Author Topic: Pohjoismaiset ravitsemussuositukset 2023  (Read 20577 times)

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 27002
    • View Profile
    • Email
Vs: Pohjoismaiset ravitsemussuositukset 2023
« Reply #45 on: 28.11.24 - klo:14:05 »
Haluaisin tällaisen sijasta tai lisäksi...

Quote
Eläinkunnan tuotteista esimerkiksi kestävästi pyydetty tai kasvatettu kala kuuluu suositeltuun ruokavalioon.
(lihav.)

... joskus nähdä lauseen, että ryöstökalastettu kala se vasta terveelllistä onkin!

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 27002
    • View Profile
    • Email
Vs: Pohjoismaiset ravitsemussuositukset 2023
« Reply #46 on: 30.11.24 - klo:06:04 »
Näin hän ex cathedra -tyyliin:

Näin kuuluisan rasvasotaa vetäneen projektin johtaja kommentoi uusia ravitsemussuosituksia

Quote
Pohjois-Karjala-projekti on yksi Suomen kansanterveyden menneistä menestystarinoista.
[..]
Suomen yhdelle tunnetuimmista kansanterveystyön asiantuntijoista, professori Pekka Puskalle, reaktiot ovat tuttuja. Hän johti vuosikymmeniä Pohjois-Karjala -projektia, joka alkoi 1970-luvulla ja päättyi 1990-luvulla. Silloin keskustelua värittivät ilmaisut ”kanin ruoka” ja ”rasvasota”.

Puska muistuttaa, että vaikka suositukset eivät ole pakottavia, ne tarjoavat arvokasta asiantuntijatietoa, jota kansa kaipaa.

Vaikka projekti tosiasiassa epäonnistui. Sekä tieteellisesti että käytännöllisesti.

Tästä epäonnistumisesta julkaistiin artikkeli Lancet-lehdessä.

Aika alkuun selvisi, että vertailuaineistoksi valitussa Kuopion läänissä nuo asiat kehittyivät paremmin kuin Pohjois-Karjalassa. Vertaluläänissä ei tietystikään tehty mitään normaalista poikkeavaa.

Tämä on aina ollut totta: nykyhaaste on erottaa luotettava terveystieto huuhaasta.

Ainoastaan Suomessa Pohjois-Karjala -projektista puhutaan yhä menestystarinana.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 27002
    • View Profile
    • Email
Vs: Pohjoismaiset ravitsemussuositukset 2023
« Reply #47 on: 07.12.24 - klo:05:16 »
Tässä koukkaus sivulta, "vasemmalta":

Lukijalta: Ruokakolmiossa vieläkin tarvetta vyön kiristykseen

Quote
Toisin kuin lihasta ravitsemusneuvottelukunta ei näytä kantavan suurta huolta sokerin ja lisäaineiden käytöstä ja niiden mahdollisesta yhteydestä kasvaviin suolisto-ongelmiin, kirjoittaa Vesa Jääskeläinen.
[..]
Punaisesta lihasta on tullut ruokakulttuurimme uusi peikko. Valtion ravitsemusneuvottelukunnan uusien suositusten mukaan kypsennettyä punaista lihaa eli nautaa, sikaa ja lammasta saisi syödä enintään 350 grammaa viikossa, mikä tarkoittaa vuodessa 18,2 kilogrammaa.

Kulutuslukemaa kannattaakin verrata tilastoihin: Luonnonvarakeskuksen mukaan lihan kokonaiskulutus vuonna 2023 oli 77,8 kiloa luullista lihaa henkeä kohti. Tästä siipikarjanlihaa oli 29,9 kiloa, sianlihaa 28,1 kiloa, naudanlihaa 17 kiloa ja lampaanlihaa noin 0,5 kiloa.

Siipikarjan osuuden vähentämisen jälkeen punaisen lihan kulutukseksi jää 47,9 kiloa.
[..]
Tavoite ei siis ole kaukana, ehkä yhden joulukinkun päässä. Tulos paranee sitä mukaa, kun kiristämme vyötä ja vähennämme napakasti prosessoidun lihan käyttöä.

Toisin kuin lihasta ravitsemusneuvottelukunta ei näytä kantavan suurta huolta sokerin ja lisäaineiden käytöstä ja niiden mahdollisesta yhteydestä kasvaviin suolisto-ongelmiin. Tilastokeskuksen mukaan suomalaisten sokerin kulutus henkeä kohti oli vuonna 2020 vielä 32,2 kiloa, mutta vuonna 2021 se väheni 28,1 kiloon. Liekö määrän laskun taustalla keinomakeutusaineiden käytön kasvu ultraprosessoiduissa valmisteissa sekä erityisesti virvoitus- ja energiajuomissa?

Valtion ravitsemusneuvottelukunnan kannattaisikin kiinnittää enemmän huomiota keinotekoisten ja runsaasti prosessoitujen tuotteiden osuuteen kaupan tarjonnassa, joka näyttää aivan toisenlaiselta verrattuna suositeltuun kotikutoiseen lautasmalliin.

Lääketieteen tehtäväksi jäisi selvittää niiden mahdolliset syy-yhteydet ihmisten lisääntyneeseen ylipainoon ja kakkostyypin diabetekseen sekä nuorten kasvaviin mielenterveysongelmiin. Näitä haasteita ei ratkaista yhdellä pillerillä tai punaisen lihan määrää karsimalla.
(lihav. HJ)