Author Topic: Akateeminen luomuala - tunnustuksellista maataloustutkimusta Suomessa  (Read 94324 times)

Matti Pekkarinen

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 499
  • Moi
    • View Profile
    • Masan Maaseutu
    • Email
Kyllä niin pitkään tuottamattomuusloikkaan tarvitaan luomu. Ilmastonmuutostahan ei ollut vielä.
Hyvin menee, mutta menköön.
http://mattipekkarinen.net

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25182
    • View Profile
    • Email
(Jatkan tässä "väärän" aiheen alla, kun täälä aloitin:)

Tuo Jisheng Yangin kirja oli kyllä siinä suhteessa pettymys, kirjoittaja ei selvästikään ollut kovin perehtynyt maatalouteen, aiheestaan huolimatta. Varsinaisia toteutuneita käytäntöjä siinä kuitenkin kuvataan niukalti, ja esimerkiksi sanaa "lannoite", " fertilizer" ei ole mm. hakemistossa lainkaan. *)

Mutta sen mukaan, mitä se kertoi, seurattiin Kiinassa tuolloin ehkä kuitenkin enemmän Lysenkoa kuin Rudolf Steineria. Asia tulee kerrotuksi jo tässä Wikipedia-artikkelissa, kirjassa ei tule oikeastaan lisätietoa tähän:

Great Chinese Famine

Quote
Along with collectivization, the central government decreed several changes in agricultural techniques based on the ideas of Soviet pseudoscientist Trofim Lysenko.[13] One of these ideas was close planting, whereby the density of seedlings was at first tripled and then doubled again. The theory was that plants of the same species would not compete with each other. In practice they did, which stunted growth and resulted in lower yields.

Another policy (known as "deep plowing") was based on the ideas of Lysenko's colleague Terentiy Maltsev, who encouraged peasants across China to eschew normal plowing depths of 15-20 centimeters and instead plow extremely deeply into the soil (1 to 2 meters). The deep plowing theory stated that the most fertile soil was deep in the earth, and plowing unusually deep would allow extra strong root growth. However, in shallow soil, useless rocks, soil, and sand were driven up instead, burying the fertile topsoil and again severely stunting seedling growth.

Additionally, in the Great sparrow campaign, citizens were called upon to destroy sparrows and other wild birds that ate crop seeds, in order to protect fields. Pest birds were shot down or scared from landing until dropping in exhaustion. This resulted in an explosion of the vermin (especially crop-eating insects) population, which had no predators to thin it down.

Eli näitä epäonnistuneita "edistyksellisiä" viljeljyideoita olisivat olleet hyvin tiheään kylväminen ja erittäin syvään kyntäminen. Lisäideana - mutta ei Lysenkolta - oli tullut varpusten hävittäminen, jonka seurauksena oli ollut tuhohyönteisten määrän räjähdysmäinen kasvu.

Vaikka tuo hyvin syvälle kynnön idea ei suoraan Steinerilta tai luomuideologiasta tullutkaan, jotain sukua niille ajatuksille siinä minusta on: jotenkin siinäkin uskotaan, että luonto itse huolehtii hedelmällisessä maasta, huolehtii ravinteista omalla tavallaan. Eikä siis ihmisen tarvitse niitä lisätä vaan saada vain jotenkin esille. (Vrt. vaikka siihen, miten osa luomuväestä uskoo, että vain tehoviljely tarvitsee fosforilannoitteita.)

_________

*) sitten kun kerran (s. 77) siitä oli puhe, aihetta käsiteltiin selvästi asiantuntemattomasti ja jopa numerotaidottomasti. Väitettiin, että mu -maa-alalle (kiinalainen yksikkö) eli noin 6,7 aarille olisi laitettu 25 tonnia lannoitteita. Vaikka kyse olisi lannastakin, tuo on täysin uskomaton määrä.  Hehtaarille levitetään lantaa 20- 40 tonnia, Suomessa. Tuo ilmoitettu kiinalainen lannoitustaso olisi n. 375 tonnia hehtaarille.

Asiaa vielä jatkettiin kertomalla, että Henanin maakunnassa näin olisi käsitelty 80 miljoonaa "muta" peltoa. Lannoitteita olisi siis käytetty 2 miljardia tonnia! Alalle, joka on n. 2 kertaa Suomen peltoala (n. 5,3 miljoonaa hehtaaria). Koko maailman keinolannoitetuotanto on nykyisin noin 180 miljoonaa tonnia.

Kun vielä siinä käytettiin sanaa "fertilizer" eikä sanaa "manure", kyse oli siis täysin tuulesta temmatusta tarinasta.
« Last Edit: 28.03.16 - klo:08:14 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25182
    • View Profile
    • Email
"Luke ottaa Luomuinstituutista vetovastuun vuonna 2017". Suomeksi: sellainen oli Suomen Luomuinstituutti 2013-2016. Tai oikeastaan 2013-2015, koska omaa budjettia sille ei siis tule ensi vuodeksikaan.

Mutta Mikkelissä tiede tarkoittaa yhä luomua (kaksi lausetta hyvin lyhyestä uutisesta):

Mikkelin Tiedepäivät pyörähtävät käyntiin tänään - pelletistäkö uusi vientituote? (Länsi-Savo)

Quote
Siellä kuullaan myös luonnontuotteiden liiketoimintamahdollisuuksista sekä luomukeruualueista.

Quote
Mitä maakunnassa tuotetaan tai miksi kannattaa syödä luomua?

Olisin tähän mielellään laittanut tiedon, miten tuo akateeminen valistus/propaganda sitten puree Etelä-Savossa. Mutta en löytänyt myyntitilastoja maakunnittain, ainostaan tiedon, että pääkaupunkiseudulla luomumyynti on kaksinkertainen muuhun maahan verrattuna. Onko netissä tuollaista tarkempaa tilastoa?
« Last Edit: 14.04.16 - klo:07:25 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25182
    • View Profile
    • Email
Tiedettä Mikkelin päivillä olivat muutkin utopistiset ja epäkäytännölliset ideat (Savon Sanomat):

Huomisen eväs tulee toukista ja luomumetsän yrteistä: "Kaksi miljardia ihmistä maailmassa pitää hyönteisiä ihan luonnollisena ruokana"

Metsän tuotteiden keräilyn merkityksestä ruokataloudelle meillä on jo keskusteltu. Asian vähäpätöisyys ei tietysti mihinkään siitä muutu, jos metsät on luomusertifioitu. Kummasti muuten niiden osalta ei sitten mitenkään tarkasteltu ruokatalouden tehokkuutta, jota kovasti tuotiin esiin hyönteisten kohdalla.

Hyönteiset eivät takuulla ole Suomessa huomisen eivätkä ylihuomisenkaan ruokaa. Ja jos niiden syöminen vähän lisääntyisikin, kyse on melko varmasti sitten kalliista tuontiruoasta, friikeille ja varakkaille:

Quote
Hollannissa ja Belgiassa hyönteispohjaisia proteiinipatukoita ja muita tuotteita on jo tavallisissa kaupoissa, joskin tuotanto on yhä pientä ja hyönteisjauheet kalliita, Lähde kertoo.

Jos taas oikein reippaasti mennään tieteestä (science) science fictionin eli tulevaisuuskuvitelmien puolelle, niin luultavasti paljon lupaavampi idea lihansyönnin vähentämistavoitteessa (hyvin pitkällä tähtäimelllä) olisi keinoliha.
« Last Edit: 16.04.16 - klo:08:51 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25182
    • View Profile
    • Email
Näin nyt kerrotaan, onko tämäkin ko. instituutin alasajon merkkejä:

Tutkittua tietoa luomusta -luentosarja päättyy

Quote
Tutkittua tietoa luomusta -luentosarja päättyy 

Osallistu viimeiselle luennolle Mikkelin yliopistokeskuksessa tai verkon välityksellä! Viestin lopussa on ohjeet verkko-osallistumiseen.

Ti 10.5.             
Kun viidennes kouluruoasta on luomua
Luomuinstituutin tutkimuskoordinaattori, ETM Jaakko Nuutila, Luonnonvarakeskus

Kun ... uhoa on ilmeisesti yhä tallella, ei käytetty sanaa "jos"?
« Last Edit: 26.04.16 - klo:06:11 by Heikki Jokipii »

Ville Aarnikko

  • Täysjäsen
  • ***
  • Posts: 144
    • View Profile
    • Email
Quote
"Kun viidennes kouluruoasta on luomua"

Näin jossain (joskus) laskelman siitä kuinka monta opettajaa kouluun voisi vastaavalla summalla palkata vakituiseen virkaan. Se kuulosti ideana varsin pysäyttävältä, ja hyvältä, vertailukohdalta. Luomun kohdalla kun saadaan vastineeksi lähinnä hömppää ja mainoslauseita, kiltisti ilmaistuna.

En muista missä se oli, tai oliko edes tarkka laskelma, mutta idean voisi lainata hyötykäyttöön (jos vastaus yltää edes yhteen opettajaan).

(Olen muuten muissa maisemissa ja vähäisellä ajalla juuri nyt, joten en ehdi tarkistamaan sainko idean vertauksesta jopa täältä, siinä tapauksessa onnittelut ja kiitos jo etukäteen!)
« Last Edit: 30.04.16 - klo:23:25 by Ville Aarnikko »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25182
    • View Profile
    • Email
Kuten tiedämme, kaikenlaisessa tutkimuksessa voidaan saavuttaa yllättäviä ja hyödyllisiä tuloksia, ja näin saattaa tietysti käydä tämänkin hankkeen kohdalla:

Pikamenetelmiä luomutuotteiden alkuperän ja aitouden valvontaan

Mutta ihan näin arvioituna sitten kyllä tulee mieleen, että onko juuri tuon asian selvittäminen kiireellisimpiä ruokaa koskevia tutkimushankkeita? Vielä nykymaailmassa, sen mukaan, mitä FAO tästä maailmasta kertoo?

Tämäkin kehityshanke USA:sa on varmaan kuvatulla tavalla hyödyllinen luomuviljelyn kannalta, mutta ...

Researchers develop hybrid corn variety resistant to cross-pollination with GMO varieties

Eli on onnistuttu kehittämään maissilajike, joka ei risteydy muuntogeenisten lajikkeiden kanssa. Ja tämä vähentäisi luomuviljelijöiden taloudellisia tappioita.

Toisaalta, sitä kautta, jos tuo jotenkin parantaisi mahdollisuuksia viljellä noita parempituottoisia GMO-lajikkeita, sitä rinnakkaiseloa, niin se voisi jossain määrin olla yleisemminkin hyödyllinen keksintö?
« Last Edit: 07.05.16 - klo:07:51 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25182
    • View Profile
    • Email
"Luke ottaa Luomuinstituutista vetovastuun vuonna 2017". Suomeksi: sellainen oli Suomen Luomuinstituutti 2013-2016. Tai oikeastaan 2013-2015, koska omaa budjettia sille ei siis tule ensi vuodeksikaan.

Mikkelin yliopistokeskus kertoo syksyllä järjestettävästä luomutapahtumasta (lihav. HJ):

Quote
Tapahtumassa on mukana myös Michelin-tähdellä palkitun Ravintola Olon omistaja, keittiömestari Pekka Terävä. Maista luomu -ruokatapahtumaan odotetaan 10 000 kävijää. Maista luomu -tapahtuman järjestävät Luomuinstituutti/Luomuinstituutin jalkauttaminen -hanke, Mikkelin matkailupalvelut/ Mikkelin kehitysyhtiö Miksei, Mikkelin kaupunki, Mikkelin kaupunkikeskustan kehittämisyhdistys Mikke ry, Saimaan luomu ry, Tertin kartano ja Mikkelin tuomiokirkkoseurakunta.

Luomuinstituutin lakkauttamiselle on keksitty kaunis, lohdullinen ilmaisu. Yhtä kirjainta muuttamalla ja 3 ensimmäistä kirjainta hiukan uudelleen järjestämällä.
« Last Edit: 15.05.16 - klo:06:15 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25182
    • View Profile
    • Email
Olisiko tässä tilaisuudessa kyseessä jonkinlainen Luomuinstituutin joutsenlaulu:

Hyvää ihmiselle –seminaari (Mikkeli 30.9.2016)

Vielä kerran yritetään kertoa "tieteen perusteluja luomuruoalle"?

En voi tälle mitään, että mielestäni alkuperäiseen vertaukseeni (so. teologiaan) "istuu" tavattoman hyvin, kun tilaisuuteen on löydetty tällainen hyvä paimen:

Quote
Seminaarin päätössanat: Ihmisen vastuu,  Tolvilan kartanon lammaspaimen Jarmo Latvanen.
« Last Edit: 15.06.16 - klo:08:48 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25182
    • View Profile
    • Email
Nämä luennot kuitenkin jatkuvat:

Tutkittua tietoa luomusta – kaikille avoimet luennot (Syksyn 2016 ohjelma)

Otsikot puhuvat:

"Perinteinen kiinalainen lääketiede ja luomu"

"Onko luomu uskontoa?"

« Last Edit: 28.06.16 - klo:05:32 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25182
    • View Profile
    • Email
Ei ole tässäkään löysätty:
Quote

Mikkelin yliopistokeskus (MUC)

 4 days ago
Mikkelin yliopistokeskus (MUC)

Mikkelin yliopistokeskus (MUC) jakoi käyttäjän Maista luomu -ruokatapahtuma julkaisun.

Maista luomu -ruokatapahtuma

Luomulehti: Tertti kutsuu Maista luomu -tapahtumaan.
Lukemisen iloa! :)
www.luomuliitto.fi/luomulehti-42016/

(Osoitteesta http://www.muc.fi/)
« Last Edit: 29.08.16 - klo:05:20 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25182
    • View Profile
    • Email
Hyvin vanhoilla väitteillä tässä ratsastetaan, tämän selostuksen mukaan:

MIKSI KANNATTAA VALITA LUOMU – TUTKITTUA TIETOA LUOMUSTA IHMISEN PARHAAKSI –SEMINAARISSA 30.SYYSKUUTA

Vaikka kerrotaankin:

Quote
Luomusta saadaan koko ajan lisää tutkimustuloksia.

Niin ehkä saadaankin, mutta ainakin meidän havaintojemme mukaan niihin kuuluvat myös tulokset, jotka kyseenalaistavat tuossa selostuksessa esitetyt väitteet. Jotka eivät siis ole mitenkään uusia.

Osittain nuo väitteet on täällä jo käsiteltykin. Mutta palataan yksityiskohtaisen kritiikkimme sitten, jos/kun tuon tilaisuuden esitelmät ovat verkossa.
« Last Edit: 06.09.16 - klo:13:53 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25182
    • View Profile
    • Email
Tässä on sitten hyvin yksityiskohtainen ja hyvinkin huolellisesti tehty esiselvitys tai hankeuunnitelma (pdf) ...

ETELÄ-SAVON JA HENANIN MAAKUNNAN LUOMUYHTEISTYÖMAHDOLLISUUDET

... tälle täysin järjettömälle ja jopa epämoraaliselle hankkeelle.

Tässä sen itsensä antamat luvut hankkeen lähtökohdista. Ensin perustiedot:

Quote
3.HENANIN MAAKUNNAN LUOMUALAN TOIMINTAYMPÄRISTÖ JA MAHDOLLISUUDET

(Lähde: Kyselyvastaukset Henanin maakuntahallinnosta sekä matkan aikana kerätyt tiedot)

Henanin provinssi on pinta-alaltaan 167 000 km2 laaja, asukkaita on 106 miljoonaa. Henan on  Kiinan kolmanneksi väkirikkain provinssi, jonka kehitystä keskushallinto tukee. Henanin historia on pitkä ja sillä on rikas kulttuuriperintö. Aluetta on kehitetty ”Keski-Kiinan alueeksi”, mm. nopean rautatieverkoston risteyskohdaksi.

3.1 Luomu osana elintarviketuotantoa
Henanin maatalous on vahvaa ja ruokateollisuus on yksi alueen kehityspilareista. Maakunta on keskeinen osa Kiinan elintarviketuotantoa (n. 30 %), mm. ¼ Kiinan vehnästä tuotetaan Henanin alueella.

Sitten luomuviljelystä siellä nykyisin:

Quote
Keskimääräinen luomutilan koko on 47,2 ha. Henanin alueella tuotetaan vuosittain luomuna mm.riisiä 710 000 kg, vehnää 400 000 kg, bataattia 835 000 kg, kiinalaisia taateleita 2 380 000 kg ja turnipseja 1 500 000 kg. Kaikkiaan alueella tuotetaan 23 luomutuotetta ja luomuyrityksiä on seitsemän. Kaikki luomussa oleva maatalousmaa on viljelymaata, laidunmaa ei ole luomussa. Eniten Henanin alueella kulutetaan luomuna riisiä. Luomutuotteet ovat 2─3 kertaa kalliimpia verrattuna tavanomaisesti tuotettuihin.

Tuosta saan yhteensä 5 825 000 kg.

Siihenpä vertailukohdaksi tämä tieto Suomen Pankin (siirtymätalouksien tutkimuslaitoksen) sivuilta:

Kiinan viljasato jatkoi kasvuaan

Quote
Kiinan tilastoviraston mukaan vuoden 2015 viljasato kasvoi 2 % viime vuodesta 620 milj. tonniin.
(lihav. HJ)

Eli 680 000 000 000 kiloon.

Viimeisimmän luomusatotilaston mukaan Suomessa tuotettiin luomuviljaa 2015 yhteensä 83 miljoonaa kiloa. Numerona: 83 000 000 kg. Väestölle, joka on noin 1/20 Henanin väestöstä. Niinpä luomu on siellä nyt "osana elintarviketuotantoa" alle promilleluokkaa. Jollaisena sen soisi pysyvänkin, tai mieluummin häviävän kokonaan.

Tämä tiedon tuo esille myös Suomen Pankki:

Quote
Viljan viljelypinta-ala kasvoi hieman viime vuodesta 113 miljoonaan hehtaariin. Maatalousmaan riittävyys on yksi suurimmista Kiinan maatalouden ongelmista.

Tuolla Suomen Pankin sivulla mainitaan kyllä liiallinen lannoitus eräänä ongelmana.

Quote
Maatalousmaan määrään ja laatuun vaikuttavat laajat ympäristöongelmat, jotka johtuvat teollisuuden saasteista sekä liiallisesta lannoitteiden käytöstä.


Mutta jos sitä kautta menetetään niukkaa maatalouslousmaata, siihen ei ole mikään ratkaisu, eikä sitä asiaa mitenkään auta se, että siirretään lannoitteiden valmistus suosiolla myös rasittamaan tätä viljelysmaata (viherlannoitus, myös kulman kautta, välivuodet, loisiminen).

Eikä Suomen pitäisi tällaista pähkähullua yritystä millään lailla tukea. (Asiaan liittyvistä muista ihmettelyistä, ks. edellä, esim.  02.03.16)

« Last Edit: 13.09.16 - klo:10:23 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25182
    • View Profile
    • Email
Tässä Ruralia-instituutin blogipuheenvuorossa ei sitten enää oikeastaan edes yritetä naamioida markkinointia ja myynninedistämistä tieteeksi:

Luomun päämaja kutsuu

Kun sitten tästä tiedosta seurasin linkkiä ...

"Kirjoittaja VTT Pirjo Siiskonen toimii Luomuinstituutin johtajana."

... sainkin sieltä selville tämän (oli tullut sinne eilen):

Luomuinstituutille haetaan johtajaa seuraavalle nelivuotiskaudelle

Siis sittenkin ainakin tuo virka säilytetään? Vaikka Luomuinstituutti enemmän tai vähemmän fuusioidaan noihin em. muihin organisaatioihin? Se halutaan säilyttää verkostona, jolla on oma johtajansa:

Quote
Luomuinstituutti (www.luomuinstituutti.fi) on Luonnonvarakeskuksen ja Helsingin yliopiston yhteinen monitieteinen tutkimus- ja asiantuntijaverkosto.

Tuossa ilmoituksessa sentään tätä tieteeksi naamioitumista yhä yritetään:

Quote
Sen tehtävänä on tuottaa tutkittua tietoa luonnonmukaisesta tuotannosta ruokaketjun kehittämiseksi Suomessa. Luomuinstituutin tutkimusalat ovat alkutuotanto, ympäristö, elintarvikkeet ja yhteiskunta. Tietoa tutkimustuloksista välitetään tiedeviestinnän, koulutuksen ja tutkimus- ja kehittämishankkeiden avulla. Luomuinstituutin koordinaatioyksikkö sijaitsee Mikkelissä.

Englanniksikin puhutaan yhä tutkimuslaitoksesta: Finnish Organic Research Institute (FORI).
« Last Edit: 14.09.16 - klo:17:44 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25182
    • View Profile
    • Email
Meidän pienen yhdistyksemme voimat siihen eivät kyllä riitä, mutta varmasti olisi koottavissa porukka, joka järjestäisi tälle tilaisuudelle ...

MIKSI KANNATTAA VALITA LUOMU – TUTKITTUA TIETOA LUOMUSTA IHMISEN PARHAAKSI –SEMINAARISSA 30.SYYSKUUTA

... tieteelllisen vastaseminaarin, jossa monipuolisesti kerrottaisiin, miksi ei kannata.
« Last Edit: 11.12.16 - klo:07:47 by Heikki Jokipii »