Author Topic: Uutistoimisto IPS luomun äänitorvena  (Read 56089 times)

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 16741
  • View Profile
  • Email
Vs: Uutistoimisto IPS luomun äänitorvena
« Reply #45 on: 06.12.13 - klo:06:31 »
Tässä sitten salakavala juttu. Periaatteessa se kertoo YK:n Milennium-tavoitteiden jatkosta. Osan matkaa teksti meneekin niistä kertoen. Mutta miksi haastatellaan tunnettuja luomuihmisiä, Danielle Nierenbergiä ja Anuradha Mittal, vaikka artikkelin pitäisi olla yleisempi, ei edes maatalouteen keskittyvä?

U.N.’s Post-2015 Agenda Needs a Triple Play

Alussa nämä puhuvatkin muusta, mutta kyllä, tähdätään artikkelin loppupuolelle. Nälän ja köyhyyden vähentämiseen ja myös luonnon ja ilmaston tuhoutumisen estämiseen löytyy siellä tämä niksi (lihav. HJ)

Quote
These include actions and policies in favour of sustainable, low-input agriculture, agro-ecological methods that should primarily target the rural poor in developing countries, and primarily family farms and herders.

Eli luomumenetelmiä kehitysmaiden maaseudun köyhille viljelijöille siinä ajetaan, hiukan kiertoilmauksiin turvautuen.

« Last Edit: 06.12.13 - klo:08:44 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 16741
  • View Profile
  • Email
Vs: Uutistoimisto IPS luomun äänitorvena
« Reply #46 on: 08.01.14 - klo:18:39 »

IPS:n uutinen tervehtii ilolla sitä, että Chileen ollaan nyt perustamassa (erityisesti alkuperäiskansojen) naisille tarkoitettu maatalouskoulu, jossa opetetaan luomuviljelyä:

Women Farmers in Chile to Teach the Region Agroecology

Tämä "agroekologia" = luomu, se selviää kyllä tekstistä, rivien välistä, vaikka sitä vältetään suoraan sanomasta.

Sekään peruste, että tällä opetuksella nyt siellä "kehitysmaassa" voitaisiin luomumenetelmin satotasoa nostaa, ei päde: jos katsomme vaikka Chilen viljojen (cereal) satotasoa, näemme hyvin, miten Chile on jo Vihreän vallankumouksen läpikäynyt maa, ja luomumenetelmin voidaan siellä vain heikentää tilannetta.

Tosiasiassa nämä asiaan mukaan saatavat alkuperäiskansojen naiset tämän koulun käytyäänkin ovat edelleen juuttuneet samaan köyhyyteensä kuin ennenkin. Mutta ehkäpä ovat sen jälkeen ylpeitä siitä ...  >:(

Tällä opistolla on siellä luultavasti myös jotain samanlaisia tavoitteita kuin Mikkelin luomuinstituutilla: näin saadaan perustettua eräänlainen aatteen linnake?
« Last Edit: 08.01.14 - klo:18:44 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 16741
  • View Profile
  • Email
Vs: Uutistoimisto IPS luomun äänitorvena
« Reply #47 on: 10.01.14 - klo:19:05 »
Heti perään IPS kertoo sitten luomuviljelyn autuudesta Perussa:

Small-scale Organic Farming Gets a Boost in Peru

Kerrotaan kyllä, että se luomukahvi on tärkein juttu. Mutta minkään näköistä mainintaa ko. artikkelissa ei ole Perunkin kahvia nyt vaivaavasta kasvitaudista eli tästä sienestä:

With few options, organic coffee farmers search for sustainable solutions to devastating fungus

Quote
While conventional coffee growers struggle with the devastating fungus, organic farmers face a unique challenge. Organic farmers in Costa Rica are working to find sustainable solutions to coexisting with leaf rust, Hemileia vastatrix, but there are few organic options to treat roya when it strikes beyond copper sulfate fungicide and a prayer.

Eli luomukahvin viljelijän vaihtoehdot ovat käytännössä kuparisulfaatti ja rukous.

Puhumatta nyt siitä, että luomutilat luultavasti levittävät tätä sienitautia.

Tyypilliseen tapaan IPS:n artikkeli antaa epämäääräisesti ymmärtää, että luomuviljelyllä olisi tämän lansimaihin suuntautuvan viennin lisäksi jotain merkitystä kotimarkkinoillakin.

Mutta se on roskapuhetta:

Productos ecológicos y Mercado

Konekäännös perulaisen luomujärjestön sivulla olevasta artikkelista vuodelta 2012 englanniksi (sitä muuttamatta, vaikka rajaten) sieltä yhdestä kappaleesta:

Quote
Urge promote domestic consumption of organic products
[...]

However, a reality show that is good , is that organic products ( certified by accredited companies - third) as bananas, coffee , mango , asparagus , avocado , quinoa , painstakingly produced by Peruvian peasants, 95% are exported to different countries ( U.S., Europe , Japan , etc.) and only 5% are sold in supermarkets and differentiated marketing space in the domestic market

Eli uskallanpa sanoa, että varsinaisten luomutuotteiden merkitys Perussa sen kotimarkkinoilla on yhtälailla marginaalinen kuin vaikka Suomessakin, ellei vähäisempi. Viljasatotilastoista ja lannoitteiden hehtaarikohtaisessa kulutuksesta tarkistettuna Peru on kirkkaasti Vihreän vallankumouksen maita.
« Last Edit: 10.01.14 - klo:19:53 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 16741
  • View Profile
  • Email
Vs: Uutistoimisto IPS luomun äänitorvena
« Reply #48 on: 28.01.14 - klo:08:54 »
Tämä uutinen GM-viljelystä Etelä-Afrikassa puhuu kyllä otsikossaan "vastarinnasta" asialle, mutta itse teksti onkin sitten yllättävän tasapuolinen.

Itse asiassa tekstissä jää GM jopa voitolle, sen puolustajien asiallisten argumenttien myötä. Kriitikoilla ei ole vetää esille kuin Seralinia, Jeffrey Smithiä ym. ja erilaisia epäilyitään, ilman faktoja.

Jos alussa haastateltu tilallinen puhui 7 tonnin hehtaarisadosta, ei siihen rinnalle kukaan yrittänytkään tuoda toista lukua. Sen sijaan viitataan nälkäisiin maassa, ja väitetään GM-viljelyn epäonnistuneen. Ja suorastaan kritisoidaan GM-väkeä siitä, että se aina tuo esille satomäärät! Eli aika "köyhää" on kritiikki.

Ja päällimäiseksi artikkelista jää tri Nompumelelo Obokohin, AfricaBion johtajan, retorinen kysymys: jos GMO-lajikkeet sitten ovat niin kehnoja, miksi 90% viljelijöistä on ottanut ne käyttöön ja miksi he eivät ole palanneet vanhoihin lajikkeisiin?
« Last Edit: 28.01.14 - klo:09:19 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 16741
  • View Profile
  • Email
Vs: Uutistoimisto IPS luomun äänitorvena
« Reply #49 on: 01.04.14 - klo:08:48 »
Mutta tässä taas sitten IPS:ltä estoton luomuviljelyn ylistys:

Organic Farmers Fight the Elements in Brazil

Mutta kaikesta asian julistetusta erinomaisuudesta huolimatta se ei sielläkään oikein etene (mm. viljelijöistä luomussa vain 1%). Julkista tukea sielläkin avuksi huudetaan:

Quote
The solution, according to Espíndola, is for the different parties involved to be brought together by a public policy specifically providing support for the organic farming sector.

PS. klo 14: ... kotimaiseen keskusteluun: näin siis ilman valtion tukea.

Brasiliassakin kaupaksi menemättömyys näytetään laitettavan "luomuketjun" toimimattomuuden tiliin, sekin käsite ja teoria näyttää olevan "alalla" hvvin kansainvälinen. 
« Last Edit: 01.04.14 - klo:13:05 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 16741
  • View Profile
  • Email
Vs: Uutistoimisto IPS luomun äänitorvena
« Reply #50 on: 11.05.14 - klo:15:53 »
Tässä sitten viimeisin ...

Industrial Agriculture: Too Big to Succeed

... nk. "teollista viljelyä" vastaan, ja luomun puolesta. Mukana kaikki tutut klisheet ja myytit - ja jopa Bhutan ja Kuubakin mainittu seurattavina esimerkkeinä!

Ainoa poikkeus näyttää olevan - yllättävästi, hänen aiempaan tiukkaan luomulinjaansa nähden - Danielle Nierenberg, joka sentään myöntää, että Afrikassa voisivat keinolannoitteet olla tarpeen:

Quote
"But the president of Food Tank warns against a rigid definition of what constitutes sustainable agriculture. In sub-Saharan Africa, for instance, where are the soils can be deficient, “an extra boost” of artificial fertiliser may be needed to make the land more productive, she explains."
(lihav. HJ)
« Last Edit: 23.05.14 - klo:06:54 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 16741
  • View Profile
  • Email
Vs: Uutistoimisto IPS luomun äänitorvena
« Reply #51 on: 23.05.14 - klo:04:06 »
Nyt uutistoimisto kertoo kahdessa uutisessaan, melko peräjälkeen, pyrkimyksistä lisätä luomuviljelyä Länsi-Intian saaristossa eli Karibialla:

Agroecology Movement Addresses Challenges of Food Security

Permaculture Poised to Conquer the Caribbean

"Agroekologia" ja "permakulttuuri" ovat käytännössä vain luomun nimiä tai kiertoilmauksia. Pienimuotoisesta puuhastelusta kerrotaan, mutta suurta uhoa on asiassa mukana, kuten jo otsikoista huomaa.

Alueen isoimman saaren, Kuuban, kokemuksista asiassa ei noissa artikkeleissa kerrottu. Ehkä oli syytä olla kertomattakin, se olisi voinut hiukan uskoa horjuttaa.
« Last Edit: 23.05.14 - klo:04:16 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 16741
  • View Profile
  • Email
Vs: Uutistoimisto IPS luomun äänitorvena
« Reply #52 on: 28.05.14 - klo:06:10 »
Tämä juttu muuntogeenisestä viljelystä ...

To Grow Or Not To Grow GMO Crops

... yrittää esiintyä ikäänkuin tasapuolisena, mutta kyllä se ennenkaikkea antaa tilaisuuden biodynaamiselle (!) viljelijälle ylistää omaa vaihtoehtoaan. Ja puhua ideologiansa mukaisia läpiä päähänsä:

Quote
This was the consequence of years and years of chemical use: artificial fertilisers had impoverished the soil,[...]
ja
Quote
On a field sown with GMOs, the water simply slips away.

Mielenkiintoinen oli kyllä artikkelin tieto ja tarina kansalaistottelemattomasta GM-viljelijästä, joka uhmaa Italian väliaikaista GM-maissin viljelykieltoa. Tämä hänen ajatuksensa on terävä:

Quote
“This is my chance to show the arrogance and iniquity of democracy, because here we are facing the pretension that, just because the majority does not want GMOs, I can’t eat them either. What I say is: if you don’t want them, don’t buy my products.”

(Tästä asiastahan meillä jo on kokonainen triidi: "GM:n ja luomun saatavuus ja kuluttajan mahdollisuus valita")

***

Tässä suomeksi ilmestyneessä artikkelissa IPS/kirjoittaja kyllä tavallaan tuo perinteisen maatalouden haittapuoletkin esille:

Etelä-Sudanissa karja on kaiken mitta

Siinä on myönnetty, ettei kaikki mene aina hyvin, jos toimitaan niinkuin sukupolvet ennen meitä.
« Last Edit: 28.05.14 - klo:06:22 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 16741
  • View Profile
  • Email
Vs: Uutistoimisto IPS luomun äänitorvena
« Reply #53 on: 16.07.14 - klo:08:48 »
Tämä IPS:n uutinen ...

Mexican Farmers Oppose Expansion of Transgenic Crops

... kertoo meksikolaisten viljelijöiden vastustavan muuntogeenisia lajikkeita erilaisista syistä, mm. siksi, ettei satotaso ole niillä olennaisesti parempi. *)

Mutta rivien välistä voi lukea (lihav. HJ) ...

Quote

MEXICO CITY, Jul 14 2014 (IPS) - Bean grower Manuel Alvarado is part of the majority of producers in Mexico who consider it unnecessary to introduce genetically modified varieties of beans, as the government is promoting.

“There is no study showing superior yields compared with hybrid or regional seeds. People are still unaware of what transgenic products are, nor the effects they have, but some of the things that are known about them are not good,” said Alvarado, the head of Enlaces al Campo, a bulk beans sales company in the city of Fresnillo, in the northern state of Zacatecas.

[...]

“We have perfected technological packages on how to prepare the soil, what seed to use and what fertilisers to apply. In the medium term we want to move to using organic fertilisers. All this would be scuppered if transgenic beans are imposed,” producer Alvarado said.

... että tämä Alvarado (ja muut viljelijät alueella) suunnittelevat siirtymistä sertifioituun luomuviljelyyn, jolloin "kaikki tämä" eli koko haave estyisi, jos GM-papuja viljeltäisiin lähialueilla. GM-lajikehan ei sinänsä mitenkään estä luomulannoitteiden käyttöä.

__________

*) itse uutinen kyllä sitten rehellisesti kertoo syyn, miksi eräitä GM-papulajeja nyt suositellaan: ne ovat vastuskykysiä parille Meksikoa vaivaavalle sienitaudille. 
« Last Edit: 16.07.14 - klo:08:54 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 16741
  • View Profile
  • Email
Vs: Uutistoimisto IPS luomun äänitorvena
« Reply #54 on: 23.07.14 - klo:08:45 »
Kun Suomen IPS nyt on julkaissut saman ylläolevan uutisen Meksikosta, se on "lyhentänyt" pois tuon täsmällisen syyn, miksi hallitus GM-lajikkeita kannattaa. Jää kuitenkin vaikutelma, että se tekee sen pelkkää ilkeyttään, tai on Pioneerin ja Monsanton talutusnuorassa tai niiden seireenilaulujen hämäämä tms.

Meksikossa väännetään kättä geenimuuntelusta

Pois ovat jääneet myös em. paljastavat lauseet siitä, miksi haastateltu viljelijä niin kovasti on GM-lajikkeita vastaan.
« Last Edit: 23.07.14 - klo:09:11 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 16741
  • View Profile
  • Email
Vs: Uutistoimisto IPS luomun äänitorvena
« Reply #55 on: 28.07.14 - klo:15:35 »
Kun Kansan Uutiset palstallaan artikkelin julkaisivat, niin laitoin sinnekin vastaväitteen.

Jos ja kun IPS näitä kiistanalaisia artikkeleita julkaisee, eri lehdissä ja nettisivuilla, pitäisi olla mahdollista

- vastata kaikkiin kerralla, eli IPS:llä pitäisi olla omalla palstallaan vastinemahdollisuus
- ko. artikkeleiden kirjoittajilla pitäisi olla velvollisuus vastata kritiikkiin! Ei se minusta niin käy ja ole oikein, että on kritiikin tuolla puolen, jos ei osaa suomea! Jos kuitenkin julkaisee artikkelinsa suomeksi! Eli kuinka asia sitten eteenpäin organisoidaankin, se on IPS:n asia, ei meidän.
« Last Edit: 28.07.14 - klo:15:39 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 16741
  • View Profile
  • Email
Vs: Uutistoimisto IPS luomun äänitorvena
« Reply #56 on: 15.08.14 - klo:07:53 »
Taas aika pidäkkeetön luomuviljelyn ylistys, tällä kertaa Espanjassa:

Eco-Friendly Agriculture Puts Down Roots in Spain

Puhutaan enemmän "elämäntavasta", mukana on lähiruoka- ym. fiilistelyä, mutta ei sentään väitteitä siitä, että tässä olisi globaalin ruoantuotannon ratkaisu.

Mutta piilosanomahan on: miksi IPS, joka kertoo keskittyvänsä kehitysmaiden asioihin, yhä uudelleen ottaa esille, myönteisessä hengessä, tällaisen rikkaiden maiden kerskakulutuksen ilmiön? Otsikossa on tietysti jo väite, että luomuviljely olisi luontoystävällistä.

Kritiikin olemassaolo kyllä ohimennen manitaan, mutta siten, että kriitikot ovat oikeasti väärässä:

Quote
Critics argue that organic products are expensive and the production methods inefficient, “but it depends on what you buy, and where,” Esther Vivas, with the Centre for Studies on Social Movements at the Pompeu Fabra university in the northeast city of Barcelona, wrote in her article “Who’s afraid of ecological agriculture?”

Viime aikoina ei näitä IPS:n luomumainoksia ole juuri suomeksi julkaistu, saapi nähdä kuinka käy tämän osalta. Ja jos suomennetaan, ja mukana on tuo lause, niin pystymme kylä osoittamaan, ettei luomun kalleus (tai tehottomuus) riipu sitä "mitä ostaa ja missä".
« Last Edit: 15.08.14 - klo:09:38 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 16741
  • View Profile
  • Email
Vs: Uutistoimisto IPS luomun äänitorvena
« Reply #57 on: 22.08.14 - klo:14:11 »
Ja juuri kun IPS oli tuon tehnyt. niin sitten se oli huolissaan Puolasta, jossa tämän sen artikkelin mukaan ...

Organic Farming Taking Off in Poland … Slowly

... luomuviljely ei siellä edisty kyllin nopeasti.

Samat komnentit kuin edelliseen puheenvuorooni. Ja edellisiin. Eli suunnaton ihmettely.

Paitsi ehkä lisäten: missä on IPS:n päätoimittaja, vastuullinen taho? Jolta voisi kysyä, miksi se tekee näin?

***

Välittömästi tuli mieleeni, että asian varmasti tietävät ko. uutistoimistoa usen käyttävät Demokraatti ja Kansan Uutiset! Kysynpä sieltä.
« Last Edit: 22.08.14 - klo:14:20 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 16741
  • View Profile
  • Email
Vs: Uutistoimisto IPS luomun äänitorvena
« Reply #58 on: 31.08.14 - klo:05:49 »
Minulla on jo jonkun aikaa ollut huono omatunto siitä, etten tämän tietyn kritiikin ohella ole antanut tunnustusta tälle uutistoimisto IPS:lle. Sillä se ansaitsee myös kehuja! Pyrkimys kertoa kehitysmaiden tapahtumista, tavoitteista ja saavutuksista muutoinkin kuin (ikävien) kohu-uutisten kautta on mitä kiitettävin. Näin kertoo IPS itse linjastaan ja nyt 50-vuotisesta historiastaan:

IPS  at 50, Leads That Don’t Bleed

Oikeastaan on muuten näin: luomu-uutisillaan IPS on tavallaan jopa poikennut peruslinjastaan, ja sortunut esittelemään (länsimaista) lukijaa (jostain syystä) kiinnostavaa kuriositeettia ... (jolla ei kuitenkaan ole suurta merkitystä maailman talouden kokonaisuudessa)PS. 4.9.14 klo 14: tässä sama uutinen suomeksi:

50 vuotta vastavirtaan uutisvuossa

Kuten sanottu: kunnioittaen.
« Last Edit: 05.09.14 - klo:13:11 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 16741
  • View Profile
  • Email
Vs: Uutistoimisto IPS luomun äänitorvena
« Reply #59 on: 06.09.14 - klo:13:10 »

Juuri kun tuo edellinen on sanottu, niin yhä vielä IPS antaa palstatilaa tälle fanaattiselle luomuviljelyn asian ajajalle, Stephen Leahylle, joka vielä näin kehtaa olla (olevinaan) huolissaan luonnonvaraisten metsien tuhosta:

World’s Last Remaining Forest Wilderness at Risk

On täysin mahdotonta, ettei hän (tai IPS) olisi tietoinen tuottamattoman luomuviljelyn tuhoisasta vaikutuksesta asiaan.

Mutta näin on kuulemma vaan (lihav. HJ):

Quote
Deforestation starts with road building, often linked to logging and extractive industries, said Thies. In some countries, like Brazil and Paraguay, the prime reason is conversion to large-scale agriculture, usually for crops that will be exported.