Author Topic: Monsanton käyttäytyminen?  (Read 160948 times)

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Monsanton käyttäytyminen?
« Reply #90 on: 29.11.13 - klo:20:12 »
Luulen, ettei meidän kannata enää lähteä overkill-taktiikkaan.

Tai shakkivertausta käyttäen, siirto on nyt toisella puolella.

Oikeastaan se siirtovuoro on nyt YLE:llä. Sen verran tehokkaasti osoitimme tuon kyseisen kohdan väitteet täydeksi roskaksi, jo nyt. Eli käytännössä: "Shakki!"

Jos YLE kysyy lisäselvityksiä Krögerilta, kysyy sitten.

Edelleen shakkivertausta käyttäen: seuraaviin siirtoihin meillä on siis (ks. edellä) jo suunnitelmat. Ellei "vastapuoli" luovuta.

Jos "vastapuoli" on äärimmäisen sinnikäs, siihenkin on jo siirto mietittynä. Vaikka olisimmekin turhan usein Julkisen Sanan Neuvoston asiakkaina, niin tarvittaessa sitten niinkin.

Mutta annettaneen nyt YLE:n päätöksenteollle asiassa kohtuulinen aika. Takuuvarmasti asiaa unohtamatta.


Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Monsanton käyttäytyminen?
« Reply #91 on: 01.12.13 - klo:06:59 »
Tuskinpa tämäkään pitää paikkansa (lihav. HI):

Quote
"Viikko sitten WikiLeaks vuosi julkisuuteen tällä hetkellä neuvoteltavan Trans-Pacific Partnership (TPP) sopimuksen patentti- ja tekijänoikeuksia käsittelevän asiakirjan. Asiakirjasta ilmenee hyvin kiistanalainen pykälä, joka antaa yrityksille oikeuden patentoida erilaisten kasvi- ja eläinlajien geneettisen muokkaamisoikeuden. Eli käytännössä se antaa yrityksille mahdollisuutta esimerkiksi viljelysmenetelmien patentoimiseen."

Eli tuossa on taas se "meemi", että yhtiöille muka myönnettäisiin oikeus patentoida kokonaisia lajeja (jota mm. Vandana Shiva on vuosia tolkuttanut).

Nyt se on sellaisessa muodossa, että jollekin yhtiölle annettaisiin yksinoikeus GM-muunnelmiin yhdestä lajista. En kyllä usko, paitsi tuollaista koskaan tapahtuvan, niin en myöskään tuollaista edes koskaan suunnitellun. Jos ja kun nämä sopimukset tähtäävät kilpailun vapauttamiseen, on aika mahdotonta ajatella sinne mukaan tällaisia monopolismia edistäviä pykäliä. Yhtiön (tai yksilön!) oikeus itse kehittämänsä lajikkeen patenttiin ei edistä monopolismia, vaikka se sen lajikkeen osalta eräänlainen "monopoli" onkin sen 20 vuoden ajan, minkä patentti on voimassa.

Mitähän on mahdettu ajatella tuossa "viljelymenetelmien patentoinnissa"? En kyllä saa sitä kiinni, vaikka kuvittelisin tuon kasvilajien patentoinnin mahdolliseksi.

Tuossa kohtaa oli kyllä yleinen linkki Wikileaksiin, mutta ei tarkkaa viitettä.  Eli mikä, missä ja millainen on tuo "kiistanalainen pykälä". Suora linkki siihen, saammeko pyytää? Tai oikeastaan - kun tässä jutussa väitteiden dokumentointi näyttää olevan sitä mitä on - vaatia.
« Last Edit: 01.12.13 - klo:13:01 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Monsanton käyttäytyminen?
« Reply #92 on: 01.12.13 - klo:07:15 »
Nyt siellä on muutettu kyseistä kantelumme kohteena olevaa kohtaa!

Tarkemmin sanoen muutettu on ensimmmäistä kappaletta, toinen on ennallaan. Muutettuna kappale näyttää nyt tällaiselta:

Quote
"Krögerin mukaan vapaakauppasopimukset ovat tuoneet mukanaan kasvaneen paineen muuntogeenisten siementen käytöstä. Yhtenä esimerkkinä toimii Yhdysvaltojen ja Kolumbian välinen elokuussa voimaan astunut vapaakauppasopimus, jonka yhteydessä yhdysvaltalaisille monikansallisille korporaatioille annettiin laajoja patentointisuojia geenimuunneltuihin viljelyssiemeniin. Krögerin mukaan vapaakauppasopimuksen mukana määriteltiin, että ainoastaan monikansallisten yhtiöiden, kuten Monsanton, patentoimia geenimuunneltuja siemenlajikkeita sai enää myydä ja kasvattaa. Tämän seurauksena Kolumbian paikalliset siemenviljat julistettiin laittomiksi ja määrättiin tuhottaviksi."

Uutisen loppuun oli myös liitetty selitysteksti:

Muokattu 28.11 klo 14:02: Aiemmin artikkelissa korostettiin Monsanton roolia geenimuunneltujen siemenpatenttien haltiana. Krögerin antaman uuden tiedon valossa patenttioikeudet koskivat myös muita monikansallisia yhtiöitä. Krögerin mukaan Kolumbian tapaus on kaikkiaan hyvin monitahoinen.

Olemmeko nyt tyytyväisiä? Sanoisin, että emme ole!

YLE näyttää näin myöntävän vain sen, mikä Krögerin on ollut pakko myöntää. Mutta edelleen pitää läpiä päähänsä puhunutta Krögeriä asiantuntijana - joka saa kuitata ilmeisetkin virheensä tuollaisella (hänen kaikkitietävyyttään korostavalla)  lausunnolla, että tapaus on "hyvin monitahoinen".

Luulenpa, että lähetän huomenna samalla jakelulla yksinkertaisesti viestin, että oikaisuvaatimuksemme on edelleen voimassa. Tuon muutoksen jälkeenkin uutinen on epätosi.

Ei, lisäänpä siihen nyt sitten vaatimuksen osoittaa, mitkä sitten olivat ne pykälät. Missä kohtaa vapaakauppasopimuksessa noin "määriteltiin"? Vaikka tuossa oli poistettu myös viittaus maatalouslakiin, jäljelle jäi väite määräyksestä ko. muiden kuin muuntogeenisten siementen tuhoamisesta. Missä on tuo määräys?

Toiseen kappaleeseen on muuten jäänyt väite siitä, että presidentin oli kumottava "uusi säädös", josta nyt em. tekstimuutoksen jälkeen tulee käsittämätön. Mikä uusi säännös? Vapaakauppasopimus?

PS. Shakkivertausta jatkaen: uhrasivat yhden moukan, ja kuvittelevat sillä selvinneensä pinteestä ...
« Last Edit: 01.12.13 - klo:13:01 by Heikki Jokipii »

Jarrumies

  • Konkari
  • *****
  • Posts: 742
    • View Profile
Vs: Monsanton käyttäytyminen?
« Reply #93 on: 01.12.13 - klo:12:50 »
Ei tässä näytä ainakaan mikään overkill-tilanne olevan, kun katsoo mitä YLE on muuttanut tuossa uutisessa.

YLE selvästi haluaa vain peitellä virhettään.

Siis vaadi oikaisua edelleen. YLEn pitäisi selvästi todeta, että uutinen oli virheellinen eikä sen tiedoille ole löytynyt vahvistusta vaikka tarvittavat asiakirjat ovat saatavilla.

Vaadi, että näytön pitää perustua asiakirjoihin ja yksilöityihin kohtiin niissä. Vain Krögerin väitteet eivät voi riittää tässä tilanteessa.

Tuota uutista luettiiin ääniradion puolella. Kuulin sen radiosta jo ennen kuin Ville Aarnikko kirjoitti siitä tänne.

Onko alkuperäinen uutinen muuten otettu talteen. Ko. sivut kannattaa kopioida heti ennen kuin niitä muutellaan.


Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Monsanton käyttäytyminen?
« Reply #94 on: 01.12.13 - klo:13:58 »
Onko alkuperäinen uutinen muuten otettu talteen. Ko. sivut kannattaa kopioida heti ennen kuin niitä muutellaan.

Hyvä, että muistutit. Nyt on tilanne 1.12.13 tallessa (ja aiempi versiohan siitä yhdestä kappaleesta on jo täällä).

En sitten malttanutkaan odottaa huomiseen, vaan tämä lähti äsken (samalla em. jakelulla):

_________________________

Oikaisuvaatimuksemme jatko koskien YLEn uutista 22.11.2013

YLE
Uutistoimitus
Vastaava toimittaja Atte Jääskeläinen


Viittaamme sähköpostiimme 26.11.2013 ja vastineeseemme 28.11.2013 Markus Krögerin vastineeseen, myös sähköpostitse.

Kyseista uutista on  28.11.13 muutettu.  Monsanto on korvattu ilmaisulla "yhdysvaltalaiset monikansalliset yhtiöt".

Toistamme oikaisuvaatimuksemme. Kyseinen uutinen on mainitun tekstin osalta edelleen epätosi.

Jos YLE jatkaa tosiasioiden tarkistamisessa menettelyään, että jo nyt virheellistä tietoa antaneelta Markus Krogeriltä kysytään asiasta yhä uudelleen, niin tehdään sitten niin.

Näissä asioissa Krögerillä on  yhä todistamisen taakka:

1. Missä kohtaa USA;n ja Kolumbian vapaakauppasopimuksessa "määriteltiin", että "ainoastaan monikansallisten yhtiöiden, kuten Monsanton, patentoimia geenimuunneltuja siemenlajikkeita sai enää myydä ja kasvattaa"? Kyseinen sopimus on täällä, englanniksi:
http://www.ustr.gov/trade-agreements/free-trade-agreements/colombia-fta/final-text

2. Mistä löytyy se päätös, että "ainoastaan monikansallisten yhtiöiden, kuten Monsanton, patentoimia geenimuunneltuja siemenlajikkeita sai enää myydä ja kasvattaa"?  Tai määräys, että "paikalliset siemenviljat [eli muut kuin ylikansallisten yritysten geenimuuneelllut] julistettiin laittomiksi ja määrättiin tuhottaviksi"?

2.1. Se päätös ei mielestäni löydy - kaikkialla muualla netissä viitatusta - päätöksesta 970,  jonka teksti on espanjaksi saatavissa tästä linkista:
http://www.ica.gov.co/Normatividad/Normas-Ica/Resoluciones/2010/200R970.aspx

Jos Kröger on toista mieltä, hän viitatkoon pykälään, jossa se olisi sanottu, ja espanjankielen taitoisena kääntäköön sen meille kaikille muille suomeksi.

3. Kun kyseistä kappaletta muutettiin, niin tämä väite uutisessa, että "presidentin oli kumottava uusi säädös" muuttuu myös käsittämättömäksi. Mitä presidentti  siis kumosi?

Satunnainen lukija ymmärtäisi asian niin, että presidentti kumosi vapaakauppasopimuksen.

Mutta edelleen on toteen näyttämättä, että presidentti tässä yhteydessä olisi ylipäänsä jotain säädöstä kumonnut. Eli Krögerin täytyisi nyt löytää eksakti viite (linkki tai muu) johonkin viralliseen päätökseen asiassa.

***

Emme siis kantelijoina asiassa ole tyytyväisiä tuon uutisen pieneen, "kosmeettiseen" muutokseen.

Sen sijaan lisäämme oikaisuvaatimukseemme seuraavaan. Uutisessa väitetään myös näin:

"Viikko sitten WikiLeaks vuosi julkisuuteen tällä hetkellä neuvoteltavan Trans-Pacific Partnership (TPP) sopimuksen patentti- ja tekijänoikeuksia käsittelevän asiakirjan. Asiakirjasta ilmenee hyvin kiistanalainen pykälä, joka antaa yrityksille oikeuden patentoida erilaisten kasvi- ja eläinlajien geneettisen muokkaamisoikeuden. Eli käytännössä se antaa yrityksille mahdollisuutta esimerkiksi viljelysmenetelmien patentoimiseen."

Kyseiseen väitteeseen on liitetty linkki Wikileaksin nettisivulle.

Sieltä ei kuitenkaan löydy sellaista (suunniteltua) pykälää, joka antaisi oikeuden jollekin yhtiölle patentoida eli saada yksinoikeuden johonkin kasvi- tai eläinlajiin, edes siltä  osin, että joku yhtiö voisi saada oikeuden johonkin lajiin, ja  ainoana tehdä siitä GM-tekniikan keinoin uusia lajikkeita, tämä kasvi-  tai eläinlaji pohjamateriaalinaan.

Tämän väitteen taustaa emme tiedä, mutta koska vastuu asiasta on toimittajalla tai YLE:lla, niin senkin osalta väite täytyy joko myöntää vääräksi, tai sitten löytää kuitenkin tuosta aineistösta se  "hyvin kiistanalainen pykälä", jota me emme löytäneet.

"Kiistanalaisen pykälän" pitäisi varmasti löytyä tässä osasta:

http://wikileaks.org/tpp/static/pdf/Wikileaks-secret-TPP-treaty-IP-chapter.pdf

Mikä se niistä on?

Heikki Jokipii
Luonnonsuojeluyhdistys Tuottava Maa - Turvattu Luonto ry

Tiedoksi:
Jaana Kivi
Markus Kröger


Ville Aarnikko

  • Täysjäsen
  • ***
  • Posts: 144
    • View Profile
    • Email
Vs: Monsanton käyttäytyminen?
« Reply #95 on: 02.12.13 - klo:14:04 »

Onko alkuperäinen uutinen muuten otettu talteen. Ko. sivut kannattaa kopioida heti ennen kuin niitä muutellaan.



Löytyy:

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Monsanton käyttäytyminen?
« Reply #96 on: 02.12.13 - klo:19:29 »
Tuo kyseinen iso Wikileaks-dokumentti on todella hankala kahlata läpi (vaikka Windowsin apuvälineinkin). Mutta satunnainen, mutta siitä huolimatta asiantunteva lukija voi vakuuttua siitä, ettei siellä ole väitettyä oikeutta kokonaisiin kasvi- tai eläinlajehin, vain avaamalla tiedoston ja lukemalla muutaman sivun.

Melkein ensimmäiseksi siellä (s. 5) vakuutetaan, että noudatetaan TRIPS-sopimusta.

Quote
The Parties affirm their commitment to the Declaration on the TRIPS Agreement and Public Health (WT/MIN(01)/DEC/2)

On aivan varmaa, että se sopimus ei tunne luonnollisten kasvi- tai eläinlajien patentoimista, millään tavalla.   

(Pikemminkin ja juuri päinvastoin Vandana Shivan ja kumppaneiden vääristelevä kampanja tähtäsi ja tähtää siihen, että jotenkin "alkuperäiskansat" tms. saisivat yksinoikeuden joihinkin kasvilajeihin: jos nämä ovat perinteisesti jotain lajia käyttäneet, sitten GM-firmalla ei olisi oikeutta sitä yrittää jalostaa, kehittää paremmaksi.)
___________

Ko. artikkelissa olisi varmasti muutakin kritisoimista, mutta ei enää yhdistyksemme kannalta niin relevanttia, joten noudatamme nyt sitä jo antiikin Kreikasta tunnettua ohjetta, että "suutari pysyköön lestissään".

Ja odotetaan nyt sitten seuraavaa "siirtoa".  ;)
« Last Edit: 03.12.13 - klo:08:38 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Monsanton käyttäytyminen?
« Reply #97 on: 03.12.13 - klo:07:15 »
Kun nyt vilkaisin Vandana Shiva -keskusteluamme, niin huomaan, että tämä kampanjointi siementen sertifioimista vastaan Kolumbiassa seuraa aika tarkkaan Shivan vastaavan Intian kamppanjan "käsikirjoitusta" vuodelta 2009. Samoja iskulauseita käytetään. Ja muuten samalla tavalla vääristellään - paitsi itse lain sisältöä - sitten myös järjestettyjen mielenosoitusten vaikutusta asioihin (joka kummassakin tapauksessa = 0, so. paljon melua tyhjästä).

PS. Vahän toisenlaisena asiana tämä siis oikeastaan täyttäisi aika hyvin kaupunkitarinan tunnusmerkit.
« Last Edit: 03.12.13 - klo:13:18 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Monsanton käyttäytyminen?
« Reply #98 on: 04.12.13 - klo:19:54 »

Tästä IPS:n (4.12.13)  kertomasta tapauksesta tulee (tai tehdään) varmasti sitten seuraava keskustelu, jossa päivitellään Monsanton pahuutta, Suomessakin, varsinkin jos IPS julkaisee tuon suomeksi:

Argentine Protesters vs Monsanto: “The Monster is Right on Top of Us”

Eli: argentiinalaiset mielenosoittajat vastaan Monsanto: "Hirviö on kimpussamme"

Siinä kerrotaan ensin, miten glyfosaatti (Roundup) on tuhonnut pikkukaupunkilaisten terveyden - tästä aiheesta meillä on oma keskustelunsa, joten ohitetaan se aihe tässä.

Tällä ja myös muulla pelottelulla oli saatu organisoitua mielenosoitusleiri, joka yritti (yrittää yhä?) estää Monsanton siemenjalostustehtaan rakentamisen kaupunkiin.

Kun Monsantolla (tai luultavasti rakennusfirmalla, jolta työ oli tilattu) varmaankin olivat kaikki rakennus- ym. luvat kunnossa, poliisit tietysti antoivat suojaa kuorma-autoille, jotka veivät tavaraa rakennustyömaalle. Pienessä videonpätkässäkään ei ole kuvia väkivaltaisuuksista tässä tilanteessa.

Mutta pari päivää aiemmin oli ollut tapaus, jossa rakennustyöläiset (mukana heidän ammattiliittonsa?) ilmeisesti olivat äityneet väkivaltaisiksi, kun mielenosoittajat olivat tulleet heidän tielleen. (Netistä löytyy tästäkin kuvia ja videoita.)

Kaikki menee varmaan Monsanton piikkiin - sehän se vetelee taustalla naruista, ja ohjaa mennen tullen Argentiinan hallitusta ja poliisivoimia, ja varmaan ammattiliittojakin.

Ja jutussa haastatellaan sitten huolestuneita äitejä, jotka ovat varmoja siitä, että tämä tuleva siementehdas sairastuttaa heidän lapsensa

Googlella huomasin, että tämäkin tapaus on jo suomenkielisessä Facebookissa, siellä missä suunnitellaan jo seuraavaa marssia Monsantoa vastaan (siitä seuraavasta marssista oli jo IPS:n uutisen linkissäkin tieto).

***

Miksi siis tehtaan perustamista vastustetaan - glyfosaatista (Roundupista) ei tässä tapauksessa voi olla kyse, koska tehdas ei sitä valmista. IPS:n uutinen ei oikeastaan sitä kerro.

Tältä saitilta löytyi  perustelu:

Blockade Against Monsanto in Argentina Enters Second Month

Quote
The plans for Monsanto’s new plant show future construction of 240 silos for storage of chemically treated GMO corn. The silos have fans that are required to ventilate the shafts. GMO corn in an enclosed area tends to rub together and produce chemical dust which explodes without proper ventilation. People there fear that when Monsanto switches on the fans the local town of Malvinas will be engulfed in a cloud of chemical dust.

Eli siis siementen varastoinnisssa syntyy "keimiallista" pölyä, ja kun säiliöitä täytyy tuulettaa, niin asukkaat pelkäävät, että kun tuulettimet laitetaan päälle, he ovat tämän kemiallisen pölyn muodostaman pilven ympäräröimiä.

Tehdas Monsanton itsensa mukaan (Googlen kääntäjää käytetty) harrastaa jatkossa toimintaa "seed conditioning". Mitä se on suomeksi? Aikakaan se ei ole siementen "ehdollistamista" eli kouluttamista - sitä harrasti Trofim Lysenko ...  ;D

Tällaisen englanninkielisen kuvauksen löysin siitä, mitä tämä "seed conditionig" on.

En ole insinööri, mutta minun on kyllä nyt vähän vaikea kuvitella, etteikö tuota prosessia voitaisi tehdä sellaiseksi, että "kemiallista" pölyä ei siitä ihmisten harmiksi tai haitaksi pääse.  Varsinkin, kun tällaista laitosta ei siis rakenneta ensi kertaa, kuten tuosta diasarjasta näkee. Eikä tuossa asiassa se, että siemenmateriaali on GMO:ta, voi vaikuttaa mitenkään, minun järkeni mukaan.

Ja jos olisi toisin, miksi Argentiinan terveysviranomaiset - ja/tai Malvinasin kaupungin viranomaiset  - eivät kiellä tehtaan perustamista?

Ai juu niin - hehän ovat tietysti täysin Monsanton talutusnuorassa.
« Last Edit: 04.12.13 - klo:20:22 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Monsanton käyttäytyminen?
« Reply #99 on: 06.12.13 - klo:07:30 »
Kirjoitin …

Kansanvalistuksen kannalta lienee hyvä kuitenkin läpikäydä nämä Monsanto-marssin perustelut. Otetaan ne täältä:

…. ja sitten myös:

Monsantoa vastaan marssineilla oli ilmeisesti hauskaa, jopa niin hauskaa, etteivät he malta jättää asiaa uusittavaksi seuraavana vuonna. Ei, uusi marssi aiotaan järjestää jo 12.10.2013. Facebook jo kuhisee, suunnittelupalaverejä pidetään. Marssillahan on Suomessakin oma sivustonsa:

www.geenimanipulaatio.fi/

Sieltä näkee, että kaikkeen ei ole aktiivisuus riittänyt. Vanhoilla argumenteilla mennään.

Mutta nyt sitten kaksi uutta perustelua on ilmestynyt Monsanto-marssille:
 
Quote
•Käytännössä gm-viljelyä harjoitetaan melkoisen yksipuolisesti poikkeuksellisen laajoilla alueilla. Yleistyessään gm-viljely asettaa maailman ruoantuotannon uhanalaiseksi altistaen viljelykset erilaisille tuholaisille ja kasvisairauksille. YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO ehti jo 1970-luvulla varoittamaan viljelykasvien monimuotoisuuden kapenemisesta. Esimerkkejä vakavista sato-ongelmista on jo ilmennyt esim. Aasiassa ja Amerikassa, missä kasvitaudit ja tuholaiset ovat aiheuttaneet massiivisia tuhoja riisiviljelmillä ja maissipelloilla

•On osoitettu, että luomumenetelmin yhtä peltohehtaaria kohden kyetään korjaamaan peräti 2-3 kertaisia satoja suhteessa tavallisiin tehotuotantomenetelmin. Lisäksi permakulttuuriset viljelymenetelmät säästävät ja rikastuttavat maaperää tehden kasveista ravinteikkaita ja sadoista luotettavia pitkälläkin aikavälillä.

Olisiko nämä lisäykset keksitty ihan Suomessa?

Täällä kansainvälisellä sivustolla "Why do we march" noita ei nimittäin löydy.

Ensimmäinen asia noista kahdesta voi todellakin olla ongelma, mutta tuskinpa se on a) gm-lajikkeiden syytä ja b) varsinkaan Monsanton syytä, ja muutettavissa Monsantoa vastaan marssimalla. Enpä usko, että sitä geenimuuntelematonsta soijaa, jota nyt eräät yhtiöt Suomessa ovat ilmoittaneet suosivansa, viljeltäisin olennaisesti pienemmillä pelloilla.

Kasvitaudeille ja tuholaisille GM-tekniikalla muuten juuri pyritään etsimään ratkaisuja. Pelkällä huolissaan olemisella ja voivotelulla ratkaisuja ei löydy. Ja jos joku yleistyessään altistasi viljelykset erilaisille tuholaisille ja kasvisairauksille - niin se on luomuviljely.

Ja viljelykasvien monimuotoisuus (laji- ja lajikerunsauden miellessä) on tutkimusten mukaan viiime vuosikymmeninä lisääntynyt. Mutta ei se mene "heille" millään perille.

Toinen väite (tuottavuudesta) on netissä kiertävää luomumytologiaa, käsitelty täällä jo useasti, aina kun se on pahasti pompsahtanut julkisuuteen: eli itsessään täyttä roskaa.

Mutta mielenkiintoisesti siinä sitten Jukka Lassila - joka edelleen tällä hetkellä (6.12.13) on eräänlaisena allekirjoittajana,  mediakontaktina suomalaisilla sivulla - julkisesti (tällä "allekirjoituksellaan") myöntää, että hän johtaa tumpeloiden yhdistystä, Suomen Luomuliittoa, jonka jäsenet keskimäärin saavat vain n. puolet (tai alle, välivuodet huoioon ottaen) tehoviljelyn sadoista.

Tai sitten hän johtaa rikollisten järjestöä, jotka julkisuudelta kaiken salaten - ja samaan aikaan Suomen valtion tukea nauttien - myyvät valtaosan viljastaan pimeitä kanavia pitkin ulkomaille …  ;D

(Tuohan ei tietysti ole tosissaan esitetty syyte, mutta sellaiseen epäilykseen siis johtaisi logiikka ja matematiikka. Emme aio järjestää marssia Luomuliittoa vastaan, sitä salailusta syyttäen.)
« Last Edit: 07.12.13 - klo:09:03 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Monsanton käyttäytyminen?
« Reply #100 on: 10.12.13 - klo:19:26 »
Kirjoitin:

Columbia viljelee ISAAA:n tilaston mukaan näitä lajikkeita vähemmällä kuin 100 000 hehtarilla (2012) ja sekin tuosta ja myös muualta saadun tiedon mukaan on käytännössä kaikki GM-puuvillaa.

Tämä tieto ei ollut kuitenkaan oikea tai oli jäljessä tosiasioiden kehityksestä. Kolumbiassa GM-maissi on tullut merkittäväksi asiaksi viime vuosina. Tämän kertoivat USDA:n eli USA:n maatalousministeriön raportit, tässä yksi vuodelta 2012 ja toinen vuodelta 2013, eli tämän vuoden alusta.

Viimeinen tieto on siis, että GM-maissin pinta-alaosuus Kolumbiassa on ollut vuonna 2012 n. 30% kaupallisesta maissinviljelystä, ja noin 15% kaikesta.

Mutta se oli vain maissi, jonka osuus ei ole Kolumbiassa ylivoimaisen hallitseva. Muita GM-lajikkeita ei noidenkaan raporttien mukaan juuri viljellä.

Ja lisätieto: GM-maissi on hyväksytty käytettäväksi vain eläinten ravintona! Eli tilanne siltä osin on kutakuinkin sama kuin Suomessa (ja EU:ssa)!

Vallan erilainen kuva Kolumbian maataloudesta muutoinkin tulee kuin noista "aktivistien" välittämistä (ja värittämistä) uutisista. Kiinnittäisin huomiota tietoon (v. 2013 raportissa), että maississa "teollisten" tilojen (sekä GM- että tavallisten, ei eriteltynä) hehtaarituotto oli keskimäärin n. 5 tonnia hehtaarilta ja "pienien" tilojen n. 2 tonnia hehtaarilta.

Ja nämä pientilat sitten oikein mielenosoituksin ovat "taistelleet" oikeudestaan saada edelleen käyttää sertifioimatonta maatiaissiementään. Joka oikeus meidän nykykäsityksemme mukaan heillä on koko ajan ollut, vaikka ei siis oikeutta sitä siementä myydä.

***

Tämä odotellessa YLE:stä vastausta, joka sieltä saamamme väliaikatiedon mukaan on kohta tulossa.


Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Monsanton käyttäytyminen?
« Reply #101 on: 13.12.13 - klo:05:52 »
Nyt kyseinen YLE:n uutinen on muutettu.

Muutokset tehnyt toimittaja Timo Keränen oli puhelimitse minun yhteydessä, ja sain tuoda esiin näkökantani. Vaihdettiinpa vielä muutamat sähköpostitkin.

Tuossa se nyt on. Olemmeko nyt tyytyväisiä? Siinä mielessä kyllä, että selkeästi virheelliset väitteet on nyt poistettu.

Mutta vaikea on ymmärtää, miksi kuitenkin ko. ongelmalliset kappaleet on itsessään säilytetty. Halutaanko ylläpitää illuusiota, että virheet olivat oikeastaan aika vähäisiä, ei tarvittu kuin pientä hiomista?

Mutta samalla asiaan tulee koominen vivahde. Mikä on esimerkiksi - nyt korjattuna - enää koko tämän kappaleen funktio:

Quote
Viikko sitten WikiLeaks vuosi julkisuuteen tällä hetkellä neuvoteltavan Trans-Pacific Partnership (TPP) sopimuksen patentti- ja tekijänoikeuksia käsittelevän asiakirjan. Asiakirjasta ilmenee pykälä, joka antaa yrityksille oikeuden patentoida erilaisia geneettisesti muokattuja kasvilajikkeita ja mahdollisesti eläimiin kohdistuvia muunnoksia. Eli käytännössä se antaa yrityksille jatkossakin mahdollisuuden esimerkiksi viljalajikkeiden patentoimiseen.

Siinähän olennaisesti kerrotaan, että Wikileaksissa sensaatiomaisesti paljastui, että asiat suunnitellaan (ja on salaisesti sovittu?) pidettäväksi aivan ennallaan.

("Patentti" kun on käytännössä sama asia kuin "kasvinjalostajanoikeus", ks. tänne).

Samoin, jos Krögerin satuilut (ks. edellä, alkuperäinen versio) muuntogeeniseen viljelyyn pakottamisesta Kolumbiassa on poistettu, mikä on enää näidenkään kappaleiden funktio:

Quote
Krögerin mukaan vapaakauppasopimukset ovat tuoneet mukanaan kasvaneen paineen muuntogeenisten siementen käytöstä. Yhtenä esimerkkinä toimii Yhdysvaltojen ja Kolumbian välinen elokuussa voimaan astunut vapaakauppasopimus, jonka yhteydessä yhdysvaltalaisille monikansallisille korporaatioille annettiin laajoja patentointisuojia geenimuunneltuihin viljelyssiemeniin.

Eli luvattiin monikansallisille yhtiöille samat kasvinjalostajanoikeudet, mitkä ovat voimassa kaikissa sivistysvaltioissa, itse kehittämiinsä siemeniin. Vallan kauheata? Eikä minulle kyllä aukea, miten tämä loisi "paineen" muuntogeenisten siementen käyttämiseen, mutta se voi tietysti pitää paikkansa, että Kröger näkee sen näin. Tuossa muuten tavallaan "rivien välissä" oletetaan, että näiden siementen käyttäminen olisi jotenkin ikävä asia, johon alistutaan vain "paineen" alla.

Quote
Eurooppaoikeuden dosentti Tuomas Mylly Turun yliopistosta toteaa, että viljalajikkeella oleva patentti kieltää viljelijää säästämästä viljaa uutta kasvattamista varten mutta laki ei kiellä paikallisten viljalajikkeiden käyttämistä. Elokuussa syntyi mielenosoituksia kun poliisit tuhosivat kymmeniä tuhansia tonneja myytäväksi tarjottua, sertifioimatonta siemenviljaa.

Sinänsä siis totta, mutta mitä tuolla kappaleella oikeastaan enää tavoitellaan, jos siis alkuperäinen Krögerin väite on (se pois pudottamalla) todettu vääräksi?

Tässä täytyy muuten toistaa tällainenkin itsestäänselvyys: vaikka "viljalajikkeella oleva patentti kieltää viljelijää säästämästä viljaa", niin mikään ei viljelijää pakota ostamaan ko. viljalajiketta. Ts. Kolumbiassa on vapaa sopimusoikeus - niinkuin kaikissa sivistysmaissa ....

Jos muuten Suomessa joku jobbari lähtisi myymään superhalvalla sertifioimatonta (sekunda)siemenviljaa Kuopion torilla, ja poliisi keskeyttäisi hankeen, niin

a) syntyisikö siitä mielenosoitus ja
b) olisivatko tiedotusvälineet asiassa tämän jobbarin ja mielenosoittajien puolella?
c) kiiteltäisiinkö ruotsalaisen tekijän tapauksesta tekemää videota?
d) syytettäisiinkö kaikesta EU:ta - ja Monsantoa?

__________

PS. Nämä samat asiat on nyt laitettu myös uutiseemme asiasta, jossa sitten myös linkataan takaisinpäin tähän keskusteluun.
« Last Edit: 13.12.13 - klo:09:04 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Monsanton käyttäytyminen?
« Reply #102 on: 13.12.13 - klo:19:42 »
Samalla vauhdilla vielä lähti Kansan Uutisten "palautelaatikkoon":

Quote
Viitaten siihen, miten osoitimme tämän Kolumbian ja Monsanton ylivallan tarinan täydeksi roskaksi, ja YLE asiassa jo sen myönsi, viittaamme yhdistyksemme sivulle tässä ...

http://tuottavamaa.org/uutiset.php?News_id=317

"YLE korjasi uutisensa Monsanto-satuilut"

... niin ehdotamme, että samaan tapaan - hyvän lehtimiestavan mukaan - kerrotte sivustollanne, että tämä uutisenne "Maailman vihatuin yhtiö – Monsanto" ...

http://www.kansanuutiset.fi/uutiset/ulkomaat/3065596/maailman-vihatuin-yhtio-%E2%80%93-monsanto

... vaatii julkista oikaisua, siinä ei kerrottu tosiasioita, vaan sitä, mikä on sen vastakohta.

Pyydän sähköpostiini kuittausta, että toimitus, eli asiasta vastaava, on saanut tämän viestin.

Heikki Jokipii

puheenjohtaja
Luonnonsuojeluyhdistys Tuottava Maa - Turvattu Luonto ry
« Last Edit: 13.12.13 - klo:19:49 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Monsanton käyttäytyminen?
« Reply #103 on: 15.01.14 - klo:21:03 »
Eipä ole tullut Kansan Uutisilta mitään vastausta asiassa, mutta kyllä uusi Monsanto-uutinen:

www.kansanuutiset.fi/uutiset/ulkomaat/3104355/monsanto-saa-pilata-pellot-mutta-oikeuteen-voivat-joutua-viljelijat

Otsikko on puolueellinen ja agressiivinenkin, mutta itse juttu kuvaa asian kyllä suht. oikein.

Mutta odotetaanpa vaan, millaiseksi tarina tästä matkalla muuttuu.

Sinänsä tämä ei minusta ole "oikeushistoriaa":

"Käytännössä päätös tarkoittaa sitä, että Monsanto voi haastaa patenttiensa rikkomisesta oikeuteen viljelijät, joiden pelloille karkaa Monsanton patentoimia geenimuunneltuja siemeniä tai siitepölyä."

Käsittääkseni länsimaissa voi kuka tahansa haastaa kenet tahansa oikeuteen mistä tahansa? Aivan eri juttu on, mistä asiasta voi antaa laillisen tuomion.  Ja minun oikeustajuni mukaan myös teon tahattomuudesta päättää oikeus, näytön pohjalta?

Jos Monsantolla tosiaan on 140 syytettä menossa, niin niistä saa jo tilaston: minkälaisista tapauksista on kyse, ja lopulta, miten oikeudenkäynneissä on käynyt? Alustava arvaukseni on, että erittäin pieni prosentti niistä on sellaisia, jotka voidaan tulkita syntyneen naapuripellosta karanneesta gm-viljasta johtuneiksi.
« Last Edit: 15.01.14 - klo:21:44 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Monsanton käyttäytyminen?
« Reply #104 on: 26.01.14 - klo:10:02 »
Tästä toisestakin KU:n uutisesta syntyi keskustelu ...

www.kansanuutiset.fi/edoris?tem=d_keskustele&documentid=3104355

... jossa osittain palattiin ensimmäisen, Kolumbia-keskustelun tematiikkaan.

***

Kun siellä joku "toivoi", että saisin toimeliaisuudestani edes kunnon korvauksen, vastasin siellä näin:

"Motivaationi 'puolustaa Monsantoa' lähtee siitä, että keskustelu maatalouden tulevaisuudesta ja sen vaihtoehdoista onnistuu minusta parhaiten siten, että pitäydytään tosiasioissa. 'Monsantofobian' kaltaisen salaliittoteorian levittäminen ei asiaa edistä. "
« Last Edit: 26.01.14 - klo:14:50 by Heikki Jokipii »