Soijalla on valkuaisen aminohappokoostumus parempi (karjalle ja ihmisellekin) sopivampi. Ja sen ohessa soijasta saadaan myös arvokasta soijaöljyä.
Jos sinä sanot tuon ja markkinat sanovat saman, niin on se uskottava.
GLP julkaisi juuri artikkelin, jossa otsikko on jopa, että onko GMO-vapaalla soijalla tulevaisuutta:
Is there a future for GMO-free soybeans?Tärkeimmissä tuottaja- ja viemtimaissa GMO-soijan osuus on 100% tai ainakin lähelle.
Tuonkin artikkelin mukaan juuri sen edut viljelijälle ratkaisevat, mm.
- se mahdollistaa suorakylvön, josta tulee säästöjä
- se mahdollista kaksi satoa vuodessa
- torjunta yhdellä aineella säästää ja helpottaa
- tautien ja kuivuuden vastustuskyky takaa sadon varmuuden
- ynnä muuta
Eli viljelijät todella tekevät ratkaisunsa juuri siten kuin
Dave Wood kertoi (jo v. 2005) heidän tekevän:
Mutta viljelijät kaikkialla maksavat ylimäärästä mistä tahansa siemenestä, jos asia selvästi maksaa itsensä takaisin parempana tuottona. Jos Brasilian viljelijät päättävät maksaa 407 miljoonaa dollaria siemenistä, he odottavat saavansa soijapapujen lisäsadon, jonka arvo on paljon suurempi kuin tuo 407 miljoonaa.
Mutta myös lajiketarjonta GM-puolella on nykyisin suurempi. (Mahdollisesti koostumustakin yritetään kehittää? Tai sitten tällaisia
useita ominaisuuksia, kuten tässä
Argentiinan maississa?)
Artikkelin mukaan GMO-vapaan soijan peli ei kuitenkaan ole vielä pelattu, markkinat yhä "elävät". Jopa Monsanto kehittää myös geenimuuntelematonta soijaa. *)
Eikä (muuntelemattoman ja/tai muunnellun) soijan viljelyn tulevaisuus ole välttämättä ohi Euroopassakaan, jos on yhtään uskominen tähän artikkeliin:
Growing soy in EuropeSen mukaan mahdollisuuksia olisi, vaikka tuotanto nyt on vaatimatonta: 400 000 hehtaaria ja vain 3% kulutuksesta täällä. Ongelmana on kuitenkin yhä tuottavuus, hehtaarisadot, jotka pitäisi saada nousemaan. Eräistä vaihtoehdoista soijalle kyllä tuokin artikkeli puhuu.
Näillä näkymin tuo eurooppalainen soija olisi geenimuuntelematonta (yhtään GM-soijalajiketta ei ole EFSA:n/EU:n
viljelyyn hyväksyttyjen lajikkeiden listassa). Mutta kukapa sitten tietää, mitä aika tuo tullessaan? Siihen suuntaan vähän vihjaa tuo artikkelikin.
_____________
*) Monsanton osalta tuodaan esille, että "pelikenttään" on tullut muutoksia siinä, että kaksi sen patenttia juuri soijan osalta on mennyt umpeen (jo 2012 ja 2013).