Ruokatieto kertoi Eurobarobetrin mukana tulleesta odosta kyselystä, ja sen - oudoista - tuloksista:
Valtaosa suomalaisista uskoo ruuan sisältävän kemikaalejaMitä ihmeen tietoa tällä tällaisellla kyselyllä oikein haettiin? Ja saatiin?
Tällainen tulos saatiin:
Suomalaisista 79 prosenttia on vakuuttunut, että ruuissa ja juomissa on kemikaaleja. Eurobarometrin mukaan samaa mieltä on 83 prosenttia kaikista EU-kansalaisista. Noin 19 prosenttia suomalaisista ja 15 prosenttia EU-kansalaisista ei usko elintarvikkeiden sisältävän kemikaaleja ja pari prosenttia ei osaa sanoa.
Mutta mitä oikein kysyttiin:
Eurobarometrin tarkoituksena oli selvittää mitä EU:ssa ajatellaan kemikaaleista. Kemikaali-termin merkitystä ei siksi selitetty vastaajille. Kyselyssä kysyttiin löytyykö kemikaaleja muun muassa kosmetiikasta, elektroniikasta, maaleista tai puhdistusaineista, sekä mitä ihmiset ajattelevat kemikaalivalvonnan tehosta.
(lihav. HJ)
Asiaa ei myöskään millään tavalla rajattu, ei esimerkiksi siten, että olisi kysytty elintarvikkeisiin lisätyistä, niihin joutuneista tms. kemikaaleista.
Niinpä sanan ”kemikaali”
perusmerkityksessä kysymys ei ollut uskonkysymys lainkaan, vaan otsikossa olisi pitänyt kertoa, että valtaosa suomalaisista tietää asian (mutta kuitenkin harvempi kuin EU:ssa keskimäärin).
Tästähän ”Luomulakko” on jo päässyt ilottelemaan:
Tarjoilija, keitossani on kemikaalia! Ehkäpä 21 % ajattelee, että lautasella tai mukissa on luonnon esoteerisia voimia, jotka eivät ole kemikaalia nähneetkään.
Mutta haettiinko tätä, pyrittiinkö tarkistamaan kansalaisten tiedon tasoa? Jos näin, niin varmaan seuraavassa EU-barometrissa kysytään, uskovatko kansalaiset ruokansa sisältävän
- alkuaineita
- molekyyleja
- atomeja
- kvarkkeja
Mutta tätä ei luultavasti haettu.
En yhtään ylläty, jos joku taho kohtaa viittaa tähän kyselyyn väittäen sen todistavan, että 79% suomalaisista (ja 83% EU-kansalaisista) on
huolestuneita kemikaaleista ruoassaan …
Voiko tulosta hyödyntää jotenkin järkevästi? Minun on vaikea kuvitella, miten.