Kansallinen luomututkimusohjelma 2014–2018 julkistettu
Itse suunnitelma on kyllä suht. tiivis, mutta silti 39 sivua, eli tutustumiseen menee kyllä hiukan aikaa, eli ei vielä varsinaisia kommentteja.
Itsekin pikaisesti luin tuon läpi ja olihan se melkoista liirumlaarumia ja tietenkin ihmetyttää se, että ilmeisesti näistä edellisistä luomututkimushankkeista (1992-95, 1997-?, 2002-2006) ei ole jäänyt mitään käteen, vai arvioitiinko noissa vain mahdollisia tutkimuskohteita, mutta mitään ei tutkittu? Eipä tuostakaan saanut mitään selkoa.
Nk. vaihtoehtoväki on aina ensimmäisenä kyseenalaistamassa tutkimuksia, jos mukana on ensimmäistäkään teollisuuden edustajaa tai sellaista, jolla on vaikkapa vain kaukaisen sukulaisen kautta mitään taloudellista intressiä tutkimuksen kanssa, niin sivulla 35 on aika monta luomusta rahaa saavaa tahoa, jotka on tavalla tai toisella kytketty luomututkimusohjelmaan, niin eikös tuo nyt herätä mitään intohimoja kenessäkään?
Ja nämä tällaiset arvailut ja mahdolliset vihjailut olivatkin sitten pakollista luomuhuttua (s. 24):
Tavanomaisessa kasvintuotannossa käytetään erilaisia torjunta-aineita ja torjunta-aine-
jäämät viljassa ja kasviksissa ovat mahdollisia. On syytä olettaa, että torjunta-ainejäämillä
on haitallisia vaikutuksia ihmisten terveyteen. Haitallisista ympäristövaikutuksista tutkit-
tua tietoa on jo käytettävissä.
Ja heti perään kerrotaan, että tavanomaisessa tuotannossa antibiootteja syötetään eläimille ruuan mukana (Suomessako?), mutta luomussa käyttö on rajoitettu ja on oikein varoajoin säädelty.
Eli verrataan luomua sellaisen maan tuotantotapoihin, jossa ei ole esim. eläinsuojelulakia tuotantoeläimien suojana ja tuottajat voivat vain mennä ruokakauppaan antibiootteja ostamaan ja syöttävät niitä sitten oman tietämyksensä perusteella eläimille. Mutta Suomessa?
Aika masentavaa huttua kaikenkaikkiaan, joten mitähän saadaan sitten tämän monitieteellisen, big sciencen ulkopuolelle jäävän tutkimusohjelman kautta aikaiseksi, niin sitä jään suuren innoituksen vallassa odottamaan.