Uutinen kuluttajien suhtautumisesta geenimuunteluun ansaitsee tulla tarkistelluksi tarkemmin.
Uutisointi perustuu Tammisolan yhteenvetoon, jossa on käytetty eri lähteitä, esimerkiksi:
Europeans and Biotechnology in 2005: Patterns and Trends, jossa gm-ruoka määritellään näin:
Genetically modified food (GM food): made from plants or micro-organisms that have had one or more characteristics changed by altering their genes. For example, a plant might have its genes modified to make it resistant to a particular plant disease, to improve its food quality, or to help it grow faster.
Ensimmäinen virke lie ihan paikallaan, mutta toisessa annetaan esimerkki, jollaisesta toistaiseksi vain unelmoidaan. Tunnetut kaksi sovellusta ovat Kuusipalonkin mainitsemat: RR lajikkeet eli Roundup-Ready ja lajikkeet, jotka itsessään sisältävät myrkkyä erästä tuhohyönteistä vastaan. Esimerkkejä sovelluksista kasvitauteja vastaan tai nopeasti-kasvavista lajikkeista kaivattaisiin ...
Kysymyksenasettelu on hivenen harhaanjohtava, mutta katsotaan silti pitemmälle.
The European public is most positive about nanotechnology, followed by pharmacogenetics, and then gene therapy, though on balance it regards the latter as risky. By contrast, GM food is predominantly perceived negatively.
Geenimuunneltuun ruokaan suhtaudutaan pääosin kielteisesti.
... it seems that the risk attached to gene therapy is tolerable, whereas for GM food it is unacceptable.
Muiden teknologioiden riskejä siedetään, mutta geenimuuntelun riskit ruoan suhteen eivät ole hyväksyttävissä. Tämä siis on kyselyn tulos, jossa jokaisesta EU-maasta on haastateltu noin 1000 henkilöä heidän äidinkielellään. Kaaviokuva numero 4 sivulla 17 puhuu karua kieltään asenteista geenimuunneltua ruokaa kohtaan, varsinkin verrattuna muihin teknologioihin, nanoteknologiaan, farmakogenetiikkaan ja geeniterapiaan.
... with the familiar being slightly more likely to say that it is risky.
Mielenkiintoista on, että geenimuuntelusta enemmän tietävät suhtautuvat siihen negatiivisemmin kuin vähemmän tietävät, toisin kuin noiden muiden teknologioiden kohdalla.
The striking feature of the chart is the low level of support for GM food, relative to the other applications.
Muihin teknologioihin verrattuna, geenimuunneltuun ruokaan suhtaudutaan erittäin negatiivisesti.
Taulukko 3 sivulla 21 kertoo, että geenimuuntelua varauksettomasti tai riskin hyväksyen kannattavien määrä Suomessa on vuodesta 1996 vuoteen 2005 pudonnut 77 prosentista 46 prosenttiin (laskettuna niiden osuudesta, jotka ovat vastanneet päätöksen tehneinä, eli jos neljään kysymykseen on vastattu jollakin esitellyistä kolmesta vastausyhdistelmästä).
Overall, Europeans think GM food should not be encouraged.
Yleisesti, eurooppalaisten mielestä geenimuunneltua ruokaa ei pitäisi tukea/kannattaa.
What is also clear, however, is that views about GM food have not coloured people’s opinions about other developments in biotechnology or nanotechnology.
Mitä tulee yleiseen teknologiavastaisuuteen, niin geeniruokaa vastustavia ei voi moittia sellaisesta.
Sivulla 57 on mielenkiintoinen kysymys-vastaus -taulukko ja siellä kysymys:
By eating a genetically modified fruit, a person's genes could also become modified
Syömällä geenimuunneltua hedelmää henkilön geenit voivat muuttua. Oikeaksi vastaukseksi on annettu epätosi.
Minusta tuota kysymystä pitäisi tarkentaa, nimenomaan horisontaalin geenisiirtymän osalta. Horisontaali geenisiisrtymä on kaiketi tieteellinen fakta, vaikkei vielä ehkä ole havaittu sellaista tapahtuneen ihmiselle, jossa mielessä vastaus on oikein. Kuitenkin, jos suolistossa elävien bakteerien geenit muuttuvat ja ne epäsuorasti vaikuttavat ihmisen omiin geeneihin, niin mikä silloin olisi oikea vastaus ... ? Tutkimusta geenimuuntelun suhteen edelleen kaivataan.