Tässä koukkaus sivulta, "vasemmalta":
Lukijalta: Ruokakolmiossa vieläkin tarvetta vyön kiristykseenToisin kuin lihasta ravitsemusneuvottelukunta ei näytä kantavan suurta huolta sokerin ja lisäaineiden käytöstä ja niiden mahdollisesta yhteydestä kasvaviin suolisto-ongelmiin, kirjoittaa Vesa Jääskeläinen.
[..]
Punaisesta lihasta on tullut ruokakulttuurimme uusi peikko. Valtion ravitsemusneuvottelukunnan uusien suositusten mukaan kypsennettyä punaista lihaa eli nautaa, sikaa ja lammasta saisi syödä enintään 350 grammaa viikossa, mikä tarkoittaa vuodessa 18,2 kilogrammaa.
Kulutuslukemaa kannattaakin verrata tilastoihin: Luonnonvarakeskuksen mukaan lihan kokonaiskulutus vuonna 2023 oli 77,8 kiloa luullista lihaa henkeä kohti. Tästä siipikarjanlihaa oli 29,9 kiloa, sianlihaa 28,1 kiloa, naudanlihaa 17 kiloa ja lampaanlihaa noin 0,5 kiloa.
Siipikarjan osuuden vähentämisen jälkeen punaisen lihan kulutukseksi jää 47,9 kiloa.
[..]
Tavoite ei siis ole kaukana, ehkä yhden joulukinkun päässä. Tulos paranee sitä mukaa, kun kiristämme vyötä ja vähennämme napakasti prosessoidun lihan käyttöä.
Toisin kuin lihasta ravitsemusneuvottelukunta ei näytä kantavan suurta huolta sokerin ja lisäaineiden käytöstä ja niiden mahdollisesta yhteydestä kasvaviin suolisto-ongelmiin. Tilastokeskuksen mukaan suomalaisten sokerin kulutus henkeä kohti oli vuonna 2020 vielä 32,2 kiloa, mutta vuonna 2021 se väheni 28,1 kiloon. Liekö määrän laskun taustalla keinomakeutusaineiden käytön kasvu ultraprosessoiduissa valmisteissa sekä erityisesti virvoitus- ja energiajuomissa?
Valtion ravitsemusneuvottelukunnan kannattaisikin kiinnittää enemmän huomiota keinotekoisten ja runsaasti prosessoitujen tuotteiden osuuteen kaupan tarjonnassa, joka näyttää aivan toisenlaiselta verrattuna suositeltuun kotikutoiseen lautasmalliin.
Lääketieteen tehtäväksi jäisi selvittää niiden mahdolliset syy-yhteydet ihmisten lisääntyneeseen ylipainoon ja kakkostyypin diabetekseen sekä nuorten kasvaviin mielenterveysongelmiin. Näitä haasteita ei ratkaista yhdellä pillerillä tai punaisen lihan määrää karsimalla.
(lihav. HJ)