Author Topic: Ilmaston muutoksen torjunnan kustannukset yksilölle  (Read 65702 times)

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25142
  • View Profile
  • Email
Vs: Ilmaston muutoksen torjunnan kustannukset yksilölle
« Reply #240 on: 01.09.23 - klo:05:36 »
Tämä kirjoitus yksinkertaistaa rankasti:

Energiakriisi nosti fossiilisten polttoaineiden tuet pilviin – Tutkijat kritisoivat G20-maita, jotka olisivat voineet ratkoa rahoilla polttavampia ongelmia

Sillä ei noiden valtioiden kuten ei muidenkaan valtioiden tavoitteena ole tukea fossilisia polttoaineita. Vaan tukea huonompiosaisia.

Quote
Raportin mukaan polttoainetuet ovat myös tehoton keino auttaa köyhiä verrattuna vaikkapa sosiaalisiin tulonsiirtoihin.


Ehkä, mutta vaikkapa Saksassa tulonsiirrot kuitenkin kuluisivat kaasulaskuihin. Se ongelma on talvipakkasilla — polttava. Periaatteessa kyllä korvamerkittyä rahaa tulisi välttää. Mutta Saksassa ei välttämättä ole saatavissa vakaata sähköenergiaa.

Niin. Meilläkin jo tuotiin esiin tällainen ehdotus.
« Last Edit: 01.09.23 - klo:05:56 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25142
  • View Profile
  • Email
Vs: Ilmaston muutoksen torjunnan kustannukset yksilölle
« Reply #241 on: 14.09.23 - klo:04:06 »
Tällä lainauksellani ei tarkoitukseni ole ottaa kantaa USA:n presidentinvaaleihin:

Ramaswamy, Not the Washington Post, Is Right About Climate Deaths

Quote
The Washington Post (WaPo) ran a so-called fact check on presidential candidate Vivek Ramaswamy’s claim during the recent Republican debate that “The climate change agenda is a hoax … The reality is more people are dying of bad climate change policies than they are of actual climate change,” ruling his claims false. WaPo’s “Fact Checker” analysis is almost certainly wrong, since real world data shows a significant decline in deaths linked to non-optimal temperatures and extreme weather events. Also, most of the deaths in developing countries that Ramaswamy was referring to are preventable, but the poor in developing countries continue to die unnecessarily, in part, because of Western governments and institutions climate policies discouraging and preventing the expanded use of fossil fuels for transportation and reliable electricity.

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25142
  • View Profile
  • Email
Vs: Ilmaston muutoksen torjunnan kustannukset yksilölle
« Reply #242 on: 18.09.23 - klo:04:27 »
Halutaanko tällä vastata Hesarille:

Vigelius: Suomalaisilla ilmastoteoilla ei torjuta yhtäkään pakolaisaaltoa

Quote
Perussuomalaisten kansanedustaja Joakim Vigeliuksen mielestä on turha kuvitella, että Suomen ylikunnianhimoisilla ilmastotoimilla pystyttäisiin vaikuttamaan kehitysmaiden elinkelpoisuuteen tai Eurooppaan kohdistuvaan pakolaisaaltoon.

– Mainitsitte ilmastotoimiemme olevan tärkeitä turvallisuutemme tähden, ikään kuin ilman näitä sinivalkoisia ilmastotekoja kehitysmaat muuttuisivat elinkelvottomiksi ja pakolaisaallot uhkaisivat meitä. Voin kuitenkin teille taata, edustaja Kokko, että näillä suomalaisilla ilmastoteoilla ei torjuta yhtäkään pakolaisaaltoa, vaikka kuinka uhkuisimme ja puhkuisimme, rehkisimme ja paiskisimme.

– Nämä meidän ilmastonmuutoksen vastaiset toimet eivät tosiasiallisesti ole kovinkaan vaikuttavia, sillä olemme pieni toimija tässä ilmastonmuutoksen vastaisessa työssä. Ne ovat lähinnä symbolisesti vaikuttavia, eli siis imagoamme kiillottavia hyvän tahdon eleitä maailman ilmastonmuutoksen vastaisessa taistelussa. Ne eivät ole sinällään vaikuttavia, ne eivät itsessään pysäytä globaalia ongelmaa, Vigelius huomautti.

Siihen asti voi olla samaa mieltä, että Suomen ilmastotoimenpiteet sen enempää Suomessa kuin kehitysmaissa eivät vaikuta olosuhteisiin kuin minimaalisesti. Mutta entä tämä:

Mutta miten olisi sellainen tavoite kaikelle kehitysyhteistölle, että sen pitäisi aina vaurastuttaa kohteitaan? Sellainen kritiikki ilmastohankkeita kohtaan, etteivät ne tee ihmisiä siellä jossakin yhtään rikkaammiksi?

Mahdollinen ristiriita eri tavoitteiden välillä on energiakysymyksessä tullut jo toisessa triidissä esille. Intiahan on jo kauan sitten nostanut tuon kissan pöydälle. Ja teki sen  Glasgowissakin. Rikkaiden maiden nuorten ilmastoaktivistien pettymykseksi. Köyhille maille on siinä ajattelutavassa varattu uhrin rooli: ne kärsivät ilmastonmuutoksen seurauksista enemmän, vaikka aiheuttavat co2-päästöjä vähemmän. Saatan tietysti vähän "lukea sisään" tähän lausuntoon...

Vaurastuneista nykyisistä kehitysmaista todennäköisesti ei tulisi pakolaisaaltoja.

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25142
  • View Profile
  • Email
Vs: Ilmaston muutoksen torjunnan kustannukset yksilölle
« Reply #243 on: 19.09.23 - klo:06:33 »
Kun pettyneitä pitäisi olla pikemminkin siitä, mikseivät muut valtionpäämiehet (-naiset) tee niin.

Valtionpäät tuossa kokouksessa ovat hekin enemmän tai vähemmän niitä ilmastoturisteja. Tulemme taas kuulemaan puhemaratonin, jossa kukin johtajista pitää n. 3 minuutin esityksen. Joka on edeltä käsin valmisteltu, suurella osalla jonkun muun kirjoittama. Mutta tätä muutamaa minuuttia varten heidät on pitänyt lennätttää Glasgowiin.

Varma en voi olla, mutta vahvasti luulen, ettei heille senkään asian suhteen ole tälläkään kerta annettu ohjeita, vaan jokainen käyttää lyhyestä ajastaan sekunteja tai kymmeniä kiittääkseen isäntämaata.

– klips –

Siis 3 minuutin mukaan vähintään 5 tuntia. Ja varmoja voimme olla, ettei yhtään paikan päällä keksittyä uutta ideaa tule puheissa esille.

Nyt siis New Yorkiin. YLE uutisissaan:

Quote
Valtionjohtajien puheenvuorot jatkuvat ensi tiistaihin asti. Suomen puheenvuoron pitää presidentti Sauli Niinistö huomenna keskiviikkona.
« Last Edit: 19.09.23 - klo:06:40 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25142
  • View Profile
  • Email
Vs: Ilmaston muutoksen torjunnan kustannukset yksilölle
« Reply #244 on: 22.09.23 - klo:07:41 »
Kiinassa syntynyt corona-virus näyttää nyt tekevän sen, mitä lentohäpeän lietsominen ei tehnyt: ihmiset vähentävät matkustamistaan.

Tuo efekti saattaa tietysti olla lyhytaikainen. Niinkuin tuo viruskin. Niillähän on taipumus talttua, aikansa riehuttuaan. Ei, minulla ei ole asiantuntemusta ennustaa, kuinka nyt käy.

Lisäksi eilen tuli tieto, että ensimmäinen rokote COVID19-virusta vastaan on luovutettu USA:n viranomaisten testeihin.

Suomessa lentohäpeästä ei ole enää tietoakaan, onko edes hämärää muistikuvaa:

Suomalaiset tekivät heinäkuussa viime vuotta enemmän ulkomaan­matkoja

Vielä on kirittävää:

Quote
Heinäkuussa ulkomaille tehtiin yhteensä noin 980 000 matkaa. Määrä kasvoi viime vuodesta, sillä viime vuoden heinäkuussa ulkomaanmatkoja tehtiin noin 900 000.

Koronapandemiaa edeltävistä luvuista jäädään yhä jälkeen. Vuoden 2019 heinäkuussa suomalaiset tekivät yli 1,1 miljoonaa ulkomaanmatkaa.

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25142
  • View Profile
  • Email
Vs: Ilmaston muutoksen torjunnan kustannukset yksilölle
« Reply #245 on: 25.09.23 - klo:05:25 »
Tällaista tullut esiin:

British PM Announces Net Zero Retreat as King Charles Visits France

Samasta suomeksi:

Britannia peruuttaa ilmastotavoitteissaan: ”Maailmaa ei pelasteta laittamalla britit vararikkoon”

Quote
Britannian pääministeri ilmoitti keskiviikkona, että maa tulee tinkimään tietyissä ilmastotavoitteissaan. Uusien bensiini- ja dieselkäyttöisten autojen myyntikieltoa lykätään viidellä vuodella ja kotien energiatehokkuutta ei ryhdytä säätämään lailla. Ilmastotavoitteista on ristivetoa myös EU:n sisällä.

Suomessa on siihen jo tullut reaktiokin:

Sofia Virta ryöpytti hallitusta: ”Kaupungissa asuva yksin­huoltaja on jo töissä, pitäisikö ottaa toinenkin työ?”

Quote
Ristiriitaisuus näkyy Virran mukaan myös liikenne­politiikassa, joka ei tue ilmasto­tavoitetta. ”Hallitus harjoittaa bensa­populismia, leikkaa joukko­liikenteen ilmasto­perusteiset tuet ja korottaa joukko­liikenteen arvonlisäveroa.”

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25142
  • View Profile
  • Email
Vs: Ilmaston muutoksen torjunnan kustannukset yksilölle
« Reply #246 on: 17.10.23 - klo:05:04 »
Kommentoimatta kaikkea, nyt Dubaissa:

COP28 in Dubai: A Crossroads of Rhetoric and Reality

Quote
According to the UAE government, COP28 in Dubai will welcome “over 140 heads of state, senior government leaders, over 70,000 participants and more than 5,000 media professionals.” One can imagine the carbon footprint of the international travel of the delegates involved, although Britain’s UCL has made available a handy calculator for this. Will the grand jamboree prove to be a farce, as many of the delegates from the West now report to new governments that are backpedaling from their own previous net zero commitments?


Dubai on kuulemma ihan kiva paikka käydä. Eräs tuttavani kertoi.

Veikkaan, että edes valtiopäämiesten puhemaratonistakaan*) ei malteta luopua. Eivätkä ilmastoaktivistit Suomestakaan malta olla paikanpäälle menemättä. Ja kyllä paikalle menemiselle aina perustelut keksitään.

_____

*) nyt, jos tuo WUWT-artikkeli on  oikeassa, se ei ehkä ole tavanomaisen yllätyksetön ja tylsä?  8)

Mutta tämä varmasti pysyy:

[.. ]muutaman minuutin puheen. Jokainen muisti varmasti erikseen kiittää isäntiä. Ja sitten Sharm el-Sheikhin Dubain baanalle!
« Last Edit: 17.10.23 - klo:07:54 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25142
  • View Profile
  • Email
Vs: Ilmaston muutoksen torjunnan kustannukset yksilölle
« Reply #247 on: 22.10.23 - klo:05:30 »
Tyly laskelma:

MATT RIDLEY: The official true cost of net zero is the same as spending £1 a SECOND for the next 31,000 years!

Quote
A study by the National Infrastructure Commission, released on Tuesday, concluded that hitting the 2050 target will roughly double the amount of money we would have spent anyway on infrastructure over the next 27 years to £2 trillion: an additional £1 trillion spent on the green agenda.

For a word that skips off the tongue so easily, a trillion is mighty big. Imagine you were to spend a pound a second: how long would it take you to spend £1 trillion? The answer is more than 31,000 years.
So to have spent a trillion pounds by today at the rate of £1 a second, you would have to have started when woolly mammoths roamed free.

Suolaa haavaan: yhtä brittiä kohti (Wikipedian mukaan heitä on n. 68 miljoonaa) sukupolven aikana n. 14705 £. Valuuttamuuntimella: 16 860 €.

Tai sitten ei. Vuotta ja brittiä kohti tuosta tulee jo siedettäviä lukuja.

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25142
  • View Profile
  • Email
Vs: Ilmaston muutoksen torjunnan kustannukset yksilölle
« Reply #248 on: 27.10.23 - klo:06:19 »
Tämä on ihan minun lisäykseni tuohon:

Ja useimpien elämässä ei näy yhtikäs mitään. Vaan kaikki riippuu siitä, että ihminen on saatu uskomaan, että jotain kauheaa tapahtuu hänen lastenlastensa vanhuudessa. Silloin kun maailman keskilämpötila on noin 1 asteen korkeampi kuin nykyisin.

Silloin kun kaikki kivihiili ja öljy on käytännössä käytetty.
« Last Edit: 29.10.23 - klo:05:05 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25142
  • View Profile
  • Email
Vs: Ilmaston muutoksen torjunnan kustannukset yksilölle
« Reply #249 on: 29.10.23 - klo:05:04 »
Forbes-lehdessä asia oli sanottu ulos näin reippaasti:

Forbes: Climate Policy Hurts the Poor More than Climate Change

Quote
It would seem straightforward that resolving the “climate change” problem would serve the poor the most, given that they are the hardest hit. But, by a tragic turn of irony, moves to “fight climate change” are precisely what is hurting the poor most. It is not “climate change” but the policies adopted in response to it that are the problem afflicting the poor the most.
[..]
This leads us to the third striking feature of the climate finance data collated by CPI. Within the 92% of the $640 billion spent on climate finance directed to climate mitigation in 2020 (as opposed to the 8% spent on adaptation), 91% (or $536 billion) was spent on solar and wind power. Yet no country in the world has developed without the dense energy available from fossil fuels. Asking Africans to leave their fossil fuels resources in the ground in return for “climate finance” from Western governments and multilateral agencies to invest on unreliable solar and wind power is plainly unworkable. Dilute, unreliable and intermittent power from the wind and the sun will not meet the continent’s quest for higher standards of living, to save the forests and to have clean water to drink.

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25142
  • View Profile
  • Email
Vs: Ilmaston muutoksen torjunnan kustannukset yksilölle
« Reply #250 on: 05.11.23 - klo:05:44 »
Menee kyllä jo tosi hupaisaksi:

Judge Interrupts Just Stop Oil Protestor’s Flight to India

Quote
Is there a word in the English language to describe this level of absurdity and hypocrisy? If there is, I can’t think of it.


Kyllä siinä oikeastaan hupaisuutta on tässäkin pyrkimyksessä:

Mitä, jos lihansyönnistä varoitettaisiin samalla tavoin kuin tupakasta? – Tutkimuksen mukaan se voisi vähentää kulutusta

Fine Dining in London is Now a Climate Guilt Experience?

Tarroilla ja muotimenetelmällä "tönimisellä" saadaan kansalaiset luopumaan lihasta. Tai ainakin kulutustaan selvästi vähentämään. Erinäisen määrän kysymysmerkkejä tuo kyllä vaatii.
« Last Edit: 05.11.23 - klo:10:31 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25142
  • View Profile
  • Email
Vs: Ilmaston muutoksen torjunnan kustannukset yksilölle
« Reply #251 on: 10.11.23 - klo:11:05 »
Onko ilmastorahoitus todellakaan sitä, mitä Afikassa halutaan tai tarvitaan?

Africa Doesn’t Need Western Elites’ Meaningless Climate Policies

Quote
African priorities differ from those of Europe and North America. Among the Dark Continent’s most daunting challenges are poverty, malnutrition, lack of healthcare and proper education, unemployment, inferior transportation infrastructure and underdeveloped technologies for energy, information and communications.

Therefore, Africans do not have the option to adopt unscientific and unachievable climate policies that address none of these issues in a serious way.

Nations on Africa’s vast continent are increasingly relying on their abundant natural resources to drive economic development. Oil and gas deposits have distinguished themselves as significant drivers of economies in several African countries.


Toinen, melkein samasta:

Electric Vehicles and Africa: No Place for Rich Boys Toys

Quote
Electric vehicles (EVs) are a poster child for the so-called green transition. Even in some of the world’s poorest economies, an unquestioning embrace of all things “green” on the part of political elites powers a push for the adoption of electric vehicles.

Africa — considered to be the least developed continent — is inundated with a plethora of programs and voices fervently promoting EVs as its nations struggle with a gazillion existential issues stemming from the cruel fact that nearly half the population lives in poverty.

EV advocates lobby for subsidies to manufacturers, retailers, and purchasers of electric vehicles with no apparent consideration of the continent’s extremely poor access to electricity. Neither is there acknowledgement that a majority of Africans cannot afford conventional cars let alone pricey battery-powered ones.

Molemmat samalta kirjoittajalta.

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25142
  • View Profile
  • Email
Vs: Ilmaston muutoksen torjunnan kustannukset yksilölle
« Reply #252 on: 17.11.23 - klo:06:36 »
Kuulemma näin:

YK:n pian alkava Dubain ilmastokokous on tärkein sitten historiallisen Pariisin kokouksen – 1,5 asteen tavoitteen pelastaminen vaatii fossiilisista polttoaineista luopumista, muistuttavat asiantuntijat

Ja siksi on mentävä paikan päälle:

Quote
Suomalaisjärjestöjen asiantuntijat odottavat kunnianhimoisia johtopäätöksiä, sillä tiedossa on, että maapallon lämpeneminen on karkaamassa käsistä.
[..]
Humalisto ja Runeberg ovat molemmat lähdössä Dubain kokoukseen, Humalisto osana kirkollisten järjestöjen ActAlliance-kattojärjestöä, Runeberg Suomen delegaatiossa. Fossiilisista luopuminen kuuluu heidän päätavoitteisiinsa, ja he uskovat, että siitä sopiminen on myös mahdollista.

Osallistuvatko he sopimusneuvotteluihin? Eivät.

About COP 28

Quote
More than 70,000 are expected to attend COP28, including the member states (or Parties) of the UN Framework Convention on Climate Change (UNFCCC). Business leaders, young people, climate scientists, Indigenous Peoples, journalists, and various other experts and stakeholders are also among the participants.
« Last Edit: 17.11.23 - klo:06:57 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25142
  • View Profile
  • Email
Vs: Ilmaston muutoksen torjunnan kustannukset yksilölle
« Reply #253 on: 21.11.23 - klo:06:37 »
YLE (21.11.23):

Quote
Huoli ilmastonmuutoksesta on Suomessa yleistä etenkin nuorilla naisilla

Huoli ilmastonmuutoksessa on Suomessa yleistä etenkin nuorilla naisilla, ilmenee Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen Terve Suomi -väestötutkimuksesta. Liki puolet Suomen 20-39-vuotiaista naisista on hyvin tai erittäin huolissaan ilmastonmuutoksesta.

Monet aikuiset ovat myös valmiita toimimaan ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi, kuten säästämään energiaa, syömään kasvipainotteisesti ja ostamaan vähemmän tavaroita.

Noin kolmannes sekä naisista että miehistä kertoi torjuvansa ilmastonmuutosta joko vähentämällä autoilua tai hankkimalla vähemmän fossiilista polttoainetta kuluttavan auton. Neljä viidestä naisesta ja kolme neljästä miehestä sanoi torjuvansa ilmastonmuutosta energiaa säästämällä.

Kysytyt vastasivat kutakuinkin niin kuin heiltä odotettiinkin. On muodostunut uusi hyveellisyyden malli ilmastonmuutuksen ympärille.

Tietysti miettii, olisiko joku keino tutkia  todellista käytöstä aikomusten sijasta tai ohella.*)

Uuteen malliin nivoutuva hyvin vanhatkin. Jopa kliseinen yksimielisyys energian säästämisen mrrkityksestä esimerkkinä. Se oli hyveellistä jo kun sähkö oli kallista. Tämä on soinut päässä lapsuudesta asti: "Sammuta aina valot huoneesta, jossa et oleskele!".

Vaikka nyt oikeastaan voitaisiin sanoa, että tuuli- tai ydinenergiaa ei tarvitse säästää. Jos niin teet, et torju ilmastonmuutosta!

______

*) konkreettisena ehdotuksena: kuinka usein tuo ikäluokka vaihtaa puhelimensa? Jostain ulkomaille lentämisestä saisi varmaankin tilastollisen tiedon sitä erikseen kysymattä.

Tämä ilkeily vielä: kaikkein eniten huolissaan olevat lentävät nyt Dubaihin (ks. juuri edellä)!
« Last Edit: 21.11.23 - klo:06:45 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25142
  • View Profile
  • Email
Vs: Ilmaston muutoksen torjunnan kustannukset yksilölle
« Reply #254 on: 26.11.23 - klo:13:52 »
Tätä odotetaan:

‘Circus in the desert’: COP28 expected to see record 70,000 attendees descend on Dubai

Wikipedia antaa luvun 80 000.

Uusi osallistujaennätys joka tapauksessa saavutetaan.

Varsinaisia (pää)neuvottelijoita on n. 200. Varahenkilöiden kanssa siitä tulisi n. 400. Luotettavat sihteerit molemmille, n. 800.

Mutta kyllä kaikki muutkin varmasti keksivät selityksen, miksi juuri heidän osallistumisensa paikan päällä on tarpeen.
« Last Edit: 26.11.23 - klo:14:27 by Heikki Jokipii »