Author Topic: COVID-19  (Read 186672 times)

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25025
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #615 on: 09.07.21 - klo:06:16 »
Päivittyvästä seurannasta:

Quote
Viranomaiset ovat vedonneet Australian suurimman kaupungin Sydneyn asukkaisiin, jotta nämä pysyisivät kotona koronatartuntojen saamiseksi kuriin.

Kotoa ei viranomaisten mukaan pitäisi nyt poistua, jollei se ole aivan välttämätöntä. Poliisit partioivat kaupungilla puuttuakseen tarpeettomaan liikkumiseen.

Uusin koronasulku jatkuu kaupungissa jo kolmatta viikkoa terveysviranomaisten pelätessä deltamuunnoksen leviävän holtittomasti. Tilannetta on kuvailtu vakavimmaksi sitten pandemian alkamisen.

Kesäkuun puolivälin jälkeen Sydneyssa on tilastoitu 439 uutta tartuntaa. Vuorokaudessa uusia tapauksia raportoitiin 44.

Tuo on Australialle tavallaan ainoa keino, kun se jätti käyttämättä "etsikkoaikansa", ja viivytteli rokotuskampanjansa aloittamisessa. Nyt sen rokotuskattavuus on vasta n. 17%,  kehittyneiden maiden alhaisimpia. Naapurimaassa Uudessa Seelannissa tosin vielä alhaisempi n. 12%.

Määrät tartunnoissa tuossa eivät ole suuria, jos Sydney on väestöltään lähes Suomen kokoinen.
« Last Edit: 09.07.21 - klo:17:50 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25025
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #616 on: 09.07.21 - klo:17:34 »
Britannia on tehnyt ja tekee sitten kaiken suurinpiirtein päinvastoin kuin Australia:

Eurooppa-kirje: Britannia on nyt kuin laboratorio, joka riisuu lähes kaikki rajoitukset vaikka tartuntoja tulee kymmeniätuhansia

Luottaen tähän:

Quote
Nyt pääministeri Boris Johnsonin hallituksella on kuitenkin tukenaan maan onnistunut rokotuskampanja. Jo 86 prosenttia kansasta on saanut yhden koronapiikin ja 64 prosenttia molemmat.

Kun ottaa mukaan koronan sairastaneet, vasta-aineiden määrä väestössä on suuri. Siksi sairaalahoitoa vaativien tautien tai kuolemantapausten määrä on pysynyt kurissa.
[..]
Valinnat ovat vaikeita, sillä myös kuolemien määrä lisääntyy ainakin jonkin verran epidemian levitessä. Maan terveysministeri Sajid Savid myönsi, että päivittäisten uusien tapausten määrä voi pian ylittää sadan tuhannen rajan.

Hallitukselle tärkein mittari on kuitenkin se, ettei terveydenhuolto ylikuormitu ja vakavia tapauksia pystytään hoitamaan.

Rokotusten ansiosta hallituksen nykylinja muistuttaa tällä kertaa enemmän hallittua riskiä kuin uhkapeliä – ainakin jos neuvonantajien arvioihin on tällä kertaa luottaminen. Rokotusten edelläkävijämaa on koelaboratorio, jota seurataan muualla tarkkaan.

Olisiko Suomi nyttemmin siltä väliltä (?):

Onko Suomen koronarajoituksilla enää mitään väliä? THL:n Mika Salminen: ”Melko merkityksettömiä”
IL kysyi asiantuntijalta, mitä tapahtuisi, jos loputkin koronarajoitukset purettaisiin Suomessa heti.
« Last Edit: 09.07.21 - klo:17:38 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25025
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #617 on: 10.07.21 - klo:04:39 »
Tässä vaihtoehtojen punninnassa nyt ollaan:

Koronavirustilanne kääntynyt selkeästi huonompaan suuntaan Uudellamaalla – Helsingissä 25 anniskelupaikassa tartuntoja kahden viime viikon aikana

Quote
Tartuntaketjut ovat Heinäsmäen mukaan vielä selvitystyön alla, mutta on mahdollista, että jokaisesta 25 anniskelupaikasta on saattanut muodostua tartuntaketju tartunnan saaneiden muun sosiaalisen toiminnan kautta.

Esimerkiksi Kaivohuoneella on eiliseen mennessä todettu 20 tartuntaa, joista on tullut 9 jatkotartuntaa.

– Ravintoloiden rajoitusten tiukentuminen todennäköisesti vähentäisi tartuntoja, mutta on mietittävä onko se välttämätöntä. Vakavien koronatapausten määrähän ei ole noussut merkitsevästi, koska riskiryhmät on rokotettu ja kyseessä ovat enimmäkseen nuoret aikuiset, sanoo Heinäsmäki.

Tieto Amerikasta:

Yhdysvalloissa koronarokote on pelastanut satojen tuhansien hengen – koronaan kuolleet ovat nyt lähes yksinomaa rokottamattomia

***

Tämmöinen rajoitus voisi nyt toimia: yökerhoon pääsisi vain rokotuspassilla. Nyt, kun kaikilla relevanteilla ikäryhmillä on mahdollisuus ottaa rokotus, ei tuollainen vaatimus olisi syrjivä.*) Samalla voitaisiin vähentää tätä ilmiötä, havaittua motivaation puutetta:

Helsinki, Espoo, Vantaa ja HUS kannustavat nuoria ottamaan koronavirusrokotteen

Quote
Yli 50-vuotiaat ovat huolehtineet rokotusten ottamisesta toistaiseksi paremmin kuin nuoremmat.

”Mikäli 40-vuotiaat ja nuoremmat pääsevät samaan tasoon toisella rokotusannoksella niin olemme saavuttamassa tärkeää laumasuojaa. Kurottavaa olisi nyt noin 10-20 prosenttiyksikön verran”, sanoo Helsingin terveys- ja päihdepalvelujen johtaja Leena Turpeinen.

Kampanjan taustalla on myös se, että tällä hetkellä pääkaupunkiseudulla koronavirustartuntoja todetaan eniten nuorilla aikuisilla.

_______

*) voitaisiin vähän aikaa katsoa niin, että yksi rokotuskerta riittää. Käytännössähän ensimmäiseen rokotukseen tavallaan sisältyy lupaus toisesta: uusi rokotusaikahan varataan jo rokotuspaikalla! Joten molemmat, rokotuksen ottaja ja antaja, jo sitoutuvat toiseen rokotuskertaan.
« Last Edit: 11.07.21 - klo:02:33 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25025
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #618 on: 11.07.21 - klo:04:02 »
Suomessakin tämä keskustelu tietysti jatkuu:

Kasvava rokotuskattavuus on muuttanut keskustelua koronasta – Tartuntamäärät ovat nousseet, mutta voidaanko niillä enää perustella rajoituksia?

Quote
Tartuntaluvut ovat kasvaneet, mutta tehohoidon kuormitus pysyy matalana. Jos taudinkuva muuttuu lievemmäksi, tarkasta tartuntojen seurannasta voi tulla ylimitoitettua. THL:n Hanna Nohynek toivoo, että korona nähtäisiin pian yhtenä viruksena muiden joukossa.

Tässä se vähän on (lihav. HJ):

Quote
Virus jää todennäköisesti seuralaiseksemme, sillä koronapandemian varrella ajatus laumasuojasta on jossei murtunut, niin ainakin muuttunut.

Laumasuoja on matemaattinen vakio, joka lasketaan tartuttavuusluvun perusteella. Viruksen ensimmäinen ihmiseen tarttunut kanta toimi niin, että yksi sairastunut tartutti keskimäärin 1,5–3 ihmistä.

Delta-muunnoksella luku on kivunnut huomattavasti korkeammaksi, jolloin yksi sairastunut tartuttaa keskimäärin 5–7 kanssaihmistä.

70 prosentin rokotekattavuus ei deltaa vastaan riitä. Lisäksi rokotteen pitäisi olla hyvin tehokas infektion tarttuvuutta vastaan.

– Tartuntojen estämisessä puhumme lähes 100 prosentin rokotekattavuudesta ja lähes 100 prosentin tehoisesta rokotteesta. Ainakaan näillä näkymin sellaisen kehittäminen ei ole realistista, Nohynek kertoo.

Koska laumasuoja on äärimmäisen vaikea saavuttaa, tukee se Nohynekin mukaan ajatusta siitä, että ennemmin tai myöhemmin virukseen aletaan suhtautua kuin muihinkin maailmalla kiertäviin infektiotauteihin.

– Silloin taas kysytään, mitä haluamme estää. Mielestäni tärkeintä on, että ihmiset selviävät vakavalta tautimuodolta ja pysyvät hengissä

Ja tuore yhteenveto tästä kysymyksestä:

How effective are each of the COVID vaccines against the Delta variant?

Niinpä asiaa täytyy "myydä", rokotuksiin täytyy innostaa lupaamatta liikaa. Ursula von der Leyenin mukaan EU saavuttaa tämän kuun aikana aikuisväestössä 70% tason. Mutta ei luvannut hänkään siitä liikoja.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25025
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #619 on: 11.07.21 - klo:04:40 »
Yhä tästä. Päivittyvästä uutisesta:

Quote
Koronaviruksen ilmaantuvuus kahden viikon ajalta on Suomessa nyt 48 tartuntaa sataatuhatta asukasta kohden. Tätä edeltävien kahden viikon aikana ilmaantuvuusluku oli maassa noin 21. Luvut ovat pyöristettyjä.

Suurinta ilmaantuvuus on tällä hetkellä Päijät-Hämeen alueella, jossa tartuntoja on kahdelta viikolta 94 sataatuhatta asukasta kohden. Ilmaantuvuus on alueella kolminkertaistunut edeltäviin kahteen viikkoon verrattuna, jolloin luku oli 32.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella ilmaantuvuusluku on 79 ja Kymenlaaksossa 73.

Tuosta voi arvioida, että korkeintaan joka 1000. satunnainen vastaantuleva ihminen*) on potentiaalisesti vaarallinen. Mutta hänen takiaan me kaikki uskollisesti ja kiltisti pukeudumme myös Itäkeskuksen kauppakeskuksessa maskeihin.

Ja vielä. Tuon joka 1000. kanssa pitäisi vielä viettää läheisessä kontaktissa n. 15 minuuttia. Olla sen aikaa alle 2 metrin päässä.

Ja juu, kyllä se pännii. Olen huomannut itsessäni, että ihan automaattisesti valitsen toisen tien, jos vain voin. Sellaisen, jossa minun ei tarvitse kulkea tuon ostarin kautta. — Huomatkaa siellä tämä! Ei varmasti rajoitu minuun.

Mutta -tus ei nyt varmasti riitä. Jonkun täytyisi nyt näillä helteillä siellä pyörtyä.

Jos olenkin välttänyt kehottamista kapinaan, tuo maskikysymys minut melkeinpä siihen kuitenkin ajaa. Tai ehdottamaan kansasta lähtevää koetta: jos nyt kaikki "unohtavat" maskinsa, mitä tapahtuu? Vaikka vain toteutettuna ostarilla.

______

*) jos kaikki muutoin käyttäytyvät niinkuin pitää, ja menevät pienistäkin oireista testiin, ja pysyvät kotona tulosta odotellessa, vieläkin harvempi. Sellainen ohje radiossa äsken annettiin. (Lisäys 13.07.21)
« Last Edit: 13.07.21 - klo:05:59 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25025
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #620 on: 12.07.21 - klo:04:07 »
Tästä alkuvuonna esitetystä ideasta ja kehityshankkeesta ei ole jostain syystä sitten kuulunutkaan mitään uutta:

Tämäkin on yksi askel kohti vapautta:

Puhallustesteri antaa minuutissa tiedon koronatartunnasta – laitteiden valmistus alkaa Suomessa

Quote
DSA-yhtiössä on alusta asti suunniteltu sitä, ettei puhallustestaus ole niinkään sairaanhoitoa, vaan terveeksi itsensä uskovia, johonkin paikkaan haluavia ihmisiä testataan.

Näin rakennetaan Rissasen mukaan terveyskuplia, jossa voidaan hotellin tulevat asukkaat testattua ennen hotelliin tulemista. Samaan tapaan kaikki lentokoneeseen tai risteilyalukseen menevät ihmiset voidaan todeta terveiksi.

– Käytön päätarkoitus on nimenomaan tämmöinen varmistautuminen siitä, että olenhan minä terve ja sen jälkeen päästään jatkamaan elämää eteenpäin, kuvailee testin tavoitetta DSA:n toimitusjohtaja.

Ainakin Googlen tulokset antavat linkkejä vain noin puolen vuoden takaisiin uutisiin asiasta.

Mutta muutoin testaaminen on kyllä edennyt. Nämä piirit ovat laskennallisesti testanneet koko väestönsä:

Quote
Testatut näytteet sairaanhoitopiireittäin
Testejä yhteensä
Per 100 000 asukasta

Länsi-Pohja   191 063
Helsinki ja Uusimaa   136 978
Lappi   128 320
Ahvenanmaa   102 726
Keski-Pohjanmaa   100 666
Pohjois-Pohjanmaa   100 157

Mutta luonnollisesti tuosta historiatiedosta ei välttämättä ole paljon iloa. Testitulosten pitää olla hyvin ajantasaisia. Siksi kuulisin mielelläni lisää tuosta hankkeestakin. Koska on helposti kuviteltavissa, että ko. laitetta voisi käyttää esitestauksiin. Ja näin melkoisesti nopeuttaa varsinaisten testien tekemistä.

Testauksissakin on nähtävissä suomalainen sapatin pyhittäminen. Viikonloppuisin tapausmäärät aina näennäisesti vähenevät, ja pompsahtavat sitten maanantaisin taas ylemmäs.  Puhallustesteri yökerhon tms. ovella voisi johtaa siihenkin, että seuranta tältä osin paranisi.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25025
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #621 on: 13.07.21 - klo:05:08 »
Mitä ihmettä? Yhä tämä väite lausunnoissa kummittelee:

Pääkaupunki­seudun nuorten korona­tapaukset nelin­kertaistuivat vain viikossa – virus leviää nyt etenkin juhlissa

Quote
Nuoret ovat kuitenkin melko rokotusmyönteisiä, arvioi Vantaan apulais­kaupungin­johtaja Timo Aronkytö. Hänen mukaansa rokotusten etenemisen suurin pullonkaula on tällä hetkellä enemmän rokotusten saatavuus.

”Nuorten parissa ollaan aika rokotus­myönteisiä. Rokotustahti määräytyy enemmän sen mukaan kuinka rokotetta saadaan.”


THL:n tuoreimman arvion mukaan Suomella oli eilen hallussaan 613 881 käyttämätöntä rokoteannosta. Olisi se melkoisen kummallista. jos tuosta määrästä ei liikenisi riittävästi Vantaallekin. Melkoisen kummallista, jos tuo määrä muodostuisi  "pullonkaulaksi".

PS. klo 14:30: Maanantaina ensirokotuksen saaneiden määrä (koko maa) +322 ei ole kyllä millään tavalla rohkaiseva. Jokin näissä luvuissa ajaa hulluuden partaalle, epäilemään omaa järkeään.
« Last Edit: 13.07.21 - klo:13:40 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25025
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #622 on: 13.07.21 - klo:12:55 »
Mika Salminen oli päätynyt kutakuinkin samaan kuin Hanna Nohynek:

IL: Suomessa voidaan palata normaaliin jo syksyllä, sanoo THL:n Mika Salminen

Quote
Suomessa palataan "uuden normaalin sijaan" entisen kaltaiseen normaaliin arkeen sanoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen terveysturvallisuusosaston johtaja Mika Salminen Iltalehdessä.

Salmisen mukaan maskit, turvavälit ja jopa käsihygienia painuvat unholaan.

– Kun pandemia on ohi, elämä palaa vanhoille raiteille. Toki voisi toivoa, että hygienia säilyisi parempana ja että töihin ei flunssaisena mentäisi, hän sanoo IL:n haastattelussa.

Niin toisaaltakin luin ennustuksen, että kausiflunssa palaa syksyllä. Pitäisikö (haluamaansa tahoa, sallimusta?) jopa jotenkin kiittää?

***

Mutta osittain se on poliittinen valinta. Kyllä massiivihysteriaa (Heikki Peltola) kyetään haluttuessa jatkamaankin.
« Last Edit: 14.07.21 - klo:05:17 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25025
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #623 on: 14.07.21 - klo:05:13 »
Myös tämän sanomisesta on tainnut tulla yhtä pakollista, poliittisesti korrektia Suomen tasolla kuin on valittelu rokotteiden puutteista alueellisella tasolla (lihav. HJ):

Heikki Hiilamon kolumni: Maailmanparannuksen ja samalla tutkitun tiedon riemuvoitto on nyt nähty

Quote
Rokotteet näyttävät estävän suurimman osan myös uusien virusmuunnosten aiheuttamista vakavista tautimuodoista. Rokotteiden saatavuus oli aluksi suuri huolen aihe. Rokotekattavuus on kuitenkin edennyt Suomessa erinomaisesti.


Siis "erinomaisesti". Ei riitä ilmaisut "hyvin" tai "tyydyttävästi".

Mutta kumpaakin käsitystä vastaan huutaa sama tosiasia:

THL:n tuoreimman arvion mukaan Suomella oli eilen hallussaan 613 881 käyttämätöntä rokoteannosta. Olisi se melkoisen kummallista. jos tuosta määrästä ei liikenisi riittävästi Vantaallekin. Melkoisen kummallista, jos tuo määrä muodostuisi  "pullonkaulaksi".

PS. klo 14:30: Maanantaina ensirokotuksen saaneiden määrä (koko maa) +322 ei ole kyllä millään tavalla rohkaiseva. Jokin näissä luvuissa ajaa hulluuden partaalle, epäilemään omaa järkeään.

Hiilamon esittämää vastaan vielä erikseen se, että on lukuisia EU-maita, jotka ovat onnistuneet asiassa Suomea paremmin. Siis erinomaisesti.

***

Globaalilla tasolla Hiilamo kuvaa asian suurenmoisuuden aivan oikein.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25025
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #624 on: 14.07.21 - klo:07:45 »
Kansalaisille suodaan mahdollisuus toimia itse rokotusasiantuntijoina:

65–69-vuotiaat voivat jatkossa valita, minkä rokotteen ottavat – THL:n asiantuntija Astra Zenecan rokotteista: "Vielä ei tiedetä, mitä niille tapahtuu"

Itse asiassa heidät suorastaan pakotetaan siihen.

THL on asiantuntijaorganisaatio. Mutta eikö tuossa ratkaisussa voi jo puhua populismista?

Se asiantuntijaksi pakottaminen jatkuu, nyt myös näin (kestouutisesta):

Quote
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) kertoo, että mikäli AstraZenecan rokotetta saanut henkilö ei halua ottaa toista AstraZenecan rokoteannosta, hän voi halutessaan saada nyt mRNA-rokotteen.

Tämä on THL:n asiantuntijalääkäri Emma Kajanderin mukaan mahdollista nyt kun riskiryhmiin kuuluvat on pääosin rokotettu ja mRNA-rokotteita on paremmin saatavilla. Jo nyt kaikilla on mahdollisuus aloittaa rokotussarjansa mRNA-rokotteella eli Modernan tai Biontech-Pfizerin rokotteella.

Nyt sitten sanotaankin näin:

WHO:n johtava tutkija: Eri valmistajien rokotteiden yhdistäminen on ”vaarallinen trendi” – THL:n Nohynekin mukaan kahta eri rokotetta saaneiden ei ole syytä huolestua

Quote
Suomessa noin 150 000 ihmistä on saanut kahta eri koronarokotetta, mutta THL:n ylilääkärin Hanna Nohynekin mukaan vakavia haittavaikutuksia ei ole raportoitu. Kahden eri rokotteen käytöstä ei kuitenkaan ole vielä vankkaa tieteellistä näyttöä.


Mutta valita on jokainen voinut. Tunteella.
« Last Edit: 14.07.21 - klo:07:52 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25025
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #625 on: 15.07.21 - klo:04:03 »
Olisiko tämä merkki siitä...

Kunta voi harkita tehosterokotteen aikaistamista

... että hekin ovat huomanneet, ettei asia etene aivan niin hyvin kuin pitäisi?

Kirjoituksessa kyllä sanotaan, että rokotukset ovat edenneet hyvin. Mutta ei väitetä, että ne olisivat edenneet erinomaisesti!  ;D

Kirjoittajat ovat varmasti tietoisia tilanteesta:

Suomessa joka neljäs on saanut kaksi annosta koronarokotetta

Quote
Toisen annoksen saaneiden määrä nousi eilisestä liki 33 000:lla.

Ensimmäisen rokoteannoksen osalta rokotuskattavuus on nyt 62,8 prosenttia, mikä tarkoittaa noin 3,48:aa miljoonaa ihmistä. Ensimmäisen rokoteannoksen saaneiden raportoitu määrä kasvoi vuorokaudessa lähes 19 000:lla.

Yhteensä tiistaina siis n. 52 000 rokotusta. Varsin hyvä tulos. Erinomainen olisi ollut nyt enemmän. THL:n kirjoittajat ovat varmasti tietoisia siitäkin, mitä tapahtui maanantaina: se vain +322 ensirokotusta.
« Last Edit: 15.07.21 - klo:11:36 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25025
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #626 on: 15.07.21 - klo:11:25 »
Nyt on näin:

STM ja THL: Korona leviää nyt ”sosiaalisesti aktiivisten nuorten aikuisten” keskuudessa
Koronavirusepidemia leviää nyt STM:n mukaan nuorten aikuisten baari- ja juhlailloissa.


Tuota voisi vieläkin täsmentää: se leviää sosiaalisesti aktiivisten uusmaalaisten nuorten keskuudessa. Äsken kerrottiin, että 324:stä uudesta tapauksesta 222 oli löytynyt täältä. Koko muun maan osuus siis vain 102.

Aika täsmällinen erikoistemppu nyt olisi, että baarin ovella vaadittaisiin se EU-todistus. Vain täällä Uudellamaalla, ja vaikka vasta klo 18 jälkeen. Ei tarvittaisi poikkeuslakia: baarit voisivat se itse omasta halustaan ottaa tuon käyttöön.

Kaikilla uutisessa erityisesti mainituilla ikäryhmillä on täällä oikeus varata rokotusaika. Joten ravintolaa ei voisi syyttää syrjimisestä. Tuota nuoremmat eivät muusta syystä pääse ravintolaan.

Tietysti saman tavan voisivat nuoret ottaa käyttöön kotibileisiinsäkin. Tai mahdollisesti heidän vanhempansakin, asunnon käyttöluvan ehtona.
« Last Edit: 16.07.21 - klo:10:32 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25025
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #627 on: 16.07.21 - klo:04:10 »
On huomattu, että jotain täytyy tehdä:

Helsinki on aikaistamassa toisen koronarokotteen antamista – rokotustahtia kiihdytetään nyt eri keinoin, sillä vapaita aikoja on tarjolla

On huomattu, että jotain voidaan tehdä.

Oulussa oli jo ensimmäisenä tehty samoin. Siellä oli huomattu, että (Hesarin uutisesta):

Quote
”Meiltä jäi edelliseltä viikolta käyttämättä noin 9 000 rokotetta. Sen takia Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen luvalla varhaistimme kakkosrokotetta”, kertoo Ouluhallin koronarokotuksen palveluesimies Päivi Rintasaari.

Oikeastaan rasti seinään, kun kerrankin alueellinen virkamies myöntää käyneen noin!  8)

Edellä olemme aika hyvin arvioineet, että samalla tavalla on ollut ihan pakko tapahtua hyvin monessa sairaanhoitopiirissä. Vaikka tuossa siitä vasta ensimmäistä kertaa julkisuudessa kerrotaan.

2. rokotuksen aikaistamisen lisäksi Helsingissä kokeillaan tällaisia:

Quote
Jatkossa Helsinki tarjoaa rokotuksia kaupunkilaisille myös pop-up -pisteillä. Kaupunki tiedottaa niistä lisää tuonnempana.

– Tällä hetkellä kokeilemme rokotusbussia eri kaupunginosissa. Tänään bussi on ollut Malmilla ja huomenna Itäkeskuksessa.
[..]
Helsinkiläiset voivat käydä ottamassa koronarokotteen ilman ajanvarausta ensi lauantaina 17. päivä. Rokotuksen ensimmäisen annoksen voi hakea kaikilta Helsingin rokotuspisteiltä kello 9.15–17.00.
[..]
– Nyt rokotuspisteessä voi piipahtaa hakemassa rokotuksen vaikka lauantaikävelyn tai -ajelun lomassa. Kokeilemme tätä nyt ensi lauantaina. Tulosten perusteella saatamme jatkossa tarjota tällaista mahdollisuutta pysyvämminkin, Turpeinen kertoo tiedotteessa.

Jos ja kun tämän tai muiden tautien kanssa joudutaan handlaamaan myös jatkossa, kaikki hyviksi osoittautuneet käytännöt on syytä kirjata. Kuten myös huonoiksi, epäkäytännöllisiksi ja tehottomiksi osoittautuneet.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25025
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #628 on: 16.07.21 - klo:05:58 »
YLE:n päivittyvästä seurannasta:

Quote
Kolmen miljardin annetun koronarokotteen raja rikki

Maailmassa on pistetty tähän mennessä jo yli kolme miljardia rokoteannosta, kertoo uutistoimisto AFP.

Ensimmäisen miljardin annoksen antamiseen meni 20 viikkoa, mutta viimeiset tuhat miljoonaa pistettiin noin neljässä viikossa, kertoo The Guardian -lehti.

Eniten rokotteita on annettu runsasväkisissä valtioissa: noin 1,2 miljardia on pistetty Kiinassa, Intiassa liki 329 miljoonaa ja Yhdysvalloissa noin 324 miljoonaa, lehti kertoo.

Kursivointi HJ. Teoreettisesti nyt saavutetulla vauhdilla pistetään vuoden loppuun mennessä noin 6 miljardia annosta. Teoreettisesti jokainen maailman kansalainen voisi saada yhden piikin.

Samassa tahdissa ollaan edelleen. Noin 2 viikkoa on tuosta kulunut, ja sinä ajassa on globaalisti annettu puoli miljardia rokoteannosta lisää. Kuun vaihteessa tulee arviolta uusi miljardi täyteen.

Mutta, siinäkin tahdissa ollaan valitettavasti edelleen, että valtaosassa Afrikkaa rokotusprosentit ovat surkeitä. Mukaan lukien ne 3 maata, joissa se on yhä nolla.
« Last Edit: 16.07.21 - klo:06:12 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25025
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #629 on: 17.07.21 - klo:05:53 »
Lopultakin löytyi yksi lehti, Iltalehti, joka 15.07.21 vertasi näitä lukuja (lihav. HJ):

Quote
Koronarokotteen ensimmäisen annoksen on torstain tietojen mukaan saanut yhteensä 3 520 843 suomalaista, eli lähes 17 000 ihmistä lisää keskiviikkojen lukuihin verrattuna.

Toisen rokoteannoksen on saanut 1 431 082 ihmistä Suomessa, joka on lähes 37 000 ihmistä lisää keskiviikkoon nähden.

Suomeen on saapunut lähes viisi ja puoli miljoonaa koronarokotetta, joista yhteensä on käytetty 4 951 925 rokotetta.

Mutta koska saapuneiden lukuja päivitetään harvakseltaan, tuokin luku oli hiukan jäjessä. Tähän viikkoon mennessä oikea saapuneiden luku on 5 710 635. Joista on käytetty aika tarkkaan 5 miljoonaa. Näin THL asian tulkitsee (lihav. HJ):

Quote
”Viisi miljoonaa annettua koronarokoteannosta kertoo rokotusten hienosta etenemisestä. On kuitenkin tärkeätä, että rokotuksia otetaan yhä yhtä ahkerasti. Kesälomakauden ollessa nyt käynnissä on hyvä muistaa suunnitella loman ohjelma niin, että koronarokotuksen ehtii käydä ottamassa ajallaan”, THL:n asiantuntijalääkäri Anniina Virkku sanoo.

Toisessa artikkelissaan Iltalehti (tai THL) eilen näin (lihav. HJ):

Quote
* Ranskassa koronarokotus tehdään käytännössä pakolliseksi elokuusta lähtien.
* Tällä hetkellä THL:n Hanna Nohynekin mukaan Suomessa ei ole tarvetta vastaavaan. Suurempi ongelma on Nohynekin mukaan rokotteiden suhteellisen pieni saatavuus.

Toistan tämän:

Jokin näissä luvuissa ajaa hulluuden partaalle, epäilemään omaa järkeään.

Luvuissa. Ja niihin suhtautumisessa.

***

Ranskassa uskotaan tämänkin onnistuvan (päivittyvästä seurannasta):

Quote
Maanantaina maan presidentti Emmanuel Macron ilmoitti, että tästä viikosta alkaen muiden muassa kaikilla ravintola-asiakkailla pitää olla koronapassi, joka osoittaa, että asiakas on saanut negatiivisen koronatestin tai rokotteen.

Meillä:

Quote
Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) sanoi Ylen aamussa, että torstaina otetaan käyttöön ravintolarajoituksia kiihtymisvaiheen alueilla, joihin Varsinais-Suomikin kuuluu.

 Jos rajoitukset tulevat voimaan, anniskelu loppuisi puolen yön aikaan.
(lihav. HJ)
« Last Edit: 17.07.21 - klo:06:24 by Heikki Jokipii »