Melkoista historian väärinkäyttöä:
HS-analyysi
Putinin avustaja niputti Suomen, Puolan ja Ukrainan ”venäläisiksi alueiksi”Sokerina pohjalla Medinski esittelee Suomen, josta valloittajatsaari Aleksanteri I teki 1809 autonomisen suuriruhtinaskunnan.
”Sadan vuoden aikana Venäjän keisarikunta teki kaikkensa, jotta köyhästä ruotsalaisesta maakunnasta tulisi itsenäinen hyvinvointivaltio”, Medinski määrittelee. ”Sadassa vuodessa me loimme Suomen kansan ja valtion.”
SUURIRUHTINASKUNTA sai pitää molemmat kielensä ja lainsäädäntönsä ja pääsi imperiumin armosta rakentamaan kaikki valtiolliset instituutiot keskuspankki ja oma raha mukaan lukien. Kaiken tämän suomalaiset saivat Medinskin mukaan ilmaiseksi: veroja ei tarvinnut maksaa Pietariin eikä asevelvollisuutta ollut.
Paitsi että... noinhan se suurinpiirtein meni. Sen käsityksen sain Matti Klingen teoksesta "Senaaatintorin sanoma". Ja muutoinkin tutustuessani
tässä projektissa 1800-luvun historiaan.
Aivan eri asia on sitten, jos yritetään jo tapahtuneesta löytää suuntaviivoja sille, mitä tästä eteenpäin pitäisi tapahtua. Niin ei pidä tehdä. Niin ei myöskään Aleksanteri I tehnyt. Turussa on
patsas sen tapahtuman kunniaksi, jossa Ruotsin ja Venäjän halllitsijat irtautuivat rohkeasti menneestä.
Mutta tuo ajattelutapa on niin viekoitteleva, että jopa Hesari yrittää etsiä Medinskille vastaväitteitä itse ajattelutavan sisällä.
Tämä ontuu Hesarilta pahasti:
Kaikkien tsaarin armeijassa palvelleiden suomalaisupseereiden ja heidän urotekojensa muistaminen olisi ehkä liikaa vaadittu jopa professorilta. Olisi Medinski silti voinut muistaa edes Carl Gustaf Mannerheimin, jonka muistomerkkiä hän oli paljastamassa Pietarissa yhdessä Venäjän presidentinhallinnon tuolloisen päällikön Sergei Ivanovin kanssa kesäkuussa 2016. Miesten ajatus oli kunnioittaa Mannerheimia nimenomaan venäläisenä tsaarin upseerina.
Jos kyse on kaverista, joka pelastautui jatkamaan upseeriopintojaan juuri Venäjälle. Kun Suomessa oli noussut tie pystyyn. Samantyyppistä oli
muidenkin upseerin uralle pyrkivien suomalaisten kanssa. Ei sinne pakotettuna, sorron alaisina menty.