Author Topic: Biolanin luomukyselyn tiedote  (Read 3073 times)

Jarrumies

  • Konkari
  • *****
  • Posts: 742
    • View Profile
Biolanin luomukyselyn tiedote
« on: 10.09.13 - klo:12:44 »

Biolanin luomukyselyn tiedote tuli tänään:
http://epressi-api.mailpv.net/a/s/18141393-c38a34b79515713929da4d1aaa74d1db/390010

Quote
Tutkimus: Luomu arveluttaa suomalaisia

Tiedote. Julkaistu: 10.09.2013 klo 09:30 - Viestintätoimisto Rianno

Puhdasta ja terveellistä, mutta kallista

Joka neljäs suomalainen epäilee luomutuotteiden korkeaa laatua. Samanaikaisesti lähes jokainen on sitä mieltä, että luomutuotteet ovat kalliita. Luomun merkitys kestävän kehityksen edistäjänä on hämärän peitossa. Nämä kuluttajien mielipiteet käyvät ilmi Biolan Oy:n Taloustutkimuksella teettämästä tutkimuksesta, johon vastasi 1304 pientaloasujaa.

Vastaajista 25 prosenttia ei allekirjoita luomutuotteiden korkeaa laatua. Naisilla luomun laatumielikuva on selvästi korkeampi kuin miehillä.  Lähes joka kymmenes vastaaja ei osannut arvioida luomutuotteiden laatutasoa.

-  Luomun mielikuvan parissa täytyy tehdä vielä paljon töitä ennen kuin siitä tulee aito vaihtoehto ostoshetkellä, etenkin kun 93 prosenttia pitää luomutuotteita kalliina. Tutkimustuloksissa nousi useassa eri kohdassa esille se, että ihmisiltä puuttuu tietoa. Lisäksi tieto, joka on saatavilla on hyvinkin ristiriitaista. Luomukeskustelu on yhtä hankalasta seurattavaa kuin väittely esimerkiksi kahvista tai d-vitamiinista. Yhtenä päivänä ne parantavat kaikki vaivat ja seuraavana vievät elämän ennenaikaisesti kohti loppua, pohtii Biolanin markkinointijohtaja Timo Huhtamäki.

Terveellisyys ja puhtaus ovat luomun tunnusmerkit.

Vastaajista 82 prosenttia pitää luomutuotettua ruokaa terveellisenä ja puhtaana. Suomalaista luomutuotantoa ulkomaista luotettavampana pitää 77 prosenttia vastaajista. Vastaajia pyydettiin myös arvioimaan onko suomalainen tehotuotanto luonnonmukaisempaa verrattuna ulkomaiseen. 61 prosenttia uskoo näin olevan.

Kestävän kehityksen kärkenä luomulla on vielä tekemistä.

Kysyttäessä edistääkö luomu kestävää kehitystä 43 prosenttia vastaajista kertoo uskovansa vaikutusten olevan vähäiset tai olemattomat. Tässäkin osa-alueessa miehet ovat naisia skeptisempiä. Miehistä jopa 53 prosenttia ei yhdistä luomua kestävään kehitykseen. Ympäristöystävällisyyden kyseenalaistaa lähes joka viides vastaaja.
 

Quote
- Kolikolla on onneksi toinenkin puoli. Kuitenkin lähes puolet vastaajista uskoo edistävänsä kestävää kehitystä luomuvalinnoilla. Luomu on vielä verrattain uusi asia, joten tulosta voidaan pitää erittäin hyvänä kehityssuuntana. Nyt, niin Biolanin kuin kaikkien muidenkin luomutuotteiden valmistajien, tehtävänä on välittää kuluttajille faktatietoa heitä kiinnostavasta ja askarruttavasta aihealueesta, Huhtamäki toteaa.

 "..ihmisiltä puuttuu tietoa...tehtävänä on välittää kuluttajille faktatietoa". Nii-in, kunpa levittäsivätkin faktatietoa mielikuvien sijaan niin luomun kannatus romahtaisi.


Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25021
    • View Profile
    • Email
Vs: Biolanin luomukyselyn tiedote
« Reply #1 on: 13.09.13 - klo:03:50 »
Tässä tutkimuksessa saatiin selvästi kuitenkin vähän erilaista tietoa mitä yleensä. Myös olemassa oleva skeptisyys asian suhteen tuli jollakin lailla esille. Vaikkapa Kuluttajatutkimuskeskus on aina raportoinut luomuasenteista niin perin myönteisinä, tässä vaikka parin tutkimusuutisen otos:

15.3.2006:
Luomu- ja lähiruoka

14.6.2012:
Lähi- ja luomuruoka kiinnostaa kuluttajia

***

Löytyykö Biolan-tutkimuksen tarkempia tuloksia? Biolanin sivuilta ei (ainakaan vielä) löytynyt.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25021
    • View Profile
    • Email
Vs: Biolanin luomukyselyn tiedote
« Reply #2 on: 13.09.13 - klo:21:11 »

Vaikkapa tällaisille kyselyillä ei takuuvarmasti saada esiin todellista epäluuloa luomua kohtaan:

Kuluttajien luomutietous vielä hataraa

Näissä epäluulo kohdistuu korkeintaan ulkomaiseen luomuun ja tällaiseen:

Quote
Esille tuli, että ilmeisesti ruokaskandaalien vuoksi muutamat epäilivät, että luomuruokana myydään myös sellaisia tuotteita, joita ei ole tuotettu luomusäädösten mukaisesti.

Mutta mitä kyselijä lopulta tekee tällaisilla tuloksilla, jotka on jo käytännössä varmistettu tietynlaisiksi? No, ovathan ne hyvänä pohjana - väärille päätöksille!

No, ehkäpä se ei MMM:lle ole niin "nokonuukaa", kun poliitikot kuitenkin nämä päätökset tekevät, ja jos nämä "tutkimukset" jo kiinni lyötyä päätöstä "tukevat", mutta luultavasti Biolanin tapaiselle kaupalliselle toimijalle voi olla tärkeämpää, että tulos heijastaa realistisesti tilannetta markkinoilla, kysynnässä.
« Last Edit: 14.09.13 - klo:13:13 by Heikki Jokipii »