Author Topic: Kaikkea se Piru joutilaalla teettää ...  (Read 2884 times)

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25179
  • View Profile
  • Email
Kaikkea se Piru joutilaalla teettää ...
« on: 05.04.14 - klo:11:42 »
... niinkuin nyt tämänkin.

Rupesin suihkussa miettimään, että miten sitä shampoota menee niin paljon tukan pesemiseen, kun muun kropan sitten pesee vähemmällä määrällä.

Niinpä rupesin laskemaan. "Jostain" sain selville, että hiuksen paksuus vaihtelee välillä 0,04 - 0,12 mm. Päätin käyttää lukua 0,1.

Ympärysmitta silloin on tietysti 0.1 * 3,14, no, päätin käyttää lukua 3. Tulos siis 0,3.

Hiuksen pituudeksi päätin 20 senttiä, eli 200 mmm. Se kertaa 0,3 on 60 ja nyt neliömilliä.

Samasta lähteestä sain tiedon, että ihmisellä on keskimäärin 100 000 hiusta. Kertaa 60 neliömilliä on 6 000 000 neliömilliä. Eli 6 neliömetriä.

Ihon pinta-ala aikuisella on 1,5 - 2 neliömetriä.

Siinä se oli: pesuainetta siis tietysti tarvitaan enemmän, koska pestävää pinta-alaa on 3-4 -kertainen määrä!

***

Eli siinäpä säästövinkki tarkalle taloudenpitäjälle.
« Last Edit: 31.08.17 - klo:07:39 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25179
  • View Profile
  • Email
Vs: Kaikkea se Piru joutilaalla teettää ...
« Reply #1 on: 31.08.17 - klo:07:12 »
Laitetaanpa jatkoksi, vaikkei tämä niin hersyvä olekaan, mutta otsikon alle sopii. Tällaisen väitteeseen törmäsin viljasiilosta Naantalissa, joka on jo otsikossa:

”Siilon katolta näkee 100 kilometrin päähän” – 360-video näyttää, kuinka vilja lähtee Suomesta maailmalle

Wikipediasta saa tiedon, että tuo siilo on 85 metriä korkea. Asiasta saa muodostettua suorakulmaisen kolmion, jossa hypotenuusan neliö on 6400,085*6400,085 kilometriä, toisen kateetin neliö 6400*6400 km. Siis siilon katolta maan keskipisteeseen jne. Pyhagoraan lauseen mukaan siitä saadaan selville miinuslaiskulla toisen kateetin neliö.

Siitä luvusta neliöjuuri ottamalla saadaan toisen kateetin pituus eli välimatka siilon huipulta horisonttiin. Joka on vain n. 33 kilometriä!

Vai että sieltä kyllä näkee, jos horisontin yläpuolella olevat kohteet lasketaan? Kyllä, silloin sieltä näkee, varsinkin yöllä jopa miljoonia kilometreja (mikä onkaan kaukaisin näkyvä tähti ja mikä on välimatka siihen?)! Tai itse asiassa jo päivä ja oma aurinkommekin riittävät tuohon, n. 150 miljoonaa kilometriä siitä tänne tai täältä sinne ...

Mutta maanpäällisiä kohteita 100 kilometrin päässä ei voine nähdä. Kun jo noin 66 kilometrin päässä olevan kohteen pitäisi myös olla n. 85 metriä korkea, horisontin yli näkyäkseen. 100 kilometrin päässä olevan kohteen pitäsi arviolta olla jopa useita satoja metrejä*) korkea (noin 100 kilonetrin säteellä Naantalista ei liene sellaisia?). **)

Vaikkapa Tallinnan TV-tornista ei näy Helsinkiin asti, vaikka väliä on vain n. 80 kilometriä, ja sen näköalatasanne ja ravintola ovat 175 metrin korkeudessa. Yöllä voi nähdä Helsingin valojen kajastuksen taivaanrannassa eli pilvissä, mikä on saanut jotkut muuta väittämään. Tai toisin päin: se ei tuttavistani  ole yksi eikä kaksi vaan paljon useampi, jotka ovat väittäneet "hyvällä ilmalla" nähneensä Taliinnaan Hotelli Tornin ylimmän kerroksen Ateljee-baarista. Wikipedian mukaan 69,5 metriä.

Jotta tuosta jotain hauskaa saisi, niin lyö pubissa kalja vetoa siitä, kuinka kauas voit kirkkaalla ilmalla nähdä <tähän läheinen korkea kohta>::lta. Kun tämän briifauksen jälkeen siis väistämättä voitat, kannattanee hävinneelle sinun tarjota lohdutuspalkinto. Vaikka yksi kalja. Jotta se huumoritunnelma säilyy. Jos kaverisi on sitä tyyppiä, että vaatii revanssin ja vielä yöaikaan, niin ota selvää faktasta, jota edellä ei kerrottu, siitä tähdestä.***)


_____________

*) samalla periaatteella senkin voisi tietysti tarkkaan laskea, mutta nyt Piru päätti teettää minulla jotain muuta.
**) Asiasta lähetetty palaute nyt myös YLE:lle. Alkaako minusta tulla jonkinasteinen "mielensäpahoittaja"?  ;D
***) toivottavasti ei ole. Lähin paljain silmin näkyvä tähti kun on n. 4 valovuoden päässä. Joka valovuosi on 10 biljoonaa kilometriä. Menee parhailtakin laskijoilta aivot solmuun. Niiltäkin, jotka ovat hyvin tottuneita laskemaan päissään.
« Last Edit: 31.08.17 - klo:17:38 by Heikki Jokipii »