Author Topic: Erilainen suhtautumistapa  (Read 18799 times)

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 17415
  • View Profile
  • Email
Vs: Erilainen suhtautumistapa
« Reply #120 on: 20.05.21 - klo:07:52 »
Tässä YLE:n uutisen pohdintaa siitä, mitä osapuolet ehkä tuolla räiskinnällä kuvittelevat saavuttavansa:

Quote
Kurosen mukaan Israelissa vallitsee käsitys, ettei Israelin armeijalla ollut tässä tilanteessa alunperin aikomusta aloittaa sotaoperaatiota Gazaa hallitsevaa Hamas-järjestöä vastaan.

Hamas alkoi kuitenkin yllättäen ampua rakettejaan Jerusalemia kohti. Israelin johdon oli mahdotonta olla vastaamatta provokaatioon, vaikka raketit eivät kaupunkiin osuneetkaan.

Hamas siis pyrki laajentamaan vaikutusvaltaansa ja ottamaan roolia Jerusalemia koskevassa kiistassa, Kuronen kertoo.

Gazan konfliktiin on pyritty saamaan tulitauko Egyptin välityksellä. Tulitauko saattaisi tulla voimaan huomenna torstaina, mutta toistaiseksi siitä ei ole minkäänlaista varmuutta.

Eilen Israel avasi yhden rajanylityspaikan Gazaan humanitäärisiä avustuskuljetuksia varten. Rajanylityspaikka kuitenkin suljettiin muutama tunti myöhemmin, sillä Hamas ampui alueelle kranaatteja, jolloin yksi israelilainen sotilas haavoittui.

Hesarissa oli haastateltu gazalaisia. Jotka pitivät tuota kaikkea täytenä "hulluutena". Mutta arviointi ei aina ihan yltänyt oman puolen toimintaan...

Huhuja on kuitenkin jo kovasti liikkeellä, että tulitauko olisi tulossa. Että osapuolet olisivat saamassa tarpeekseen. Mihin sitten pyrkivätkin.

***

Samasta jatkaen. En voi sille mitään, mutta minusta tällaisesta asian selittämisestä ...

Israelin ja Palestiinan konflikti kärjistyi nopeasti, mutta taustalla on pitkään jatkunut ”hidas väkivalta” – ”Moni palestiinalainen haluaisi vain normaalia elämää”, sanoo tutkija Mikko Joronen

Quote
Arki miehitetyillä alueilla on jatkuvaa odottamista, kyllästymistä ja turhautumista. Se selittää myös viimeaikaisten väkivaltaisuuksien leimahtamista, sanovat akatemiatutkija Mikko Joronen sekä palestiinalaisnuorten kanssa työtä tekevä Rami Khader.


... on vain lyhyt matka asian (eli väkivaltaan turvautumisen) hyväksymiseen. Tai ainakin johonkin kummalliseen deterministiseen maailmankuvaan. Jossa sodat vain "syttyvät". Tuossa Kurosen jutussa molemmat osapuolet sentään ovat aktiivisia toimijoita, omine tavoitteineen.

***

21.05.21 klo 3:08: Tulihan se sieltä:

Israel ja Hamas sopivat tulitauosta 11 päivää kestäneiden väkivaltaisuuksien jälkeen

Quote
9 min Inka Haukka
Gazassa juhlittiin tulitaukoa

Palestiinalaiset juhlivat perjantain vastaisen yönä voimaan astunutta tulitaukoa.

Gazan kadut täyttyivät iloisista ja hurraavista väkijoukoista.

BBC:n  Lähi-idän-analyytikko Sebastian Usher julkaisi yöllä Twitterissä videokuvaa gazalaisten juhlinnasta.

Israelin ja Hamasin välinen tulitauko astui voimaan kahdelta yöllä.

Kello kolmeen mennessä osapuolet eivät olleet rikkoneet tulitaukoa, kertoivat uutistoimistot.

Ruumiit on taidettu laskea aika ajantasaisesti. Mutta tänään ja huomenna saamme varmaan inventoinnin siitä, mikä on gazalaisten asuntotilanne tästä eteenpäin. Mutta Amerikan setä kyllä auttaa:

Israel and Hamas agree Gaza truce, Biden pledges assistance

Quote
Extending condolences to bereaved Israelis and Palestinians, Biden said Washington would work with the United Nations "and other international stakeholders to provide rapid humanitarian assistance" for the reconstruction of Hamas-controlled Gaza.
« Last Edit: 21.05.21 - klo:02:22 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 17415
  • View Profile
  • Email
Vs: Erilainen suhtautumistapa
« Reply #121 on: 21.05.21 - klo:04:18 »
Tämän aamun Hesari jo antaa kuvan sitä, minkälaiseen "arkeen" Gazan alue tänä aamuna herää:

Pommitukset keskeyttivät korona­rokotukset Gazassa, Israel ei ole halukas jakamaan miljoonia yli­jäämä­rokotteitaan

Vähän kaikki on rempallaan. Ja sitten on vielä se korona.

Mutta siis selvästi israelilaisilta vaaditaan, etteivät he ottaisi nokkaansa 11 päivän, n. 4000 ohjuksen sateesta. Vaan auttaisivat gazalaisia hädässä. Voisiko sanoa: aikuismaisesti?

« Last Edit: 21.05.21 - klo:04:40 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 17415
  • View Profile
  • Email
Vs: Erilainen suhtautumistapa
« Reply #122 on: 22.05.21 - klo:04:15 »
Jälkiarviointia Gazan tapauksesta:

Quote
Hamasin ja Israelin välinen tulitauko astui voimaan viime yönä. Netanjahu kutsui 11 päivää kestäneitä sotatoimia Israelin menestykseksi. Hänen mukaansa Israel saavutti operaatiossa tavoitteensa.

Quote
Ylen toimittaja Israelissa: Palestiinalaiset ovat juhlineet koko yön

Ylen Jerusalemissa oleva toimittaja Antti Kuronen kertoo palestiinalaisten juhlineen koko yön tulitaukoa.

– Todella paljon ihmisiä on ollut ulkona ja vieläkin kuulee kuinka autot tööttäilevät.[..]

Quote
Hizbollah pitää tulitaukoa palestiinalaisten voittona

Libanonilaisten šiiamuslimien Hizbollah-liike katsoo tulitauon Israelin ja Hamasin välillä merkitsevän voittoa palestiinalaisille.

– Hizbollah onnittelee sankarillista Palestiinan kansaa ja sen vahvaa vastarintaa historiallisesta voitosta sionistista vihollista vastaan, Iranin tukema Hizbollah sanoo julkaisemassaan lausunnossa.

Samoin kyllä arvioi Hamasinkin johto.

Oliko se siis liikemiesten hehkuttama win-win-tilanne? No, ehkä oli jotain:

Quote
Kuronen näki Gazan läpi ajaessaan useita tuhoutuneita rakennuksia. Palestiinalaisten terveysministeriö on kertonut, että yli 200 asuinrakennusta, 75 julkista rakennusta, joiden joukossa terveysklinikoita, ja kolme moskeijaa on tuhoutunut täysin Israelin ilmaiskuissa.

Iskuissa tuhoutui muun muassa Gazan ainoa koronatestejä tehnyt terveysklinikka.

– Yksi suurimpia humanitaarisia ongelmia on lääkkeiden ja ensiavun puute, Kuronen toteaa.

Terveysministeriön mukaan 243 palestiinalaista on kuollut ilmaiskuissa. Heistä 66 oli lapsia. Yli 1 900 on haavoittunut.

Menetettyjen asuntojen ja kodittomiksi jäävien ihmisten määrä täsmentynee myöhemmin. Mutta varma voi jo olla, että se on suurempi kuin Jerusalemissa häädettyjen ihmisten määrä. Joita varten voi sitäpaitsi löytyä asunto jostain muualta.

Kohtuullisen hyvä analyysi, yhteenveto:

Analyysi: Kuka voitti ja kuka hävisi Lähi-idän tuoreimmalla kierroksella?

Tulevaa, hyvin ennustettavissa olevaa, rakennus- ja korjausalan buumia Gazan alueella se ei kuitenkaan mainitse.

***

Mitä tulee koronaan, niin tässä on nähtävissä, miten siinä tapausmäärä oli palestiinalaisalueilla laskussa:

https://www.worldometers.info/coronavirus/country/state-of-palestine/

Siitä voi valitettavasti ennustaa, että nyt luultavasti luvut noiden kaduilla ym. juhlimisten jälkeen pompsahtavat. (Kun he ainakin pommitusten aikana ovat nyhjöttäneet aika tiiviisti kodeissaan. Eikä rokotusten kautta saatua suojaa kansalla juurikaan ole.) Sikäli kuinka lukuja nyt saadaan päivitetyksi (= tuhoutunut testejä tekevä klinikka).  8)
« Last Edit: 22.05.21 - klo:08:13 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 17415
  • View Profile
  • Email
Vs: Erilainen suhtautumistapa
« Reply #123 on: 24.05.21 - klo:04:08 »
Odotettavissa ollutta kurjuuspornoa:

”Pidin pikkusiskoani sylissäni tuntikausia, kunnes hän menehtyi” – gazalaiset kertovat Ylelle 11 päivää kestäneistä pommituksista

Quote
Tulitauko toi lauantaina ihmiset Gazan kaduille tutkimaan tuhoja ja hautaamaan rakkaitaan. Haavoittuneiden hoito ja jälleenrakennus ovat nyt suurimpia haasteita: saarretulla alueella on pulaa lääkkeistä, eikä monella ole varaa korjata kotiaan.

Siitä tämä arvio:

Quote
Yksitoista päivää kestäneen sodan aikana ammuttiin ennätyksellisen paljon. Gazaa hallitseva Hamas-liike ampui yli neljä tuhatta rakettia, Israelin armeija teki yli tuhat ilmaiskua.

Yksi Israelin päätavoitteista oli Gazan alla olevan tunneliverkoston tuhoaminen. Hamasin ja Islamilainen jihad -järjestön taistelijat käyttävät tunneleita välttääkseen Israelin ilmaiskut.

Lyhyen sodan aineelliset tuhot voivat olla jopa suuremmat kuin vuonna 2014, kun Gazan sota kesti lähemmäs kaksi kuukautta ja vaati yli kahden tuhannen palestiinalaisen hengen.

Gazassa tämänkertaisissa pommituksissa kuolleista noin 250 ihmisestä lapsia on vajaa seitsemänkymmentä. Uhriluku tosin nousee koko ajan, kun raunioista löydetään lisää ruumiita.
(lihav. HJ)

Välittömissä kuolonuhreissa Gaza selvisi siis huomattavasti vähemmällä kuin v. 2014. Aineellisen tuhon alustava inventointi on siis tuo. Mutta kuulemme varmaankin kohta puoleen tarkempia arvioita. Paljonko esimerkiksi näitä tapauksia löytyy lisää:

Quote
Toisella puolella katua al-Kolakien muistotilaisuudesta eräs toimistorakennus on uhkaavasti kallellaan.

Israelin ohjus on tehnyt rakennuksen viereen valtavan montun. Iskun seurauksena seitsemän kerrosta korkea talo on liikahtanut, vaikka ohjus ei ole osunut rakennukseen.

– Tämä talo puretaan. Mistä nyt saamme toimeentulon, rakennuksessa ravintolaa pitävä Ismael sanoo.

Ollaanko sitä taas tässä:

Vuoden 2014 sodan jälkeen minusta YK antoi ymmärtää, että tämä saa nyt olla viimeinen kerta: nyt autetaan jälleenrakennuksessa, mutta ei enää tämän jälkeen. Mutta Hamas ei tunnu tätä muistavan, kun se uhmakkaasti rakettejaan ammuskelee.

Jos tuosta taas täysi sota syttyy, hyvinkin taas satatuhatta gazalaista on vailla kotia. Kun sillä keinolla yritettiin toimia sen puolesta, että muutama sata palestiinalaista saisi pitää kotinsa Itä-Jerusalemissa.

Taas tähän kuitenkin mennään:

Quote
Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on luvannut rahaa Gazan jälleenrakennukseen.

Ja mennään varmaan siihenkin, että (ainakin epäillään että) Hamas luultavasti ensimmäiseksi haluaa korjata tunneliverkostonsa. Ja sitten riidellään siitä, mihin käytöön alueelle toimitettavat rakennustarvikkeet menevät, kuka asiaa valvoo. Kuten vuonna 2014.

On jännää, että tätä ennenkuulumattoman humaania sotimistapaa on nyt opittu siellä vaatimaan:

Quote
Hän ihmettelee, miksi juuri hänen perheensä kotitaloonsa iskettiin ja miksi Israel ei varoittanut iskusta ennakkoon.

– Isäni oli tunnettu lääkäri. Emme saaneet ennakkovaroitusta, että talo pitää evakuoida, toteaa Omar.

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 17415
  • View Profile
  • Email
Vs: Erilainen suhtautumistapa
« Reply #124 on: 25.05.21 - klo:05:58 »
Artikkeli kokonaisuudessaan kuvaa tilanteen varmaan oikein:

Jälleenrakennus voi kestää Gazassa vuosia tai vuosikymmeniä – Etenkin mielenterveyspalveluita tarvitaan vielä pitkään

Mutta tätä mielipidettä aivan lopussa täytyy kyllä ihmetellä:

Quote
YK:n palestiinalaispakolaisten auttamisjärjestö UNRWA:n edustajan Matthias Schmalen mukaan paluuta normaaliin ei oikeastaan ole edessä.

”Olen ollut täällä kahden ja puolen vuoden ajan ja olen vakuuttunut siitä, että palaamme sotaan, ellei juurisyitä ratkota. Gazan näkökulmasta se tarkoittaa ihmisarvoisen näkökulman antamista ihmisarvoisesta elämästä, etenkin nuorille”, hän sanoi YK:n uutiskeskuksen mukaan.


Minun tulkintani. Jos kaikki tuo, mikä on aiheutettu sodalla, ei äkkiä parane, sotaa on jatkettava tai se väjäämättä jatkuu (?).

Juurisyyt ovat venyvä käsite:

Quote
Väkivalta kärjistyi Israelissa ja sen miehittämällä Palestiinalaisalueella kaksi viikkoa sitten muun muassa sen jälkeen, kun Israel oli päättänyt häätää palestiinalaisperheitä Itä-Jerusalemista. Tilanne kärjistyi Gazaa hallitsevan äärijärjestö Hamasin raketti-iskuiksi ja Israelin ilmapommituksiksi Gazassa.

Hamas jossain jo antoi ymmärtää, että aseleposopimukseen kuuluu, että Israel toimii Itä-Jerusalemissa just niin kuin Hamas haluaa. Ja Hamas nyt vain odottelee — edelleen aseet valmiina, mutta nyt väliaikaisesti niitä käyttämättä — niin tapahtuvan.
« Last Edit: 25.05.21 - klo:06:19 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 17415
  • View Profile
  • Email
Vs: Erilainen suhtautumistapa
« Reply #125 on: 27.05.21 - klo:08:26 »
Tämä sama juttu oli Hesarissakin tänään:

Suomalaiset roskaavat merimaisemaansa tupakantumpein, kun muualla rannalle heitetään ilmapalloja ja terveyssiteitä

Luulisi, että nyt tuossa kannattaisi satsata tuotekehitykseen. Jos on osattu tehdä biohajoavia muovipussejakin, varmaan osattaisiin tehdä sellaisia filttereitäkin? Sitten siitä vain laki tai jopa EU-direktiivi päälle. Kyllä tapahtuisi, tupakanvalmistajat ovat nykyisin hyvin nöyriä.

Tästä ei tehdä sitä johtopäätöstä...

Suomen rannoilta löytyy yhä tuplasti liikaa roskia – tutkimme siistiltä näyttävän Lehmäsaaren rannan, ja saldo oli surullinen

Quote
Suomessa, kuten joka puolella maailmassa, tupakantumpit ovat yleisin roska. Löydetyistä rantaroskista yli 60 prosenttia on tupakantumppeja.


... jonka voisi tehdä: tekemällä tupakantumpeista maatuvia, päästäisiin tavoitetilaan!!!
« Last Edit: 27.05.21 - klo:08:37 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 17415
  • View Profile
  • Email
Vs: Erilainen suhtautumistapa
« Reply #126 on: 28.05.21 - klo:04:07 »
Tuo otsikko:

YK:n ihmisoikeuskomissaari: Israel saattoi syyllistyä Gazassa sotarikoksiin

Vaikka teksti kyllä myös toteaa:

Quote
Israelin hiljattain tekemät ilmaiskut Gazaan saattoivat olla sotarikoksia, sanoi YK:n ihmisoikeuskomissaari Michelle Bachelet torstaina.

YK:n ihmisoikeusneuvostolle puhunut Bachelet huomautti iskujen aiheuttaneen paljon siviiliuhreja.

– Jos iskujen vaikutus siviileihin ja siviilikohteisiin havaitaan silmittömäksi ja suhteettomaksi, ne voivat olla sotarikoksia, Bachelet sanoi.

Bachelet kertoi, ettei ollut nähnyt todisteita siitä, että Israelin Gazassa pommittamissa rakennuksissa olisi ollut aseellisten ryhmien käyttämiä tiloja.

Hän painotti, että myös ääriryhmä Hamasin Gazasta Israeliin ampumat raketit osuivat siviilikohteisiin, ja olivat selvästi kansainvälisen oikeuden vastaisia.

Jos Gazasta ammutut raketit eivät osuneet mihinkään tai ne torjuttiin, eivätkö ne sitten olleet kansainvälisen oikeuden vastaisia? Eikö silloin Israelin Iron Dome -puolustusjärjestelmä olisi ansainnut erityisen kiitoksen ihmisoikeuskomisaarilta: sillähän vältettiin huomattava määrä sotarikoksia, joihin Hamas muutoin olisi syyllistynyt.

Ei siis riittänyt, että Israel etukäteen varoitti, että se ja se rakennus kohta tuhotaan. Olisi pitänyt hankkia pitävät todisteet, että siellä oli aseellisten ryhmien tiloja. Hamasilta? Toimittaa ne YK:lle ja sitten vasta jatkaa sotaa?

Puolueettomuusyrityksestä huolimatta jotain painotusta lausunnossa ilmeisesti oli koska:

Quote
Israel tuomitsi torstaina päätöksen, jota palestiinalaiset puolestaan kehuivat.

Onko niin, että he siellä Gazan puolella kyllä tiesivät rakettiensa olevan umpimähkäisiä, ja siten sotarikoksia, mutta tärkeintä oli saada Israel tuomituksi, myös YK:ssa? Ja tiesivät, että juuri siihen (läntinen) media sitten kiinnittää päähuomionsa.

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 17415
  • View Profile
  • Email
Vs: Erilainen suhtautumistapa
« Reply #127 on: 30.05.21 - klo:07:26 »
Yrittivät kuulemma muistaa asian:

Brasilian presidentti Bolsonaroa vastustettiin suurprotesteissa eri puolilla maata - ”Tämä hallitus on vaarallisempi kuin itse virus”

Quote
Suurimalla osalla mielenosoittajista oli maskit kasvoillaan ja he yrittivät pitää fyysistä etäisyyttä toisiinsa, mikä oli paikoin mahdotonta väentungoksen vuoksi.

Mutta heitä oli näin paljon:

Quote
Kymmenet tuhannet ihmiset jalkautuivat lauantaina Brasilian kaduille vastustamaan presidentti Jair Bolsonaroa. Mielenosoituksia järjestettiin yli 200 kaupungissa. Kyseessä ovat laajimmat Bolsonaron vastaiset protestit sitten koronaviruspandemian alkamisen.


Katso myös kuvaa. Jos koronatapausten määrä Brasiliassa nyt pompsahtaa, se ei nyt ole kyllä Bolsonaron syy. Häntä on pitkin matkaa — oikeutetusti — syytetty koronan vähättelemisestä. Mutta nyt siihen syyllistyivät, massiivisesti, nuo mielenosoittajat. Tuossa tilanteessa olisi todella pitänyt etsiä muita muotoja protestoinnille kuin massakokoontuminen. — Vastuullisesti Bolsonaro olisi toiminut, jos hän olisi yrittänyt kieltää nuo marsiit.  8)
« Last Edit: 30.05.21 - klo:07:44 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 17415
  • View Profile
  • Email
Vs: Erilainen suhtautumistapa
« Reply #128 on: 31.05.21 - klo:05:25 »
Ihmisten pesien kanssa ei ollut niin väliä aikanaan:

Liito-oravat väistivät kiskoja pääkaupunkiseudulla, merimetsot jarruttavat satamalaajennusta Raumalla – luonto ja rakentaminen yhä nokikkain

Quote
Suunnitelmien mukaan Rauman sataman pitäisi laajentua mantereelta merelle, eli muutaman sadan metrin päässä oleville luodoille. Pengertietä ensimmäiselle luodolle on jo rakennettu noin kymmenen metrin päähän rannasta.

Nyt työmaa on pysähtynyt, sillä Varsinais-Suomen ely-keskus keskeytti työt luodolla pesivien merimetsojen ja harmaahaikaroiden takia.

Asiaa on jo käsitelty Turun hallinto-oikeudessa, joka asettui ely-keskuksen päätöksen taakse. Nyt Rauman Satama Oy ja Rauman kaupunki hakevat asialle valituslupaa korkeimmasta hallinto-oikeudesta.

Kun nimittäin 1960- ja 1970-luvulla Rauman satama laajeni toisella puolella, ehkä noin 1,5 kilometrin päästä tuosta paikasta, isovanhempieni meille jättämä talo jyrättiin aika säälittä.

Toki siitä jonkinlainen muodollinen korvaus saatiin. Mutta sitäkin summaa täytyi hakea vähän kohtuullisemmaksi korkeimman hallinto-oikeuden kautta.
« Last Edit: 31.05.21 - klo:05:35 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 17415
  • View Profile
  • Email
Vs: Erilainen suhtautumistapa
« Reply #129 on: 04.06.21 - klo:16:46 »
Tässä asiassa kansalaiset ovat käsittämättömän nöyriä ja pitkämielisiä:

Kyberturvallisuuskeskus varoittaa uusista huijausviesteistä – haittaohjelmat yrittävät varastaa käyttäjän salasanoja ja muita tietoja

Miksi meidän täytyy noudattaa ohjeita, olla varovaisia jne.? Eikä kyberturvallisuuskeskuksen, poliisin tms. pitäisi selvittää, kuka kelmi tuollaisia viestejä lähettää? Ottaa heidät kiinni ja saattaa edesvastuuseen?

Niin kaikissa vanhanaikaisissa huijausrikoksissa on toimittu!

Tiedän kyllä, että se vaatisi ehkä suuriakin muutoksia koko viestisysteemiin. Mutta tehtävissä se kyllä on!
« Last Edit: 05.06.21 - klo:03:52 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 17415
  • View Profile
  • Email
Vs: Erilainen suhtautumistapa
« Reply #130 on: 09.06.21 - klo:06:42 »
Johdonmukaisuutta tämäkin kirjoitus omalla tavallaan peräänkuuluttaa:

Suomen Israelin-politiikka ei saisi kulkea kaksia eri raiteita

Mutta oliko...

Quote
Ulkoministeriön 12. toukokuuta antama lausunto tiivistää hyvin nykyisen lähestymistavan ongelmat. Lausunnossa todetaan, että ”Israelin valtiolla on oikeus suojella kansalaisiaan terroristisilta iskuilta”, mutta palestiinalaisten oikeutta puolustautua miehitystä vastaan ei mainita.


... yli neljän tuhannen raketin umpimähkäinen ampuminen (vain) oikeutettua puolustautumista tätä vastaan (lihav. HJ):

Quote
Toukokuussa muun muassa Jerusalemissa ja Gazassa alkaneet yhteenotot eivät tulleet yllätyksenä. Tällä kertaa tapahtumasarjan käynnisti kahdeksan palestiinalaisperheen karkotusuhka Israelin miehittämältä Sheikh Jarrahin alueelta miehitetyssä Itä-Jerusalemissa. Karkotukset ovat osa vuosikymmeniä jatkunutta Israelin laajenemista palestiinalaisalueille.


***

Israelilta edelleen odotetusta, jopa vaaditusta pitkämielisestä, lähes jeesuksellisesta asenteesta rokotuskysymyksessä oli juuri puhetta toisaalla.
« Last Edit: 09.06.21 - klo:09:56 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 17415
  • View Profile
  • Email
Vs: Erilainen suhtautumistapa
« Reply #131 on: 16.06.21 - klo:04:06 »
Kuka tässä teki, kuka rikkoi tulitaukoa:

Israel on tehnyt ilmaiskuja Gazan alueelle – kyseessä ensimmäinen suurempi välikohtaus tulitauon alkamisen jälkeen

Vasta tuon otsikon ja muusta puhuvan ingressin jälkeen tulee uutisessa tämä esille:

Quote
Israelin ilmavoimat on tehnyt ilmaiskuja Gazan alueelle varhain keskiviikkona. Israelin isku oli vastatoimi tuhopolttoilmapalloihin, joita palestiinalaiset olivat lähettäneet eteläiseen Israeliin, kertovat Israelin sotilaslähteet.


Jos kuvittelisi tilannetta, jossa vaikka desantit sytyttelisivät tulipaloja, niin sotatoimihan se olisi. Jos nyt iskut tulevat tuota kautta, onko asiassa mitään eroa? Eroavatko tuhopolttoilmapallot olennaisesti raketeista?

***

Tuli muuten tästä mieleen...

Kysely: Suomalaisilla vääriä mielikuvia mielenosoittamiseen liittyvistä oikeuksista – Etenkin vanhempien ikäluokkien asenteet kovia

Quote
Suurin osa Suomen Amnestyn kyselytutkimukseen osallistuneista suomalaisista uskoo virheellisesti, että mielenosoitukseen tarvitaan poliisin lupa.


... että uskovatko Gazan palestiinalaiset, että Israelissa mielenosoituksiin tarvitaan hallituksen lupa. Ja ne ovat siten tavallaan hallituksen vastuulla? Ylemmästä uutisesta:

Quote
Hamas varoitti, että marssin järjestäminen voi johtaa toukokuun kaltaisiin väkivaltaisuuksiin.PS. 22.06.21: Suomessa ohjuksien ampumiseen tarvitaan ehdottomasti hallituksen lupa. Jota tietääkseni ei ole koskaan myönnetty hallituksen ja se käskyvallassa olevan armeijan ulkopuolelle. Jos joku aiheuttaa ilmapalloilla em. kaltaista vahinkoa, kunnan (epäsuorasti myös hallituksen käskyvallassa) palotoimi puuttuu siihen välittömästi. Myös siinä tapauksessa, että vahingot ilmenevät Suomen rajojen ulkopuolella. Luultavasti erityisesti silloin.
« Last Edit: 22.06.21 - klo:06:59 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 17415
  • View Profile
  • Email
Vs: Erilainen suhtautumistapa
« Reply #132 on: 22.06.21 - klo:04:31 »
Elokapina mielenosoituksillaan vaatii, että hallitus julistaa ilmastohätätilan.

Toiseksi he vaativat, että asiasta tiedotetaan koronatilanteen tapaan.

Tuli tässä mieleen, että hyväksyisivätkö he sitten sen, että sille asetettaisiin kriteerit, koska ilmastohätätila on ohi? Koronan tapaan? Siirtyisimme siinä jossain tilanteessa perustasolle tms.? Ja kaikenlaista ennen kiellettyä tai vahvasti vältettäväksi suositeltua on taas lupa tehdä ja järjestää?
« Last Edit: 22.06.21 - klo:06:54 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 17415
  • View Profile
  • Email
Vs: Erilainen suhtautumistapa
« Reply #133 on: 04.07.21 - klo:04:35 »
Edelleen otsikointi näin:

Israel on jatkanut ilmaiskujaan Gazan kaistalle reilu kuukausi sitten sovitun tulitauon jälkimainingeissa

Ja vasta ingressissä näin:

Quote
Gazasta kerrotaan lähetetyn maastopaloja sytyttäviä ilmapalloja, joihin Israel vastaa ilmaiskuin.


Miksi muuten 'kerrotaan'? Eikö sitä tiedetä? Ullakolta kerran löytämässäni, viime vuosisadan alusta olevassa Hesarissa kirjoitettiin (pikku-uutisessa!) näin: "Maailmalla kerrotaan Abessiniassa olevan sota." Mutta vieläkin siis maailmalla kerrotaan.


Quote
Israel päätti saartaa alueen vuonna 2007, kun Hamas oli noussut valtaan Gazassa.


Kertomatta jätetään, että samalla myös israelilaiset ja heidän liikeyrityksensä, ja asevoimat siirtyivät pois alueelta. Länsirannalta  ei muuten ammuta raketteja tai lähetetä polttoilmapalloja Israelin puolelle.
« Last Edit: 04.07.21 - klo:05:08 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 17415
  • View Profile
  • Email
Vs: Erilainen suhtautumistapa
« Reply #134 on: 06.08.21 - klo:05:39 »
Tässä ei tuoda esille...

Kymmenet filippiiniläiset tulevat paikkaamaan Suomen huutavaa hoitajapulaa – Marichu Ebunalo aloitti työt maanantaina: "Vanhusten kanssa työskenteleminen on intohimoni"

Quote
Ulkomaisen työvoiman rekrytoiminen kertoo osaltaan hoitoalan työvoimapulasta, josta varsinkin julkisella puolella on nähty hurjalta kuulostavia ennusteita.

Julkisen alan eläkevakuuttaja Kevan alkuvuonna julkistaman työvoimaennusteen mukaan Suomeen tarvittaisiin jo nyt yli 8 000 sairaanhoitajaa nykyistä enemmän.

Nyt Suomeen saapuneet filippiiniläiset eivät tosin tule sairaanhoitajiksi, vaan tehtäviin joissa he voivat avustaa esimerkiksi sairaanhoitajia.

– Varsinkin ikäihmisten hoivakodeissa työskentelevät sairaanhoitajat joutuvat tekemään muutakin kuin sairaanhoitajan työtä, siinä mielessä avustaviin tehtäviin tarvitaan lisähenkilöstöä, sanoo johtaja Sari Viinikainen sosiaali- ja terveydenhuoltoalan ammattijärjestö Tehystä.

Hän korostaa, että Filippiineillä sairaanhoitajakoulutuksen saaneen osaamista tulee käyttää sairaanhoitajan tehtävään.


... tätä:

https://www.oecd-ilibrary.org/sites/ec8a199e-en/index.html?itemId=/content/component/ec8a199e-en
 
Filippiineillä sairaanhoitajia 4,9 per 1000 henkeä. Suomessa 14,3.

On tietysti niin, että Suomella on vanhusväestöä Filippiinejä enemmän. Mutta keskeinen selittäjä on, että Suomella  on rahaa enemmän. Ja varaa rekrytoida jopa ylikoulutettuakin työvoimaa? Tuossa on siitä selviä vihjeitä.