Ne ovat kaikki sääntöjä siitä, minkälainen ruoka on sallittua tai ainakin hyvää. Toki ne ovat perusteiltaan erilaisia, mutta ajattelen, että voisi olla opettavaista ja hyödyllistä myös niitä verrata.
Ikäjärjestyksessä ne ovat:
https://fi.wikipedia.org/wiki/Ko%C5%A1erOtan siitä vielä toisen linkin, Helsingin juutalaisen seurakunnan selostuksen asiasta:
https://jchelsinki.fi/fi/kosherhttps://fi.wikipedia.org/wiki/HalalJa sitten luomu. Siitä on täällä jo linkkejä ja tietoja ennestään. Voimassa olevat säännöt löytyvät Suomen
valtion asianomaisilta sivuilta. Sen lisäsi on tietysti EU ja kaikkein ylimpänä IFOAM, kansainvälinen luomuliitto.
Me emme luonnollisesti ota itse uskontoihin kantaa, yhdistyksen puolesta ainakaan.
Mutta kaikille noille sääntökokoelmille on yhteistä se, että osa ihmisistä kaipaa järjestelmää, jolla suunnistautua monien valintojen paineessa. Helpottaa kun näkee tuotteessa halal-tekstin tai luomumerkin.
Halal ja kosher etsivät perustelunsa pyhistä kirjoituksista. Luomu väittää perustelujensa olevan tieteellisiä. Mutta se ero ei kyllä ole niin selvä. Jotkut Steinerin kirjoitukset voivat olla myös tavallaan pyhiä, ja
kelvata sellaisenaan perusteluiksi. Toisaalta myös niitä uskonnollisia sääntöjä yritetään perustella joskus myös siten, että ne olisivat myös tieteen kanssa yhteensopivia. Esimerkkinä vaikka sianlihan kielto: se olisi mukama syntynyt siten, että joskus muinoin olisi havaittu sianlihassa olevat trikiinit tai niiden oireet.
Nuo uskonnolliset säännöt syntyivät aikana, jolloin maanviljelyksessä ei vielä oltu tehty mitään olennaisia teknisiä keksintöjä. Niinpä niissä ei juurikaan oteta kantaa tuotannon menetelmiin. Teurastussäännöt voi tietysti nähdä tästä poikkeuksena. Mutta keinolannoitus tai geenitekniikka ei tee ruoasta periaatteessa kirottua (ainakaan en ole tästä löytänyt esimerkkejä). Myöskään tätä halal-sääntöä ...
* on myös kiellettyä syödä myrkkyä, lasia tai maata
... en ole nähnyt tulkittavan niin, että torjunta-aineita ei saisi käyttää.
Luomusäännöistä taas puuttuvat kiellot syödä jotain tiettyjä lajeja. Kaikki elävä on periaatteessa sallittua syötävää. Kunhan se ei esim. ole geenimanipuloitua. Käytännössä luomu jopa kilpailee markkinoilla usein juuri eksoottisilla lajeilla, kun on totutuissa lajeissa tietyssä alakynnessä.