Makkaran rakastajilla on taas toivoa:
Syömällä makkaraa saat pahoja rasvoja ja suolaa – nyt kehitteillä on täysin uudenlainen lääke, jolla haitat voisi torjuaKoska geenin sammuttamiseen johtava tapahtuma on saatu selville, on mahdollista etsiä keinoja, miten se pystytään estämään.
Lääkefirmat kehittävät jo epigeneettisiä lääkkeitä, joiden tarkoitus on ehkäistä sydän- ja verisuonisairauksia. Toiveissa on, että niiden avulla voidaan laskea esimerkiksi veren korkeita rasva-arvoja ja verenpainetta.
Kliininen tutkimus on menossa jo kolmannessa faasissa eli vaiheessa, jossa tutkimuksia suoritetaan laajalla ihmisjoukolla.
Ehkäpä tulevaisuudessa on mahdollista kehittää sellainenkin lääke, joka ehkäisisi makkaran haitalliset vaikutukset.
Kliinisen kemian professori Terho Lehtimäki Tampereen yliopistosta miettii Ylen Tiedeykkösessä, voisiko makkaran syönnin haitat estää tulevaisuudessa pillerillä.
Hänen toiveissaan on lääke makkaran syönnin ja sen haitallisten vaikutusten välille.
– Pistää siihen väliin lääke, että voisi taas makkaraakin syödä, Lehtimäki visioi lennokkaasti.
Siihen saakka Lehtimäki suosittelee pitäytymistä nykyisissä ravintosuosituksissa.
Makkara, jos jokin, on sitä prosessoitua ruokaa.
Prosessoitua punaista lihaa.
Itse kihtipotilaana innostun tuosta kovin. Olen myös sillin ja äyriäisten ystävä, ja aikoinaan tuntui tosi tylsältä neuvo ruokavalion muuttamisesta niiden osalta. Mutta nyt: kun tiedän niitä kohta nauttivani, ei muuta kuin pari Apurinia huuleen, ja siinä se oli.
(Pieni selitys: kihtiin ei ole varsinaista parannuskeinoa, jolla pääsisi taudista kokonaan eroon.)