• Welcome to Tuottava Maa Turvattu Luonto.
 

Kloorikana ja TTIP-sopimus

Started by Heikki Jokipii, 10.08.14 - klo:07:00

Previous topic - Next topic

Heikki Jokipii

#15
Nyt sitten komissio tekikin näin:

EU-komissio julkisti luonnoksia vapaakauppasopimuksesta

Siitä sopii sitten sopimuksen vastustajien ja epäilijöiden repiä, ja etsiä noista teksteistä niitä uumoilemiaan ruokaturvallisuuden heikennyksiä:

"Julkistetut sopimustekstiehdotukset koskevat muun muassa kysymyksiä herättäneitä osa-alueita elintarviketurvallisuudesta, eläinten ja kasvien terveydestä sekä valtioiden välisten riitojen ratkaisusta.

Aineistot löytyvät komission verkkosivuilta."

Eli täältä:

http://trade.ec.europa.eu/doclib/press/index.cfm?id=1230

Vai käykö siinä niin, että kun ko. aineistot eivät enää olekaan "vuodettuja", ne menettävät jännittävyytensä ja kiinnostavuutensa ... ;)

Mm. Kansan Uutisten toimittaja Emilia Kukkala on - koko vuoden - rakentanut juttunsa tämän oletetun "salamyhkäisyyden" varaan:

Salamyhkäisten kauppasopimusten synkkä vuosi

Ehti siis juuri ja juuri 3.1.15 kirjoittamaan tuon, ennen tätä komission julkistusta. Olen kritisoinut häntä lehden keskustelussa. Mutta vailla vastausta häneltä, mikä on tyypillistä, näissä tapauksissa. Toimittajiltahan ei vaadita tällaista avoimuutta, he itse voivat olla niin "salamyhkäisiä" kuin mielivät. :)

Heikki Jokipii

#16
Tuon aineiston uskallan tiivistää lauseeseen: ruokaan liittyvissä kysymyksissä käytännössä mikään ei ole muuttumassa tämän vapaakauppasopimuksen myötä.

Nyt odotetaan, miten eri tiedotusvälineet tämän kertovat ... *)

PS. 9.1.15: Minusta STT olisi voinut laittaa uutiseensa myös tuon linkin, jos se kerran kertoi, että komission nettisivuilta materiaali löytyy.

PS. 10.1.14: Vaan ei näytä tuo komission ele niitä "kesyttävän", jotka ovat päättäneet, että salamyhkäisestä kähminnästä on kyse: näin netissä mielipiteen, että tuohan on vain luonnos, lopullista asiakirjaa salataan ...

__________

*) Ainakin Iltalehti tänään eli 10.1.15 toisti käytännössä kaikki nämä nk. aktivistien epäluulot. Kyllä sinänsä objektivisesti, eli tuomalla esiin toisenkin näkökulman, mutta yleislinja oli se, että jotain ikävää tässä on tekeillä. Ja kaikki olennaisimmat vasta-argumentit eli epäluulot liittyivät ruokaan!

Näyttää sekin artikkeli olevan saatavissa netissä, osittain:

TTIP: "Hiljaa räjähtävä pommi"

QuoteTulleja ja kiintiöitä EU:n ja USA:n välillä on jäljellä enää vähän, joten neuvottelujen todelliset väännöt koskevat sellaisia asioita kuten hormonien ja antibioottien käyttöä lihantuotannossa, kasvien geenimuuntelua, julkisia hankintoja ja ulkomaisten investoijien oikeuksia.
(lihav. HJ)

Ole tässä nyt sitten sitä mitä oikeastaan periaatteessa haluaisi olla, eli "EU-isänmaallinen" ...

Heikki Jokipii

#17
Mikään ei ole muuttunut Kansan Uutisten keskustelussakaan, jossa jatketaan tällaisilla vuodatuksilla.

Olen yrittänyt osallistua siellä keskusteluun, mutta tuon osalta alkaa jo tulla tunne, ettei enää jaksa: kun täytyisi lause lauseelta osoittaa, ettei väite pidä paikkaansa.

Heikki Jokipii

#18
Tämän Hesarin haastatteleman asiantuntijan mukaan ...

EU:n ja USA:n historiallinen kauppasopimus horjuu

... ja syynä on vääntö investointisuojasta ja siihen liittyvistä menettelyistä. Mutta:

QuoteMuuntogeeniset elintarvikkeet, kloorilla käsitelty kananliha tai hormoninauta ovat TTIP-kriitikkojen vakiokohteita. Yritysten pelätään voivan haastaa valtio välimiesoikeuteen, jos se ei salli tuotteita markkinoilleen. Väite on harhaanjohtava, sanoo [apulaisprofessori Jan] Kleinheisterkamp.

TTIP:iin liittyy useita liioiteltuja pelkoja, mutta sumun hälvettyä investointisuoja on yhä ongelma.

Ehkä tässä siis tuo "sumu" voisi kuitenkin hälvetä, Suomessakin, mitä asiassa muutoin sitten tapahtuukin.

Heikki Jokipii

#19

Kepan sivulla on nyt samaan aikaan kaksi artikkelia, joista toinen varoittelee vapaakaupasta ...

TiSA " TTIP:tä pelottavampi vapaakauppasopimus

... mutta taas toinen syyttää maailman rikkaimpia maita siitä, että ne eivät ole mukana vapaakaupan edistämisessä:

G20-maiden protektionismi rokotti köyhimpiä maita

Luultavasti tässä minulle esitetty vastaus olisi suurinpiirtein se, että "hölmö, vapaakauppa ja vapaakauppa ovat kaksi ihan eri asiaa".

Heikki Jokipii


Kansan Uutistenkin uutiseen ...

TTIP-sopimus Kiinan ja Venäjän vastapainoksi

... on nyt mahtunut tämä tieto tai näkemys:

QuoteLaeista ei tingitä

TTIP-sopimus neuvotellaan EU-kansalaisten parhaaksi, EU:n kauppakomissaari Cecilia Malmströmin kabinetin jäsen Jon Nyman vakuuttaa.

Sopimus ei hänen mukaansa heikennä EU:n lainsäädäntöä esimerkiksi kuluttajansuoja-, työturvallisuus- tai ympäristöasioissa.

Heikki Jokipii

#21
Samaa viestittivät Cecilia Malmström ja Jyrki Katainen tämän aamun Hesarissa olleessa yhteisessä vieraskynäkirjoituksessaan.

Mutta asia onkin päätetty toisaalla:

Syriza pysäyttämässä TTIP-sopimuksen: ”Annamme lahjan koko Euroopalle.”

QuoteTTIP-neuvotteluiden arvioidaan kestävän vielä vuoden. Sen jälkeen kaikkien 28 EU-maan pitäisi hyväksyä sopimus, joten Kreikka voi yksin estää sen syntymisen. Myös Syrizan hallituskumppani itsenäiset kreikkalaiset vastustaa sopimusta.

Eikä köyhän nykymaailmassa tarvitse olla nöyrä.


PS. klo 14: Kansan Uutisissa kerrottiin myös:

QuoteKatrougkalosin mukaan neuvotteluita on alusta asti leimannut avoimuuden ja demokraattisuuden puute.

Kommentoin tuota "salailua" myös Kansan Uutisten palstalla. Olennainen pointti on, että miten hemmetissä ko. sopimuksen sisältöä voitaisiin salata, jos jokaikisen 28 maan se pitäisi hyväksyä. Mitään salaista "lisäpöytäkirjaa" ei näissä olosuhteissa yksinkertaisesti voi olla. Vaikka jäsenmaiden hallituksia ei riittävästi informoitaisi neuvottelujen välivaiheista - mikä olisi tyhmää - niin lopullisesta ehdotuksesta pitäisi informoida kumminkin. Josta seuraa minun järkeni mukaan se, että välivaiheista informoidaaan ja kysytään ko. hallitusten mielipiteitä kumminkin. Koska ellei näin tehdä, niin tämä "lopullinen" ehdotus muuttuu välivaiheeksi.

Ja - muistaen "suutarin lestimme" - tuosta "kloorikanasta" ja muista ruoka-asioista ei missään ole tullut - edelleenkään - esille mitään hälyyttävää. Koska niissä asioissa ei ole ehdotettu mitään muutostakaan.

Heikki Jokipii

Quote from: Heikki Jokipii on 31.01.15 - klo:12:19
Luultavasti tässä minulle esitetty vastaus olisi suurinpiirtein se, että "hölmö, vapaakauppa ja vapaakauppa ovat kaksi ihan eri asiaa".

Nyt voi olla, että tässä HS:n artikkelissa se olisi jo keksitty, uusi sana, ilmaisu, jolla olla "samaaerimieltä".

Katsokaa etelään, ostakaa naisilta
Kansainvälisen kauppakeskuksen johtaja Arancha González: Kauppa on järeä työkalu köyhyyttä vastaan


Quote
On­ko vas­taus va­paa­kaup­pa?

"En käy­tä mie­lel­lä­ni sa­naa va­paa­kaup­pa", Gonzá­lez sa­noo. "Pu­hun mie­luum­min avoi­mes­ta kau­pas­ta. Va­paa­kaup­pa tar­koit­taa kaik­kien kau­pan ra­joi­tus­ten pur­ka­mis­ta, ja si­tä en ha­lua."

"Mut­ta on ai­van var­maa, et­tä avoin kaup­pa toi­mii pa­rem­min kuin sul­jet­tu ta­lous. En tie­dä yh­tä­kään maa­ta, jo­ka oli­si ke­hit­ty­nyt sul­ke­mal­la ra­jan­sa."
(lihav. HJ)

Toisaalla olen nähnyt ilmaisun, että "kannatamme vapaata kauppaa, emme vapaakauppaa".

Heikki Jokipii

#23
Mutta täällä jo esitelty, nyttemmin kansanedustajaehdokas Annina Ruottu tietää edelleen, esitetyistä vastaväitteistä huolimatta, mistä tässä kaikessa on oikein kysymys:

TTIP " Suomalaisen ruokatuotannon lopullinen alasajo?

QuoteEU:n ympäristöministerit ovat availleet ovia Monsanton kaltaisille suuryrityksille, joiden päämääränä on hallita maailman ruokavaroja alkusiemenistä tuotteen jakeluun saakka. Monikansallisten suuryritysten lobbarit ovat avoimesti tuoneet esiin päämääränsä: pohjoisella pallonpuoliskolla ei tarvita omaa ruokatuotantoa.

Sekä:

QuoteSuomalaisilla tulee olla jatkossakin mahdollisuus kotimaiseen, puhtaaseen lähiruokaan " geenimuunnellun, klooripestyn tai muun kemikaalituontimoskan sijaan.

Jne. Tämä "siemen" saattaa tietysti olla hänen ehdokkuutensa kannalta "kylvetty hyvään maahan", jo siellä tulee positiivista palautetta, joihinkin siis nuo argumentit näyttävät purevan:

QuoteOlet niitä harvoja ehdokkaita, jotka ottavat tähän tärkeään asiaan kantaa ja vielä minusta Suomen kannalta oikealla tavalla.


Heikki Jokipii


Kloorikanat ym. ovat nyttemmin hävinneet tekstistä, ovat jääneet vain ikäänkuin vihjauksena. Tällainen kutsu toimintapäivään ilmestyi:

Maailmanlaajuinen toimintapäivä vapaakauppasopimuksia vastaan

Sieltä (rajaus ja lihav. HJ):

Quote[...] yrityksille tarjoutuu mahdollisuus haastaa valtioita yritysjuristien vetämään välimiesmenettelyyn ja vaatia miljoonakorvauksia, mikäli valtiot säätävät yritysten voittomahdollisuuksiin puuttuvia lakeja vaikkapa ympäristöä, elintarviketurvallisuutta tai työntekijöiden oikeuksia suojellakseen.

Heikki Jokipii

#25
BBC:n mukaan tämä hiertäisi yhä:

TTIP talks: Food fights block EU"US trade deal

Samoin Hesari mainitsi pääkirjoituksessaan ruokaturvallisuuden yhtenä kiistanaiheena.

Voihan se olla yhä niinkin, mutta jotenkin minulle on tullut vaikutelma, että tuo "kloorikana" ja GMO:t olisivat aika lailla jääneet keskustelusta sivuun, ja tämä kysymys olisi tullut keskeiseksi:

Lännen Median kysely: TTIP:n investointisuoja ei kelpaa suomalaismepeille

Vaan hiertää mistä hiertää tällä puolen Atlantin, mutta osataan sitä olla epäluuloisia toisellakin puolella:

Vapaakauppasopimus koki takaiskun USA:n kongressissa

Kuten tuo uutinen kertoo, sielläkin - en tiedä mistä syystä - ovat ympäristöjärjestöt vastustajien joukossa.

Heikki Jokipii

#26
Tämänkin mukaan kloorikana (GMO-kavereineen) on lentänyt tai räpiköinyt pois tai se on sysätty sivuun:

Kiistelty TTIP-raportti läpi - "Loukkaus avoimuutta kohtaan"

Se on nyt se investointisuoja.

Heikki Jokipii

#27
Nyt tästä vastaavasta kauppasopimuksesta ...

Kiistelty investointisuoja mukana Tyynenmeren kauppasopimuksessa

... kerrotaan, että se on ...

QuoteLäpikotaisin salainen

Arvostelijoiden mukaan kehut ovat aiheettomia. Närää herättää jo se, että TPP-neuvotteluja on käyty vuodesta 2008 lähtien salassa.

Sovun tarkkaa sisältöä ei julkistettu vieläkään, ja monista yksityiskohdista on vain medialle vuodatettuja tietoja.

Kuitenkin vähän alempana kerrotaan, että se ...

QuoteVaatii ratifioinnin

Ennen kuin TPP-sopimus astuu voimaan, se on ratifioitava kaikissa 12 maassa.

Mitenkähän uutisen kirjoittaja kuvittelee sen ratifioinnin tapahtuvan, jos 12 parlamentin se pitää tehdä. Yhä sisältö salassa pitäen?

Maataloudessa on kuulemma näin (lihav. HJ):

QuoteDeardenin mukaan TPP suosii teollista maataloutta tavallisten viljelijöiden kustannuksella, lisää yhtiöiden valtaa internetissä ja kiihdyttää ”kilpajuoksua pohjalle” eli työn siirtämistä sinne, missä se tehdään halvimmalla.

Alkuperäinen maataloutta koskeva väite KU:n mainitsemassa linkissä meni näin:

Quote7. Farming standards " TPP would make it more difficult for small farmers to stand up to big agrobusiness as they have to compete directly.

Eli suora kilpailu haittaa pienviljelijöitä? Ja "isoa agribisnestä" vastaan ei kestetä? Ihan selvää ei ole, miten noin käy.

Mutta "kloorikanaa" tai GMO:ta ei mainita.


Heikki Jokipii

#28
Onko "kloorikana" tehnyt come backin? Kansan Uutiset kirjoittaa:

Tutkimus: TTIP-sopimus uhkaisi Euroopan maataloutta

Ei välttämättä ihan noin, koska tuo Kansan Uutisten versio ko. uutisesta on selvästi "tietyllä" tavalla typistetty. Kun katsomme alkuperäistä, EurAktiv -sivustolla ilmestynyttä uutista ...

TTIP: The downfall of EU agriculture?

... voimme lukea myös tuota tutkimusta kohtaan esitetystä kritiikistä:

QuotePeter Pascher, of the German Farmers' Association (DBV), in contrast, does not understand TTIP's detractors. "TTIP gives European producers the opportunity to access the US market, we hope for strong growth and momentum in the industry," he told EurActiv Germany in an interview.
[...]
He added that he does not believe that European regional and sustainable production will perish either.  "Regional production will not go out the window with TTIP, on the contrary: regional production is on the up in Germany. Also, US consumers appreciate products that have specific European characteristics," he said.
[...]
The Federal Ministry for Food and Agriculture has been constant in its assurances that TTIP will not lower any standards in the agri-food industry. At the same time it has emphasised that Europe should take the opportunity that TTIP offers.
[...]
The ministry reiterated on its website that, "In parallel with the reduction in tariffs and other trade barriers, high German and European standards are to be maintained."

DBV on siis paikallinen MTK, maataloustuottajien etujärjestö. Ministeriö on, no, paikallinen maatalousministeriö. Kumpainenkaan ei näe sopimusta uhkana, arvioivat sen mahdollisuudeksi. Eikä kumpikaan tue käsitystä, että sopimuksen myötä standardeja löysättäisiin.

Heikki Jokipii

#29
Tämän asian uutisoinnissa näyttää (eräissä tiedotusvälineissä) jatkuvan linja, jossa on dramaattisia vuotoja ja paljastuksia:

Paljastus: ”Yhdysvallat saisi TTIP:ssä veto-oikeuden EU-lakeihin”

Ja taitaapa olla "kloorikanakin" jollakin tavalla taas mukana:

QuoteKampanjaryhmä Corporate Europe Observatory (CEO) kertoo saaneensa haltuunsa asiakirjan, joka sen mukaan paljastaa Yhdysvaltain saavan neuvoteltavassa vapaakauppasopimuksessa (TTIP) eräänlaisen veto-oikeuden Euroopan unionin lainsäädäntöön. Asiasta kertoo brittilehti The Independent.

Kyseessä olisivat CEO:n mukaan asiat, joissa valmisteilla on esimerkiksi kuluttajia tai ympäristöä suojaavaa sääntelyä.
(lihav. HJ)

Asiassa ei malteta edelleenkään odottaa virallisia julkistuksia, vaan kauhistellaan mieluummin tätä valmistelun salakähmäisyyttä - nyt kun vielä voidaan:

QuoteIndependentin mukaan EU:n komission tiedottaja sanoo, että CEO:n esittämät väitteet ovat perättömiä ja täysin vääriä. Hänen mukaansa sääntelyä koskevat TTIP:n kohdat julkaistaan pian.

EU:n ja Yhdysvaltain välillä meneillään olevat neuvottelut TTIP-vapaakauppasopimuksesta on käyty suurimmaksi osaksi julkisuudelta piilossa.
(lihav. HJ