No, unohdetaan EFSA ja ESGEMO, ja asetetaan kysymys aivan yksinkertaiseksi:
mikä tässä tuotteiden testaamisessa sitten riittäisi?
Esimerkiksi, allergeenien testaaminen pitäisi edes aloittaa.
GMO Allergenity"One of the main issues in the safety assessment of a
genetically modified (GM) crop is its potential allergenicity.""This investigation covers 11 notifications for placing on the market and sets recommendations for the standardization of the assessment""In the notifications reviewed, no direct testing of potentially allergenic properties was carried out."Yhdessäkään tutkituista tapauksista ei siis oltu testattu potentiaalisia allergeenisia ominaisuuksia.
ja lopuksi:
"The positive outcomes of this approach warrant further clinical testing for potential allergenicity. In addition, supplementary methods are needed for the prediction of conformational epitopes and glycan-containing epitopes."En väitä etteikö joitain muitakin uuselintarvikkeita kuin geenimuunneltuja pitäisi testata. Riippuu siitä kuinka uudenlainen tuote elintarvike on, onko se vain risteytetty lajike, uudella tavalla valmistettu, onko käytetty jotain uutta ainetta tai ainesosaa, jne. on varmasti monta kriteeriä, joiden perusteella uusi elintarvike voitaisiin altistaa testaukselle, kulloisenkin tarpeen mukaan.
Jos markkinoille tuodaan uusi hyönteismyrkky, sehän joutuu tarkkaan syyniin ja testiin - paitsi, ainoastaan siinä tapauksessa, että tuo hyönteismyrkky tai -karkote on ujutettu geenimanipulaatiolla suoraan kasvin sisään, niin kyseistä myrkkyä ei tarvitse ollenkaan testata ... voisipa sanoa, että oikea testauksen porsaanreikä.