• Welcome to Tuottava Maa Turvattu Luonto.
 

Superpettuleipä

Started by Heikki Jokipii, 28.04.13 - klo:06:34

Previous topic - Next topic

Heikki Jokipii

Tällainenkin ongelma saattaa tulla eteen:

Muslim and Jewish leaders debate whether lab-grown protein is Halal or Kosher

Mutta vaikeampaa kuin tuo voi olla ratkaista, missä määrin (ja josko lainkaan?) labraliha voi olla luomua.

Heikki Jokipii

Se on niin herkkää sen kanssa, mitä suuhumme suostumme pistämään, että vielä tällainenkin ongelma voi syntyä:

Tiger steaks and lion burgers? Cell-cultivated exotic meats open new market possibilities but raise controversial questions

Tuon soluviljelmälihan. Soleiini selvinnee ilman tuollaisia eettisiä ongelmia.

***

Mutta toisaalta: jos jokin menetelmä tarjoo tuollaisen luonnon kannalta turvallisen tavan eksoottisiin makuelämyksiin...

Heikki Jokipii


Heikki Jokipii

Edistystä keinotekoisissa tuotteissa:

Kaakaon loppu?

QuoteKaakaonviljely uhkaa loppua jo tulevina vuosikymmeninä. Korvaava ratkaisu voi löytyä Suomessa kehitettävistä uusista mullistavista suklaamuodoista.

Se näyttää perinteiseltä suklaalta, mutta siinä on kaksi olennaista eroa. Maussa on hienoinen mämmin vivahde, ja sen tekemiseen ei käytetä kaakaopapuja, vaan päijäthämäläistä ruista.

Fazer makeisten tuotekehitysjohtaja Heli Anttila kuvailee suklaavalmistajan innovaatiota.

" Pohdimme sitä, onko muita raaka-aineita, joista voi tehdä yhtä herkullista tuotetta kuin suklaa. Kaakaossa on rikas makuprofiili ja paljon makukomponentteja. Valitsimme kotimaisen mallastetun rukiin ja teimme siitä makeislevyn, joka on suutuntumaltaan hyvinkin lähellä kaakaosta tehtyä suklaata.

Tuo nyt oli jotain, jos tuollainen hätätilanne tulee. Mutta tämä on hurjempi juttu:

Fabric of the future: This leather-like jacket is made of bacteria fed on fruit waste

Eli nahassakaan emme enää olisi riippuvaisia eläintaloudesta? Vai onko tuo oikeasti niin vallankumouksellista? Eikö eri sortin keinonahkaa ole ollut olemassa maailman sivu?

Olennaista tuossa kuitenkin lienee jätteen kierrätys.

Heikki Jokipii


Heikki Jokipii

#80
Tämän hankkeen tilanteen päivitys:

Suomalaisyritys alkaa tehdä ruokaa sähköstä ja ilmasta " tältä tuote maistuu

Josta voi poimia sen, että vähintaan vuosi vielä menee. Pelkästään EU-luvan odottamiseen.

Tämä oli tuossa tärkeä tarkastelu:

QuoteMieleen hiipii kysymys, voiko tässä olla energiatehokkuuden kannalta järkeä.

Eikö evoluutiossa jalostunut fotosynteesi ole ylivertainen tapa muuttaa auringon energiaa ravinnoksi? Miksi vaihtaa tilalle aurinko- tai tuulivoimala ja bioreaktori?

Pitkänen vakuuttaa, että soleiinin valmistuksen energiatehokkuus kestää hyvin vertailun maatalouteen. Vertaisarvioidut elinkaarilaskelmat on tehty.

”Yhteyttämisessä saadaan talteen noin puoli prosenttia auringon energiasta. Meillä, jos lasketaan aurinkopaneelin hävikki ja elektrolyysin hävikki ja bioreaktion hävikki, päädytään noin 3"4 prosenttiin”, Pitkänen sanoo.

Tehokkuus paranee, jos vedyntuotannon hukkalämpöä voidaan käyttää kaukolämpöverkossa. Niin Vantaallakin aiotaan tehdä.

Heikki Jokipii

Lisää näitä tulee koko ajan:

Suomessa kehitettiin uusi patentoitu menetelmä, jolla kasveista saa lihan kaltaisia tuotteita helposti ja halvalla " Aiemmin tuotanto monimutkaista ja kallista

QuoteUusi keksintö jalostaa kauran ja palkokasvit maukkaiksi, lihan kaltaisiksi valmisteiksi helpommalla, halvemmalla ja puhtaammin kuin nykyiset kasviproteiinien tuotantomenetelmät

Siitä sitten kerrotaan vähemmän, minkälainen työ on tehtävä EU-byrokratian kanssa.

Heikki Jokipii

Oikein hyvänmakuista taivaan mannaa?

Ruissuklaata vai soluviljeltyä kaakaota " Fazer kehittelee kaakaolle korvikkeita

QuoteFazer on kertonut tutkivansa, voisiko kaakaontuotannon uhkille löytyä ratkaisu solumaataloudesta, jossa tuotanto tapahtuu bioreaktoreissa peltojen sijasta. Maatalouskoneiden, pitkien kuljetusten ja keinolannoitteiden aiheuttama hiilikuorma jää soluviljelyssä syntymättä. Hukkaa ja hävikkiäkään ei tule, sillä koko biomassa on käyttökelpoista ravintoa. Kyseessä on pitkän aikajanan projekti, ja soluviljellystä kaakaosta valmistettuja makeisia saadaan odotella vielä vuosia.

Ensimmäisessä, tuotekehityskeittiössä valmistetussa koe-erässä noin puolet kaakaomassasta oli korvattunoin puolet kaakaomassasta oli korvattu solukasvatetulla kaakaolla. Nyt Fazerilla tehdään töitä sen eteen, että kaakao saa halutun aromiprofiilin. Aikaa kuluu myös ennen kuin uuselintarvike pääsee EU:n lupaviidakon läpi.

Sitä odotellessa:

QuoteMielenkiintoinen kaakaota korvaava raaka-aine löytyi, kun asiantuntijaryhmä mietti, mistä lähellä tuotetuista raaka-aineista löytyisi kaakaoon viittaavaa makua. Propellihattupäät ryhtyivät kokeilemaan vaihtoehtoja, ja positiiviseksi yllättäjäksi nostettiin kotimainen ruis. Jyvät mallastettiin, paahdettiin, massaan sekoitettiin kasvirasvaa sekä mustikkaa tai suolakaramellia. Käsin tehty massa valettiin levyiksi ja toukokuussa 2023 saatiin myyntiin rajoitettu erän suklaakansan arvioitaviksi.

Heikki Jokipii


Heikki Jokipii

#84
Keksijäpellejä ei saada kuriin. Tämä ei suoraan liity edellisiin, mutta on siitä ilmiötä:

Eat what you want while staying healthy? Here’s how scientists are working to transform the sugar that you eat into fiber

QuoteRecognizing the difficulty of changing people’s eating habits, UK food tech startup Zya thinks it has a solution to make sugary foods healthier without compromising on taste. The London-based company, which came out of stealth mode [February 23], says it has developed an enzyme that can convert sugar into fiber. The idea is that this enzyme would transform sugar into fiber inside a person’s digestive system after they’ve eaten.
(lihav. HJ)

Tuo on...tuota noin.. makee juttu!

Heikki Jokipii

Hanke on täälläkin, tässä triidissä mainittu jo ainakin seitsemän vuotta sitten. Nyt tapahtuu:

Suomeen avautui tehdas, joka valmistaa maailman ruokatuotannon muuttavaa jauhetta

Tässä asiassa on kiire aikamoisen hidasta:

QuoteSolar Foods on aloittanut työn uuselintarvikelupien saamiseksi myös Yhdysvalloissa, Isossa-Britanniassa sekä EU:ssa.
(lihav. HJ)

Mikä on estänyt sitä aloittamasta aiemmin?

Mutta nyt kyllä selvästi halutaan lähteä liikkeelle. Firmalla oli etusivun mainos aamun Hesarissa. Osakeannista.

Heikki Jokipii

#86
Vaikka juuri edellä oli moitteita Solar Foodsin hitaasta liikkeelle lähdöstä, nyt näyttää olevan täysi tohina päällä.

Hesarissa melkein joka päivä iso ilmoitus osakeannista.

***

Kaipaan elämyksiä. Tai kokemuksia. Niinkuin ötököissäkin.

Vaikka tuo sellaisenaan olisi kuinka tylsän makuista, haluaisin jo päästä maistamaan. Tihkunut jo tietoa, että maku on mieto.

Heikki Jokipii

#87
YLE:llä nyt kiitettavästi juttua soleiinista:

Tältä maistuu jauhe, josta valmistaja toivoo ratkaisua maailman ruokapulaan " professori vertaa juustonaksuihin

Yksityiskohta:

QuoteValmistuksessa käytetään vain uusiutuvilla energialähteillä tuotettua sähköä. Yhtiön nimi Solar Foods viittaa aurinkoenergiaan.

Koko jutun läpi samaistetaan uusiutuva ja hiilidioksidipäästötön energia. Puheversiossa myös Hanna Tuomisto, mainittu professori, teki niin.

Toinen jutun piirre kyllä on, että keksintö on enemmän tai vähemmän Se Vaihtoehto, pelastus ja ratkaisu koko maailmalle. Ja unohdetaan mm. hilidioksiditon ammoniakki täysin.

Heikki Jokipii

Soleiini saa lisää mainetta Amerikoissa:

Microbe-made food: Solein pulls climate-friendly protein out of thin air " and they’re scaling up production

QuoteThe world’s first commercial-scale factory for making nutrient-rich and versatile protein from air and sustainable energy has opened its doors in Finland, and the startup behind it aims to have its microbe-made food out in the US later this year. Solar Foods is just one of a handful vying for pole position in a burgeoning ‘air-protein’ market that’s expected to be worth US$100 million by 2032.

The protein, called Solein (no, not soylent green; solar-protein), is the brainchild of Pasi Vainikka and bioprocesses scientist Juha-Pekka Pitkänen, who started Solar Foods on the back of this creation. Pitkänen knew of single-cell soil-dwelling microbes that oxidize hydrogen for energy, and he was certain they could be harvested and harnessed to produce cellular food.

Heikki Jokipii

#89
Tallin seinistä myós vähän herkkuja gourmet-hevosmiehille:

Metsäteollisuuden sivuvirroista ruokaa: Uusi 33 miljoonan euron sieniproteiinitehdas Kirkkonummelle

QuoteEniferin tehtaan arvioidaan valmistuvan vuonna 2025. Tehdas muuntaa ruokateollisuuden sivuvirtoja Pekilo-sieniproteiiniksi. Kyseessä on maailman ensimmäinen kaupallisen mittakaavan tehdas, joka tuottaa vastaavaa sieniproteiinia sivuvirroista.

Eniferin mukaan tehdas pystyy tuottamaan vuosittain 3000 tonnia sieniproteiinia, mikä riittää kattamaan noin 40 000 ihmisen vuotuisen proteiinintarpeen.

Pekilo-sieniproteiinia valmistetaan kasvattamalla tiettyä sienilajiketta fermentointiprosessilla, joka muistuttaa esimerkiksi oluen tai soijakastikkeen tuotantoa. Pekilossa on runsaasti proteiinia ja kuitua.

Jaa-a,  ei tuossakaan kyllä makuelämyksiä heti luvattu. 8)

Pekilo mainittiin täällä jo 4 vuotta sitten.


PS. 25.05.24: Hesarissa täsmennys. Hauvoista aloitetaan. Niille tuokaa.