Author Topic: Missä ovat ruoan riskit  (Read 166453 times)

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 19718
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #480 on: 10.07.22 - klo:04:45 »
Taotaanko nyt tällaista kuumaa rautaa:

USA:ssa luomuväki on väärinkäyttänyt koronaepidemiaa vielä härskimmin:

Organic Food Activists Are Using Coronavirus To Claim Regular Farmers Are Making People More Susceptible To Disease

Hank Campbellin raportti.

***

Annaleena Ylhäinen oli löytänyt tämän:

https://t.co/LL0XS1Nwh1?amp=1
COVID crisis captivates conspiracy theorists

Siinä kerrotaan asiaan liittyvistä salaliittoteorioista kyllä laajemmin. Mutta kuvaan oli valittu luomuaktivisti, jonka hurjista teorioista sitten tekstissäkin kerrottiin.

Vahvoja vihjeitä on siis siitä, että kampanja yrittää väärinkäyttää ihmisten pelkoja. Ja enemmän tai vähemmän peitellysti kertoa ihmisille, että nyt koronaepidemian aikana kannattaa syödä turvallista luomuruokaa.

Viewpoint: Anti-technology activists claim coronavirus outbreaks could be exacerbated by intensive farming. Here’s why they are dead wrong

Suomessahan tuo ei kyllä tullut esille yhtä härskisti kuin USA:ssa. Mutta vähän se pilkotti täälläkin.
« Last Edit: 10.07.22 - klo:06:26 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 19718
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #481 on: 21.07.22 - klo:04:02 »
Tämän mukaan olisi nyt saatu vertailtua luomua ja tavanomaista. Tällaisin tuloksin:

When it Comes to Food Safety, 'Organic’ Can Be a Risky Business

Tosin tarinasta puuttuu yhä kaipaamamme systemaattisuus. Se perustuu yhä anekdootteihin, tapauksiin. Useisiin kyllä.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 19718
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #482 on: 11.08.22 - klo:17:40 »
Ainakaan nettiversiossa ei käydä läpi sitä, paljonko jäämistä voi olla haittaa. Kunto-Plus:

Saako tuholaismyrkyt pois huuhtelemalla?

Tuohon olisi mahtunut seuraavat kysymykset juttua varten haastatellulle asiantuntijalle. Onko tavanomaisten vihannesteten kuoriminen vaivan väärti? Tai lainkaan tarkoituksenmukaista tai järkevää?

Edes tällainen houkuttelu kotimaisen suosimiseen ei välttämättä sitä Bruce Amesin ym. tutkimusten pohjalla sitä ole:

Quote
Jos ei halua jäämiä, luomun ja biologisen viljelyn lisäksi kotimaisissa kasviksissa on yleensä hyvin vähän jos lainkaan jäämiä.

Vaikka vetääkin mattoa alta kotimaisen luomun suosittelulta. Tämä asenne ja varmuus vaikuttaa yhä taustalla:

Eli annetaan sitten ohje, että täytyy pyrkiä vähentämään. Jollaisia ohjeita on vähän kaikesta annettu maailman sivu*). Asia ei suoranaisesti liity luomuun, mutta kyllä tuossa taas se paimenpoikamme on:

Paimenpoika ja susi -satu nykyajan tapaan?

________________

*) vieläkin muistan, miten se lapsena oli karkkien suhteen. Ei kielletty, mutta välttää piti. Erilaisin selityksin, miksi piti. Sellainenkin oli silloin joskus mukana, että jos liikaa syö, voi saada sokeritaudin!  8)
« Last Edit: 11.08.22 - klo:17:46 by Heikki Jokipii »