Author Topic: Väkiluvun kasvu ja maailmanloppu  (Read 3568 times)

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 17678
  • View Profile
  • Email
Väkiluvun kasvu ja maailmanloppu
« on: 03.10.15 - klo:14:22 »
... eli siis luonnon riittävyys. Viljelysmaan riitttävyys, maailman väeston ruokkimiseksi, kyllä. Mutta sitten myös koskemattoman luonnon kohtalo.

On jotenkin näin, että aikanaan Pentti Linkolan ym. ollessa "vauhdissa" eri sortin vihreiden linjana oli se, että jatkuva väestönkasvu oli potentiaalinen katastrofi. Kun taas sitten, ns. toinen osapuoli toi esille, miten joka sukupolvessa on potentiaalisia einsteineita ja beethoveneita, eikä syytä huoleen ole. Tämä "toinen osapuoli" myös toi esille Vihreän vallankumouksen saavutukset ja jossain 1960-luvulla esitetyt ennusteet tulevasta nälkäkatastrofista, joka ei sitten toteutunutkaan.

Nyt - noin sukupolven aikana - näyttää keskustelutilanne heittäneen häränpyllyä. Eri sortin vihreille, vaemmistolaisille jne. ei väestönkasvu näytä enää olevan mikään ongelma. Ja ehdotukset äärimmäisen pehmeiksikin toimenpiteiksi väestönkasvun rajoittamiseksi ovat vähintään taantumuksellisia elleivät sitten suoraan rasistisia, heidän mielestään. 

Mutta. Missä me - ihmiskuntana - nyt tässä tilanteessa todella olemme?

Näin on tämä keskustelu avattu. Se on hyvin relevantti yhdistyksemme tavoitteiden kannalta. Yhdistyksellä ei ole siihen keskusteltua kantaa. Mutta, olkaa hyvä.

***

Ja kyllä, tässä on tavallaan viittaus tämän puheenvuoroni PS-kommenttin.
« Last Edit: 04.10.15 - klo:06:32 by Heikki Jokipii »

Jarrumies

 • Konkari
 • *****
 • Posts: 677
  • View Profile
Vs: Väkiluvun kasvu ja maailmanloppu
« Reply #1 on: 03.10.15 - klo:17:37 »
Keskustelun pohjaksi linkit viime kesänä ilmestyneeseen YK:n väestöennusteen uuteen revisioon. Siinä nostettiin voimakkaasti ennustettuja väestömääriä. Vuonna 2100 väestöä olisi 11,2 miljardia (MEDIUM-VARIANT PROJECTION).

https://www.un.org/development/desa/en/news/population/2015-report.html
The current world population of 7.3 billion is expected to reach 8.5 billion by 2030, 9.7 billion in 2050 and 11.2 billion in 2100, according to a new UN DESA report, “World Population Prospects: The 2015 Revision”

Ja tässä varsinainen 66-sivuinen vuoden 2015 revision teksti:
World Population Prospects The 2015 Revision, Key Findings and Advance Tables:
http://esa.un.org/unpd/wpp/Publications/Files/Key_Findings_WPP_2015.pdf

Katsokaan Table 1 heti sivulla yksi. Se kannattaa opetella likiarvoisesti ulkoa. Keskeisin havainto: lähes koko väestönkasvusta tapahtuu Afrikassa, jossa väestö nelinkertaistuu nykyisestä 1,1 mijardista 4,4 miljardiin vuoteen 2100 mennessä. Euroopan väestö ei ennusteen mukaan kasva. Mutta tilanne saattaa muuttua, jos Afrikkaan syntyy laajoja nälänhätiä ja väestö pyrkii ulos Afrikasta.

Luomulla tuollaista väestönlisäystä ei pystytä ruokkimaan.

Ja tässä lisäaineistoa:
http://esa.un.org/unpd/wpp/

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 17678
  • View Profile
  • Email
Vs: Väkiluvun kasvu ja maailmanloppu
« Reply #2 on: 04.10.15 - klo:07:11 »
Vaikkapa tässä Kepan uutisessa Nigeriasta ...

Nigeriasta tuli Afrikan vaurain maa - yhdessä yössä

... valtaisa odotettavissa oleva väestönkasvu otetaan asiana, joka vain tapahtuu. Sitä ei edes kauhistella, se vain todetaan:

Quote
Myös maan väestönkasvu on maailman kärkeä: YK ennustaa maan väkiluvun nousevan 900 miljoonaan vuoteen 2100 mennessä.

Kommentissani olin laskenut, että sen toteuduttua Nigerian väestöntiheys olisi jo reippaasti ylittänyt Belgian nykyisen tiheyden.

Selvää on, ettei luomuviljelyllä pärjätä. Mutta pärjätäänkö tehoviljelylläkään? Minkälaisia seurauksia sitten on satunnaisilla katovuosilla?

Kun tästä lähdetään ...

Nigeria’ll soon to be self-sufficient in food production — Dangote

... eli Nigeriasta on nyt ihan kohta tulossa ruokaomavarainen. Vuonna 2015, noin 170 miljoonalla asukkaalla.

Tässä tietoja maanviljelyksestä siellä:

Nigeria - Agriculture

Josta ottaisin esille sen, että nyt 33% pinta-alasta on viljelyksessä.  Jos koko pinta-ala viljeltäisiin, ala ja ehkäpä tuotanto kolminkertaistuisi. Väestön ennustetaan siis noin viisinkertaistuvan.

Toisaalta viljojen hehtaarisadot ovat nykyisin vielä alhaiset, n. 1500 kg/ha tai alle, jota tasoa voi kyllä nostaa, ehkäpä jopa kolminkertaiseksi.

Mutta siinä se pelivara taisi sitten ollakin. Jos oletamme, että väestönkasvu ei jousta ...
« Last Edit: 04.10.15 - klo:08:29 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 17678
  • View Profile
  • Email
Vs: Väkiluvun kasvu ja maailmanloppu
« Reply #3 on: 03.11.15 - klo:09:03 »
Mitenkään päin ei tunnu olevan hyvä:

Lapsikato ei ole vain Kiinan ongelma

Tuntuu siltä, että ennen nämä väestötieteilijät eivät ole meihin tyytyväisiä, ennen kuin joku nainen demonstroi, miten se 0,1 lasta synnytetään! ;)

Tietysti tuossa on myös syitä siihen, ettei Afrikankaan väestönkasvu tosiasiassa jatku räjähdysmäisenä, vaikkapa tässä:

Quote
Naisilla on aiempaa paremmat mahdollisuudet opiskella, tehdä työtä, liikkua ja elää taloudellisesti riippumattomana. Kun tähän yhdistetään parantunut ehkäisy, lapsentekoa on mahdollista lykätä tai sen voi jättää kokonaan väliin.

Joka saattaa jatkossa koskea sitäkin maanosaa, voidaan nähdä, että asiat ainakin hiukan menevät siihenkin suuntaan. Mm. eräät saksalaiset väestöekspertit näkevät asian näin, eivätkä usko em. YK:n skenaarioihin.

Jos luomulla ei pystytä ennustettuja väestömääriä ruokkimaan, niin toisaalta ei luomuun perustuvalla omavaraisviljelyllä kyllä päästä tuon toinenkaan tulevaisuuden vaihtoehdon toteutumiseen, joka siis edellyttää Afrikan maiden merkittävää vaurastumista.
« Last Edit: 17.05.17 - klo:06:45 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 17678
  • View Profile
  • Email
Vs: Väkiluvun kasvu ja maailmanloppu
« Reply #4 on: 17.05.17 - klo:06:23 »
Tässä kolumnissa on tarkoitus perustella Suomen maksamia maataloustukia ...

Jussi Viitalan kolumni: Maataloustukia tarvitaan, tai ilmastonmuutos vie leivän suusta

... mutta siinä ohella se maalaa todella synkän kuvan, jopa eräänlaisen maailmanlopun ennusteen siitä, miten maailman makean veden varastot loppuvat, eivätkä tulevaisuudessa riitä maailman väestön ruokkimiseen.

Quote
Ruoantuotannon tulevaisuuden haasteita ovat kuivuminen ja väestönkasvu.
[...]
Nyt kastelun ja muun pohjaveden käytön seurauksena Ogallala-pohjavesialueen vedenpinta on laskenut jo 90 metriä ja vesi uhkaa loppua ennen vuotta 2030. Se merkitsee alueen maatalouden loppua ja uutta dust bowlia.

Kalifornian vesikriisiin talven 2016 – 17 sateet toivat hetken helpotusta, kun pintavesisäiliöt täyttyivät, mutta 15 vuodessa syntyneen 50 kuutiokilometrin pohjavesien vajauksen korvautuminen vie vuosia ellei vuosikymmeniä. Pohjaveden hävitessä maa painuu tiiviiksi ja menettää kykynsä varastoida vettä. Kalifornia ei ole päässyt piinastaan.

Kehitys on samanlainen kaikilla maailman tärkeimmillä viljelyalueilla ja ilmastonmuutoksen edetessä kriisin huippu on vasta edessäpäin.

Skenaario, jossa maailma kuolee muualla nälkään, mutta Suomessa kyllä silti pärjätään, on kyllä kokonaisuutena lohduton.

***

Sillä ei nykytilanteessa tietysti ole käytännön merkitystä ilmiön vähäisyyden takia (n. 1% maailman viljelyalasta) mutta periaatteessa on moraalitonta käyttää maailman niukkenevia vesivaroja luomun kaltaiseen tehottomaan viljelyyn. Ei ehkä siis Suomessa, mutta Suomi ja EU tuovat suuren, jopa valtaosan luomustaan muualta. Bioenergiankin osalta voidaan esittää vastaavat argumentit - ehkä taas tehden Suomen kohdalla poikkeuksen.

Eli erityisesti maaliman kuivilta alueilta tuotujen luomutuotteiden kohdalla pitäisi sanan "eettinen" käyttö kyllä välittömästi lopettaa.
« Last Edit: 17.05.17 - klo:07:53 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 17678
  • View Profile
  • Email
Vs: Väkiluvun kasvu ja maailmanloppu
« Reply #5 on: 17.08.17 - klo:07:15 »
Linkola on monelta kannalta "tärähtänyt" tai ainakin tinkimättömyydessään (epäkäytännöllinen) utopisti (tai dystopisti?) mutta tässä asiassa hän on kiitettävästi säilyttänyt linjansa:

Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

Quote
Pentti Linkola, mikä teidän mielestänne on tällä hetkellä maailman tärkein globaali puheenaihe ja minkä takia?
”Väestökysymys tietysti. Koko maapallon väestönkasvua pitää hidastaa. Tämänhetkinen kasvu on sietämättömän mahdoton.”

Kuten olen jo ihmetellyt, nykypäivänä tuo tuntuu usealle kirjoittajalle olevan se ainoa asia, johon ihminen ei voi vaikuttaa. Kaikkiin muihin kyllä voi, jopa ilmastonmuutokseen, eli jopa säihin, ainakin epäsuorasti.

Mitä siinä sitten pitäisi tehdä? Kun poliittisesti korrektit piirit eivät ota edes koko kysymystä esille, jäljelle jäävät (tai ainakakin esille) vain nuo Linkolan sydämettömät keinot.

Jokin kumma häveliäisyys asiassa vallitsee. Kun pitäisi reilusti puhua ehkäisystä, puhutaankin "lisääntymisterveydestä". Vaikka tarkoitettaisiin pääosin samaa asiaa.
« Last Edit: 17.08.17 - klo:11:10 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 17678
  • View Profile
  • Email
Vs: Väkiluvun kasvu ja maailmanloppu
« Reply #6 on: 18.08.17 - klo:07:29 »
Kuten odottaa sopi, vastine Linkolalle esitettiin:

Tutkija tyrmää Pentti Linkolan ”todellisuuspakoiset” ajatukset: ”Niitä ovat viljelleet äärioikeistolaiset tai uskonnolliset fundamentalistit”

Itse pidän tätä vastaväitettä olennaimpina:

Quote
LÄHDE huomauttaa, että väestönkasvu on jo pysähtynyt suuressa osaa maailmaa. Tällä hetkellä se keskittyy etenkin Saharan eteläpuoliseen Afrikkaan, missä on eniten nälkää, köyhyyttä ja heikoimmat naisten oikeudet.

”Todelliset keinot väestönkasvun hidastamiseen ovat terveydenhuolto, sosiaaliturva, koulutus ja yhteiskunnallinen vakaus”, hän sanoo. ”Ne ovat siis vastakkaisia niille keinoille, joita nämä Linkolan kaltaiset profeetat toistelevat.”

Jos tuon sanoo toisin (HJ), voisi se olla: ihmisiä ei voi kohdella kuin eläimiä. Eikä oikeastaan siksi, että niin ei saisi tehdä, vaan siksi, että se on tehotonta, se ei onnistu, ihmiset eivät mukaudu heille suunniteltuihin "karja-aitauksiin". Varsinkaan, jos heitä niillä viedään "teuraaksi"!

Lähde edelleen:

Quote
Linkolan ehdottama kondomien tarjoaminenkaan ei yksin riitä, vaan sen rinnalle tarvitaan neuvolatoimintaa, raskausajan terveydenhuoltoa, abortteja ja muunlaista valistustyötä.

”Kehitystyön lopettaminen olisi järjettömintä mahdollista politiikkaa tässä maailmantilanteessa”, Lähde sanoo.

Väestökysymys ei Lähteen mukaan olekaan omiaan Linkolan kovien asenteiden ajamiselle. Kuoleman, tautien, rajoitusten ja pakkojen sijaan väestönkasvun hillitseminen rakentuu ”hyvien asioiden kierteelle”.

Keskustelu tuon "hyvän kierteen" yksityiskohdista tietysti jatkuu. Lähde syyttää Linkolan ajattelutapaa siitä, että se ajaa helposti pessimistiseen passiivisuuteen. Mutta valitettavasti on olemassa tässä asiassa myös optimistinen passiivisuus, usko siihen, että asioilla on tapana järjestyä, vähän niinkuin itsestään.

Yhtenä esimerkkinä voisi ottaa meidän aiheemme, maatalouden. Vallitsee valitettavan yleinen usko, ettei kehitysmaiden maataloutta pitäisi mitenkään olennaisesti perusteiltaan muuttaa, vaan pikkuparannuksin se, viljelytraditioihin juuri puuttumatta, kehittyy. Norman Borlaug uskoi toisin. Niin uskomme mekin.

Toisena esimerkkinä voisi ottaa tuon kondomin tarjoamisen, joka Lähteelläkin säilyi listalla. Hyvin monella se ei eri syistä (ml. uskonnolliset) listalla säily. Vaan oletetaan syntyvyyden enemmän tai vähemmän itsestään laskevan elintason ja koulutuksen myötä. Eikä siis tällaisella teknisellä yksityiskohdalla kuin kondomien tai ehkäisypillereiden saatavuudella olisikaan merkitystä.


PS. klo 16:45: Pessmistis-optimistinen skenaario: tuota hyvää kehitystä odoteltaessa ja sen jopa jossain määrin toteutuessa, meillä voi silti olla vaikkapa Afrikassa kuitenkin se noin 2,5 miljardin väestö v. 2050. Josta osa pystyy ruokkimaan itsensä, mutta eivät kaikki. Ja mitä sitten? Meille taikka Afrikan sademetsille, savanneille, (muille) eläimillle?

Tai koko maailmassa, yli kymmenen miljardin väeston kanssa? On, on tuon väestön ruokkiminen varmaan periaatteessa mahdollista. Ja ihmiskunnan lukumääräinen kasvu äärirajoilleen, ehkä? Mutta sekö on siis ihmiskunnan elämän tarkoitus? Niinhän se tietysti voi olla, jos "geenien itsekkyyden" teoriaa ja maailmankuvaa äärimmäisesti tulkitsee?

PS2: Siinäkin olin oikeassa, ettei Linkola tuossakaan haastattelussaan millään tavalla tuo esille hiilidioksidipaastöjä tai siitä johtuvaa ilmastonmuutosta. Johon "unohdukseen" kiinnitin huomiota jo kerran aiemminkin, hänen aikaisemmissa teksteissään.
« Last Edit: 25.06.19 - klo:07:09 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 17678
  • View Profile
  • Email
Vs: Väkiluvun kasvu ja maailmanloppu
« Reply #7 on: 26.08.17 - klo:07:39 »
Tuo tabuilmiö toimii toisinkinpäin. Kun Antti Rinne puhui "synnytystalkoista" Suomessa, hän sai vastaansa vastalauseiden ryöpyn omalta puolueeltaankin, ja natsikortti vilkkui.

Sitten IPS on huolissaan jo tästä ...

Ikääntyminen haastaa ihmiskunnan

Quote
Yli 65-vuotiaiden määrä ylittää alle 15-vuotiaiden määrän maailmassa arviolta vuonna 2075. Väestön vanheneminen aiheuttaa valtioille valtavia kuluja ja sen pelätään heikentävän kansakuntien luovuutta.

... vaikka tietysti nuo silloin  n. 65-vuotiaat synnytetään suurin piirtein tänään. Mutta ei kai syytä huoleen: kunhan vain jatketaan samaan malliin, niin epäedullista väestörakennetta ei synny?

Miksi muuten tässä ...

Quote
Huoltosuhde eli työikäisten määrä verrattuna lapsiin ja vanhuksiin heikkenee tuntuvasti. Vuonna 1970 maailmassa oli kymmenen työtätekevää jokaista yli 64-vuotiasta kohti, mutta vuonna 2050 luku on enää 4 ja eräissä Euroopan maissa vain 2.

... annetaan täsmällisiä tietoja vain vanhuksista, siitä osasta huoltosuhdetta? Eikö kuitenkin se kokonaisuus ratkaise? Vanhukset saa sitäpaitsi luultavasti helpommin töihinkin, jos se on välttämätöntä?
« Last Edit: 16.11.17 - klo:06:06 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 17678
  • View Profile
  • Email
Vs: Väkiluvun kasvu ja maailmanloppu
« Reply #8 on: 16.11.17 - klo:05:59 »
Hesari toi pääkirjoituksessaan ...

Tieteentekijät antoivat ihmiskunnalle jo toisen vakavan varoituksen

... pitkästä aikaa esille väestönkasvun.

Quote
Tieteentekijät nostivat julistuksessaan erityisen huolen aiheeksi väestönkasvun.
[...]
Väestönkasvu luo paineita varsinkin ruoan tuotantoon ja luonnonvarojen riittävyyteen.
« Last Edit: 16.11.17 - klo:06:04 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 17678
  • View Profile
  • Email
Vs: Väkiluvun kasvu ja maailmanloppu
« Reply #9 on: 22.09.18 - klo:04:06 »
Myös tässä sitten pessimistisempi visio:

Earth’s carrying capacity and why the status quo ‘could be collectively suicidal’

Artikkeli viittaa itse omiin vastaväittäjiinsä, mm. Nordhausiin. Siinä myönnetään, että kovasti usein maailmanlopun ennustajat ovat olleet aika lailla täysin väärässä:

Quote
It is true that some past warnings about the consequences of overpopulation and overconsumption, framed as forecasts, proved wrong. Thomas Malthus famously thought famine would engulf humanity within decades; it didn’t. He failed to foresee industrial agriculture. Paul Ehrlich thought rapid population growth would lead to catastrophe in the 1980s, but he failed to anticipate the impacts of globalization and debt — which enables us to consume now and pay later. Peak oil analysts didn’t foresee the fracking frenzy. Yet cornucopian economists who perceive no problem in the expectation of endless growth on a finite planet likewise failed to foresee climate change, the exponential increase in extinction rates primarily as a result of human-caused habitat degradation, the collapse of fisheries from overfishing, and much, much more.

Mutta kysyy sitten, onko sittenkään perusteita uskoa kaiken menevän itsekseen vain hyvään suuntaan.

Kuten monista edellä olevista kommenteistani näkyy, minun on vaikea päättää, kumpaa linjaa uskoisi. Kahden vaiheilla ...ja ehkä tässä kysymyksessä totuus onkin siinä kieppeillä ...
« Last Edit: 22.09.18 - klo:06:08 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 17678
  • View Profile
  • Email
Vs: Väkiluvun kasvu ja maailmanloppu
« Reply #10 on: 18.01.19 - klo:05:48 »
Tässä uutisessa nyt myönnetään, että väestön (rajulla) kasvulla saattaa olla jotain tekemistä köyhyyden kanssa:

Puolet maailman köyhistä asuu viidessä maassa

Quote
Köyhyys keskittyy Etelä-Aasian ja Afrikan väkirikkaisiin maihin, sanoo Maailmanpankki tuoreessa raportissaan. Vaikka köyhyys on viime vuosina vähentynyt, sen poistamisesta on tullut yhä vaikeampaa.
(lihav. HJ)

Tässä ne on listattu:

Quote
Raportin mukaan maailman 736 miljoonasta äärimmäisen köyhästä puolet elää vain viidessä maassa: Intiassa, Nigeriassa, Kongon demokraattisessa tasavallassa, Etiopiassa sekä Bangladeshissa. Maat kuuluvat Etelä-Aasian ja Saharan eteläpuolisen Afrikan väkirikkaimpiin.

Erityisesti tuossa listassa pistää silmään Etiopia. Vuonna 1985 Bob Geldolf järjesti maailmanlaajuisen Live Aid -konserttien sarjan ja kansainvälisen apukampanjan, joka oli tähdätty ennenkaikkea Etiopian nälänhädän uhrien auttamiseen, ja nälän poistamiseen. Se olikin menestyksellinen, ja minäkin sitä kovasti silloin kannatin.

Silloin Etiopian väkiluku oli n. 40 miljoonaa, näillä hetkillä se ylittää 110 miljoonan rajan.
« Last Edit: 18.01.19 - klo:06:19 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 17678
  • View Profile
  • Email
Vs: Väkiluvun kasvu ja maailmanloppu
« Reply #11 on: 16.04.19 - klo:06:36 »
Tämä artikkeli rauhoittelee, että pahin on ohi, ja kyllä tämän kanssa pärjätään:

Paljonko maapallon väkiluku vielä kasvaa?

Mutta ei voi kieltää, etteivätkö ennusteet, erityisesi Afrikasta, edelleen vaikuta hurjilta. Eivätkä yhtään rauhoittavilta. Tämä:

Quote
YK:n keskimmäisen ennusteen mukaan väestö uhkaa vähintään nelinkertaistua tällä vuosisadalla noin 30 valtiossa. Painopiste on Afrikassa, jonka runsasväkisimmän valtion, Nigerian, väestö paisuu 122 miljoonasta 794 miljoonaan jaksolla 2000–2100. Kaikkein hurjinta kasvu on kuitenkin Nigerissä: 11 miljoonasta 192 miljoonaan.

Nykyisen 7,7 miljardin päälle tulevasta 3,5 miljardin asukkaan lisäyksestä 62 prosenttia jakautuu kymmenen maan osalle. Ne ovat Nigeria (17 prosenttia), Kongon demokraattinen tasavalta (9), Tansania (7), Niger (5), Uganda (5), Intia (4), Pakistan (4), Angola (4), Etiopia (4) ja Yhdysvallat (3 prosenttia).

Siinä ohessa täytyisi noistakin maista ja maailmasta poistaa köyhyyskin.

Kun tuolla kerrotun tutkimuksen mukaan pelkkä väestön ruokkiminen, ja jo vuoteen 2050 mennessä, vaatii massiivisia ponnisteluja.
« Last Edit: 16.04.19 - klo:06:56 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 17678
  • View Profile
  • Email
Vs: Väkiluvun kasvu ja maailmanloppu
« Reply #12 on: 25.06.19 - klo:03:07 »
YLE oli myös huomannut tämän saman:

Yksi asia on ihmiskunnan kohtalonkysymys, mutta silti siitä ei halua puhua kukaan – Miksi väestönkasvusta tuli ilmastokeskustelun tabu?

Se taitaa olla Hitlerin haamu, joka keskustelun estää:

Quote
Siitä vaikenee pääosin myös media.

Ilmastonmuutoksesta kirjoittava amerikkalaistoimittaja David Roberts jopa kertoo tehneensä tietoisen valinnan.

– En koskaan kirjoita väestönkasvusta, enkä tee niin todennäköisesti tulevaisuudessakaan. On suuri riski astua moraaliseen maamiinaan ilman, että voittaa mitään, hän kirjoittaa uutissivusto Voxissa julkaistussa artikkelissaan.

Robertsilla on syy: keskustelu väestönkasvun rajoittamisesta tarjoaa suoraa polttoainetta rasistisille ja muukalaisvihamielisille kannoille.

– Väestönkasvun ongelmaan voi puuttua myös ilman riskiä, joka sisältyy siitä puhumiseen, hän esittää.

[Helsingin yliopiston dosentti, väestötaloustieteilijä] Ulla Lehmijoki ei ihmettele halua varovaisuuteen. Syyt rasistisiin mielleyhtymiin selittyvät hänen mukaansa historialla.

Niinpä poliittisesti korrektit toimittajat ja muut toimijat jatkavat kirjoittamista lisääntymisterveydestä ja naisten oikeuksista.
« Last Edit: 25.06.19 - klo:03:24 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 17678
  • View Profile
  • Email
Vs: Väkiluvun kasvu ja maailmanloppu
« Reply #13 on: 19.07.19 - klo:05:52 »
Tämä maailma.netin kirjoitus on oikeastaan hyvin poikkeuksellinen:

Ympäristö- ja seksuaaliterveysjärjestöt aloittivat yhteisen kampanjan väestönkasvun hillitsemiseksi ja luonnon suojelemiseksi

Väestön kasvussa kun sen mukaan on jotain huolestuttavaa. Yleensähän ongelmista on ollut (erityisesti ko.  piireissä) poliittisesti korrektia syyttää ilmastonmuutosta ja länsimaiden politiikkaa.

Se poliittinen korrektisuus tuossakin on säilytetty, että puhutaan mieluummin "lisääntymisterveydestä" kuin ehkäisystä.
« Last Edit: 19.07.19 - klo:06:17 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 17678
  • View Profile
  • Email
Vs: Väkiluvun kasvu ja maailmanloppu
« Reply #14 on: 29.07.19 - klo:12:27 »
Samalla tavalla yllätyksellinen on tämä IPS:n uutinen:

Perhesuunnittelulla maailman väestönkasvu kuriin

Siinä muuten puhutaan tekstissä ihan suoraan ja häpeilemättä ehkäisystä!
« Last Edit: 29.07.19 - klo:12:33 by Heikki Jokipii »