Nyt olen käynyt tuon muistion kyllin tarkaan läpi, ja noita alkuperäisiä väitteitä sieltä ei löydy. *) Asia perustuu täysin tulkintaan. EU:lla ja USA:lla on erilaisia näkemyksiä, ja miksei olisi? On sitten ihan Greenpeacen ym. tulkintaa, että EU joutuisi asioissa taipumaan (ja myös se, että juuri EU edustaisi järkevämpiä, parempia kantoja).
Vaikkapa KU:n uutisesta näkyy, miten asioita "luetaan sisään":
Vuodetut TTIP-asiakirjat: EU antamassa periksi YhdysvalloilleVuodetuissa asiakirjoissa ei ole EU:n noudattamaa varovaisuusperiaatetta, jonka mukaan mahdollisesti vaarallisten aineiden riskejä säädellään ennen tuotteiden tuloa markkinoille. Sen sijaan on omaksuttu Yhdysvaltain kanta, jossa käänteisesti tuotteen – esimerkiksi hormonilihan tai GMO-kasvien – riskejä voidaan säädellä vain jälkikäteen, jos ne voidaan tieteellisesti osoittaa vahingollisiksi.
Hormonilihan tai GMO-kasvien riskejä ei asiakirjoissa mainita
lainkaan, kirjoittaja (tai Greenpeace) on ne itse tuonut tuohon esimerkiksi.
Mutta jos EU ei tuonut "varovaisuusperiaatettaan" esiin, miksi ei tuonut? Miten forumuloisi periaatteen, jossa asioita sopii vältellä ja asioita sopii vaikka kieltää, vaikka niitä ei voisi "tieteellisesti osoittaa vahingollisiksi" ?
Tämäkin tulkitaan sitten näin:
Yhtiöt valmistelemaan lakeja
Salaisista papereista käy ilmi, että Yhdysvallat vaatii yhtiöidensä pääsevän jo valmisteluvaiheessa vaikuttamaan EU:n päätöksentekoon.
Yhdysvaltain kannan mukaan EU:n on ilmoitettava etukäteen amerikkalaisille yhtiöille kaikista yritysten toimintaan vaikuttavista sääntelyhankkeista.
Varmasti ei ehdotettu, että vain USA saisi omille yhtiöilleen tuon tiedonsaantioikeuden, varmasti asiaa esitetään noudatettavaksi puolin ja toisin. Ja eikö tuo ilmoitusmenettely ole aivan kohtuullinen? Siinähän toivotaan
juuri sitä, ettei lakeja valmistella "suljetuin ovin"!!! **)
Ja tämä on kuulemma ...
Isku sääntelylle
Yhdysvallat vaatii, että elintarviketurvallisuutta säädeltäisiin TTIP:ssä YK:n maatalousjärjestö FAO:n kriteerien mukaan. Tämä heikentäisi EU:n nykyistä sääntelyä.
Greenpeacen mukaan esimerkiksi torjunta-aineiden jäämiä koskevissa säädöksissä FAO:n linja on 44 prosentissa aineista löysempi kuin EU:n. Suunnilleen samanlainen se on 40 prosentissa ja tiukempi 16 prosentissa.
Torjunta-aineiden osalta tuossa
oletetaan, että tiukempi linja on aina parempi ja oikea. Onko se? On, jos säätelylle on perusteet. Tieteelliset perusteet. Glyfosaattiasian käsittelystä näemme, miten suinkaan aina niin ei ole laita (tai vastaavasti kuparijodannaisten kohdalla).
Jos otetaan esimerkiksi vaikka suhtautuminen GMO-lajikkeisiin, niin millaista (hyvää) säätelyä on EU:n linja, jossa viimeksi hyväksyttiin, että EU-maa voi kieltää sellaisen viljelyn, vaikka EU olisi lajikkeen hyväksynyt, vedoten "erityisolosuhteisiin", joita ei tarvitse enää käytännössä perustella, eli käytännössä täysin mielivaltaisesti.
Joka tapauksessa tästä vuodosta ei voida millään tavalla päätellä, miten neuvottelut tosiasiassa etenevät.
***
Dirk Maxeiner kysyi retorisesti
omasa kriittisessä kommentissaan, että välttelevätkö ne miljoonat eurooppalaiset turistit, jotka USA:ssa käyvät, siellä sitten pihvejä ja GMO-ainesosia aterioissaan. Enpä kyllä minäkään ole kuullut, että sinne lennettäessä suomalaisetkaan olisivat pakanneet matkalaukkuihinsa kotimaisia lihapullasäilykkeitä.
Maxeiner toi myös esille, miten eri asioilla "painostaminen" on täysin ymmärrettävää. Mitä syytä amerikkalaisilla olisi silotella tietä saksalaisille autoille omille markkinoilleen, jos EU taas keksii sen seitsemän veruketta sille, ettei lihaa tai muita elintarvikkeita sieltä missään tapauksessa saisi tuoda Eurooppaan?
______________
*) vapaakauppasopimuksissa, ihan valmiissakin, on tuollainen kummallinen piirre, että niissä on tekstiä, jota ei sitten enää toista kertaa lukiessa (tai toisen henkilön lukemana) niistä enää löydy, kuten
olemme jo huomanneet.
**) Jos vaikkapa USA:ssa syntyisi valtava lähiruokainnostus, ja siellä säädettäisiin, ettei kuljetusmatka myytävällä ruoalla saa ylittää esim. 1000 kilometria - kaipa eurooppalaisille tuottajile olisi hyödyksi (ja heillä
oikeus) siitä etukäteen tietää!