Author Topic: COVID-19  (Read 186352 times)

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #510 on: 28.04.21 - klo:06:37 »
Tässä taas se virallinen kanta  ja ohje:

Rajoituksia poistetaan vähitellen – suojatoimista hyvä pitää kiinni edelleen

Mutta kyllä toisin rinnalle edeltä tämän laskelmani:

Käyttäen tuota edellä poimittua lukua, keskuudessamme kulkee siis noin 39 000 vaarallista ihmistä, jotka eivät tiedä sairastavansa. Liikenteessä tai jossakin kauppaliikkeessä n. joka 140. vastaantulija on potentiaalisesti uhka. Uudellamaalla vähän useampi, muualla Suomessa harvempi.

Joka on täysin riippumaton laumaimmuniteetista. Mutta halutaanko nyt olla täysin varmoja:

Quote
Kuinka pitkään vielä suojatoimista on pidettävä kiinni sisätiloissa?

– Emme tiedä sitä vielä varmasti. Haluamme olla varovaisia mielummin kuin ylioptimistisia se suhteen, että virus on selätetty. Meillä on vasta alle kolmannes väestöstä rokotettu. Laumaimmuniteetista on ajateltu, että 70–80 prosenttia väestöstä pitäisi olla suojattuna. Se tavoite saavutetaan Suomessa vasta keskikesällä. Sen vuoksi toivoisin, että ihmiset jaksaisivat käyttää maskeja ja pitää huolta suojatoimenpiteistä siihen saakka.


Vyö ja henskelit. Laumasuojaa odotellaan. Oikeastaan hetkeä ja tilannetta, ettei tautia enää yhtään Suomessa näy? Siihen asti oltakoon ikäänkuin se kyttäisi joka nurkan takana.
« Last Edit: 28.04.21 - klo:09:04 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #511 on: 29.04.21 - klo:05:18 »
Sanoisin, että viimeinen yritys lietsoa pessimismiä:

Koronavirukseen on kuollut Suomessa myös rokotuksen saaneita ihmisiä – HUSin lääkäri: "Tiedossa on hoivalaitoksissa menehtyneitä"

Yritys on aika ponnetonkin, koska uutinen kertoo epävarmuustekijät. Oikeastaan ei tiedetä, onko noin käynyt.

Mutta tässä sitten vähän optimismia:

Brittitutkimus: Näin paljon pienenee riski sairastua koronaan jo ensimmäisen rokotuksen jälkeen

Sitä helposti mielessään yrittää hahmottaa sitä laumasuojaakin 100% suojaavien rokotteiden kautta: kun kukaan  ei enää suostu sairastumaan, virus menettää pelikenttänsä. Mutta olisi nyt kiva, että esitettäisiin mallinnuksia siitä, mitä todennäköisesti tapahtuu, jos suojaa on monella, mutta se ei ole ihan yhtä vahva.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #512 on: 29.04.21 - klo:13:11 »
Uutisesta:

Suomessa tavattu myös Intian virusmuunnosta, epidemia on kuitenkin rauhoittumassa

Quote
Ravintolasulun vaikutuksista ei vielä tietoa

STM:llä ei ole vielä tarkempaa tietoa ravintolasulun ja sen poistamisen vaikutuksista. Ravintolat olivat kiinni pahimmilla korona-alueilla yli kuukauden ajan. Sulku päättyi viime viikolla.

STM:n Pasi Pohjola muistuttaa, että rajoitustoimien ja niiden purkujen seuraukset näkyvät yleensä vasta useiden viikkojen päästä.

THL:n Otto Helve huomauttaa, että ravintolasulun jälkeen on jäänyt voimaan myös muita sulkutoimia, jotka vaikuttavat koronaviruksen leviämiseen.

Tuohon ei ole muuta sanomista kuin: aivan. Paitsi se, mistä sanoin edellä: ravintolasulun vaikutusten olisi pitänyt näkyä 1-2 viikon päästä. Eikä useiden viikkojen päästä. Myöskin purun seurausten: kohta puoleen siis.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #513 on: 01.05.21 - klo:06:05 »
Gibraltar. Vrt. edellä 15.04.21.

https://www.worldometers.info/coronavirus/country/gibraltar/

Coronavirus Cases:
4,283
Deaths:
94

Väkiluku 34000

4283/34000 = 12,6%
94/34000 = 2,8 promillea

Eli voi sanoa, että alue oli (huippu tammikuussa) hyvin pahaa tautialuetta. Molemmat luvut noin kertaluokkaa suuremmat kuin Suomessa.

Nyt. Aktiivisia tapauksia 6. Uusien tapausten 7 päivän keskiarvo 0.

Bloombergin tiedot:

Global Vaccination Campaign
      [..]
   Doses administered
   Enough for % of people
   given 1+ dose
   fully vaccinated
   Daily rate of doses administered
[..]
Gibraltar
   70,334
   103.4
   110.3
   96.6
   337

Joten tuosta "laboratoriosta" tulos, että rokotuksin covid-19 on nitistettävissä kutakuinkin täydellisesti.

***

Suomessakin on yksi alue, Keski-Pohjanmaa, jossa 10 päivän aikana on ollut uusia tapauksia 0. Miten he sen tekivät, on vielä tarkemmin selvittämättä, koska siellä rokotettujen osuus on vain 32,4 % (ei lähelläkään Gibraltaria). Rajoituksetkaan eivät suoraan toimi selityksenä, koska juuri tuolla alueella mm. ravintolat ovat koko ajan saaneet olla auki (kylläkin yleisrajoitusten puitteissa).
« Last Edit: 01.05.21 - klo:08:25 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #514 on: 02.05.21 - klo:06:12 »
YLE:n kestouutisessa Intia tuli kaksi kertaa esille:

Quote
2.5. klo 5.02 Intiassa kipuillaan mahdollisista liikkumisrajoituksista

Poikkeuksellisen pahan koronavirustilanteen kanssa kamppailevan Intian olisi syytä turvautua usean viikon liikkumisrajoituksiin, arvioi johtava yhdysvaltalainen tartuntatautiasiantuntija Anthony Fauci. Hän kommentoi Intian tilannetta Indian Express -lehdelle (siirryt toiseen palveluun) lauantaina.

Samaan aikaan Intian pääministeri Narendra Modi hallintoineen on kuitenkin vastustanut kattavia kansallisia liikkumisrajoituksia. Pääministeri on vedonnut siihen, että vuosi sitten laajoista rajoituksista aiheutui vakavaa haittaa taloudelle ja ihmisille.

Fauci painotti haastattelussa, että olennaista olisi hankkia kiireesti lisää lääkintätarvikkeita, kuten happea, lääkkeitä ja suojavarusteita.

Intiassa kirjattiin huhtikuun aikana noin seitsemän miljoonaa uutta koronatartuntaa.

Lähde: STT

2.5. klo 4.32 Taiwan lähetti ensimmäisen avustuslastinsa Intiaan

Taiwan on lähettänyt esimmäisen avustuslastinsa koronan runtelemaan Intiaan.

Pääkaupunki New Delhiin matkustavassa koneessa on Taiwanin ulkoministeriön mukaan 150 happiriskastinta sekä 500 happisylinteriä.

– Nämä happikonsentraattorit ja sylinterit ovat rakkaudella Taiwanista, pysykää vahvana Intia, tviittasi Taiwanin ulkoministeri Joseph Wu.

Useat maat ympäri maailmaa ovat kiirehtineet auttamaan Intiaa maan kamppaillessa koronan kourissa. Intiassa kirjattiin lauantaina yli 400 000 uutta tartuntaa.

Mutta kun sitten katsoin tästä listasta...

https://edition.cnn.com/interactive/2020/health/coronavirus-maps-and-cases/

... niin Intialla oli hitusen parempi tilanne kuin Suomella, kun sairastuneet suhteutetaan väkilukuun. Sairastuneita 1,4% väestöstä, meillä 1,6%.

Kaikkiaan tuo taulukko herättää ajatuksia, kerettiläisiäkin. Sairastuneiden osuudessa väestöstä on huima haitari. Se alkaa 17 prosentista, ja menee sitten alle yhden. Juu, tottakai voi olla kyse puutteellisesta tilastoinnista.

Se kerettiläinen: löytyykö joukosta maa, jossa ei ole tehty käytännössä mitään toimenpiteitä taudin leviämisen ehkäisemiseksi. Ja jossa silti sairastuvuus on matalalla tai kohtuullisella tasolla? Onko olemassa jokin tekijä, joka luonnostaan rajoittaa leviämistä? Sellaisia kai tautien kohdalla on. Sen enempää espanjantauti kuin 1950-luvun influenssa ei tarttunut kaikkiin. Wikipediassa oli arvio, että 1950-luvulla kolmasosa väestöstä kävi tuon taudin läpi. Miksei 2/3 sairastunut?

Afrikka lähes kokonaisuudessaan saattaa olla esimerkki tuollaisesta. Tilastojen epävarmuus kuitenkin muistaen, mutta siitä tuo CNN:n eli John Hopkins -yliopiston kooste myös kertoo.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #515 on: 02.05.21 - klo:13:16 »
Kauanko koronaa sairastetaan? Keskiarvo ja hajonta?

Tämä kysymys tuli mieleen kun katsoin viimeisiä lukuja sairastuneista. 10 päivän aikana uusia esiin tulleita tapauksia on ollut 1 884. Jos sen kertoo kahdellakin, nyt sairastavia olisi vain noin nelisen tuhatta, jos taudista noin 10 päivässä selviää.

Vain n. joka tuhannes vastaantulija olisi potentiaalisesti vaarallinen?

Sillä yhdellä ainoalla tuntemallani koronaan sairastuneella tauti oli ohi tuota nopeammin. Niin se taisi olla Donald Trumpillakin.  ;D

PS. 03.05.21: Näistä luvuista saamme myös erään haarukan:

Quote
Kahden viime viikon aikana tartuntoja on todettu 3 257, mikä on 2 042 vähemmän kuin edeltäneiden kahden viikon aikana. Edellisten kahden viikon aikana tartuntoja todettiin 5 299.

Noin kuukauden aikana tartuntoja on todettu siis yhteensä 8 556. Jos oireettomia saman verran, myös "vaarallisia" n. 8 556. Joka 643. vastaantulijaa täytyy Suomessa pelätä. Plus sitten se, että vanha kohtelias tapa käydä tervehtimässä potilasta tulee unohtaa. Tiedot tuosta tuttavastani sain tietysti puhelimitse.
« Last Edit: 03.05.21 - klo:03:52 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #516 on: 03.05.21 - klo:06:44 »
Edelleen meidän vanhusten huvittelu on kiinni siitä, miten alueemme nuoremmat käyttäytyvät:

Ravintolarajoitukset ovat kevenemässä astettain – hallitus ratkoo ensi viikolla, miten käy muun muassa terassien ja ruokapaikkojen rajoituksille

Quote
Nopeimmillaan uudet rajoitukset voisivat tulla voimaan perjantaina 7. toukokuuta. Etenkin koronaepidemian kiihtymisvaiheen alueilla, kuten Kymenlaaksossa tai Kanta-Hämeessä sijaitsevat ravintolat ovat tarkastelussa.


Mutta täällä Uudellamaalla nuorempien meno on ollut niin holtitonta, että vanhuksetkin menkööt koteihinsa edelleen klo 18 mennessä. — Vaan mikäs siinä. Juteltiin asiasta ikäluokkaani kuuluvien kavereiden kanssa, ravintolassa. Ja todettiin hyvinkin yksimielisesti, että ei tästä meille eläkeläisille mitään haittaa ole.
« Last Edit: 03.05.21 - klo:09:23 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #517 on: 04.05.21 - klo:04:18 »
Vastaukset tähän kysymykseen kertovat ....

Joko kasvomaskin käytöstä voidaan luopua? Kysyimme asiaa kymmenestä suurimmasta kaupungista, eikä päätepistettä vielä näy

... että meilläkin on alkanut käydä samoin kuin Britanniassa:

Why lockdown has become a lifestyle

Quote
The culture of fear has made a lifetime of quarantine look attractive.

Eräiden haastateltujen suomalaisten (asiantuntijoiden) ehdot kasvomaskisuosituksenkin purkamiseksi ovat tuossa sellaisia, että asia pitkälle sementoidaan pysyväksi kulttuuriksi: taudin esiintyvyyddn täytyy olla matala ja/tai rokotuskattavuuden korkea koko maailmassa, ennen kuin siitä voidaan luopua.

Tällaisilla uutisilla voidaan näennäisesti perustella sitä, että varpaillaan pitää vielä olla:

Pokeriporukka kokoontui peli-iltaan, ja alkoi koronatartuntojen ketju – näin äkkiä valoisa tautitilanne voi keikahtaa päälaelleen

Mutta on vaikea kuvitella, mitä hyötyä maskisuosituksesta olisi ollut, ja toimenpiteet asian hoitamiseksikin ovat toisenlaisia:

Quote
Lisäksi tartunnan on saanut muutama sairastuneen pokerinpelaajan perheenjäsen. Kaikki pokeriseurueen jäsenet eivät ole vielä käyneet koronavirustestissä.

– Odotamme edelleen, että kaikki pokeri-iltaan osallistuneet käyvät koronavirustestissä, kertoo Kymenlaakson sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymän eli Kymsoten infektiotautien ylilääkäri Risto Pietikäinen.

Eilen päivitetyn tiedon mukaan Kymenlaaksossa oli silloin (tai edellisenä päivänä) löytynyt 1 uusi tapaus. Nyt tämäkin henkilö tietää taudistaan jne. Ja kohta myös pokeriseurueen jäsenet tilanteensa. Ei ole Kotkassakaan syytä mulkoilla epäluuloisesti kadulla vastaantulijoita tai toisia kaupassa kävijöitä. Eikä oikein sanoa, että tautitilanne olisi "keikahtanut päälaelleen".


Ei ole kyllä Helsingilläkään oikein hyviä syitä varovaisuuteensa kirjastojen avaamisessa:

Miksi Helsingin kasino saa ottaa satoja ihmisiä sisään, mutta kirjastot ja uimahallit pysyvät kiinni?

Mutta kun tämä varovaisuusaate nyt on päällä, veikkaanpa, että kun kirjastot avautuvat, niihin jää kuitenkin "maskipakko".  8)

PS. Yhden tiedon haluaisin siitä tulevasta suuresta analyysista: olivatko (Helsingin) kirjastot missään vaiheessa "koronalinkoja"? Silloinkaan, kun ne olivat appoisen avoimina?
« Last Edit: 04.05.21 - klo:07:35 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #518 on: 04.05.21 - klo:04:27 »
Yritän olla motkottamatta tästä asiasta. Mutta eilen syntyi vastustamattoman pyöreä luku, "ennätys". Vappuna ja sunnuntaina tavalliseen tapaan rokotettiin hyvin vähän, kuten muinakin viikonloppuina yleensä on tehty.

Maanantaina eli eilen THL antoi tiedon, että viime viikkoon (17) mennessä Suomeen on saapunut yhteensä 2 367 500 rokoteannosta.

Toisessa paikassa THL kertoi että rokotuksia on annettu yhteensä 1 866 796 (1. ja 2. rokotuskerta yhteen laskettuna).

Erotus on 500 704 rokoteannosta. Eilen siis Suomella oli hallussaan puoli miljoonaa käyttämätöntä rokoteannosta.*)

Otetaan kuitenkin positiivinen asenne: tällä viikolla — melkeinpä väistämättä — tulemme näkemään, miten päivittäin annnetuissa rokotuksissa ennätykset rapisevat!

______

*) luvussa saattavat olla mukana myös Johnson & Johnsonin rokotteet, joiden käytöstä vielä ei ole päätöstä. Niitä on kuitenkin Hesarin /THL:n Kontion mukaan saapunut Suomeen vasta 30 000.

(klo 17:10:) Myöskään maanantain tulos +24 981 ei kyllä vielä vakuuta tai tee vaikutusta.
« Last Edit: 04.05.21 - klo:16:12 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #519 on: 05.05.21 - klo:12:32 »
Vastauksia ihmettelyyni:

Rokotettujen määrän kasvu hidastuu, koska kakkosannoksia ryhdytään pistämään – THL: pidempää rokotusväliä harkitaan myös muualla Euroopassa

Quote
250 000 annosta viikossa

Nopeutuvaan rokotustahtiin on varauduttu, sanoo THL:n Mia Kontio.

Viime viikolla Suomeen saatiin ennätysmäärä rokotteita, yli 400 000 annosta. Niistä lähes puolet oli kuitenkin Astra Zenecaa, joista suurinta osaa ei Kontion mukaan oteta ainakaan heti käyttöön.

Nyt rokotteita tulee noin 250 000 annosta viikoittain, sanoo Kontio. Niistä noin 200 000 on Pfizer-Biontechin rokotteita ja noin 35–40 000 Modernan rokotteita. Suomeen on tulossa myös Johnson & Johnsonin rokotteita, mahdollisesti noin 40 000 annosta viikossa. Tarkkaa määrää Kontio ei osaa vielä arvioida.

Euroopan lääkevirasto EMAn on tarkoitus tehdä tällä viikolla suositus Johnson & Johnsonin rokotteen käytöstä, jonka jälkeen Suomessa asiantuntijat päättävät, mille ikäryhmille rokotetta meillä annetaan.

Vaan tuliko niitä?

Kaikkiaan (1. ja 2. kerta) rokotettuja eilen 1 943 348. Edellisenä päivänä 1 894 418. Rokotuksia annettiin siis (kaikkiaan) 48 930. (Ensimmäinen annos +41 317.) Se ei ole tuota tahtia, jota Kontio tuossa lupailee. Eikä järkevässä suhteessa siihen puoleen miljoonaan käytettävissä olevaan rokoteannokseen (ks. juuri edellä).
« Last Edit: 06.05.21 - klo:02:03 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #520 on: 06.05.21 - klo:04:20 »
Tämä on nyt todella jobinpostia. Kestouutisesta (YLE):

Quote
6.5. klo 1.29 Maailman rokotetuimpiin kuuluvassa Seychellien saarivaltiossa tartuntapiikki

Maailman rokotetuimpiin kuuluva valtio Seychellit kamppailee nousevien koronatartuntamäärien kanssa siitä huolimatta, että jo yli 60 prosenttia väestöstä on täysin rokotettu kahdella rokoteannoksella. Asiasta kertovat muun muassa BBC ja Bloomberg.

Alle 100 000 asukkaan saarivaltio on ottanut käyttöön uusia rajoituksia. Koulut on suljettu ja urheilutapahtumat peruttu kahdeksi viikoksi ja ravintolat joutuvat sulkemaan ovensa aikaisemmin.

Toukokuun alussa maa kirjasi satoja uusia tartuntoja päivien sisällä. Yhteensä aktiivisia tartuntoja on maassa tuhatkunta. Paikallisen uutistoimiston mukaan noin kolmannes uusista tartunnoista on todettu ihmisillä, jotka ovat saaneet molemmat rokoteannokset.

Huhtikuun puoleenväliin mennessä maassa rokotetuista yli 60 prosenttia oli saanut kiinalaisvalmisteisen Sinopharmin rokotteen. Loput on rokotettu Astra Zenecan Intiassa valmistetuilla rokote-erillä.

Ja antaa tietysti vettä myllyyn niille, joiden mielestä vanhaan normaaliin ei voida koskaan/vuosikausiin palata. BBC:n uutisesta hiukan tarkemmmin:

Quote
The archipelago of nearly 100,000 people recorded close to 500 new cases in the three days to 1 May and has about 1,000 active cases.

A third of the active cases involved people who had had two vaccine doses, the country's news agency said.

The rest had either had a single dose or were unvaccinated.
[..]
More than four-fifths of the active cases were among Seychellois people, with the remainder made up of foreigners.

Vaatii tuokin tarkempaa analyysiä, mutta jonkinlaista (merkittävääkin) suojaa rokotukset ovat antaneet. Mutta oikeastaan yllättävän vähän. Yhtä riemullista tulosta ei ole saavutettukaan kuin Gibraltarilla. (Molemmat alueet ovat sellaisia, joihin tullaan paljon muualta, vaikka ehkä eri syistä.)

***

Tästäkään ideasta ei päästä eroon (myös kestouutisesta):

Quote
5.5. klo 23.06 Yhdysvallat kannattaa koronarokotepatenteista luopumista

Yhdysvallat kannattaa koronarokotteiden patenteista luopumista, jotta rokotteet saadaan laajempaan käyttöön. Yhdysvallat aikoo käynnistää neuvottelut asiasta Maailman kauppajärjestön WTO:n kanssa.

Yhdysvaltojen kauppaedustajan Katherine Tain mukaan koronapandemian tapainen täysin poikkeuksellinen tilanne vaatii poikkeuksellisia toimia.

Tähän jo Ronald Bailey reagoi:

Biden Administration Uselessly Waives COVID-19 Vaccine Patent Rights

Quote
So it is in everybody's interest to manufacture as many doses of the effective vaccines as quickly as possible and support the efforts to distribute them to poor people around the world. Anything that slows down manufacturing and distribution would be counterproductive for everyone.

The Biden Administration has reportedly chosen, counterproductively, to cave to the demands of progressives at home and of a group of countries led by South Africa and India and waive the patent rights to the COVID-19 vaccines.
[..]
The Biden Administration's progressive feel-good gesture will in fact discourage future investment and innovation and do nothing to speed COVID-19 vaccines to the people who need them.
(lihav. HJ)

(klo 12:) Mutta EU meni myös tuohon lankaan:

EU valmis keskustelemaan koronarokotepatenteista – USA kannattaa niistä luopumista
« Last Edit: 06.05.21 - klo:11:11 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #521 on: 06.05.21 - klo:04:25 »
Edelliseen puheenvuoroon viitaten, asiantuntijat voivat erehtyä kumpaankin suuntaan:

Suomeen kaavailtiin tiukkoja rajoituksia, vaikka epidemia oli laantumassa – selvitimme miksi THL:n koronamallit menivät pieleen keväällä

Näin asia tuossa tulkitaan (lihav. HJ)

Quote
Liikkumisrajoituksia perusteltiin THL:n maaliskuun laskelmilla. Ne eivät kuitenkaan ehtineet huomioida tartuntojen laskua. Rajoitusten teho yllätti THL:n taas, kuten vuosi sitten.

Mutta oliko se rajoitukset? Vai aurinko? *) Mutta se tuossa kyllä tulee hyvin esille, että pelkästään lääketiede ei asiaa selittämään riitä. Muun luonnontieteen lisäksi tarvitaan vähintään yhteiskuntatieteitä. Se oli tavallaan huomattu:

Quote
THL:n skenaarioiden osumatarkkuutta voi heikentää myös se, että rajoitustoimien vaikutusta arvioidaan könttäsummana. Yksittäisten rajoitusten tehoa ei ole mallinnettu.

– Se on aika karkea tapa – sen tyyppisesti että, jos ihmisten kontaktit vähenevät tai lisääntyvät 25 prosentilla, ekologian ja evoluutiobiologian tutkijatohtori Tuomas Aivelo Helsingin yliopistosta sanoo.

Hyvin karkealla mallilla siis ihmisten käytäytymistä mallinnettiin. Mutta "auringon" suhteen ei oltu myöskään kovin vahvoilla:

Quote
Myös rokotusten ja epidemian kausivaihtelun vaikutus otettiin huomioon THL:n maaliskuussa laskemissa skenaariossa. Niiden merkitystä on kuitenkin vielä vaikeampi arvioida kuin rajoitusten vaikutusta.
(lihav. J)

Tuossa ei tullut se esille, mutta jossain muualla on tullut, että myös hyvä kehitys, alkuun päästyään, voi ruokkia itseään. Kun aktiivisia tapauksia on vähemmän, tartuntoja tulee vähemmän. Voidaan siirtyä leviämisvaiheesta ... niin, kiihtymisvaiheeseen. Nyt ei ole käytössä sanaa 'laantumisvaihe'!

Rokotusten merkitystä oli vaikea arvioida, tuossa todetaan. Mutta luultavasti taudin leviämisessä se oli tuolloin (ja yhä?) pieni: rokotukset kun aloitettiin vanhimmista ikäryhmistä, jotka aivan luonnostaan liikkuvat vähemmän (ei tietysti lääketieteellinen väittämä tai fakta). Kun nyt näyttää siltä, ettei rokotteiden suuntaamisesta "pahimmille tautialueille" toukokuussa ei tulekaan mitään, ei silläkään taida olla suurta merkitystä, koska sekin olisi luultavasti suuntautunut aika vanhoihin ikäluokkiin. Rokotusten merkitys näkyy, jos näkyy (vrt. juuri edellä), sitten siinä, ettei tauti syksyllä taas ryhdy rajusti leviämään.

__________________

*) joka, vaikkei sitä tule ajatelleeksi, tai täällä helposti huomaa, paistaa Suomessa pikkuisen enemmän kuin muussa maailmassa (eli etelämmässä), jo maaliskuusta alkaen.
« Last Edit: 06.05.21 - klo:11:55 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #522 on: 06.05.21 - klo:09:43 »
Täällä minä asun. Kuva on meidän lähiostarilta:

Korona katosi alueelta, joka oli aiemmin tilaston kärkipaikoilla – katso Helsingin korona­pesäkkeet posti­numero­alueittain

Quote
00910, Puotila       0


Samassa 0-lukemassa 2 viikon ajalta olivat myös seuraavat kaupunginosat:

Quote
Aiemmin tänä vuonna kaupungin pahimpiin koronapesäkkeisiin kuuluneessa Puotilassa uusia tartuntoja ei ole kirjattu ollenkaan. Muita koronasta vapaita postinumeroalueita olivat Tammisalo, Metsälä–Etelä-Oulunkylä, Maununneva, Pajamäki, Kuusisaari–Lehtisaari, Kivihaka, Pikku Huopalahti ja Kaartinkaupunki.


Mutta hetken aikaa alueemme oli Helsingin, ehkä koko Suomen vaarallisin paikka:

Juuri nyt tämän lähteen mukaan (1. kartta, hyvin tuore) asun sellaisella alueella. Puotilassa tartuntoja 100 000 asukasta kohti 14 päivän aikana 10.3. - 23.3.2021 oli 1067. Noin joka 100. vastaantulija... jaa, kyllä kai todetut tapaukset ymmärtävät pysyä kotonaan... joka 100. täällä asuva on potentiaalinen uhka. Ilmeisesti nyt Suomen vaarallisin paikka. Tapausmääränä 60.
« Last Edit: 07.05.21 - klo:04:02 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #523 on: 07.05.21 - klo:04:01 »
Australia on rikas maa, joka ei ole hötkyillyt rokotustensa kanssa. Bloombergilta:

Australia
   2,473,529
   4.8% väestöstä (ei eriteltynä 1. ja 2. piikkiä)

Vaan luottaa vanhaan koeteltuun strategiaansa. YLE:n kestouutisesta:

Quote
Australia on käyttänyt tiukkoja rajoitustoimia koronaviruksen leviämisen estämiseksi.Siellä on todettu alle 30 000 tartuntaa ja 910 koronaan liittyvää kuolemaa pandemian aikana. Australian väkiluku on noin 25 miljoonaa.

Australia tosin saattaa ehtiä myös rokoteohjelmansa viemään läpi, ennen kuin talvi siellä yllättää. Asiaa on tiettävästi  hyvin valmisteltu. Mutta tähän tapaan sunnitellaan jatkettavan:

Quote
7.5. klo 2.37 Australian kansainväliset rajat kokonaan auki ehkä vasta ensi vuonna

Australian kansainväliset rajat saattavat avautua uudelleen kokonaan vasta vuoden 2022 jälkipuoliskolla, sanoi kauppaministeri Dan Tehan perjantaina iskuna lentoyhtiöille ja turismille.

Jotain "kuplia" (mm. Uuden Seelannin kanssa) kuitenkin suunnitellaan.
« Last Edit: 07.05.21 - klo:06:31 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #524 on: 07.05.21 - klo:04:04 »
Kysyy:

Analyysi: Koronarokotteiden patenteista luopuminen sai rytinällä vihreää valoa – Helpottuuko globaali rokotepula?

Mutta vastaako? En näe yhtään konkreettista selitystä sille, miksi tuo toimenpide noin vaikuttaisi. Tämä oli konkreettisin väite (lihav. HJ):

Quote
Nyt Yhdysvallat ja EU ovat viimein avanneet oven sille, että koronarokotteiden patentteihin ja mahdollisesti myös muihin niihin liittyviin immateriaalioikeuksiin tehdään tilapäisiä muutoksia. Tämä on merkittävä uutinen ja globaali rokotepula saattaa helpottua. Se tapahtuu kuitenkin valitettavalla viiveellä ja todennäköisesti epäsuoralla tavalla. Jo pelkkä tieto mahdollisista patentteja koskevista pakkotoimista voi nimittäin toimia pelotteena, ja saada lääkeyhtiöt jakamaan lisenssejä ja tietojaan avokätisemmin.

Mutta onko jotain konkreettisia ongelmia lisenssien jakamisessa havaittu? Patenttijärjestelmään kuuluu, että tiedot jaetaan avokätisesti. Vaikutelmani on, että koko rokotteiden kehittämisprosessissa on nyt jaettu tietoa firmojen, yliopistojen välillä ennennäkemättömän avokätisesti. Eli käsitykseni on, että tuolla yritetään ratkaista ongelmaa, jota ei ole.

Vaikkapa Intian suuret ongelmat nyt eivät patenttijärjestelmästä johdu. Siellähän valmistetaan täyttä päätä patentoituja rokotteita.

***

Ludger Wess uudelleentwiittasi David Graingerin twiitin  6. toukok. (viittaa tuohon päätökseen):

Quote
This is a bad decision

The US has gone from the random stupidity of Trump to the calculated stupidity of Biden

***

Hesari tämän aamun pääkirjoituksessaan asettui kannattamaan Bidenin aloitetta:

Yhdysvaltojen ja EU:n uudet linjaukset murtavat rokotepatentteja, mutta pandemian kukistamiseen koko maailmassa on vielä matkaa

Pystymättä siinä kuitenkaan asiaa perustelemaan.

Ja vaikka sitten sisäsivujen artikkelissa tulee faktisesti esiin hyvät perustelut sille, ettei siitä mitään apua ole, ettei siihen ei ole syytä:

Yhdysvallat haluaisi poistaa korona­rokotteiden patentti­suojan: Muuttavatko EU ja Suomikin mieltään?

Kokonaan toinen juttu, eli (pääkirjoitukseen verrattuna) realistista ja järkevää hyväntahtoisuutta oli lehden artikkelissa Covax-hankkeesta:

Rokotenationalismi uhkaa historian laajinta rokotus­operaatiota – Unicefin apulaisjohtaja vaatii lisää rokotteita Covax-hankkeelle