Odotetusti tämän luomuvientiseminaarin sanoma oli tämä:
Suomalaisluomua kannattaisi puskea Venäjän markkinoilleLuomuvientiselvityksen laatinut luomuviennin asiantuntija Erkki Pöytäniemi Organic Food Finlandista toteaa, että Saksan luomumarkkinat ovat kuitenkin erittäin kilpaillut. Hän arvioi, että suomalaisten luomuviejien olisi jatkossa hyvä katsoa erityisesti itään.
Edellisessä puheenvuorossani esittämäni näkökohdat eivät ainakaan uutisen mukaan tulleet esille.
Ja edelleen - tässäkin - pullonkaulana on:
Tällä hetkellä suomalaisen luomuviennin kasvun suurin este on se, että kotimaista luomua ei ole saatavilla riittävästi.
Koko tuolla pinta-alalla ei siis saada riittävästi kamaa edes hyvin vaatimattomaan vientiin? Mitä
ihmettä siellä luomupelloilla oikein tehdään?
Tarkennuksena aiempiin tietoihin tuli tämä:
Suomesta viedään luomua arviolta alle kymmenellä miljoonalla eurolla vuodessa, kertoo Pro Luomun teettämä selvitys
Prosenttilaskun tulos, luomun osuus elintarvikeviennistä on (alle) 0,6%
Itse raporttia ei ko. sivustolla ainakaan tätä kirjoittaessa ollut saatavilla, vaikka luultavasti sen pitäisi olla julkinen, jos on niin kuin siellä ilmoitetaan:
Luomun vientipotentiaalin kartoitusta rahoitti maa- ja metsätalousministeriö.
____________________-
Teinpä vielä tämän laskelman, paljonko tuon 10 miljoonan viennin tilavuus olisi, ja montako konttia (n. 30 m2 kukin). Jos luomutavarasta saisi kuutiolta
- 1000 euroa, kokonaistilavuus 10 000 kuutiota, n. 333 konttia
- 500 euroa, kokonaistilavuus 20 000 kuutiota, n. 666 konttia
Tuon Pro Luomun uutisen kuvassa olevan laivan kannella on n. 16*16*5 konttia, eli 1280. Niinpä tuolla laivalla kuljettaisi Suomen noin kahden - neljän vuoden luomuviennin
kerralla.
____________________
Saman Erkki Pöytäniemen
kirjoituksesta v. 2009 tieto siitä, mitkä olivatkaan tavoitteet v. 2006:
Luomumarkkinoiden kehittämisen strategiset tavoitteet asetettiin lokakuussa 2006. Tiivistetysti tavoitteiksi asetettiin luomulle 6% markkinaosuus kotimaassa ja 10% Suomen elintarvikeviennistä vuoteen 2015 mennessä sekä kunnianhimoinen tavoite myös suurkeittiöpuolelle.
Täytyy kyllä antaa jotain tunnustustakin: tällä miehellä
on sisua!