Author Topic: COVID-19  (Read 191971 times)

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25179
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #1035 on: 31.01.22 - klo:05:03 »
Kyllä tässä pääkirjoituksessa vissi perä on:

Ravintolalinjauksesta paistaa läpi suomalainen holhousmentaliteetti

Quote
Pienellä aukioloaikojen pidentämisellä on enemmän tekemistä suomalaisen holhousmentaliteetin kuin koronavirus­pandemian tukahduttamisen tai ravintola-alan etujen kanssa.
[..]
Ruokaravintoloitakin pahempia ovat ei-ruokaravintolat, jotka eivät olekaan mitään intiimejä viinitupia vaan arveluttavia juottoloita, joissa harjoitetaan sellaisia sosiaalisia toimintoja kuin ”juominen”, ”huutaminen”, ”laulaminen” ja ”humaltuminen” – siis todellisia räkälöitä.

Mitäpä tästä:

PS. 11.01.22: Luultavasti tällä hetkellä — omikronin tultua, testausten ja jäljitysten radikaalin vähenemisen jälkeen — kukaan ei tiedä, missä se "iso moottori" on. Ainoa varma asia, mitä siitä voi sanoa — että yökerhoissa se ei nyt ole! Viikonlopun +23 325 uutta tartuntaa ei enää ole voitu saada ravintoloissa klo 18 jälkeen. Edes se yksi kapinallinen/rikollinen ravintola Pieksämäellä ei tätä tosiasiaa käytännössä muuksi muuta.
« Last Edit: 31.01.22 - klo:17:25 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25179
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #1036 on: 31.01.22 - klo:14:41 »
Yritykseksi taitaa jäädä tälläkin viikolla, luvut olivat viime viikollakin selvästi aika sekaisin. Esimerkiksi lauantaina ei muka annettu yhtään rokotusta. Mutta on yritettävä:

Annettuja koronarokoteannoksia viikolla 17.01.22-23.01.22 yhteensä: Ensimmäinen annos 9 628, toinen annos 16 185. Kolmas annos 357 870.

Noissa luvuissa on kuitenkin jo enemmän järkeä kuin miinusmerkkisissä luvuissa.

Annettuja koronarokoteannoksia viikolla 24.01.22-30.01.22 yhteensä: Ensimmäinen annos 98 854, toinen annos 21 961. Kolmas annos 240 948.

Kuvaa sotkevat nyt 5-11-vuotiaat, jotka ovat ottaneet runsaasti 1-rokotuksia. Muutoin menee ennusteeni mukaan. Sitä vanhemmat ovat ottaneet niitä hyvin vähän. Kuten 2-rokotuksiakin. Kolmosten kanssa on toisin, mikä näkyy.

Laittakaamme perään linkki tähän uutiseen:

Itävallassa astuu tiistaina voimaan pakko­rokotuslaki – Euroopan takapajulan maineen saanut maa ohitti Suomen rokotus­kattavuudessa tammikuussa

Quote
SUOMI on päässyt nykyiseen rokotuskattavuuteen vapaaehtoisuuden turvin, kun taas Itävallassa ja Saksassa, kuten monessa muussakin Keski-Euroopan maassa, rokottamattomat on osin suljettu yhteiskunnan palveluiden ulkopuolelle rokotepassilla.

Rokotepassi on lisännyt rokotuskattavuutta useissa maissa. Suomessa sitä ei ole haluttu ottaa käyttöön eriarvoistavan vaikutuksen takia. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) lausui viime viikolla, että Suomessa rokotepassin käyttöönotto lisäisi rokotuskielteisyyttä.

Tästä eteenpäin sitten näemme Suomen linjan suhteellisen tehon. Varsinkin kun Suomi tuolla tavalla on luopunut yhdestä (puolipakko)keinosta. Sellainen epätarkkuus tuossa uutisessa on, että passi oli Suomessa (löysästi) käytössä. Kunnes THL:n suosituksesta sen käyttö lopetettiin täysin.

Itävallassa:

Quote
Rokotepassilla ei ole pysäytetty eikä pysäytetä omikronaaltoa, mutta Nowotnyn mukaan tiukan rokotepassin ja nopean kolmannen rokoteannoksen jakelun ansiosta Itävalta on välttänyt ja välttää edelleen vakavia tautitapauksia.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25179
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #1037 on: 31.01.22 - klo:16:30 »
Samaan luotetaan Suomessa kuin Itävallassakin. Salminen Lääkärilehdessä 31.01.22:

THL:n Mika Salminen: Terveydenhuollon kantokykyä ei voida ikuisesti hoitaa rajoituksilla

Quote
Vaikka taudin kulkua väestön läpi ei voida estää, rokotteiden avulla syntyy laaja suoja vakavaa tautimuotoa vastaan. Yhä suurempi osa ihmisistä sairastaa vain lievän taudin, joka muistuttaa lyhytkestoista flunssaa.

– Sitä ei pitäisi pelätä, vaan suhteuttaa jotenkin järkevästi kokonaisuuteen.

Kun väestössä alkaa olla laaja suoja vakavaa tautimuotoa vastaan, koronatauti muuttuu samaan tapaan hoidettavaksi kuin monet muut virusten aiheuttamat hengitystieinfektiot.

THL:n mukaan tautitilanteen pitkittyminen saattaisi nostaa vakavien tautitapausten riskiä, jos rokotettujen saama suoja vakavaa tautimuotoa vastaan ehtisi heiketä.

Rokotteen tehon hiipuminen vakavaa tautimuotoa vastaan näyttää seurantadatan perusteella koskevan yli 80-vuotiaita. Pientä hiipumista on havaittu myös 70-vuotiailla. Näille ryhmille Salminen arvelee, että tehostusrokotukset voivat olla tarpeellisia myös jatkossa. Sen ikärajan alle mentäessä ei toistaiseksi juurikaan ole havaittu hiipumista kahdellakaan rokotusannoksella.

Tilanne saattaa olla eri, jos rokotuksesta on kulunut enemmän aikaa. Tästä ei ole vielä tietoa.
(lihav. HJ)

Mutta Suomessa on ilmeisesti jokin salaperäinen oma keino, jolla loputkin saadaan rokotus ottamaan. Joka ei ole rokotuspassi. Pääministerikään ei välttämättä tiedä, mikä se on:

Sanna Marin: THL:n uusi kanta koronapassiin ”tuli yllätyksenä”

Quote
Pääministerin mukaan työkalupakissa pitäisi olla valmiina työkaluja, vaikka niitä sillä hetkellä ei tarvittaisikaan. Tämä koskee niin koronapassia kuin pikatestejäkin.
[..]
”Itselleni tuli yllätyksenä THL:n näkökulman muutos suhteessa passiin. Aikaisemmin THL on kannattanut koronapassin olemassaoloa siitäkin syystä, että sillä on saatu rokotekattavuutta nostettua. Nyt he ovat kuitenkin ilmeisesti kantaansa tässä muuttaneet”, Marin sanoi.

Siitä on tietoa, että rokotuksen antama suoja on jo "hiipunut" niiltä, jotka eivät ole rokotteita ottaneet. Noin 20 prosentilta alle 40-vuotiailla ja noin 10 prosentilta sitä vanhemmilla. Joissa on myös yli 70-vuotiaita.

Nyt päätetään jo keskiviikkona tästä:

Hallitus teki äkkiliikkeen koronan torjunnassa: Rajoituksista ollaan luopumassa helmikuussa – teho-osaston ylilääkäri varoittaa: Maltti säilytettävä

Quote
Pääministeri Sanna Marin kertoi tänään, että hallitus pyrkii luopumaan kaikista koronarajoituksista helmikuun aikana.


Tämä toivomus on kyllä sinänsä OK:

Quote
Valtonen sanoo, että hänen mukaansa viimeisimpinä rajoituksina tulisi purkaa ravintolarajoitusten "viimeisiin tunteihin" kohdistuvat rajoitukset.


Mutta ne viimeiset tunnit eivät ala klo 18. — Kuten sanottu, ilta-aukiolo ei ole minulle henkilökohtaisesti tärkeä asia. Mutta olisi sopivaa, että meitä eläkeläisiä taloudellisesti tukevat työssäkäyvät myös ehtisivät hetkeksi rentoutumaan, jos niin haluavat. Puhumatta nyt ravintoloiden ja niiden työntekijöiden taloudesta.
« Last Edit: 31.01.22 - klo:17:35 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25179
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #1038 on: 01.02.22 - klo:05:13 »
Palaa lähtöruutuun:

Julkisoikeuden professori rokotuspassista: "Kuolleena syntynyt ajatus"

Quote
Koronapassi on jäähyllä, mutta palaako se? Tai voiko tilalle tulla rokotuspassi? Julkisoikeuden professorin Tomi Voutilaisen mielestä kummankaan perusteet eivät tällä hetkellä täyty.


Tai: mene suoraan vankilaan*), kulkematta lähtöruudun kautta. Muualla EU:ssa:

Ennätystiukka rokotuspassi astui voimaan Ranskassa – tällainen se on

***

On tietysti hieno osoitus suomalaisesta sananvapaudesta, että nämä perustuslakijuristit pääsevät mielipiteineen esiin siinä kuin rokotuksista kieltäytyjätkin.

***

Kun noita juristeja kuitenkin kuunnellaan, lopputulemaksi on nousemassa se, että koronapassi laitetaan nyt piiloon epämääräiseen työkalupakkiin mahdollista tulevaa käyttöä varten:

Korona­passille ei näytä enää olevan riittäviä perusteita, sanoo oikeus­ministeri Henriksson: ”Passilla rajoitetaan perus­oikeuksia”

Quote
Henrikssonin mielestä koronapassista luopuminen tarkoittaisi sitä, ettei passia voisi enää edellyttää missään. Hän kuitenkin pitäisi korona- tai rokotepassin ”työkalupakissa”, jotta sen voisi tarvittaessa ottaa nopeastikin takaisin käyttöön.


Nuo em. juristit pitävät kyllä huolta, ettei se silloinkaan tapahdu nopeasti!

Kun hallitus keskiviikkona kokoontuu pohtimaan asiaa, luulenpa että Tanskaa seurataan vain yhdessä asiassa:

Tanska purkaa korona­rajoitukset tänään, vaikka tartunta­luvut huitelevat pilvissä

Quote
Tanska luopuu niin maskien käytöstä, rokotepassista kuin ravintolarajoituksistakin.

Tanskasta tuli näin ensimmäinen kaikista rajoituksista luopuva Euroopan unionin jäsenmaa.


Eli koronapassissa. Maskisuositusta jatketaan. Ravintoloille jätetään vielä joitain rajoituksia. Veikkaan sitä Pohjoismaissa käytössä ollutta klo 23 sulkemisaikaa. Rajoituksia jatketaan muuallakin, vaikka ehkä vähän lieventäen. Tämä kerta saattoi minulta jäädä ainoaksi:

Eilen sattui niin, että baarimme perinteisen tietokilpailun jälkeen jäimme vielä istumaan. Kello tuli 17. Ja niin siinä kieppeillä saimme ensimmäisen kerran näyttää koronapassimme! Oli juhlallista!  ;D

Tanska luottaa myös rokotuksiin. Osin koronapassin avulla tilanne siellä on saatu näin hyväksi:

Quote
Tanskalaisista yli 60 prosenttia on saanut kolme rokoteannosta. Tammikuussa riskiryhmään kuuluville alettiin jo jakaa neljänsiä rokoteannoksia.


Meillä viimeinen luku kolmansista on 44,4%. Tilannettamme muissa rokotuksissa on esitelty edellä. "Hajurako" Tanskaan on selvä niissäkin.


________

*) ellei nyt ihan vankilaan, niin sellaiseen "kotiarestiin", että klo 17 jälkeen et pubiin mene. Eikä tämän katsota mitenkään rajoittavan perusoikeuksiasi! Se asiaintila nyt jatkuu. Ehkä keskiviikkona kuulemme muuta. — YLE (Radio Suomi) hallitukselle uskollisena hehkutti kovasti aamulla tänään voimaan tullutta ruokaravintoloiden pidennettyä aukioloaikaa!

Tulee kyllä mieleen, että pääsisikö nyt pubista jatkamaan iltaa ruokaravintolaan, jos suostuu maksamaan sen perinteisen (1960-luvun) voileivän?  ;D

YLE (Radio Suomi) hallitukselle uskollisena hehkutti myös kovasti aamulla koronapasseista luopumista, hyvänä ja kaivattuna asiana.
« Last Edit: 01.02.22 - klo:08:43 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25179
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #1039 on: 02.02.22 - klo:08:42 »
Kuitenkin asiassa näyttää olevan ristivetoa moneen suuntaan:

Oletko sekaisin koronapassien kanssa? Tässä kaikki Suomessa voimassa olevat koronapassit ja uudet koronapassihankkeet

Quote
Syksyllä voimaan tullut ja vuodenvaihteessa jäädytetty koronapassi aktivoidaan taas käyttöön helmikuun 16. päivä, uskoo STM:n strategiajohtaja Pasi Pohjola.


Ei kyllä täysin selviä, miten se tapahtuisi.

Hesarin pääkirjoitus osoittaa ymmärtämystä passista luopumiselle:

Koronarokotuksia kannattaa ajaa järjellä eikä pakolla

Quote
Sen sijaan koronapassi voisi kyllä kannustaa ihmisiä rokotuksiin. Esimerkiksi Helsingissä nuorista aikuisista parisenkymmentä prosenttia on yhä täysin rokottamatta, joten ravintoloissa ja yleisötapahtumissa skannattava passi voisi ajaa monet heistä piikille. Se taas saattaisi säästää ihmishenkiä tai vähentää sairaaloiden kuormitusta.

Monessa muussa maassa koronapassia käytetään juuri tähän tarkoitukseen, mutta Suomessa sellainen on torjuttu epäsuorana rokotuksiin pakottamisena. Varovaisuuteen on hyvät syyt.


Mutta sitten taas tämä HS:n kirjoitus tavallaan kysyy, että mitä sitten tehdään, mitä jää, millä voidaan asiaan enää vaikuttaa:

Politiikka|HS-analyysi
Suomi kulkee koronassa nyt omaa tietään, ja se tekee hallituksen tien ulos omikronista poikkeuksellisen vaikeaksi


Quote
Suomalaisten vapausajattelu on rajaamassa pois rokotuspassin, ja se tekee ajasta omikronin jälkeen hallitukselle haastavaa, kirjoittaa HS:n talouden ja politiikan toimituksen esihenkilö Jussi Pullinen analyysissaan.


***

Rokottamattomuus ei ole haitallista yksin bilettävälle nuorisolle:

Koronakuolemien määrä kasvaa nopeasti – kysyimme, miksi THL laskee lukuihin muitakin kuin selkeitä koronataudin aiheuttamia kuolemia

Quote
2. Ketkä koronaan kuolevat

Tuija Leino:

– Ne ovat pääsääntöisesti iäkkäiden kuolemia. Mutta ne assosioituvat vahvasti rokottamattomuuteen. Osaksi he voivat olla myös sellaisia ihmisiä, jotka ovat olleet niin vakavasti sairaita ja hauraita, että heille ei ole haluttu rokotuksen sivuvaikutuksilla enää kärsimystä.

– Eniten koronaan kuolee rokotettuja vanhuksia, sillä vanhuksista valtaenemmistö on rokotettuja. Mutta kuolleisuus on suurinta rokottamattomilla vanhuksilla, vaikka heitä on vanhuksista vain pieni vähemmistö – heidän riskinsä kuolla on siis suurin.

Olemme edellä viitanneet erääseen pylväikköön YLE:n numerosivulla. Josta selviää, että jopa ikäluokalta 80+ puuttuvat n. 6 prosentilta rokotukset täysin. Pieni vähemmistö siis, mutta tulee tuolla tavalla esille. On varovaisuutta ja varovaisuutta.

***

YLE kertoo, että juuri nyt hallitus on neuvottelemassa. Ja tuokin kysymys neuvottelun kohteena.
« Last Edit: 03.02.22 - klo:09:16 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25179
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #1040 on: 02.02.22 - klo:13:53 »
Mutta tässä se lopputulema nyt taisi olla:

Quote
Pääministeri Sanna Marin kertoo, että rajoituksia tullaan purkamaan 14. helmikuuta mennessä.

Ravintoloiden rajoituksia puretaan helmikuun puolivälissä siten, että sekä ruoka- että anniskeluravintolat ovat rajoituksissa samalla viivalla.

Kaikki ravintolat voivat olla tällöin auki puoleen yöhön. Alkoholin anniskelu on lopettava tuntia ennen.

Maaliskuun alussa kaikki ravintolarajoitukset puretaan.

Marinin mukaan koronapassia ei oteta enää takaisin käyttöön, mutta sen lainsäädäntöä tullaan kehittämään edelleen, mikäli sille on käyttöä myöhemmin.


Aika hyvin*) tuon sulkemisajan eilen arvasin. En arvannut, että maaliskuussa poistettaisiin kaikki rajoitukset. **)

Sitten oli sanomana tämä:

Quote
Marinin pääviesti kansalaisille Säätytalon portailla on, että ottakaa rokotteet. Ne ovat tie pois koronaepidemiasta ja rajoituksista.


Kun pääministeri tuon sanoi, ja TV:ssäkin se näytettiin, niin varmaankin viesti meni perille niillekin, jotka eivät lähes vuoteen ole eivät ole tuota tehneet. Eli ottakaa nyt kumminkin, vaikka kukaan ei Suomessa tule sitä luultavasti koskaan teiltä kysymään.

________

*) katsotaan nyt, arvasinko siinä oikein, ettei maskisuosituksesta luovuta. Luultavasti arvasin: Marinilla oli Säätytalolta poistuessaan maski kasvoillaan. Viesti oli siinäkin.

**) tuosta tulee hauskasti vertailtaviksi erilaisia jaksoja aika samassa tilanteessa: kiinni klo 18, kiinni kello 24, auki pikkutunneille.  Varmaankin voimme jälkeenpäin analysoida, olivatko baarit ja/tai yökerhot korkean riskin paikkoja.

PS. Tosin sitä voi olla vaikea mitata. Mahdollinen rysäys (tai sen puute) tartunnoissa ei näy, kun ihmiset nyt tekevät kotitestejä.
« Last Edit: 03.02.22 - klo:07:16 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25179
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #1041 on: 03.02.22 - klo:05:02 »
Ainakin hänellä se on vielä mukana (lihav. HJ):

"Jäitä hattuun ja malttia", toivoo HUSin Markku Mäkijärvi koronarajoitusten purkuun

Quote
Mäkijärven mielestä olisi syytä odottaa vielä muutama viikko ennen kuin rajoitukset poistetaan esimerkiksi suurista joukkokokoontumisista, joissa ihmiset kulkevat vapaasti.

Järkevä tapa edetä rajoitusten purussa tapahtuisi hänen mielestään tämänhetkisten tietojen valossa niin, että ilman rajoituksia oltaisiin maaliskuun alussa.

– Asteittainen hallittu purku siten, että maaliskuun alussa oltaisiin ilman rajoituksia, ehkä maskisuosituksella ja hybridityösuosituksella, olisi minun mielestäni järkevä etenemislinja.

Ja Itiksen kauppakeskus, pentele, varmaankin toimii noin! >:(

Jossain määrin tuo asteittainen purku nyt siis on toteutumassa ravintolarajoituksissa. Mutta kun se on tehty, alkaa yleinen huuto siitä, että miksi X:ää on rajoitettu, kun ravintolatkin jne. Seurauksena sitten, että se on taas helposti se yksi rysäys. Ceterum censeo: koronapassilla se olisi saatu pehmeämmäksi.  ;D

Tässä tuo ilmiö tulikin heti esille, jo nyt:

Kulttuuriala vaatii lopullista vapautusta: "Viesti ei ole mennyt perille", sanoo tunnettu pianisti – seuraa mielenilmausta suorana kello 12

Quote
– Ei sitä pysty järjellä käsittämään. Ravintola voi olla täynnä ihmisiä, mutta kun sinne tulee muusikko kitaran kanssa, ravintolan pitää olla tyhjä.

« Last Edit: 03.02.22 - klo:06:52 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25179
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #1042 on: 03.02.22 - klo:05:03 »
Tapaustilastoista yleisesti myönnetään, etteivät ne heijasta todellista tilannetta.

Mutta rokotustilastotkin näyttävät nyt myös olevan seinäkellomoodissa. THL:n mukaan annettujen ensi rokotusten kokonaismäärä laski maanantaina noin sadalla tuhannella. Noustakseen sitten n. samalla määrällä tiistaina. Tiistaina olisi annettu 13 kolmosrokotusta. Ei siis 13 tuhatta vaan 13 kpl.

YLE:n numerosivun tieto ykkösrokotuksista ei eilen päivittynyt ollenkaan. Yhä vielä tänään "Päivitetty:
1.2.2022 klo 13.10".

Molemmilla sivuilla viitataan selityksenä eräiden Uudenmaan kuntien vaikeuksiin toimittaa tietoja. Mutta ei tuo kyllä sillä selity. Ja kotirokotuksia ei kukaan tee! Onko niin, ettei suurista linjoista päätettäessä tällaisilla detaljeilla ole merkitystä?

***

Voimmeko täysin luottaa Bloombergiinkaan, mutta sieltä tuli se valitettava tieto, että globaali tahti on nyt laskenut n. 24 miljoonaan rokotukseen päivässä. Myöskään Afrikan tilanteessa ei ole näkyvää parannusta.

Siitä tietysti on löytynyt peruste tuoda taas kerran tämä ehdotus esille (päivittyvästä):

Quote
Lääkärit ilman rajoja -avustusjärjestö toivoo Suomen ja muiden länsimaiden keskeyttävän koronarokotteiden patenttisuojan. Toimella saataisiin rokotteita leviämään tehokkaasti maihin, joissa rokotekattavuus on vielä huono.


Yhdistettynä tähän teoriaan:

Quote
Suomi on sitoutunut lahjoittamaan matalan tulotason maille 3,6 miljoonaa Suomessa ylijäänyttä rokotetta niin sanotun COVAX-ohjelman kautta. Tämä ei järjestön mukaan riitä estämään koronaviruksen muuntautumista myös jatkossa.


Että siis suurempi hyväntahtoisuus tai patenttisuojan purkaminen tuon estäisi.

***

Olen ollut nyt huomaavinani (en laita nyt linkkiä), että mediassa katsotaan sopivaksi osoittaa jonkinasteista ymmärrystä rokotuksesta kieltäytyviä hoitajia kohtaan. Mutta urheilijoiden kohdalla tuo ei tule kuuloonkaan. Jokaisen koronan saaneenkin urheilijan kohdalla korostetaan, että hän oli saanut kaikki rokotukset!
« Last Edit: 03.02.22 - klo:17:33 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25179
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #1043 on: 04.02.22 - klo:06:02 »
Eikö Salmisen velvollisuus olisi kertoa uskottava skenaario sille, millä keinoin sitten vielä epäröineet saataisiin asiasta vakuuttumaan? Jos se ei ole koronapassi, niin ei se kyllä ole hänen, Hanna Nohynekin tai Sanna Marinin vakava vetoomus. Niitä on kokeiltu, eivätkä ne ole muuttaneet em. pylväikköä, jossa alle 40-vuotiailta vielä n. 20%:lta puuttuu ensimmäinenkin rokotus. Tai n. 10%:lta sitä vanhemmiltakin. Ja on puuttunut viime kesästä asti: siitä asti noilla ikäluokilla on ollut mahdollisuus rokotus ottaa. (Aivan nuorimmilla, lapsilla 5-11 v. ei ole niin kauaa ollut.)


Tässäkö se keino oli:

Jokaiselle rokottamattomalle puhelu, kirje tai tekstiviesti – THL tukee STM:n ideaa

Quote
STM on pyytänyt lakimuutoksesta lausuntoa THL:ltä, joka on antanut sen ministeriölle tammikuun lopulla.

Pääjohtaja Markku Tervahaudan allekirjoittamassa lausunnossa THL suhtautuu esitykseen myönteisesti.

– Rokottamattomien henkilökohtaisella tavoittelulla olisi todennäköisesti myönteinen vaikutus rokotuskattavuuteen, THL arvioi.

Tärkeintä lienee, ettei koronapassia vaan oteta käyttöön. Myös Hesarissa ollaan tästä huolissaan:

Politiikka|HS-analyysi
Hallitus myönsi korona­passin olevan nyt tarpeeton – silti passi on yhä käytössä ja rajoittaa rokottamattomien oikeuksia
 

Joskus jälkeenpäin saattaa joku ihmetelläkin, miksi korona-aikana pidettiin niin intohimoisesti huolta ihmisten vapaudesta ja oikeudesta — sairastua ja kuolla. YLE:n päivittyvästä:

Quote
Alle 60-vuotiailla merkittävin riskitekijä on rokottamattomuus. Tässä ikäryhmässä koronavirukseen liittyvien kuolemantapausten joukossa ei ole ollut yhtään kolmesti rokotettua, Leino sanoo. Alle 60-vuotiaiden ikäryhmässä 88 prosenttia kuolleista on ollut kokonaan rokottamattomia.

« Last Edit: 04.02.22 - klo:08:17 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25179
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #1044 on: 04.02.22 - klo:06:06 »
Tämä myönnetään. Tai no, melkein myönnetään:

THL on luokitellut tilaisuuksia korona­viruksen leviämis­riskin mukaan ”räkä­indeksissä”, mutta taulukon alku­perästä on vaiettu visusti – nyt yli­lääkäri Otto Helve kertoo rajusti kritisoidun taulukon synnystä

Quote
TAULUKKO on saanut myös runsaasti kritiikkiä. Sitä on arvosteltu erityisesti siitä, ettei missään ole kerrottu, kuka taulukon on laatinut ja mihin lähteisiin se perustuu. HS:n toimitukseen tulleissa palautteissa on ihmetelty, perustuuko taulukko lopulta mihinkään.

Edes asiasta tehdyt tietopyynnöt eivät ole tuottaneet tulosta. THL on vastannut yleisluonteisesti sanomalla, että taulukko on laadittu käytännössä niin, että lääketieteen ja epidemiologian asiantuntijat ovat luonnostelleet sen yhteistyönä hyödyntäen suurta joukkoa erilaisia materiaaleja ja eri lähteistä saatuja tietoja.

Valmistelussa ei vastauksen mukaan ole laadittu esimerkiksi muistiota tai kirjallisuusluetteloa tai muuta asiakirjaa, josta esimerkiksi luokittelun pohjana käytetyt tutkimukset kävisivät tarkemmin ilmi.

VAIKKA taulukon laatijoiden nimiä ei kerrota, on yksi heistä on THL:n Infektiotautien torjunta ja rokotukset -yksikön päällikkö, ylilääkäri Otto Helve. Hänen mukaansa taulukko on päätöksenteon tueksi tehty työkalu, ei tieteellinen katsaus tai julkaisu.

”Nähdäkseni indeksi vertautuu THL:n antamiin ohjeisiin ja suosituksiin. Ne annetaan aina laitoksen, ei asiantuntijoiden nimissä”, Helve sanoo.

Helven mukaan valmisteluun on osallistunut paljon väkeä, eikä hän itsekään ole ollut mukana kaikissa kokouksissa. Lopullisen vastuun taulukosta kantaa siis THL kollektiivisesti.

Mutta nyt tarjoutuu selvästi tilaisuus ainakin hioa taulukkoa tieteelliseen suuntaan:

**) tuosta tulee hauskasti vertailtaviksi erilaisia jaksoja aika samassa tilanteessa: kiinni klo 18, kiinni kello 24, auki pikkutunneille.  Varmaankin voimme jälkeenpäin analysoida, olivatko baarit ja/tai yökerhot korkean riskin paikkoja.

Nyt kun hallituskin on luvannut, että tilanteen kehittymistä tarkkaan seurataan, sekä Suomessa että muissa Pohjoismaissa.
« Last Edit: 06.02.22 - klo:04:08 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25179
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #1045 on: 04.02.22 - klo:07:26 »
Tämä tuntuu järkeenkäyvältä:

Miten koronarajoituksista päästään pysyvästi eroon? Suomen terveydenhuollossa on erityispiirre, jonka vuoksi rajoituksia määrätään herkästi

Quote
Asiantuntijat ehdottavat terveydenhuollon kapasiteetin parantamiseksi muun muassa työntekijöiden kouluttamista useisiin tehtäviin ja varasairaalaa, joka muuttaa toimintaansa tarvittaessa.


Siinä tämäkin lasketaan järjestelyn hyödyksi:

Quote
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) johtajat Markku Tervahauta ja Mika Salminen kirjoittivat keskiviikkona HS:n Vieraskynä-palstalla, että arkea haittaaviin ja perusoikeuksia kaventaviin rajoituksiin pitäisi turvautua vain hätätapauksessa. Jotta niitä ei enää tarvittaisi, terveydenhuollon kantokykyä pitäisi vahvistaa.


Eli varasairaalalla pääsemme koronapassista eroon? — Kun puhutaan perusoikeuksista, puhutaan aina oikeudesta olla käyttämättä koronapassia! Vai katsonko jo liikaa yhdestä avaimenreiästä?

Mutta kun seuraava "hätätapaus" taas tunkee päälle, sanotaan vaikka ensi syksynä, niin ensi toimenaan hallitus taas laittaa ravintolat täysin kiinni. Ellei sellainen ihme ole tapahtunut, että se on siihen mennessä saanut uuden koronapassisysteemin valmiiksi ja eduskunnan hyväksymäksi.
« Last Edit: 05.02.22 - klo:07:15 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25179
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #1046 on: 05.02.22 - klo:07:48 »
Jos ravintoloissa pysytään, niin tällaista kapinointiakin on nyt ilmassa:

Yli 60 ravintolaa uhkaa viskata rajoitukset romukoppaan – alan etujärjestöön on sen jälkeen turha pyrkiä: "Täysin väärä tapa"

Sen lisäksi tietysti erilaisen salakapakoinnin hiljainen kapina. Olen saanut tietoa, että myös anniskelun lopettamisessa viranomaisilta salaa joissain ravintoloissa vähän luistetaan, ja aukiolossa. Paljon ei uskalleta, mutta hiukan. Siihen tapaan, ettei ketään kyllä enää oteta sisään klo 18 jälkeen, mutta...

Siitä ei ole tietoa, että tätä ehdottamaani niksiä olisi jossain käytetty:

Tulee kyllä mieleen, että pääsisikö nyt pubista jatkamaan iltaa ruokaravintolaan, jos suostuu maksamaan sen perinteisen (1960-luvun) voileivän?  ;D


Vaikka sitä olisi voinut ehkä käyttää täysin laillisestikin? Tuskinpa viranomaisia enää kiinnostaa, mitä sinä syöt?

Parikin viikkoa tuntuu odottaville olevan hirmuisen pitkä aika.  ;D
« Last Edit: 06.02.22 - klo:04:06 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25179
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #1047 on: 05.02.22 - klo:17:53 »
Itävalta lähestyy kansalaisiaan sisällöltään tylyhköllä kirjeellä:

Tiistaista alkaen jokaiseen kotiin tulee Itävallassa kirje, jossa kerrotaan, että korona­rokote pitää ottaa sakon uhalla – Euroopan taka­pajulan maineen saanut maa ohitti Suomen rokotus­kattavuudessa

Quote
ROKOTEKIELTEISYYDESTÄÄN tunnettu Itävalta ohitti tammikuussa Suomen rokotuskattavuudessa. Niin ikään takapajuisena rokotusmaana mainetta kerännyt Saksa on lähellä Suomen lukuja täyden rokotesuojan takaavien kahden rokotuksen kattavuuden osalta.

Tehosteiden eli kolmosrokotteiden kattavuus*) on niin Itävallassa kuin Saksassa selvästi Suomea laajempi. Pohjoismaista Tanska ja Ruotsi ovat täyden rokotesuojan kattavuudessa Suomea edellä.


Kun taas Suomessa hiotaan sanamuotoa ja lähestymistapaa, josta ei kukaan mieltänsä pahoittaisi.

Ehkä tähän tapaan.

______

*) PS. Suomi on Itävaltaa jäljessä myös kakkorokotuksissa (76.2/75.6). Ykkösisssä olemme edellä (75.9/80.2). Lähde: Bloomberg. Mutta kummassakin maassa siis melkoinen matka sataan prosenttiin. (6.2.22)
« Last Edit: 06.02.22 - klo:06:37 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25179
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #1048 on: 07.02.22 - klo:13:31 »
Yritykseksi taitaa jäädä tälläkin viikolla, luvut olivat viime viikollakin selvästi aika sekaisin. Esimerkiksi lauantaina ei muka annettu yhtään rokotusta. Mutta on yritettävä:

Annettuja koronarokoteannoksia viikolla 17.01.22-23.01.22 yhteensä: Ensimmäinen annos 9 628, toinen annos 16 185. Kolmas annos 357 870.

Noissa luvuissa on kuitenkin jo enemmän järkeä kuin miinusmerkkisissä luvuissa.

Annettuja koronarokoteannoksia viikolla 24.01.22-30.01.22 yhteensä: Ensimmäinen annos 98 854, toinen annos 21 961. Kolmas annos 240 948.

Vielä viime viikollakin saimme rokotuksista osin kummallisia tietoja. Käymättä niitä nyt tässä läpi. Mutta YLE:n numerosivulla oli nyt tällainen tieto:

Quote
THL:n teknisen ongelman vuoksi koronarokotteen saaneiden määrässä oli puutteita 14.1.-4.2. Ylen teknisen ongelman vuoksi rokotteen saaneiden määrässä oli puutteita 2.-4.2. Puutteet on korjattu 4.2.

Niinpä, tuohon luottaen, esitämme nyt rohkeasti taas yhteenvedon kuluneesta viikosta:

Annettuja koronarokoteannoksia viikolla 31.01.22-06.02.22 yhteensä: Ensimmäinen annos
48 263 , toinen annos 44 990. Kolmas annos 136 832.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25179
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #1049 on: 08.02.22 - klo:06:15 »
On se toisaalta näin:

Suuret puolueet tunnustavat tehohoidon paikkapulan – Lohi ja Laiho: Koronarajoituksia olisi voitu välttää, jos paikkoja olisi ollut enemmän

Mutta on se sitten näinkin, minkä Linden toi Hesarissa esille:

Quote
LINDÉN katsoo, että vastaisuudessa terveydenhuollon kantokykyä pitäisi vahvistaa. Esimerkiksi tehohoitopaikkoja pitäisi hänen mielestään lisätä. Lindén kuitenkin uskoo, että terveydenhoidon kriiseihin varautuminen pysyy julkisen keskustelun keskiössä vain pandemian ajan ja jää taka-alalle pian sen jälkeen.

”Nyt monet odottavat, että jossakin seisoisi sairaala, jossa on ihmiset töissä, vaikka sitä tarvitaan vain esimerkiksi kerran kymmenessä vuodessa. Vuoden päästä joku voi pitää sitä vielä realistisena, mutta sen jälkeen muut yhteiskunnalliset tarpeet kyllä nousevat edelle.”