Mielestäni Kuusipalon tarkoitus ja sanat menevät yksiin. Ja kuten Kuusipalon kirjoituksesta ilmenee, Petter Portin jättää sanomatta geenimuunteluun oleellisesti liittyviä asioita - Portinin artikkeliin siis sopii, että tarkoitus piiloutuu sanojen taakse.
Siis
mitä Portinin olisi pitänyt vielä sanoa? Lyhyt tiivistelmä
tästä tai
tästä? Mikä oikeus Kuusipalolla (tai sinulla) on asiassa määrätä Portinia (tai Helsingin Sanomia – joka antaa rankat rajat sille, paljonko saa kirjoittaa)?
Ei geenien monimutkaiset keskinäiset yhteydet tee geenitekniikasta mahdotonta. Kukaan ei ole sellaista väittänyt ja sellaisten päätelmien tekeminen vaatisi kohtuulliset näytöt.
On, Kuusipalo, antamassasi linkissä:
Hyvästi, geenitekniikka!Tämä on suora lainaus, ja jos näin kirjoittaa, niin on juuri tuota mieltä (lihav. HJ):
Yhdellä geenillä on monta tehtävää, ja samakin proteiini voi toimia aivan eri tavoin eri kudoksessa. Otetaanpa tämä huomioon, ja siirretään geenitekniikka historian romukoppaan. Kun yksi geeni – yksi ominaisuus teoria ei enää päde, ei geenitekniikka perustu mihinkään. Jos ilmiö ei pohjaudu teoriaan, ei kokeiden perusteella voi ennustaa mitään. Tämän vuoksi koko siirtogeenitekniikka on arvaamatonta ja vaarallista niin ihmisille kuin ympäristöllekin.
M.O.T.
Jatkoit (lihav. HJ)
Geenien monimutkaiset keskinäiset yhteydet tekevät geenimuuntelusta vaikeaa, mutta ilmeisen yleistä näyttää olevan, että siitä kirjoitetaan kuin kyseessä olisi helppo juttu, että geenejä voidaan muunnella 'vasemmalla kädellä' ilman mitään vaikeuksia.
Heitetään takaisin –
kuka on näin sanonut eli kirjoittanut? Ei ainakaan tuo Portin! Ei kai kukaan. Kyllä
oletuksena on, että geentekiniikka on huippuvaikeaa. Mutta se ei ole
niin vaikeaa, ettei se onnistuisi lainkaan (vrt. L. K. edellä).
Vähäisten sovellustenkin määrä kertoo, että geenien muuntelu on oikeasti vaikeaa, joidenkin kasvilajien kohdalla vielä niin vaikeaa, ettei yrittämistä tieteellisen tietämyksen tässä vaiheessa (eli geenitietämyksen 'alkeistasolla') ole kannattanut jatkaa. Silti kaikkein monimutkaisimpienkin kasvien geeneistä voitanee paljon oppia, sekä geenien monimutkaisuudesta huolimatta että siitä johtuen.
Sovellukset
eivät ole vähälukuisia, ja vaikka geenimuuntelu on vaikeaa, myös poliittiset seikat ovat asiaan vaikuttaneet
jarruttavasti.
Hienoa on kuitenkin nähdä, että sinä näet geenitekniikan mahdollisuudet, etkä ole samanlainen fanaatikko kuin Kuusipalo.