Outo sokea piste oli Liisa Pietolallakin tässä artikkelissa (MMM:n keskustelussa):
Luonto on puolellammeIlman ravinteita kasvit eivät kasva, eikä ole ruuan tuotantoa. Koska syömme lautaseltamme kasvinravinteita, kuten typpeä, sitä pitää voida palauttaa peltoon, uuteen kasvuun ja satoon. Olemme kuitenkin tuontitypen varassa. Ravinteet ja energia eivät kierrä, kuten luonto olisi sitä valmis kanssamme kierrättämään. Sen sijaan tuomme edelleen typpeä, kriisioloissakin, mistä asiantuntijaryhmä esitti huolensa hyökkäyssodan alettua Ukrainassa.
Nuo eivät ole ainoat vaihtoehdot. Vaan on olemassa se kolmas, jota tässä triidissä on lavealti esitelty: "vihreän" ammoniakin valmistus itse, esim. Suomessa. Tuossa Sitran asiantuntijalinkissä muistutetaan aivan oikein (lihav. HJ):
Typpi on sadon kannalta kriittisin ravinne. Kasvit tarvitsevat typpeä kasvunsa ja etenkin valkuaisaineiden muodostamiseen. Typen kierrätystä tehostamalla voisimme vähentää riippuvuutta fossiilisella energialla sidotusta mineraalitypestä, vaikka kierrätettävän typen kokonaispotentiaali ja biologisen typen sidonnan lisääminenkään eivät riittäisi kattamaan ruuantuotantomme typpilannoitustarvetta.