Radiossa äsken juontaja yritti kehittää Helsingille ihan oman kevätpäiväntasauksen. Väittämällä, että nyt täällä on
jo yli puolet ajasta valoisaa. Vaan eipä ole. Vaan kevätpäivän tasaus tapahtuu
koko maailmassa ihan samana päivänä. Joka on tänä vuonna 20.03.23.
Josta tuli mieleen: jossain määrin vielä täysin turhaa sählinkiä aiheutetaan silläkin, ettei mukauduta tähtitieteen faktoihin.
Vaan ei se aina helpota, jos mukaudutaan. Pääsiäinen on määritelty tapahtuvaksi kevätpäivän jälkeisen täysikuun jälkeisenä sunnuntaina. Jolloin sen ajankohta vaihtelee. Tuo määritelmä on jostain 300-luvulta. Mikään ei kristittyjä estäisi nyt 2000-luvulla määrittelemästä sille ihan yhden ja saman päivän*) joka vuodeksi. Tämä ei tule teologiseksi esteeksi:
https://jokiheik.tripod.com/Jeesuksen__kuolinaika.htmlKoska siis yhdelläkään teologilla ei siihen ole varmaa vastausta (minun tulkintani siitä on sitten toinen juttu). Asia siis sovittakoon. Päivämäärää myöten. Samassa rytäkässä muslimit voisivat määritellä ramadanin ajankohdan uudelleen. Kohtuuttomia eivät nuo säännöllistämisvaatimukset ole, koska meidän muiden elämää myös eri tavoin noiden pyhien takia rajoitetaan. Suomessa ei ehkä vielä paljon ramadanin takia, mutta sekin aika voi muslimiväestön kasvaessa tulla.
PS. Sama juontaja yritti sitten myöhemmin paikata virhettään sanomalla, että se tapahtuikin Nuorgamissa. Mutta ihan sama juttu.
_____
*) ja tietysti myös sen ajankohdasta riippuvaisille juhlapyhille (helatorstai, helluntai). Vrt. myös edellinen puheenvuoro. Eikö EU nyt voisi kutsua koolle
kirkolliskokouksen asiaa päättämään? Kirkolliskokouksia on tiettävästi silloin kauan sittenkin pidetty
Rooman keisarin koolle kutsumana. Siellä Nikeassa muuten pääsiäisen nykyinen ajankohta (so. laskentasysteemi) tuon W-artikkelin mukaan päätettiiin.