Author Topic: Luomun vienti ja tuonti  (Read 148931 times)

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun vienti ja tuonti
« Reply #105 on: 17.12.16 - klo:17:18 »

Maakuntajohtaja on asiastaan varma:

Maakuntajohtaja Pentti Mäkisen Puheenvuoro: Luomu luo elinvoimaa maakuntaan

Quote
Etelä-Savo on vuonna 2030 ruokamatkailun keskittymä ja lähiruoka ja luomu ovat huipputuotteita. Näitä puhtaista raaka-aineista valmistettuja tuotteita viedään kansainvälisille markkinoille.

Jaa, ei kyllä sitten ihan olekaan:

Quote
Etelä-Savo on Suomen luomutuotannon kärjessä. Maakunnan peltopinta-alasta on 14,5 % luomua. Maakunnassa on valtakunnallinen Luomuinstituutti ja vahva luomututkimuksen keskittymä. Kaikki tämä antaa hyvän pohjan vahvistaa Etelä-Savon mainetta puhtaan ruuan maakuntana.

Matkaa strategiassa asetettuihin tavoitteisiin on vielä paljon. Vaikka luomu on maailmalla voimakkaasti kasvava trendi, on Suomen luomuelintarvikkeiden vienti toistaiseksi käsittämättömän vähän eli noin 10 miljoonaa euroa.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun vienti ja tuonti
« Reply #106 on: 17.01.17 - klo:09:27 »
Mikä tässä nyt tökkii? Kaikesta uhosta huolimatta vain tämän verran lisää! Luomusadon 2016 ennakkotilastosta:

Quote
Yli puolet viljasadosta oli kauraa, 47 miljoonaa kiloa. Kauran tuotanto nousi 3 %.

Jos tuosta vielä osa *) on hometoksiinien pilaamaa, eipä taida luomukaura tänä vuonna olla kovin suuri "hyvä uutinen" vientipuolella. Kun ei lopuistakaan kaikki kelpaa vientiin (mutta onneksi sentään eläimille).
(lihav. jälkeenpäin HJ)

Mutta kun sekin tuntuu tökkivän. Pro Luomun luomulihan arvoketjutyöryhmän kokousmuistiosta 22.11.16 löytyi tällainen tieto (lihav. HJ):

Quote
Luomunaudanlihan tarjontatilanne, miksi nykyisiä tiloja luopuu luomusta?

• Ulla-Maija Leskinen alusti luomunaudanlihan
tarjontatilanteesta, muutamien esimerkkitilojen pohjalta.
• Luomulihantuotannon kannattavuus on esimerkkitiloilla
laskenut ja muut vaihtoehdot ovat tiloille kannattavampia.
• Syinä mm.
• Lihan hinta
• Tukien muuttuminen epäsuotuisimmiksi
Ongelmat luomukauran saatavuudessa


PS. Toinen asia, mutta oikean otsikon alla: vieläkään ei ole päivitetty tietoa tuontiluomun osuudesta Suomen luomumyynnissä. Onko asiassa taas tehtävä aktiivinen ele, ja sitä kysyttävä?

PS. klo 13: Vielä täytyy ihmetellä tuota luomukauraa. Siis puolet viljasadosta on sitä. Ja sitten se ei mene ihmisille leipänä, eikä oikeastaan hiutaleinakaan, ja sen vienninkin tulokset ovat niin vaatimattomia kuin ovat. Eikä siis sitä riitä edes rehuviljana?
« Last Edit: 17.01.17 - klo:13:18 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun vienti ja tuonti
« Reply #107 on: 20.01.17 - klo:05:10 »
Luomukaura tietysti "hotkaisee" tästä valtaosan, mutta yleisestikin on näin:

Luomuviljatuotteiden vienti vetää

Quote
8.1.2014
Suomalainen luomuviljasektori on vahvasti vientivetoista.

Vaikka tuo artikkeli on kolmen vuoden takaa, niin luultavasti se hiukan lukuja muuttamalla yhä pätee.

Quote
Viennissä tärkein luomuvilja on kaura. Leipomo Rostenin toimitusjohtaja ja Pekan Leivän hallituksen puheenjohtaja Kari Meltovaara kertoo, että teollisuuden käyttämästä elintarvikekelpoisesta luomukaurasta noin 80 prosenttia viedään ulkomaille jalostettuina tuotteina.

Luomurukiista yli 60 prosenttia ja luomuvehnästä lähes puolet päätyy vientituotteiksi. Vientiarviot perustuvat viljayritysten omiin näkemyksiin, sillä luomuviljan tai -viljatuotteiden vientiä ei tilastoissa eritellä tavanomaisen viljan viennistä, tarkentaa myös VYR:n luomuviljatyöryhmän puheenjohtajana toimiva Meltovaara.

Suomalaisten luomuviljatuotteiden tärkein vientimaa lienee Saksa, johon viedään paljon etenkin luomuleipää. Luomuviljatuotteita viedään  useisiin muihinkin Euroopan maihin ja Venäjälle sekä Yhdysvaltoihin, Etelä-Amerikkaan, Australiaan ja Aasiaan.
(lihav. HJ)

Venäjä on tuosta listasta sittemmin pudonnut pois. Mutta yleisesti voinee arvioida, että koko tällä viljasektorilla maksamamme luomutuet valuvat lopulta pääosin ulkomaisten kuluttajien taskuun eli hyväksi (hiukan halvempina hintoina).

Kun luomusatotilastosta vielä näemme, miten vehnän ja rukiin luomuviljasadot Suomessa ovat hyvin vähäisiä, siinä 10 miljoonan kilon kahta puolta (kuten ohrankin), niin jos siitäkin vähästä vielä puolet tai yli viedään ulkomaille, ei luomuleivällä tietysti ole juuri osaa suomalaisten ruokapöydässä (vaikka kovaa yritystä asiassa on). Eikä tämä kansallisruoan valinta juuri mitenkään koskettanut luomusektoria.

Kun vielä muistamme, ettei vientiin kelpaamatonkaan luomuvilja mene välttämättä kansalaisten suihin, vaan osin (kuinka suurelta osin?) syötetään eläimille. (Tai poltetaan, jos hometoksiinit eivät muuta salli. Ks. edellä 22.10.16.)

Ja kuitenkaan tästä koko illuusiosta ei vientituloja tule kuin se joku 10 miljoonaa euroa.
« Last Edit: 20.01.17 - klo:06:21 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun vienti ja tuonti
« Reply #108 on: 21.01.17 - klo:06:31 »
Tätä uutista ja näitä visioita vaivaa tietty numerotaidottomuus ja jopa lukujen välttely:

Suomi kurkottaa kaura edellä Saksan valtaville elintarvikemarkkinoille

Quote
Juha Sipilän (kesk) hallituksen tavoitteena on parantaa elintarvikkeiden kauppatasetta 500 miljoonalla eurolla. ”Kun tämä oikaisutavoite asetettiin, Venäjän varaan ei voinut enää talous- ja vastapakotteiden vuoksi laskea.”

EU:n Venäjälle asettamien pakotteiden ja Venäjän vastapakotteiden jälleen Suomen elintarvikevienti Venäjälle romahti. Kun Venäjän osuus elintarvikeviennistä oli ennen pakotteita 30 prosenttia, on se enää 7 prosenttia. Entisestä viennin noin 400 miljoonan arvosta on jäljellä 100 miljoonaa euroa.

”Elintarvikevienti muille markkinoille on kuitenkin kohentunut noin sadalla miljoonalla eurolla”, sanoo Berliinissä perjantaina ja lauantaina vieraileva maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk) Suomen messuosastolla.

Tämä toteutettaisiin erityisesti luomutuotteiden vientiä lisäämällä:

Quote
ELINTARVIKEALAN Food from Finland -vientiohjelman tavoitteena on vuoteen 2020 mennessä kaksinkertaistaa Suomen elintarvikevienti kolmeen miljardiin euroon.

Saksan ruokamarkkinoilla kasvu on otettavissa etenkin luomutuotteilla ja lisäarvotuotteilla, sanoo Finpron elintarvikesektorin toimialajohtaja Esa Wrang.

”On selvää, että suomalaisten on tultava Saksan valtavalle elintarvikemarkkinalle erikoistuotteilla.”

Nyt kuitenkin viimeiset viralliset tiedot luomuviennistä puhuvat vain 10 miljoonasta eurosta, koko sen arvona.  Vaikka tuo summa olisi kasvanutkin*), ollaan äärimmäisen kaukana asetetusta puolen miljardin lisäystavoitteesta. Luvut eivät ole missään järkevässä suhteessa, ja niinpä tuolle luomun korostetulla esille tuomisella ei ole oikeastaan perustetta. Kuka sen esille sitten onkin tahtonut ottaa, Tiilikainen vai toimittaja.

Paperilehdessä otsikkona oli jopa: "Saksa söisi luomua Suomesta"! Vaikka tosiasia on, että Saksa syö luomua (ja muitakin elintarvikkeita) Tanskasta ja Italiasta. Jopa ruokaväärennöksiä tuodaan massiivisesti enemmän kuin luomua Suomesta!


____________

*) mitään päivitettyä arviota asiasta en kuitenkaan Googlella löytänyt, viimeisen vuoden ajalta. Pro Luomun koosteessa "Luomu Suomessa 2015" arvio luomuviennin määrästä oli tuo 10 miljoonaa, siis vuonna 2015.

PS. klo 17: Jotain tällaista on tietysti vastikään voinut tapahtua ...

Quote
Helmikuussa Saksan Nürnbergissä järjestetään maailman suurimmat luomumessut. Biofach-messuille lähtee kymmenkunta suomalaisyritystä. Mukana on esimerkiksi luomubroilerintuottaja Luomu Invest, joka on vastikään saanut sopimuksen hongkongilaisen kauppaketjun kanssa.

... mutta tilastoissa sitä ei vielä näy. Ainakaan julkaistuissa. Eikä varmaankaan kovin pian näy, jos tätä luetaan:

Suomalainen luomubroileri pääsi Aasian-markkinoille (uutinen päivätty 19.1.2017!)

Quote
Viime kesäkuussa päättyneellä tilikaudella Luomu Investin liikevaihto oli noin 1,3 miljoonaa euroa. Se muodostui pääosin kotimaan myynnistä. Tulos oli vielä tappiolla.

Jokisen mukaan yhtiön ensimmäistä varsinaista toimintavuotta rasittivat muun muassa tuotantokatkot ja se, että volyymi oli vielä pientä.

”Nyt olemme saavuttamassa kriittisen volyymin rajan ja edellytykset kannattavalle toiminnalle ovat olemassa”, Jokinen sanoo.

Tavoitteena on Jokisen mukaan kasvattaa viennin osuutta nopeassa tahdissa yli kolmasosaan liikevaihdosta ja kolminkertaistaa tuotanto.

Vaikka tuota kuinka myönteisellä tavalla tulkitsisi, niin tuota kautta luomuvienti ei lisääntyisi miljoonallakaan eurolla. Ainakaan siinä "nopeassa tahdissa".

Lisäksi tämä toisten onnettomuudesta hyötyminen ...

Quote
Hongkongilaismarkettien hyllyille yritys pääsi Jokisen mukaan kahden vuoden neuvottelutyön tuloksena. Ratkaisevaa oli se, että lintuinfluenssa riehuu nyt ympäri Euroopan siipikarjatiloja.

”Erittäin vaarallinen lintutautitilanne on laittanut lukkoon monet Euroopan maan viennissä. Se on toistaiseksi suosinut meitä”, Jokinen sanoo.

... on paitsi pikkuisen moraalitontakin, niin myös riskaabelia: mitä jos keksitään keinot, millä tuo lintunifluenssa saadaan kuriin? Tai Suomen tilanne ei säily yhtä suotuisana mikä se on ollut?
« Last Edit: 24.01.17 - klo:08:24 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun vienti ja tuonti
« Reply #109 on: 22.01.17 - klo:05:56 »
L'Uomu Nokka (= Luomu Invest) twiittaa itse tästä Hongkongin sopimuksestaan:

Quote
Hiuksen hieno askel Suomelle, suuri askel luomulle, valtava loikkaus L'Uomu Nokalle.

Niinpä (ks. edellisen puheenvuoron laskelmat).
« Last Edit: 22.01.17 - klo:06:05 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun vienti ja tuonti
« Reply #110 on: 22.01.17 - klo:13:52 »
Lisäksi tulee kyllä mieleen, kun olemme seuranneet tämän luomubroilerin tapausta Suomessa, jo pitkälta matkalta, että ei se kyllä täälläkään ihan niin ole mennyt, kuinka sen odotettiin menevän. Kaikki "gallupit" (yleisökirjoitukset ym.) osoittivat, että juuri sitä vain halutaan, mutta eipä se sitten niin kaupaksi mennytkään. Pro Luomun vuoden 2015 yhteenvedon mukaan 0,21 miljoonaa kiloa, ja osuus 0,2 prosenttia. Ja vielä mitä ilmeisemmin kasvavilla broilerin lihan markkinoilla, joilla siis siipikarja yhä paremmin suomalaisille maistui. Ja se trendi taitaa nyt yhä olla voimassa, eli päällä? Mutta siis luomubroilerilla ei siinä mitä selkeimmin taida ola täällä Suomessa käytännössä mitään osuutta.

Tuo mainittu Hongkongin hanke on tosiaan aivan alussaan. On yhä paljon mahdollista, että suomalaista luomubroileria ei siihen hintaan, millä sen pystyy (voitolla) myymään, ei sitten toivotulla tavalla ostetakaan, niissä 70 myymälässä siellä.

Tämä on joko yrittäjälle tarpeellista optimismia ...

Quote
Viime kesäkuussa päättyneellä tilikaudella Luomu Investin liikevaihto oli noin 1,3 miljoonaa euroa. Se muodostui pääosin kotimaan myynnistä. Tulos oli vielä tappiolla.

Jokisen mukaan yhtiön ensimmäistä varsinaista toimintavuotta rasittivat muun muassa tuotantokatkot ja se, että volyymi oli vielä pientä.

... mutta kohta kaikki muuttuu ... tai sitten sitä ilmiötä, jossa joku uskoo, että tekemällä aina samalla tavalla, kerran vielä tulos onkin toinen. Ellei täällä, niin sitten Hongkongissa.

***

Ainakin Tiilikaisen olisi tässä pitänyt laittaa vielä jäitä hattuun (HS:n uutisesta):

Quote
"Luomubroilerin menestys kertoo hyvin siitä, mikä on suomalaisten elintarvikkeiden valtti”, Tiilikainen sanoo. ”Valtteja on hyvä eläintautitilanne ja antibioottivapaus, siis turvallisuus, ei suinkaan se, että tuotteet ovat suomalaisia tai arktisia.”

Se ei ole vielä menestys, korkeintaan lupaus.
« Last Edit: 22.01.17 - klo:15:48 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun vienti ja tuonti
« Reply #111 on: 24.01.17 - klo:07:50 »
Tiilikainen jne. ovat aivan varmoja, ettei tämä tule kiinalaisille mieleen:

"Hankkeen keskeinen tavoite on rakentaa luomubroilerin emoketju maahamme.

Tällä hetkellä luomubroileria tuotetaan kahdella tilalla ja tuotantopolven munat tuodaan ulkomailta. Kannattavuus ja ennen kaikkea bioturvallisuussyistä tuotanto on järkevää rakentaa omaan maahan."

Ks. uutisemme:

Suomalaisten luomubroilerien peräti kummallinen tapaus

Sinänsä asiassa on jo tiettyä farssinomaisuutta, jos nyt ko. munat tuodaan Tanskasta, myös luomurehu osin muualta, ja sitten kyse olisi suomalaisesta tuotteesta? Ja jo uutisessamme esitetty kysymys: jääkö asiasta Suomen valtiolle juuri mitään? Kaikki asialle eli luomuviljelylle annetut tuet laskelmassa huomioon ottaen?

Myös on jotenkin kornia, miten tällaisessa yhteydessä Tiilikaiselta ja muiltakin jää pois mielestä se, miten myös hongkongilaisilla ja kiinalaisiilla jne. olisi (tai ainakin voisi olla) tarve ja halu siihen "lähiruokaan". Voi kuvitella, miten hän ja moni muu "repisi pelihousunsa", jos tavaravirran suunta olisi toisinpäin.
« Last Edit: 24.01.17 - klo:12:18 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun vienti ja tuonti
« Reply #112 on: 25.01.17 - klo:10:07 »
Tästä artikkelista tulee kuva ...

Hittituotteesta jo pulaa maailmallakin: Suomessa viljellään liian vähän luomukauraa

... että luomukaura ratkaisee koko ruokaviennin ja -tuonnin epätasapainon.

Quote
Nimenomaan kaura ja erityisesti luomukaura on yksi niistä tuotteista, joilla Suomi yrittää tehdä läpimurtoa Euroopassa ja myös Itä-Aasiassa. Food for Finland -hankkeen tavoitteena on kaksinkertaistaa Suomen nykyinen noin 1,5 miljardin euron elintarvikevienti vuoteen 2020 mennessä.

– Maailmalla on menossa eräänlainen kaurabuumi. Suomalaista luomukauraa pystyttäisiin viemään paljon enemmän kuin mitä sitä tällä hetkellä kasvaa, maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk.) murehtii.

Mutta ajatellaanpa hetki noita lukuja. Tällä hetkellä saamme siis myytyä luomukauraa n. 10  miljoonalla eurolla. Muutamassa vuodessa sen myynnin oletetaan nousevan yli satakertaiseksi? Eli yli miljardiin euroon? Sanotaan kylläkin, että se on "yksi niistä tuotteista" - mutta muista tuotteista ei sitten lainkaan puhuta.

Eikö näin muuten ole sanottu jo vuosikausia:

Quote
Finpron Esa Wrang kuitenkin vahvistaa, että luomukauran tuotanto on yksi Suomen elintarvikeviennin uhkaavista pullonkauloista, jolle pitäisi nopeasti tehdä jotain. Kasvavaan kansainväliseen kysyntään ei enää pystytä kaikilta osin vastaamaan.

Mutta jostain syystä se tuotanto ei kasva, tai kasvaa hyvin hitaasti?  Neljän vuoden ajan se on ollut käytännössä samalla tasolla. Jokin tässä mättää.

"""

Jokin kyllä mättää tässäkin:

Quote
Berliiniläinen Anette Richter on vakuuttunut maisteltuaan.

– Todella hyvää. Siinä ei ole mitään kemiallista sivumakua, Richter sanoo. Ylä-Hemmilä myhäilee Grüne Woche –messujen Suomen osastolla tyytyväisenä

Tarkemmin kysyttynä ei varmasti sen enempää tämä Richter kuin Ylä-Hemmiläkään kyllä takuulla olisi pystynyt selittämään, mikä tällainen "kemiallinen sivumaku" oikein olisi. Joka siis tulisi esille jonkun toisen valmistajan puhtikaurassa?
« Last Edit: 26.01.17 - klo:08:44 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun vienti ja tuonti
« Reply #113 on: 11.02.17 - klo:06:31 »
Luomusatotilasto (ennakko 2016) sitten kertoo, että yritystä on kuitenkin ollut. Luomukauran viljelyala oli selvästi kasvanut. Korjuuala (1 000 ha):

2015: 20,8
2016: 24,3

Mutta kun samaan aikaan hehtaarisato putosi 2180 kilosta 1920 kiloon, tuloksena oli tuo vaatimaton 3% kasvu.

(Kokonaissadossakin kauran keskimääräinen hehtaarisato oli laskenut 100 kg/ha, mutta oli silti 3380 kiloa/ha v. 2016.)

Nyt VYR tietää kuitenkin kertoa, että luomukaura menestyisi ja kasvaisi:

Luomukauran käyttö huimassa kasvussa

Quote
7.2.2017. Luomukauran käyttö teollisuudessa on noussut jyrkästi, kertoo TNS Gallup Elintarviketiedon yrityksille teettämä kysely. Vuonna 2016 kauraa käytettiin tuoreen arvion mukaan 32,6 miljoonaa kiloa. Kasvua edeltävään vuoteen tuli 14,5 miljoonaa kiloa eli 80 prosenttia.

Ja myös:

Quote
Vilja-alan yhteistyöryhmä VYR:n luomuviljatyöryhmässä uskotaan, että luomuviljojen käyttö kasvaa myös tulevina vuosina kauran johdattelemana. Luomukauran kysyntä on nosteessa, joten luomualaa tarvitaan lisää erityisesti kauran osalta. Luomukauralle ja siitä jalostetuille tuotteille on kysyntää myös ulkomailla.

Aluksi meinasin ylempänä kirjoittaa, että "odotetulla tavalla", mutta onko se niin? Tuossa teollisessa käytössä on mukana myös vientiä. Mutta jos vaikka olettaisimme vastaavan kasvun myös viennissä, päätyisimme arviolukuun 18 miljoonaa (10 miljoonan sijasta). Edelleen  puhuisimme luvusta, joka on hyttysen jotain, ruoan kokonaisvientiin ja -tuontiin verrattuna. Finpro ja Tiilikainen odottivat/odottavat luomukauralta selvästikin paljon enemmän.

Tarkemmista tilastoluvuista tuolta selviää, että nyt taas luomukauraa myös Suomeen tuodaan, ilmeisesti raaka-aineeksi vientiin (4,5 miljoonaa kiloa eli n. 10% Suomen omasta tuotannosta). Laadusta on selvästikin kyse, koska samasta paikasta selviää, että luomukaurasta edelleen n. 20 miljoonaa kiloa käytettiin rehuksi.

***

Ceterum censeo: tietoja tuonnin osuudesta Suomen luomumyynnissä ei ole vieläkään näkynyt. Alkaisi jo olla aika, että näkyisi.
« Last Edit: 11.02.17 - klo:16:28 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun vienti ja tuonti
« Reply #114 on: 11.02.17 - klo:17:17 »
Jatkan tähän kaurasta, kun MT siitä kertoo:

"Mitään viljaa ei kannata kylvää, jos tavoitteena on kolmen tonnin hehtaarisato"

Quote
Parhaimmaksi reseptiksi kauranviljelyn kannattavuuteen seminaarissa nähtiin suuret hehtaarisadot.

”Mitään viljaa ei kannata kylvää, jos tavoitteena on kolmen tonnin hehtaarisato”, viljakaupan tuotepäällikkö Ilkka Pekkala K-maataloudesta sanoo.

Sellaiset lohkot kannattaa kylvää esimerkiksi riista­pelloiksi.

Maanviljelijä Riku Olli Mynämäeltä korjasi viime vuonna 50 hehtaarin kaura-alaltaan keskimäärin lähes 7 000 kilon hehtaarisadon.

Mutta kummallisesti samainen Pekkala sitten antaa anteeksi luomusatotilastojen osoittamat 1900 kilon keskimääräiset hehtaarisadot:

Quote
Luomukauran kysyntä kasvaa. Pekkala sanoo, että luomutilalle kaura on paras valinta.

Arrajoki kertoo, että Fazerin täytyy tuoda luomuviljoja, koska Suomesta niitä ei saa tarpeeksi.

Plus tietysti tuohon vielä se ihmettelymme, että vaikka sadot olisivat surkeiltakin, mikä ihme siis estää tuotantoa lisäämästä, kuitenkaan? Vaikka viljelyalaa sitten radikaalisti lisäämällä? Kun asiasta on jo vuosikausia puhuttu, katsokaa vaikka vain tätä keskustelua. Jokin tässäkin mättää.
« Last Edit: 11.02.17 - klo:18:06 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun vienti ja tuonti
« Reply #115 on: 17.02.17 - klo:05:37 »
[so. nyt puolet tuontia EU:n ulkopuolelta!]

Tuokin jouduttiin päättelemään itse, sitä ei komissio/koordinaattori Linda Mauperon silloinkaan reilusti sanonut.

Miltä nämä luvut näyttävät noiden tosiasioiden ymmärtämisen jälkeen? Jos USA *) ja Eurooppa vastaavat yhdessä yli 90 %:sta luomun markkinoita ja oletetaan, etteivät ne isommin myy luomua toinen toisilleen, niin noin puolet tai luultavimmin reilustikin yli puolet myydyistä luomutuotteista on tavaraa, joka on alkutuotettu muualla ja tuotu sitten näille kahdelle alueelle.

Tyypillinen luomutuote on siten (vanhaa väänneltyä termiä käyttääkseni) "riistomaatavaraa". Jonka maailman köyhät pelloillansa (ainakin alunperin) tuottavat halvalla maailman rikkaille.

*) ml. ehkä Kanada

Eikä tilanne tietenkään yhdessä vuodessa ole muuttunut:

Luomun maailmanmarkkinat kovassa kasvussa

Quote
Luomun kysyntä globaalisti lisääntyy vauhdilla. Vuonna 2015 luomun maailmanmarkkinat kasvoivat 10 prosenttia ja nousivat 81,6 miljardiin US dollariin. Luomua eniten kuluttavissa maissa kysyntä ylittää reippaasti kotimaisen luomutuotannon.

Luomun kulutus maailmalla on hyvin keskittynyttä. Vuonna 2015 Pohjois-Amerikan luomumyynti kattoi jo yli puolet maailmanmarkkinoista ja oli yhteensä 43,3 miljardia dollaria. Eurooppalaiset ostivat luomua yhteensä 31,1 miljardin dollarin arvosta (29,8 mrd €). Muista maanosista luomua kulutetaan eniten Aasiassa, jonka suurin markkina-alue luomussakin on Kiina.

Pro Luomu tietysti korostaa tuossa kysynnän kasvua, välittämättä missä ja miten se tapahtuu.

Me yhtä "tietysti" tuomme taas esille, että tässä on luomun maailmanlaajuinen todellisuus: köyhät maat tuottavat sitä rikkaille maille.

PS. Mielenkiintoista on nähdä, jos Trumpin hallinto nyt kiinnittää huomiota myös luomun halpatuontiin ja mitä sitten tapahtuu. Oman luomuviljelyn buumi USA:ssa ...  ja luomumarkkinoiden romahdus?

PS2. Tässä on huomattavaa, paitsi se mitä Pro Luomu kertoo ...

Quote
Tuotannon kasvusta huolimatta luomun tuonti on merkittävää joka maassa: Saksassa luomun kysyntä on niin suurta, että jopa peruselintarvikkeita kuten luomumaitoa tuodaan. Korkein kotimaisuusaste luomukulutuksella on Ranskassa: ¾ luomuun käytetyistä euroista ostetaan ranskalaisia luomutuotteita.

... myös se, mitä se ei kerro. Mikä siis oli tuonnin osuus Saksassa? Entä EU:ssa yhteensä? Mikä Suomessa?
« Last Edit: 17.02.17 - klo:06:53 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun vienti ja tuonti
« Reply #116 on: 18.02.17 - klo:07:02 »
Eipä ole muuten ihan totta tämäkään ...

Quote
Muista maanosista luomua kulutetaan eniten Aasiassa, jonka suurin markkina-alue luomussakin on Kiina.

.... jos jo tiedämme, että luomun osuus Kiinan elintarvikemarkkinoista on mitättömät 0,02%. *) Tai totta se voi tavallaan olla, vaikka harhaanjohtavaa, mutta ei muuta mitenkään perustosiasiaa, että luomun kulutus keskittyy täysin EU:hun ja USA:han. Ja Kiinankin pääasiallinen rooli on tuoda halpoja luomutuotteita sinne.

Sillä jollakin asia täytyy USA:ssa paikata. Kun Hank Campbell juuri pääsi ihmettelemästä, miksi luomuviljelyalan kasvu on siellä pysähtynyt, vaikka kysyntä kasvaa:

Hank Campbell kysyy, miksi - Amerikassa - luomuviljelyn kasvu on tyssännyt, miksi se menee nollaviivaa:

Why Has Organic Farming Flatlined?

Vaikka siis markkinat ja myynti tavallaan kukoistavat?

Ja se on luomutuotteiden tuonti. Jopa kasvava tuonti, myös osuudeltaan?


__________

*) Eipä siis tälläkään asialla suuren suurta merkitystä ole:

Quote
Aasiassa taas suurin syy ostaa luomua ovat viime vuosina ilmi tulleet ruokaskandaalit, Sahota selvitti.

Eikä se järkevä syy olekaan: nämä ruokaskandaalithan eivät mitenkään ole liittyneet siellä tehoviljelyyn. Eikä luultavasti edes se oikea syy. Kyllä luomukulutuksen pääsyynä Kiinassa ja muuallakin Aasiassa on luultavasti pröystäilytarve, rikkaiden halu matkia länsimaiden rikkaita.

(Yli miljardin ihmisen Kiinassa voi tosin kulutus henkeä kohti kyllä olla vähäistäkin - ja silti yhteissumma voi olla iso? Täytyypä tarkistaa ja päivittää sitä koskevat luvut.)
« Last Edit: 18.02.17 - klo:09:27 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun vienti ja tuonti
« Reply #117 on: 21.02.17 - klo:08:34 »
Tässä tuoreeltaan lisätietoa tai vahvistusta edellä olleelle kuvaukselle USA:n tilanteesta:

US producers struggling to keep up with rising demand for organic, non-GMO grains

Quote
Imports of organic grains, particularly corn, from countries such as India, Ukraine, Romania and Turkey surged in 2016 to meet the burgeoning U.S. demand for organic food products.

Organic corn imports more than doubled from 2015 to 2016 and accounted for nearly one-half of the U.S. organic corn supply.

The domestic shortfall for organic soybeans was even greater, with roughly 80 percent of soybeans supplying the U.S. organic market imported in 2016.
(lihav. HJ)

Ja tuo siis koski maissia ja soijaa, viljalajeja, joiden suhteen maa on varmasti ollut yleisesti omavarainen, jopa ongelmiin asti: aikaisempina vuosina sen ylijäämäviljan dumppauksen maailmanmarkkinoille katsottin jopa häiritsevän kehitysmaiden viljantuotannon kehitystä.
« Last Edit: 21.02.17 - klo:08:52 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun vienti ja tuonti
« Reply #118 on: 23.02.17 - klo:05:28 »
Plus tietysti tuohon vielä se ihmettelymme, että vaikka sadot olisivat surkeiltakin, mikä ihme siis estää tuotantoa lisäämästä, kuitenkaan? Vaikka viljelyalaa sitten radikaalisti lisäämällä? Kun asiasta on jo vuosikausia puhuttu, katsokaa vaikka vain tätä keskustelua. Jokin tässäkin mättää.

Samaa ihmetellään MT:ssakin:

Suomalaiset luomukasvit viedään käsistä – miksi viljely laahaa perässä?

Mutta asian taustalla siis on koko ajan se, ettei kotimainen kysyntä ole kasvanut, vaan luomuviljoista valtaosa menee vientiin. Vaihtelevalla jalostusasteella. Sillä vaatimattomalla rahallisella tuloksella, josta edellä on kerrottu. Niinpä tätäkin täytyy tarkastella tuolla pohjalla:

Quote
"Koskaan ei ole ollut näin hyvä tilanne", iloitsee Pro Agrian luomuasiantuntija Jari Luokkakallio. "Kaikki kasvista riippumatta menee kaupaksi. Kysyntä on niin kovaa, että seuraavatkin vuodet menevät hyvällä hinnalla."

Menevät ehkä, mutta se riippuu siis myös kansainvälisistä markkinoista.

Tuossa artikkelissa etsitään syitä viljelijöiden asenteista, kun tuplahinnat jätetään ottamatta, eikä siirrytä luomuun. Minne unohtui se tarkastelu, että samassa kaupassa sitten otetaan myös reippaasti alle puolet satotasosta?
« Last Edit: 23.02.17 - klo:06:41 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun vienti ja tuonti
« Reply #119 on: 24.02.17 - klo:11:15 »
Samainen MT sitten kertoo tämän (jonka Jarrumies meille täällä jo toisessa triidissämme kertoi):

Luomua on viljasadosta edelleen vain noin kaksi prosenttia

Asiaa ei yhtään yhdistetä edelliseen uutiseen. Kuitenkin ainakin luomukauran osalta tätä loputonta kaupaksi menemistä on jo vuosikausia kohkattu. Mikä tässä mättää?

Tuo tuoreviljaselitys ontuu pahasti, jos varsinaisen luomuviljan kysyntä (vientiin tai muuten) olisi se kuin väitetään.
« Last Edit: 24.02.17 - klo:11:31 by Heikki Jokipii »