Author Topic: Erilainen suhtautumistapa  (Read 32554 times)

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 19768
  • View Profile
  • Email
Vs: Erilainen suhtautumistapa
« Reply #210 on: 07.05.22 - klo:07:21 »
Eikö tämä eroa vain vähän minun ehdotuksestani?

Zelenskyi: Venäjä kiristää Eurooppaa ydinaseilla – kolme keskeistä uutista illalta ja yöltä

Quote
Venäjä kiristää Eurooppaa ydinaseilla, totesi Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi puheessaan(siirryt toiseen palveluun) brittiläiselle ajatushautomo Chatham Houselle perjantaina. Zelenskyin mukaan Venäjän valtion propagandistit tekevät avoimesti laskelmia siitä, kuinka nopeasti eurooppalaisiin pääkaupunkeihin olisi mahdollista iskeä ydinohjuksin.

– He kehuskelevat sillä, kuinka Venäjä voi tuhota minkä tahansa valtion jättäen jälkeensä vain radioaktiivista tuhkaa.
[..]
Zelenskyi ehdotti, että käyttöön on otettava globaali turvallisuusjärjestelmä, jossa mihin tahansa uhkaan voidan vastata kansainvälisen yhteisön toimesta vuorokaudessa.

Nimittäin tästä:

Rohkeasti tämän pasifistin teesi: kaikkien maiden aseellinen puolustus pitäisi kieltää. Väkivaltamonopoli pitäisi kansainvälisesti antaa YK:lle.

Siinä ero löytyy, että Zelenskyin mallissa aseet jätetään valtioille. Ja reagoidaan vasta kuin joku niitä käyttää tai uhkaa käyttää. Ja reagoidaan ilmeisesti aseellisesti? Zelenskyi ei kuitenkaan kerro, miten menetellä ydinaseiden käytön tai niillä uhkailun tapauksessa.

Ellei YK kelpaa, onko se sitten Nato? Johon kaikki kuuluisivat?

***

Sanna Ukkolalta haluan lainata tämän verran:

Kolumni: Erkki Tuomioja saa puhua sotapsykoosista – emme elä Venäjällä!

Quote
Seitsemänkymmentäluvun fanaattisimpina taistolaisvuosina pahin julkinen etikettivirhe oli neuvostovastaisuus, nyt se on vaihtunut Nato-vastaisuudeksi.

« Last Edit: 07.05.22 - klo:10:43 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 19768
  • View Profile
  • Email
Vs: Erilainen suhtautumistapa
« Reply #211 on: 08.05.22 - klo:04:20 »
Tämä onkin sitten haastavampi vaihe:

Quote
Ukraina: Kaikki Azovstalin tehdasalueella olleet naiset, lapset ja vanhukset evakuoitu
[..]
Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin mukaan Venäjän joukkojen saartamalta Azovstalin tehdasalueelta Mariupolista on pelastettu yli 300 siviiliä.

Viranomaiset aikovat nyt keskittyä haavoittuneiden ja lääkintähenkilökunnan evakuointiin, Zelenskyi sanoi myöhäisillan puheessaan lauantaina. Myös sotilaita pyritään pelastamaan tehdasalueelta.

Entä he:

Quote
Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi pyysi YK:n pääsihteeri António Guterresilta apua haavoittuneiden evakuoimiseksi Azovstalin tehdasalueelta Mariupolissa.

Ukrainan presidentin kanslian julkaiseman tiedotteen mukaan Zelenskyi ja Guterres keskustelivat asiasta puhelimitse keskiviikkona.

– Alueella vielä olevien henget ovat vaarassa. Jokainen on meille tärkeä. Pyydämme apuasi heidän pelastamisekseen, Zelenskyin siteerataan sanoneen YK:n pääsihteerille.
(lihav. HJ)

Kuuluvatko he humanitäärisyyden piiriin? Jos eivät ilmoita antautumisestaan?

Azovstalin tehdasalue on tietysti vain yksi Ukrainan sodan taistelupaikoista. Mutta siihen on nyt ilmeisesti ladattu merkityksiä — puolin ja toisin — sillä tavalla, että kaameaa loppuratkaisua ei enää voida välttää?

Tällä hetkellä kumpikin osapuoli näyttää ottavan kunnian tuosta siviilien evakuoimisesta. Mitä seuraavaksi tapahtuu — sen tietää vain toinen osapuoli!


(09.05.22) Näin:

Quote
Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoo, että tällä hetkellä on mahdotonta vapauttaa Mariupolin kaupunkia venäläisten saarrosta sotilaallisin keinoin, kertoo ukrainalainen uutistoimisto Ukrinform.

Mitäköhän varten hän halusi tuon erikseen kertoa?
« Last Edit: 09.05.22 - klo:04:47 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 19768
  • View Profile
  • Email
Vs: Erilainen suhtautumistapa
« Reply #212 on: 09.05.22 - klo:10:38 »
Tässä on ongelma esitetty hyvin:

Onko puolustajakin vastuussa sodan uhreista?
Aseet laskemalla säätyisi elämää, mutta se ei ehkä olisi elämisen arvoista.


Mutta jotain vastauksesta yhä puuttuu.

Koskien koko ihmiskuntaa, Suomea sen osana. Haluammeko me sellaista maailmaa? Tyydymmekö sellaiseen maailmaan? Onko se (ihmisille, ihmiskunnalle) kunniakasta?

Siilä pelkään, että niin on tapahtumassa. Pienin askelin. Pienillä ja suurilla mailla. Koko maailman ajattelutapa on selvästi militarisoitumassa. Tuo alkaa vähän kaikkien mielissä näyttää ainoalta vaihtoehdolta. Siltä nk. "realismilta".

"Kopernikaaninen vallankumous" on ihmistieteissä, tuossa kysymyksessä vielä tekemättä.

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 19768
  • View Profile
  • Email
Vs: Erilainen suhtautumistapa
« Reply #213 on: 14.05.22 - klo:04:06 »
YLE:n päivittyvän sotauutisen otsikosta:

Quote
”Jos meillä olisi ollut haupitsit kaksi kuukautta sitten, Mariupolia ei olisi tapahtunut”


Mitä Ukrainalla olisi pitänyt olla, ettei mitään olisi tapahtunut? Mitä pitäisi olla nyt, jotta sota saataisiin loppumaan? Enemmän haupitseja?

Entä Suomella? Muutettavat muuttaen.

***

Tähtitieteilijät muuten ovat juuri pystyneet kuvaamaan mustan aukon Linnunradan keskustassa.

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 19768
  • View Profile
  • Email
Vs: Erilainen suhtautumistapa
« Reply #214 on: 17.05.22 - klo:04:17 »
Lihavoin pari kohtaa:

Quote
Venäjän presidentti Vladimir Putin ei suostu ihmisten pelastamiseen Azovstalin terästehtaalta Mariupolissa, sanoo Ukrainan varapuolustusministeri Hanna Maliar uutistoimisto Ukrinformin mukaan.

Maliar sanoo, että valtio tekee paljon töitä saadakseen Azovstalin puolustajat vapaiksi. Tietoja sotilasoperaatiosta ei voida kuitenkaan hänen mukaansa paljastaa julkisuudessa.

Ukraina on myös vedonnut maailman johtajiin ja kansainvälisiin järjestöihin Putinin taivuttelemiseksi.

Ukrinformin mukaan Azovstalin tehdasalueella on edelleen noin 600 vakavasti haavoittunutta ukrainalaissotilasta ja Venäjä on pommittanut aluetta jatkuvasti.

Ukraina on ottanut useita maita, kuten Israelin, Sveitsin, Turkin ja Suomen mukaan neuvotteluihin Venäjän kanssa Azovstalin ukrainalaisten sotilaiden vapauttamiseksi, uutistoimisto kertoo.

Uutistoimisto Tassin kertomus samasta:

https://www.google.com/amp/s/tass.com/politics/1451417/amp

Quote
He recalled that the Russian leader had earlier "ordered to ensure that all civilians who are at this facility can leave this plant, from the bunker and then proceed in any direction - either towards the west of Ukraine or towards other regions, their choice." "It was also suggested that all the military personnel who are there lay dow n their arms, surrender, come out under the guarantee that they will be treated in accordance with the acts of international law," the spokesman pointed out.

***

Edelliset tekstit olivat eilisiä. Hiukan jopa yllätyin tästä tänään:

Quote
Ukrainan puolustusministeriön mukaan yli 260 sotilasta on saatu evakuoitua Mariupolissa sijaitsevalta Azovstalin terästehtaalta. Heistä runsaat 50 vakavasti haavoittunutta taistelijaa on kuljetettu Venäjän tukemien separatistien hallitsemaan Novoazovskin kaupunkiin sairaalahoitoon. Muut evakuoidut on viety humanitaarista käytävää pitkin Olenivkaan, joka myös on separatistien hallinnassa.

« Last Edit: 17.05.22 - klo:06:13 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 19768
  • View Profile
  • Email
Vs: Erilainen suhtautumistapa
« Reply #215 on: 19.05.22 - klo:04:00 »
MTV:n koosteesta:

Quote
Venäjä sanoo, että lähes tuhat sotilasta on antautunut. Ukraina ei ole kommentoinut antautumisia.

Ukrainan mukaan neuvottelut antautuneiden sotilaiden vaihtamisesta sen hallussa oleviin venäläisin sotavankeihin jatkuvat. 

Kenraalimajuri evp. Pekka Toveri kertoo, että monen kohtalo on nyt avoinna.

– Sieltä on haavoittuneita Azovin taistelijoita evakuoitu, ja he ovat antautuneet venäläisille. Mutta siellä on useampi sata taistelijaa, joiden kohtalosta käydään neuvotteluita. Pääpiirtein on sovittu, että he antautuvat ja heitä kohdellaan asiallisesti, mutta en ole vielä ihan varma, ovatko he kokonaan antantuneet, Toveri sanoo MTV Uutisille.

"Beevorit" saavat aineistonsa. — Minusta toisaalla Ukraina on kommentoinut, että Azovstalin sotilaat ovat suorittaneet tehtävänsä. Ja eikö neuvottelu vankien vaihdostakin ole loogisesti tavallaan kommentointia?

Sotilaiden asialliseen kohteluun kuuluu tiettyyn pisteeseen asti heidän tappamisensa. Siitä pisteestä eteenpäin ei minkään näköinen "väkivaltainen tahi häpäisevä menettely" (vanhan Koulujärjestyksen ilmaisua käyttääkseni).


PS. 21.05.22: Nyt taidetaan puolin ja toisin tuo todeta tapahtuneeksi tosiasiaksi.
« Last Edit: 21.05.22 - klo:03:26 by Heikki Jokipii »


Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 19768
  • View Profile
  • Email
Vs: Erilainen suhtautumistapa
« Reply #217 on: 29.05.22 - klo:08:02 »
Hänen on pakko sanoa kahta:

Quote
Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoo, ettei hän usko Krimin uudelleenvaltaamiseen sotilaallisin keinoin. Uutistoimisto Reutersin mukaan myöhään lauantai-iltana paikallista aikaa televisioidun puheen pitänyt Zelenskyi sanoi, että päätös yrittää vallata Krim tarkoittaisi satojen tuhansien ihmisten menettämistä.


Quote
Ukrainan presidentti Volodomyr Zelenskyi valoi uskoa kansaansa lauantai-illan videopuheessaan. Hän sanoi Ukrainan vapauden lähestyvän päivä päivältä.

- Ukraina ottaa Venäjältä kaiken takaisin. Tämä on välttämätöntä. Se on vain ajan kysymys. Joka päivä tähän samaan aikaan vapautumisen hetki lähenee. Kaikki mitä teemme on tätä varten, Zelenskyi sanoi.

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 19768
  • View Profile
  • Email
Vs: Erilainen suhtautumistapa
« Reply #218 on: 31.05.22 - klo:04:21 »
Demokraattinen Venäjä olisi voinut syntyä jo vuonna 1917. Mutta silloin hyvin harva maailmassa osaisi sijoittaa Suomen suuriruhtinaskuntaa — tai mikä tuon demokraattisen Venäjän itsehallintoalueen nimeksi olisi tullutkaan — oikein maailmankartallle. Onneksi Lenin kumppaneineen teki vallankaappauksen!

Kun katsoo listaa ukrainalaissyntyisistä taiteilijoista....

Sinikeltainen kulttuurimaa

... niin tuossa yllä olevassa skenaariossa tuntisimme maailmankuulun venäläisen säveltäjän nimeltä Jean Sibelius.

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 19768
  • View Profile
  • Email
Vs: Erilainen suhtautumistapa
« Reply #219 on: 01.06.22 - klo:05:29 »

"Beevorit" saavat aineistonsa. — Minusta toisaalla Ukraina on kommentoinut, että Azovstalin sotilaat ovat suorittaneet tehtävänsä. Ja eikö neuvottelu vankien vaihdostakin ole loogisesti tavallaan kommentointia?

Sotilaiden asialliseen kohteluun kuuluu tiettyyn pisteeseen asti heidän tappamisensa. Siitä pisteestä eteenpäin ei minkään näköinen "väkivaltainen tahi häpäisevä menettely" (vanhan Koulujärjestyksen ilmaisua käyttääkseni).

YLE:n päivittyvä uutinen:

Quote
Etelä-Ukrainassa Azovstalin terästehtaalla Mariupolin satamakaupungissa antautuneet ukrainalaissotilaat voivat saada kuolemanrangaistuksen, kertoi separatistien itse julistaman Donetskin kansantasavallan oikeusministeri Juri Sirovatko uutistoimisto RIA Novostin mukaan maanantaina.

– Oikeus tekee ratkaisun heidän asiassaan. Tällaisista rikoksista meillä on korkein rangaistus Donetskin kansantasavallassa, kuolemanrangaistus, Sirovatko sanoi.

Sirovatkon mukaan sotavankina on noin 2 300 ukrainainalaissotilasta. Sotilaiden todellista määrää on kuitenkin mahdotonta vahvistaa riippumattomista lähteistä.

Ukraina haluaisi vaihtaa viikkokausia piiritettyä Mariupolia puolustaneet sotilaat venäläisiin sotavankeihin. Venäjän mukaan mistään vaihdosta ei kuitenkaan voi keskustella ennen kuin sotilaat ovat olleet oikeudessa.

Myös venäläiset sotilaat eli sotavangit?

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 19768
  • View Profile
  • Email
Vs: Erilainen suhtautumistapa
« Reply #220 on: 04.06.22 - klo:04:25 »
Sodan 100. päivä:

Quote
YK:n pääsihteeri Antonio Guterres uudisti lausunnossaan vetoomuksensa väkivallan lopettamiseksi, kun Ukrainassa tuli perjantaina kuluneeksi 100 päivää Venäjän aloittamasta hyökkäyssodasta.
[..]
Ukrainaan on saatava rauha, sanoo YK:n apulaispääsihteeri Amin Awad tiedotteessa, joka on julkaistu tänään Venäjän hyökkäyksen sadantena päivänä.

– Tällä sodalla ei ole eikä tule olemaan voittajaa. Sen sijaan olemme sadan päivän ajan nähneet, mitä on menetetty: ihmishenkiä, koteja, työpaikkoja ja mahdollisuuksia. Olemme nähneet tuhoa ja hävitystä kaupungeissa ja kylissä. Kouluja, sairaaloita ja väestönsuojia ei ole säästetty.


Quote
Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on vannonut voittavansa sodan Venäjän aloittaman hyökkäyksen sadantena päivänä.

– Voitto tulee olemaan meidän, Zelenskyi sanoi videolla, joka oli tehty tismalleen samalla tyylillä kuin sodan ensi päivinä Kiovassa kuvattu video.


Quote
Venäjän mukaan sen armeija on saavuttanut tuloksia Ukrainassa sata päivää kestäneen hyökkäyksen aikana.

– Tiettyjä tuloksia on saavutettu. Monia asuinalueita on vapautettu Ukrainan natsien aseistettujen joukkojen ja nationalististen elementtien vallasta, väitti Kremlin edustaja Dmitri Peskov.

– Asukkaille on tarjottu mahdollisuus aloittaa rauhanomaisen elämän rakentaminen. Tämä työ tulee jatkumaan niin kauan kuin sotilasoperaation kaikki tavoitteet on saavutettu, Peskov jatkoi.


Mutta jotain on, jota ehdottomasti ei saisi tehdä (IS, yllä olevat YLE):

Sodan 100 päivää

Quote
–  Tällä hetkellä näyttää siltä, että aika on Venäjän puolella, koska lännessä tulee sotaväsymystä ja ruvetaan miettimään kovastikin, että miten tästä sodasta päästään loppuun. Sen pitäisi olla pelkästään Ukrainan asia, että mihin he suostuvat, on turha Saksan tai Ranskan ruveta neuvomaan Ukrainaa siitä, että mitä pitäisi tehdä.

Käänne asetelmassa tapahtui Pihlajamaan mukaan viime viikkoina Venäjän keskittäessä hyökkäystään Itä-Ukrainassa.


Jos Venäjä nyt osoittaa kuitenkin kykenevänsä sotilaalliseen menestykseen, siitä ei seuraa niiden ihailevia huudahduksia, jotka ovat tähän asti kommentoineet sen armeijan töppäyksiä.
« Last Edit: 04.06.22 - klo:05:57 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 19768
  • View Profile
  • Email
Vs: Erilainen suhtautumistapa
« Reply #221 on: 09.06.22 - klo:04:27 »
Tätä on kuulemma tiede:

Tieteen sotaa käydään jo kotirintamilla – niin Nato-maat kuin Kiina ja Venäjä liittävät tutkimuksen aseteollisuuteen

Sellaista tieteellisen, kriittisen ajattelun käyttöä, joka tähtäisi koko sodan instituution poistamiseen maailmasta, ei artikkeli tuo esiin.

"Kopernikaaninen vallankumous" on ihmistieteissä, tuossa kysymyksessä vielä tekemättä.
« Last Edit: 09.06.22 - klo:04:45 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 19768
  • View Profile
  • Email
« Last Edit: 19.06.22 - klo:05:45 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 19768
  • View Profile
  • Email
Vs: Erilainen suhtautumistapa
« Reply #223 on: 19.06.22 - klo:05:45 »
Muistomerkki:

Breivikin terrori-iskujen uhrien muistoksi pystytettiin 77 pronssi­pilaria Utøyan saarella

Quote
NORJASSA paljastettiin lauantaina iltapäivällä kansallinen muistomerkki vuonna 2011 tehtyjen terrori-iskujen uhrien muistoksi.

Paljastustilaisuudessa puhunut Norjan pääministeri Jonas Gahr Störe toivoi muistomerkkipaikasta tulevan ”paikka meille kaikille”, kertoi maan yleisradioyhtiö NRK. Paikalla oli myös muun muassa Norjan kruununprinssi Haakon sekä iskujen aikaan maan pääministerinä toiminut Jens Stoltenberg.


Naton Stoltenberg: Sota Ukrainassa voi kestää vuosia

Quote
Sota Ukrainassa voi kestää vuosia, mutta tuki maalle ei saa herpaantua, totesi Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg saksalaisen Bild am Sonntag-lehden haastattelussa Reutersin mukaan.

– Vaikka se tulisi kalliiksikin, ei pelkästään sotilaallisen avun suhteen, mutta myös nousevien ruoka- ja energiakustannusten muodossa, Stoltenberg linjasi.

Hän lisäsi, että Ukrainan joukoille toimitettava paras mahdollinen aseistus kasvattaa sen todennäköisyyttä, että venäläisten hallussa oleva Donbassin alue saadaan vallattua takaisin.


Kuinka monen nuoren ihmisen kuolemaa se merkitsee?

Mutta samaa kannattaa Hesarikin:

Donbasissa kovaa puolustustaistelua käyvä Ukraina tarvitsee nyt nopeasti lisää aseita

Quote
Ukrainalla alkaa nyt kuitenkin olla pulaa aseista ja ammuksista. Se on tullut Donbasissa selvästi esiin, eivätkä Ukrainan edustajat ole piilotelleet ongelmaa. Ukrainan johdon mukaan maalla on aseissa miljoona sotilasta, ja se voi nopeasti värvätä kaksi miljoonaa lisää, mutta ilman riittävää määrää aseita ja ammuksia Ukrainan on vaikea pitää asemiaan, saati vallata maitaan takaisin.

Länsi on kyllä toimittanut aseistusta ja ammuksia, mutta niitä kuluu Donbasissa paljon. Nyt niitä tarvitaan nopeasti lisää.

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 19768
  • View Profile
  • Email
Vs: Erilainen suhtautumistapa
« Reply #224 on: 23.06.22 - klo:07:17 »
Hän pelkää tätä:

Viron pääministeri kritisoi Financial Timesissa Naton nykysuunnitelmaa Baltian puolustamiseksi – "Merkitsisi täydellistä tuhoutumista"

Quote
Kallas sanoi keskiviikkona, että Naton suunnitelmissa Venäjä saisi ottaa Baltian maat haltuunsa, minkä jälkeen Nato vapauttaisi maat puolen vuoden kuluessa. Hän vertasi tilannetta siihen, mitä viime kuukausina on nähty Ukrainassa, jossa Venäjän hyökkäys on alle neljässä kuukaudessa aiheuttanut valtaisaa tuhoa.

Siitä hän ei puhu, että pienessä Virossa (n. 1/13-osa Ukrainasta) sodan käyminen — puolin ja toisin — niinkuin Ukrainassa nyt, merkitsisi myös Viron täydellistä tuhoa.
« Last Edit: 23.06.22 - klo:07:23 by Heikki Jokipii »