Author Topic: Kasvissyönti maailman pelastuksena?  (Read 95900 times)

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25025
    • View Profile
    • Email
Vs: Kasvissyönti maailman pelastuksena?
« Reply #345 on: 14.01.24 - klo:05:05 »
Tällainenkin asia on nyt tehty epäilyksen alaiseksi:

Kuluttajat ymmällään Yhdysvalloissa: Onko laitumella ikänsä olleen naudan liha sittenkään kaikkein ympäristöystävällisin vaihtoehto?

Tämä asia muuten vaikuttaa muussakin lihakarjassa:

Quote
Mafin mukaan laiduntamisen hiilijalanjälki saattaa joskus olla maissia raskaampi. Syy on pitempi aika, minkä pelkästään nurmiruokittu nauta vaatii saavuttaakseen teuraspainon.

Pitempi elämä on varmasti eläimelle mukavampi asia. Mutta hiilijalanjälkeä se ei pienennä. Ja sama valitettavasti pätee liikunnallisempaan eläinelämään.

Asiasta sitten tieteellisin menetelmin:

Carbon tradeoff: Which is better for the environment — grain-fed or pasture-raised beef?

Quote
We find that pasture-finished operations have 20% higher production emissions and 42% higher carbon footprint than grain-finished systems. We also find that more land-intensive operations generally have higher carbon footprints.



In our results, soil carbon sequestration from grazing offsets only a portion of production emissions. This finding is consistent with the conclusions of Garnett et al. (2017), which estimated that soil carbon sequestration from grazing can offset 20–60% of annual emissions from ruminant grazing.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25025
    • View Profile
    • Email
Vs: Kasvissyönti maailman pelastuksena?
« Reply #346 on: 19.01.24 - klo:05:40 »
Metaaniongelmaan on ehkä ratkaisu?

Methane gas from cow burps and other sources accelerates global warming. Here’s a genetic tweaking technique that could transform it into organic fertilizer

Ja naudanlihapihveistäni ei olisi pakko luopua?!   ;D

Kuulostaa vieläpä kierratysratkaisulta. Jos geenitekniikkaa on mukana, se taitaa olla luomussa poissuljettu keino. Vaikka luomulannoitteesta tuossa puhutaan.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25025
    • View Profile
    • Email
Vs: Kasvissyönti maailman pelastuksena?
« Reply #347 on: 02.02.24 - klo:05:33 »
Lisää kasvisyöntiä meille...

Tutkijat peräävät kestävämpää ruokajärjestelmää – Suurimmat vaikutukset ympäristöön ja terveyteen olisi ruokavaliomuutoksella

Quote
Kasvipohjaiseen ruokavalioon siirtyminen ja viljelijöiden kannustaminen ympäristöystävällisempään tuotantoon voisi vaikuttaa sekä aliravitsemukseen, ylipainoon että ilmastonmuutokseen, lasketaan uudessa raportissa.

... ja ehkä varovasti vähän tätä heille:

Quote
”Monissa osissa maailmaa pitäisi keskittyä eläintuotteiden kuluttamisen vähentämiseen sairauksien vähentämiseksi ja ympäristövaikutusten vuoksi, kun taas muilla alueilla muutos pitäisi keskittää sen lisäämiseen aliravitsemuksen voittamiseksi”, sanoo tutkija Michael Obersteiner tiedotteessa.

Tässä kyllä sitten pilkistää tietty ideologia, jopa mytologia:

Quote
Muita tärkeitä keinoja olisi kannustaa viljelijöitä kestävämpään tuotantoon. Se voisi tarkoittaa hiilen ja typen kovempaa verottamista, pienviljelijöiden tukemista suuren skaalan tuottajien sijasta sekä uuteen maatalousteknologiaan investoimista päästöjen vähentämiseksi.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25025
    • View Profile
    • Email
Vs: Kasvissyönti maailman pelastuksena?
« Reply #348 on: 28.02.24 - klo:05:10 »
YLE:n lyhyet:

Quote
Ranska kieltää lihaan viittaavien sanojen käytön kasvipohjaisten tuotteiden nimissä

Ranska kieltää lihaan viittaavien sanojen, kuten kinkun ja pihvin, käytön kasvipohjaisten tuotteiden nimissä.

Ranskan hallituksen kieltämiä sanoja on yhteensä 21, ja päätös astuu voimaan kolmen kuukauden kuluttua. Listan ulkopuolelle jää joitain perinteisesti lihaan viittaavia sanoja, kuten burgeri.

Kasvipohjaisten proteiinituotteiden markkinaosuuden kasvu on ärsyttänyt Ranskan karjatuottajia, jotka ovat olleet taloudellisissa vaikeuksissa muun muassa halvan tuontilihan vuoksi.

Maanvilelijät ovat osoittaneet voimakkaasti mieltään Ranskassa monen muun Euroopan maan tapaan.

Ei välttämättä kovin merkittävä muutos. Tuskinpa ranskalaiset ovat ostaneet lihan kasviskorvikkeita vahingossa, hämättyinä. Ja tuskinpa niin on käynyt Suomessakaan. Jos joku taho ottaa nyt asiakseen tuoda tuon ranskalaisen idean tänne.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25025
    • View Profile
    • Email
Vs: Kasvissyönti maailman pelastuksena?
« Reply #349 on: 06.03.24 - klo:06:12 »
Monia asioita kouluruoalla tavoitellaan. Ja tämä on nyt se ykkösasia:

Vihattu rakastettu kouluruoka

Quote
Jokaisella on kouluruoasta mielipide eikä se aina ole mairitteleva. Monilla paikkakunnilla yli puolet tai lähes puolet kasi- ja ysiluokkalaisista jättää kouluruan syömättä useana päivänä viikosta. Kysyimme miksi.
{..]
Kun vantaalaisilta Kilterin peruskoulun oppilailta kysyy, miksi he eivät mene joinain päivinä syömään ilmaista kouluruokaa, vastaukset toistavat samaa kaavaa.

Kasvisruoka ei maita. Lempiruokia ovat uunimakkara, makaronilaatikko ja muut liharuoat.

Koululaisten pitää pelastaa ilmasto. Syömällä kasvisruokaa. Kiltisti, jos sopii.

Nuorisolla on edustajansa:

Nuorisovaltuusto poistaisi punaisen lihan kouluruoasta
« Last Edit: 07.03.24 - klo:06:25 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25025
    • View Profile
    • Email
Vs: Kasvissyönti maailman pelastuksena?
« Reply #350 on: 07.03.24 - klo:06:31 »
Meille ei minkäänlainen yllätys:

Kasvis­proteiinien myynti on laskenut roimasti

Kuten ei tämä selityskään:

Quote
YKSI syy niin kutsuttujen lihankorvikkeiden myynnin laskuun löytyy hinnasta. Inflaatio on nostanut ruoan hintaa parin viime vuoden aikana reippaasti ja se on vaikuttanut kuluttajien ostotottumuksiin.

Kun 250 gramman paketti härkäpapumuhennosta maksaa saman verran kuin puoli kiloa jauhelihaa, etenkin moni säästöjä havitteleva sekasyöjä on palannut vanhoihin ruokatottumuksiin.

Meidän tarkkailussamme ne tuskin koskaan ovat olleet edullisia. Kauhistelumme taisi alkaa 5 vuotta sitten seitan-kimkuista. Jotka olivat jopa luomukinkkuja kalliimpia.

Se ei nyt ole inflaatio sinänsä. Vaan vielä selittämätön kuluttajien herkistyminen hinnoille. Kuten luomuruoassakiin.

Tämä voi olla tärkeämpi syy:

Quote
KOLMAS syy laskeneisiin myyntimääriin löytyy Boström-Kumlinin mukaan itse tuotteista. Joidenkin kasvipohjaisten tuotteiden maussa on edelleen kehitettävää.

Eli on ennakkoluultomasti kokeiltu ja petytty? Niin on pitkälle käynyt minulle. Minun suussani lihan maussa ei enää ole mitään kehitettävää. Niin hyvää se on.  ;D
« Last Edit: 07.03.24 - klo:07:27 by Heikki Jokipii »