Author Topic: Uutistoimisto IPS luomun äänitorvena  (Read 59493 times)

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 17623
    • View Profile
    • Email
Vs: Uutistoimisto IPS luomun äänitorvena
« Reply #210 on: 08.07.21 - klo:05:32 »
Samalta juuri edellä mainitulta IPS:n toimittajalta ilmestyi hieman aiemmin tämä kirjoitus KU:ssa (lihav. HJ):

Pandemian jälkeen Intiaa uhkaavat uudet vitsaukset

Quote
Alankomaiden ympäristövaikutusviraston kesäkuussa julkaisema raportti maalaa synkän kuvan tulevaisuudesta, mikäli nykyiset maankäyttötavat eivät muutu.

Ellei maaperää paranneta ja maanviljelys tehostuu entisestään, vuoteen 2050 mennessä maan tuottavuuden arvioidaan pienentyvän 12 prosentilla maapallon maa-alasta. Ruuan kysynnän kasvaessa viljelymaan pinta-ala laajenee noin 20 prosenttia eli 300 miljoonaa hehtaaria luontoa raivataan pelloiksi vuoteen 2050 mennessä.

Sen seurauksena maailmanlaajuinen luonnon monimuotoisuus vähenee kuusi prosenttia. Maaperän kyky imeä vettä heikkenee, mikä johtaa paheneviin tulviin ja kuiviin kausiin.


Niin tottunut on luomuväki omaan kielenkäyttöönsä, ettei luultavasti edes huomaa, miten tuossa sanotaan, että tuottavuus pienenee, jos sitä yritetään nostaa!

Olisi sopinut myös jatkoksi pitkään triidimme "Tehoviljelyn iso piikki".
« Last Edit: 08.07.21 - klo:05:53 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 17623
    • View Profile
    • Email
Vs: Uutistoimisto IPS luomun äänitorvena
« Reply #211 on: 09.07.21 - klo:06:43 »
Mutta kummallisesti esiteltäväksi valikoituu juuri tuollaisia vanhan tekniikan elvytystapauksia. Vahva epäilys minulla on, että takana leijuu Vandana Shivan ideologinen haamu. Ja ettei tarkemmassa syynissä olekaan kovin erinomaisiin tuloksiin päästy.

Mutta tässä artikkelissa ei sitten kerrotakaan perinneriisistä:

https://www.kansanuutiset.fi/artikkeli/4549095-afrikka-voisi-olla-riisiomavarainen

Quote
Agra on tukenut myös riisintuotannon innovaatioita, varsinkin paikallisiin oloihin sopeutuneiden lajikkeiden kehitystä ja levitystä. Lisäksi allianssi on kouluttanut runsaat 50 riisinjalostajaa, jotka kehittelevät uusia, aiempia paremmin vallitseviin olosuhteisiin sopeutuvia ja tuottoisampia lajikkeita.

Agra pyrkii levittämään näitä innovaatioita myös muihin Afrikan maihin, etenkin niihin, joilla on laajamittaisen riisintuotannon potentiaalia. Tansanian ja Kenian kaltaisista maista allianssi odottaa piankin voivansa raportoida merkittävästä riisintuotannon kasvusta.

Eli täysin johdonmukainen ei IPS luomulinjallaan, ja perinteellisyyden ihannoinnissa, edelleenkään ole.
« Last Edit: 09.07.21 - klo:10:29 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 17623
    • View Profile
    • Email
Vs: Uutistoimisto IPS luomun äänitorvena
« Reply #212 on: 22.07.21 - klo:11:41 »
Luomua ei mainita nimeltä mutta luomua tarkoitetaan:

Kiertomaatalous on tehokasta ja kestävää - "Viljelyn ja karjankasvattamisen yhdistäminen on esimerkki kestävästä ruuantuotannosta"

Viimeistään se selviää tästä:

Quote
Antonelli kiittää Euroopan komission Pellolta pöytään -strategiaa sen pyrkimyksestä luoda integroitu ruokastrategia Euroopan unionille. Mukaan on ensimmäistä kertaa otettu elintarvikkeiden toimitusketjun kokonaisuudessaan.


Oliko se ensimmäinen kerta, mutta siinä on myös otettu mukaan 25% luomupinta-alatavoite.

Ravitsemusterapeutti Katarzyna Dembskaan Barillan säätiöstä olemme näissä uutisissa törmänneet aiemminkin. Hän osaa  aina antaa lausunnon, joka on linjassa luomuaatteen tematiikan ja uskomusten kanssa. Tämä on alkeellisinta luomua:

Quote
”Lanta kasvattaa satoa ja kasvien jäämät ruokkivat eläimiä ja parantavat niiden tuotantoa."


Lannoite syntyy lehmässä?

Kyllä, kiertotalous on tehokasta. Varsinkin, jos kiertoon saa jokusen tehotilan mukaan.
« Last Edit: 23.07.21 - klo:07:34 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 17623
    • View Profile
    • Email
Vs: Uutistoimisto IPS luomun äänitorvena
« Reply #213 on: 24.07.21 - klo:04:09 »
Suomen IPS on kääntänyt kaksi tällaista artikkelia:

MAANANTAI, 5 HEINÄKUU 2021 • BY LUIS BRIZUELA
Kuubalainen viljelijä otti käyttöön muinaisen vesikylvötekniikan

MAANANTAI, 5 HEINÄKUU 2021 • BY MANIPADMA JENA
Perinneriisi antaa heimokansoille ennätystuloja Intiassa

Molemmissa yritetään vakuuttaa, että noilla ratkaisuilla päästään parempaan tulokseen kuin ihan lähimenneisyydessä on päästy. Tarkistin englanninkielisistä versioista, suomenkielisinä nuo eivät vielä ole saatavissa.

Pienellä viiveellä myös tuo ensimmäinen ilmestyi KU:ssa (toinen ilmestyi melko heti kääntämisen jälkeen):

https://www.kansanuutiset.fi/artikkeli/4557938-kuubalainen-viljelija-otti-kayttoon-muinaisen-vesikylvotekniikan

Jo aika vanha ja kokeiltu ansaintamenetelmä oli tämäkin (lihav. HJ):

Quote
Myös Casimiro-Rodiguezin perheen uusi sukupolvi on mukana ruuantuotannossa. He ovat onnistuneet muuttamaan tilan agroekologiseksi ja permakulttuuriseksi mallitilaksi. Tilalla opetetaan myös hyviä maatalous- ja ympäristökäytäntöjä.

Ennen covid-19 -pandemian puhkeamista Finca del Mediossa vieraili turisteja opastetuilla kierroksilla, joiden aikana he saattoivat olla suoraan tekemisissä viljelmien ja eläinten kanssa, uida vesialtaissa, kokeilla luomuruokia ja oppia, miten maatilaa hoidetaan.

Esimerkkejä siitä löytyy lisää toisesta triidistämme. Ne ovat n. 10 viime vuoden ajalta, mutta tuo pyhiinvaellusbisnes aloitettiin Kuubassa jo n. 10 vuotta sitä aikaisemmin.

Tuossa muistetaan käyttää luomuviljelyn peitenimiä.
« Last Edit: 24.07.21 - klo:10:21 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 17623
    • View Profile
    • Email
Vs: Uutistoimisto IPS luomun äänitorvena
« Reply #214 on: 07.09.21 - klo:05:51 »
Näin luomu saatiin taas mukaan:

Karibian nuoret viljelijät kaipaavat tukea

Quote
Luomuviljelijä Mc Chris Morancie Dominikaanisesta tasavallasta nosti esiin ravitsemuksen laadun: Karibiallakin ruokakaupat pursuvat prosessoituja elintarvikkeita ja tarjolla on niukalti paikallisia maataloustuotteita.

– Kilpailu on kovaa, ja meidän on raivattava tilaa luonnonmukaisille tuotteille.

Morancie kertoo näyttäneensä itse esimerkkiä:

– Aiemmin käytin enimmäkseen prosessoituja elintarvikkeita, mutta päätin muuttaa ruokavaliotani. Aloin syödä omia tuotteitani, ja lähipiirini huomasi minussa tapahtuneen muutoksen nopeasti.


Tietysti taas komeasti sotkien asiaan tuon kaiken: paikallisuus, prosessointi, terveellisyys. Alkuosassa puhuttiin viljelyn teknologiasta, taloudesta ja sääolosuhteista ym.
« Last Edit: 07.09.21 - klo:06:06 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 17623
    • View Profile
    • Email
Vs: Uutistoimisto IPS luomun äänitorvena
« Reply #215 on: 22.09.21 - klo:10:39 »
Mutta tämä ei olekaan houkuttelemista luomuviljelyyn tai sen ihannointia:

Vahinkovakuutukset ja tarkemmat sääennusteet auttavat Kaakkois-Aasian viljelijöitä varautumaan ilmastoriskeihin

Quote
”Kymmenen päivän ennuste kertoo päivän tarkkuudella, milloin esimerkiksi sataa. Jos tiettynä päivänä on odotettavissa sadetta, viljelijät tietävät olla käyttämättä tuholaismyrkkyjä, sillä sateella myrkyt vain valuisivat maaperään”, Nguyen selittää.

Vaan oikeastaan ihan päinvastoin. Rivien välissä torjunta-aineiden hyödyt tuossa ymmärretään. Niitä pitää kuitenkin osata käyttää oikein ja tehokkaasti.

PS. Vakuutusten myönteisen merkityksen tuottavalle viljelylle olemme toisaalla jo tuoneet esille:

Ne pääasiat ovat minusta ne, että nyt myös WFP on ottanut tuon [vakuutukset] ohjelmaansa. Ja se, että Suomi ei ole rahoittajien joukossa. Vaikka syytä olisi olla.

Kuten edellä olemme selittäneet, vakuutusten kautta ja avulla viljelijät rohkaistuvat investoimaan tuottavampaan viljelyyn. Yksinkertaisimmillaan ostamaan keinolannoitteita.
« Last Edit: 22.09.21 - klo:11:01 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 17623
    • View Profile
    • Email
Vs: Uutistoimisto IPS luomun äänitorvena
« Reply #216 on: 09.10.21 - klo:07:16 »
Tässä se taas tuli:

Vietnamin ruokaturva kaipaa kohennusta sekä kaupungeissa että maaseudulla

Quote
Kemialliset lannoitteet ja hyönteismyrkyt voivat heikentää ruokajärjestelmää. Vaarana ovat monokulttuuri, joustamattomuus ja muutoskyvyttömyys. Myös olennainen yhteys ruuan, ihmisten ja heidän kulttuurinsa välillä voi katkea.
(lihav. HJ)

Ei edes vaivauduta sanomaan, että niiden väärinkäyttö voi tuollaista tehdä. Eikä tietystikään sitä, mitä hyvää niillä saadaan aikaan.

Protestoin heti myös KU:n sivustolla.
« Last Edit: 09.10.21 - klo:08:12 by Heikki Jokipii »