Tuolla listalla oli muuten 2 uimahallia ja 1 kuntosali. Kaikki muut olivat ravintoloita. Kun kyse oli Helsingistä, oli tarpeetonta erotella yökerhoja: kaikissa loppui anniskelu klo 24.

Kotibileitä osoitteineen ei ollut listassa mukana!  ;D
« Last Edit: 24.07.21 - klo:10:41 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 17006
  • View Profile
  • Email
Vs: COVID-19
« Reply #639 on: 24.07.21 - klo:09:28 »
Tähän ilmiöön on täällä jo kauan sitten ehdotettu keinoa:

Koronapandemia ei ota loppuakseen, ja se väsyttää ja kiukuttaa – ihmisten motivaatio rajoituksiin alkaa olla koetuksella, uskovat asiantuntijat

Sehän on se, että viranomaisten ei tule vanhasta tottumuksesta tyytyä rajoituksiin, joita on helppo määrätä, mutta joiden tehosta ei ole tietoa. Tai tarkoittamattomista, ei halutuista seurauksista.

Olisi yhä etsittävä "lekan" sijasta sitä ruuvimeisseliä. Yhtenä esimerkkinä tietysti juuri nuo rokotuspassit. Muitakin ideoita on jo keksitty (täälläkin mainittuja).

Henkilökohtaisesti minua kiukuttavat, kuten olen kertonut, Helsingin Itäkeskuksen maskimääräykset. Ja tunnustan nyt sen: pari kertaa olen mennyt ostarin käytävän läpi ilman maskia.
« Last Edit: 24.07.21 - klo:10:26 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 17006
  • View Profile
  • Email
Vs: COVID-19
« Reply #640 on: 25.07.21 - klo:08:50 »
Hänkin, vaikka hänen yleislinjansa on otsikon kuvaama, tuo esiin tämän:

Virologian professori Olli Vapalahti: Vielä ei ole rajoitusten poistamisen aika

Quote
Vapalahti uskoo myös, että yhtenä vaihtoehtona joudutaan todennäköisesti pohtimaan erilaisten "koronapassien" roolia yhteiskunnan auki pitämisessä.


Tämä on varmasti sinänsä totta:

Quote
Olli Vapalahti on sitä mieltä, että tartuntaluvut ovat kuitenkin yhä hyvä mittari kertomaan muun muassa tartuntariskistä reaaliaikaisesti, vaikka vakavien infektioiden seurannan merkitys vähitellen korostuukin.


Mutta toisaalta tarpeen olisi yksityiskohtaisempi tieto siitä riskistä. On paikkoja ja ihmisryhmiä, joiden kohdalla riski on suuri. Mutta toisaalta myös paikkoja ja ryhmiä, joissa riski on hyvin pieni. Tietoa niistä pitää myös hyödyntää. Täsmätoimenpiteitä, pliiz! Kuten nuo koronapassit.
« Last Edit: 25.07.21 - klo:09:25 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 17006
  • View Profile
  • Email
Vs: COVID-19
« Reply #641 on: 26.07.21 - klo:06:10 »
Tässä tuntuu olevan menossa ihan kilpailu:

Joutaako rokotepassi jo unholaan? Ravintola-ala: Oikea aika tuli ja meni

Eli kuka keksii jännittävämpiä perusteita rokotepassia vastaan.

Ja tämä on todella oikeastaan hauska. Passi edellyttäisi tällaisia pitkällisiä valmisteluja:

Quote
Rokotepassista tulisi säätää kokonaan uusi erillislaki tai lainmuutos ja se tulisi voimaan aikaisintaan lokakuussa. Lain tulisi säännellä, missä tilanteissa rokotepassia saisi käyttää sisäänpääsyn edellytyksenä. Sen tulisi koskea kaikkia EU-maiden rokotepasseja.
(lihav. HJ)

Ja sitten:

Quote
MaRa: Ei enää toimiva ratkaisu

Rokotepassista keskusteltiin matkailu- ja ravintolapalvelualan etu- ja työmarkkinajärjestön MaRan toimialojen kesken viime keväänä, kun asia olisi ollut ajankohtaisempi ja siitä olisi ollut suurempi hyöty, kertoo MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi.
(lihav. HJ)

Jos se ei enää ole toimiva, niin se ei varmaankaan ole sitä lokakuussa?

Tähän:

Quote
Myös rokotepassin antama väärä turvallisuuden tunne on Scheininin mukaan yksi ongelmakohta. Tällä hetkellä tartunnat leviävät esimerkiksi yökerhoissa.

Eivät muuten leviä. Koska tällä hetkellä niillä alueilla, joilla tartunnat leviävät, ei ole yökerhoja. Kaikki ravintolat sulkeutuvat puolilta öin. Niiihin mennään nyt sellaisen turvallisuuden tunteen varassa, että ei kai se minuun tartu, kun ei ole tähän astikaan tarttunut tms.

***

Ylikorostettu yksityisyydensuoja pilaa muitakin koronatoimenpiteitä:

Koronavilkun käyttäjämäärät pudonneet yli puolella miljoonalla – kuitenkin nyt sovelluksen tärkeys vain korostuu, uskoo HUSin Asko Järvinen

Quote
Sovellus kerää älypuhelimeen tietoja muista sovellusta käyttävistä ihmisistä, joiden kanssa puhelimen omistaja on ollut kahden metrin etäisyydellä vähintään 15 minuuttia.

Sovellus ei kuitenkaan kerro mistä, milloin ja keneltä tartunnan olisi voinut saada.

Tietoja henkilöstä tai laitteen sijainnista ei tallenneta, vaan lähekkäin olevat puhelinlaitteet vaihtavat keskenään ainoastaan numerotunnisteita.
(lihav. HJ)

Tuo piirre tekee sovelluksesta hyvin suuressa osassa tapauksista hyödyttömän. Miksi siinä on sellainen, jos kaikki sovelluksen käyttäjät ovat käytännössä antaneet suostumuksensa tietojen käyttöön?
« Last Edit: 26.07.21 - klo:07:02 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 17006
  • View Profile
  • Email
Vs: COVID-19
« Reply #642 on: 27.07.21 - klo:04:25 »
Kansa kaduilla ei ole aina oikeassa:

Koronapassista tuli Euroopassa ruma sana – Ranskassa ja monessa muussa maassa ei pääse ravintolaan ilman todistusta

Quote
Ranskassa koronarajoitustoimet ovat aiheuttaneet kymmeniätuhansia ihmisiä keränneitä mielenosoituksia

Kun mielenosoittajat näyttävät olevan paljolti nuoria, tässä voi heittäytyä sedäksi. Tämä on teidän omaksi parhaaksenne:

Pitäisikö Suomessakin vaatia ravintoloissa koronapassia? Pääministeriä tuuraava Haavisto: Suuria kokoontumisia voisi järjestää ilman pelkoa

Teidän vapautenne lisäämiseksi. Systeemiä voi justeerata, mm. tämä tuntuu tietysti oikealta:

Quote
Haaviston mukaan ei olisi järkevää, että esimerkiksi kirjastoon tarvittaisiin terveystodistus, mutta sen käyttö helpottaisi esimerkiksi konserttien järjestämistä tai ravintolassa käyntiä.

– Kansanterveyden näkökulmasta koronapassissa tai terveyspassissa olisi suuri järki. Voitaisiin järjestää mahdollisesti suurempia kokoontumisia ja tilaisuuksia ja ilman pelkoa, kun tiedetään että kaikki on rokotettuja.

Lisäksi, kuten monet ovat huomauttaneet, koronapassia ei ehdoteta otettavaksi lopulliseksi kansan tavaksi. Vaan väliaikaiseksi järjestelyksi: ehkä vuoden loppuun, ehkä vähän pidemmäksi ajaksi.

Täällä ollaan ihan toisessa tilanteessa:

Australia viivytteli korona­rokotuksissa, ja nyt rokotteita ei ole tarpeeksi – Rajoituksia vastustavat protestit yltyivät väki­valtaisiksi viikon­loppuna

Siellä mielenosoitetaan sulkutilaa, ulkonaliikkumiskieltoa vastaan. Australian rokotekattavuus oli eilen 22.0% (ensimmäiset rokotuksen 28.5%). Siellä rokotuspassi ei ole optio.

Ja näin tuo asetelma on nähtävä:

Quote
Lähiviikkoina hallituksen on tehtävä isoja päätöksiä: tarvitaanko uusia rajoituksia vai otetaanko käyttöön esimerkiksi koronapassi. Hallituksen on päätettävä myös, miten päivitetään nykyistä hybridistrategiaa.


Sikäli tuo yllä oleva kuvateksti oli väärin. Ranskalaisnuoret, sitä tajuamatta, kerjäsivät kohdalleen lisää rajoituksia. Koska he nimenomaan vastustivat juuri koronapassia.


PS. Tästä tämänpäiväisestä jutusta ei tule hullua hurskaammaksi:

IS paljastaa: Ministeriössä selvitettiin kansallista korona­passia viime keväänä – ei ikinä esitelty kansan­edustajille

Siitäkin kyllä tulee vaikutelma, että osa päättäjistä haluaa tehdä asian niin vaikeaksi, että siitä tulee mahdotonta.

Mieluummin siis edettäneen niin, että annetaan maanantaisin +2 965 rokotusta (uusia, siis lähinnä nuorille). Ja koska Uudellamaalla oli +329 tapausta kaikkiaan +612 uudesta tartunnasta (54%) eilen, julistettakoon Uusimaa taas leviämisalueeksi? — Siinä toimenpiteessä ei ole perustuslaillisia ongelmia!

Jotain sellaista jo ilmeisesti suunnitellaankin (päivittyvästä seurannasta):

Quote
Etelä-Suomen aluehallintovirasto valmistelee parhaillaan päätöstä kokoontumisrajoituksista, joka kattaa koko HUS-alueen.

Tällä hetkellä voimassa oleva rajoitus koskee vain Espoota, Helsinkiä, Kauniaisia ja Vantaata.
« Last Edit: 27.07.21 - klo:13:26 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 17006
  • View Profile
  • Email
Vs: COVID-19
« Reply #643 on: 27.07.21 - klo:04:32 »
Viime maanantain tilanne:

Viime viikolla oli yhteensä saatu 5 710 635 annosta. Eiliseen mennessä oli käytetty yhteensä 5 108 252 annosta. Käyttämättä eli saatavana nyt maanantaina siis 602 383 annosta.

Siis 602 383 annosta.

Eilisen tilanne: käyttämättömiä 577 912. Tuon verran varastoa oli kyetty purkamaan.

Nyt on saatu lisää viikoittain 252 000 rokoteannosta. Onko siis määrä nyt ratkaisevasti/kaikkea haittaavasti vähentynyt, kun kesäkuussa määrä oli yli 300 000 viikossa? (Tällaisia mielipiteitäkin kesäkuussa esitettiin.) Enpä sanoisi, jos viime viikolla annetiin 277 401 rokotusta. Tämän ikäänkuin varmuuden vuoksi toistaen:

Miksi niitä ei ole pistetty, mistä tämä viive Belgiaan verrattuna? Mistä minä tiedän. Se voi olla kiinni niin pistäjien kuin pistettävien kesälomista, mökkeilystä. Välimatkat voivat olla Belgiassa niin lyhyet, että annokset saadaan nopeasti rokotuspisteisiin? Rokotteita on kuitenkin siellä täällä saatettu pistää jemmaan — jotta ainakin meidän alueellamme saadaan tehostusrokotukset varmasti tehtyä? Onko innostus alueilla, joilla taudin riski on häviävän pieni, hiipunut? Mistä minä tiedän.
« Last Edit: 27.07.21 - klo:13:35 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 17006
  • View Profile
  • Email
Vs: COVID-19
« Reply #644 on: 28.07.21 - klo:04:06 »
YLE:n päivittyvästä seurannasta:

Quote
Kolmen miljardin annetun koronarokotteen raja rikki

Maailmassa on pistetty tähän mennessä jo yli kolme miljardia rokoteannosta, kertoo uutistoimisto AFP.

Ensimmäisen miljardin annoksen antamiseen meni 20 viikkoa, mutta viimeiset tuhat miljoonaa pistettiin noin neljässä viikossa, kertoo The Guardian -lehti.

Eniten rokotteita on annettu runsasväkisissä valtioissa: noin 1,2 miljardia on pistetty Kiinassa, Intiassa liki 329 miljoonaa ja Yhdysvalloissa noin 324 miljoonaa, lehti kertoo.

Kursivointi HJ. Teoreettisesti nyt saavutetulla vauhdilla pistetään vuoden loppuun mennessä noin 6 miljardia annosta. Teoreettisesti jokainen maailman kansalainen voisi saada yhden piikin.

Uuden (4) miljardin raja ehtii ylittyä heinäkuun aikana:

More Than 3.93 Billion Shots Given: Covid-19 Tracker

Quote
The latest rate was roughly 35.4 million doses a day.

Afrikan tilanne on muuten valitettavasti aika ennallaan, mutta eräs yllättäjä siellä on:

Zimbabwe
   2,127,402 rokotusta
   7.1% kokonaiskattavuus
   9.7% ensimmäisiä annoksia
   4.6% täysin rokotettuja

Jos siellä on toimittu kuten muualla, ja kohdistettu rokotukset pääosin vanhempiin ikäluokkkiin, Zimbabwe on — aika lailla turvassa! Yli 65-vuotiaiden osuus maassa nimittäin on vain 3,1%. Hiukan arviointia sotkee se, että maa on tarjonnut (eteläfrikkalaisille yms.) turisteille rokotuksia n. 100 dollarilla (eli mikä on näiden osuus?). Sen usein muissa asioissa paremmin pärjänneet naapurimaat Sambia ja Malawi ovat rokotuskattavuudesa nyt prosenteissa 1,1  ja 1,2.

***

Katsotaanpa Pohjoismaiden tuore tilanne (kokonaiskattavuus, 1. ja 2. rokotuksen saaneiden osuus, prosenttia):

Iceland    68.3  75.0  71.1
Denmark 61.5  71.0  51.9
Sweden  50.0  61.0  39.0
Finland   48.9  65.9  31.9
Norway  48.1  63.7  32.5

Huomaamme Ruotsin kirineen kokonaiskattavuudessa Suomen ohitse. Pitkään olimme sen suhteen johdossa. Uskoin — ei, toivoin — että asiassa syntyisi Suomessa reipasta maaotteluhenkeä. Eipä näytä syntyneen.

Islannin johtoasemalle voi löytyä selitys maan väestöllisestä pienuudesta. Mutta Tanskan kanssa me olemme kyllä aika tarkkaan samankokoisia. Niinkuin kyllä Norjankin kanssa.