Author Topic: Kuuleminen luonnonmukaista maataloutta koskevan EU-politiikan tarkistamisesta  (Read 58828 times)

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25017
    • View Profile
    • Email
Agronetin keskustelusta, nimimerkki KallePP:

Vs: Tilan osittainen luomuviljely mahdolliseksi

Quote
Eli  ne huonoimmat lohkot, jotka nyt on hömpällä, voisi laittaa luomuun, paljon ei edes muuttuisi mikään, joka neljäs vuosi kylväisi kauraa tms. Ja senkin voi jättää korjaamatta, jos luomussakaan ei sadonkorjuuvelvoitetta kerta ole.

Kohta meistä jokainen on luomuviljelijä, ainakin osittainen.
Helppoa rahaa tunkee ovista ja ikkunoista.
« Last Edit: 13.04.18 - klo:09:38 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25017
    • View Profile
    • Email
EU:n parlamentin tiedote asiasta:

Luomuruoka: Uusia sääntöjä alan tukemiseksi

Tämä päätös on nyt sitten tehty:

Quote
Tuontituotteiden pitää jatkossa noudattaa EU-standardeja: Tämänhetkisten vastaavuutta koskevien sääntöjen mukaan EU:n ulkopuolisten tuotteiden pitää noudattaa samankaltaisia muttei identtisiä sääntöjä. Näistä säännöistä luovutaan viiden vuoden kuluessa, minkä jälkeen EU:n markkinoille tuotavien EU:n ulkopuolisten tuotteiden pitää noudattaa EU-standardeja luomumerkinnän saamiseksi.

Viiden vuoden sisällä sitten nähdään, syntyykö eri puolilla maailmaa erilaisia "luomuja", vai alistuuko ja sopeutuuko muu maailma Euroopan järjestelmään ja standardeihin.

***

Tuossa tiedotteessa eivät välttämättä tulleet edes esille ne monet kriittiset kohdat, joista me olemme olleet kiinnostuneita. Paljonko esim. jatkossa hyväksytään loisimista? Onko siihen tullut muutoksia? Tämä kerrottiin siitä:

Quote
Tavanomaisten siementen ja eläinten käytön sallivat poikkeukset ovat voimassa vuoteen 2035 saakka.

Plus tietysti se luomusuolan kysymys!  ;D

Edelleen säilyy tarve itse lukea koko asetus. Tuoltahan se kohta löytyy. Siellä oli jo linkki tällä selityksellä:

Quote
Lisätietoa
Hyväksytty teksti pian saatavilla täällä

Mutta vielä ei sitä linkistä suomeksi löydy. Odotellaan.
« Last Edit: 20.04.18 - klo:12:16 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25017
    • View Profile
    • Email
Mutta sen jo saamme tietää, ettei hyväksytty asetus Pietikäistä tyydytä:

Sirpa Pietikäinen: Kunnianhimoton EU-asetus ei kannusta luomutuotantoon

Konkreettisesti häntä rassaa edelleen eniten tämä kasvihuoneasia:

Quote
Parlamentin hyväksyttäväksi tulevassa esityksessä Suomelle, Ruotsille ja Tanskalle on myönnetty poikkeus käyttää kasvualustoja vielä 10 vuotta asetuksen voimaan tulon jälkeen, eli vuoteen 2030 saakka.

– Valitettavasti poikkeus koskee vain jo luomusertifikaatin saaneita eli uusi asetus ei kannusta aloittamaan tai investoimaan luomutuotantoon Suomessa, Pietikäinen huomauttaa. *)

Seuraavien 10 vuoden aikana tuotantomenetelmillä ja neuvotteluilla on hänen mielestään varmistettava, että kasvistentuotanto kasvihuoneissa, myös kasvualustoilla, voi saada pysyvästi luomustatuksen.

Mutta edelleen hän toivoo, että tämä tavoite olisi asetettu koko EU:lle, jo tuossa asetuksessa (?):

Quote
Pietikäinen korostaa, että tavoiteluvun asettaminen luomutuotannolle on tärkeää. Pietikäisen Euroopan parlamentin ympäristövaliokunnassa laatimassa lausunnossa tavoitteeksi esitettiin viidennes peltopinta-alasta vuoteen 2030 mennessä.

Hän viittaa kyllä haastattelussaan (Suomen) kasvavaan kysyntään. Mutta ei kokoomuslaisenakaan suostu odottamaan, että se kysyntä ja markkinatalous hoitaisi asian. Tavoiteluku, suunnitelma, tuotantonormi on oltava. Niinkuin joskus ... no, enpä viitsi sanoa, missä.  8)

***

Tuossa uutisessa on muuten kirjoitusvirhe, jonka olemassaolo selviää jo tekstistä:

Quote
Luomutuotannon osuus EU:ssa on 6,7 prosenttia maatalouden pinta-alasta. Vuosina 2012–2016 luomutuotanto kasvoi 18,7 prosenttiin, ja sen odotetaan edelleen kasvavan.

Luomuala ei siis kasvanyt tuona aikana noin moneen "prosenttiin", koska se on edelleen vain 6,7 prosenttia.

_____________

*) Tuo oli vähän epämääräisesti sanottu. Varmasti ko. ajan lyhyys ei kannusta isoihin investointeihin, mutta ei kai ko. asetusta kuitenkaan ole rajattu koskemaan jo alalla olevia? Ei tunnu yhtään EU-tyyliltä. Tarkistetaan sekin, kun asetus tulee suomenkielisenä saataville.
« Last Edit: 13.05.18 - klo:08:41 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25017
    • View Profile
    • Email
Mutta kyllähän se niin taitaa olla, että tämän silmusalaatinkin lupaavasti alkanut tarina sitten luomuna loppuu, jos EU niin päättää. Ainakaan tässä kuvauksessa ei näy yhteyttä maaperään:

Quote
Samuli Laurikainen käyttää mielellään termiä lähiteholuomu. Se kuvaa hyvin Silmusalaatin viljelyn periaatteita.

- Tuotantotilan ikkunattomuus ja sijainti osittain maan alla vähentävät energiantarvetta. Alusta asti tuotannon tarvitsema vähäinen energiamäärä on ollut uusiutuvaa energiaa, tällä hetkellä tuuli- ja vesivoimaa.  Tuotanto on myös erittäin tehokasta. Yhdeltä neliömetriltä korjataan satoa 14 000 kiloa vuodessa, kertoo Samuli Laurikainen.

Aikaa toki silläkin firmalla nyt on ainakin yli 10 vuotta tuohon bisnekseensä. Ja saattaahan tuo tuote mennä hyvin kaupaksi tavanomaiseksikin luokiteltuna. Tätähän tietysti silloinkin voi jatkaa:

Quote
Silmusalaatit kasvatetaan luomusiemenistä pelkällä puhtaalla vesijohtovedellä. Kaikki kasvin tarvitsema on siemenissä, joten lannoitteita ei tarvitse käyttää. Tuotantotila on suljettu, joten torjunta-aineita ei tarvita. Silmusalaateissa ei käytetä myöskään säilöntäaineita.

Eli kyse lienee siitä, mistä amerikkalaiset käyttävät nimitystä "hydroponics"? Jonka hyväksymisestä luomun piiriin on siellä kiistelty (ks. edellä 13.12.17).
« Last Edit: 27.04.18 - klo:12:03 by Heikki Jokipii »

Matti Pekkarinen

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 499
  • Moi
    • View Profile
    • Masan Maaseutu
    • Email
Mikähän on valehtelemisen Suomen ennätys? Entä matemaattisen möhläyksen?
"Yhdeltä neliömetriltä korjataan satoa 14 000 kiloa vuodessa". Jos vaikkapa tomaatista olisi kyse, ja olisi lajike tuottaisi kuution muotoisia hedelmiä... siten tomaattien väliin ei jäisi ilmaa --> neliömetrillä olisi 14 kuutiometriä umpitomaattia, eli 14 metrin paksuinen kerros.... Lehtisalaatti "kuormaan" jää niin paljon ilmaa, että 14 tonnia neliömetrillä olisi satojen metrien paksuinen kerros....
Pankaa paremmaksi?
Hyvin menee, mutta menköön.
http://mattipekkarinen.net

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25017
    • View Profile
    • Email
Jep, kiitos huomiostasi. Nyt kun itsekin olen siitä tietoinen, asiasta voi tehdä lisääkin laskelmia. Tuo lehdistötiedote kertoi:

Quote
Luomuviljelijä Samuli Laurikainen kasvattaa Silmusalaattia Vantaalla parin autotallin kokoisessa tilassa.

Tarkkaa neliömäärää ei kerrota, mutta arvoidaanpa varovasti sen olevan 50 neliömetriä. Koko tuotannon määrä olisi siis arviolta 50*14 tonnia, eli 700 000 kiloa.

Mitä silmusalaatti sitten kaupassa maksaa? Täältä saadun tiedon mukaan ...

https://www.raakatori.fi/tuotteet/salaatit-yrtit-versot/idut/rouskuva-silmusalaatti-luomu/tuote-sat104

... se olisi 21,12 euroa kilo. Tulemme hämmästyttävään johtopäätökseen:

noissa pienehköissä tiloissa tuotetaan luomutuotteita (loppuarvoltaan) yhteensä noin 14,8 miljoonan euron edestä.

Eli noin 5 prosenttia koko Suomen luomumyynnistä. Yhtä paljon tai enemmän, mitä on koko Suomen luomuvienti. Siis rahallisesti enemmän kuin tuotettiin vientikelpoista luomukauraa v. 2017, yli 32 000 hehtaarilla.

***

Jossain mielessä valehteleminen ruoka-asioissa EU:ssa kiellettiin v. 2012 ...

On totuuden aika

Quote
Valehtelu on nyt EU:ssa kielletty – tosin vain elintarvikkeista, ja niistäkin vain tietyiltä osin.

... mutta ei taida koskea tuota tapausta?


PS. 1.5.18: Tämä kuva, jossa viljelmät ovat monessa kerroksessa ...

https://www.k-ruoka.fi/parastasuomessa/k-ruoka-awards/vuoden-paikallinen-lahituottaja-2017/silmusalaatti

... parantaa ehkä hiukan tuon tarinan uskottavuutta. Mutta vain vähän. Kuvassa laatikoita on noin 8 kerrosta ... no, sanotaan 10. Mutta noin 500 neliötä ei vieläkään ole kovin paljon.

Mutta joka tapauksessa tuo konsepti saattaa joutua luomuna vaikeuksiin n  10 vuoden päästä.
« Last Edit: 01.05.18 - klo:15:42 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25017
    • View Profile
    • Email
Aikaa voimaan tuloon on asetuksella tältä osin yli 10 vuotta, mutta hyvissä ajoin on huolta nyt ryhdytty kantamaan tästäkin:

Suomalainen kasvihuonevihannes kamppailee luomutunnuksestaan

Tuossakin uutisessa kummittelee tämä väite, jonka todenperäisyyttä siis epäilen:

Quote
Poikkeus koskee vain jo luomusertifikaatin saaneita ja vain jo viljelyssä olevaa pinta-alaa.

Vieläkään ei tuota asetusta ollut suomeksi saatavissa, jotta tuon olisi voinut tarkistaa.

Tämän ehdotuksen esille tulo olikin vain ajan kysymys:

Quote
Muun muassa europarlamentaarikko Heidi Hautala (vihr.) on ottanut esille vaihtoehdon, että kasvatusalustoilla luonnonmukaisesti viljellyille tuotteille kehitettäisiin oma laatumerkki.

Siinä on omat vaikeutensa, joita mekin olemme tuoneet esille edellä. Se olisi askel kohti järjestelmää, jossa maailmassa ja Euroopassakin olisi lukuisia erilaisia "luomuja". Ja siiitä tilanteestahan EU asetuksellaan on juuri pyrkimässä pois (ks. 20.04.18). *) Tämä vastaehdotus on kuitenkin käsittämätön:

Quote
Kauppapuutarhaliiton Jalkanen ei kuitenkaan näe uuden merkin luomista ratkaisuna.

–  Vaikka mainostoimisto onnistuisikin luomaan ja lanseeraamaan uuden merkin, siihen, että se tunnetaan, menee aikaa ja rahaa. Puhtaasti kotimaista -merkkiin on investoitu sekä valtion että viljelijöiden rahaa yli 30 miljoonaa euroa 30 vuoden aikana, hän sanoo.

Kasvihuoneluomua voisikin hänen mielestään jatkossa myydä sirkkalehtimerkin eli puhtaasti kotimaista -merkin alla.

Sillä eihän tuo merkki  kerro luomusta mitään, ja juuurihan tuo uutinen oli kertonut:

Quote
Suomessa kasvihuoneviljelyä on noin 200 hehtaaria. Siitä luomua on kahdeksan hehtaaria.

Eli noin 4 prosenttia. Siis 96% on tavanomaista. Tuon ehdotuksen mukaan toimiminen olisi kuluttajien harhaanjohtamista - kumpaankin suuntaan! Juuri tähän tapaan harhaanjohtavaa:

Quote
–  Suomalaisessa luomussa alkuperä eli suomalaisuus on tärkeintä. 98 prosenttia suomalaisista tunnistaa puhtaasti kotimaista -merkin ja liittää siihen puhtauden ja turvallisuuden arvoina. Olisi outoa lähteä rakentelemaan jotain muuta, kuulostaa keinotekoiselta.

Pitääkö tässä nyt ryhtyä välttelemään niitäkin tuotteita, joissa on tuo sirkkalehtimerkki?  8)


________

*) painetta on muualtakin, että tämä "Baabelin merkkien sekoitus" sen kun jatkuu ja pahenee. Samaan aikaan on tullut tietoja, että erilaiset ympäristömerkit - mukana tässä tutkimuksessa eivät kyllä olleet luomumerkit - ovat räjähdysmäisesti menettäneet uskottavuuttaan suuren yleisön silmissä.

Ecolabels have lost all credibility, report claims

(Lisäys 8.5.18)
« Last Edit: 08.05.18 - klo:07:18 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25017
    • View Profile
    • Email
Eilen sitten uudet luomusäännöt lopullisesti hyväksyttiin:

http://europa.eu/rapid/press-release_STATEMENT-18-3884_en.htm

Pikkuhiljaa niiden pitäisi siis olla saatavilla suomeksikin ... mutta ei, vieläkin löytämäni linkki kertoo, että teksti on "pian" saatavana sieltä.

PS. Ensi maanantaiksi 28.5. luulisi käännöksen viimeistään olevan valmis, kun Pro Luomun  "miniseminaarissa" on tällainen esitys:

Quote
EU:n uusi luomuasetus, mitä muutoksia se tuo tulleessaan?
neuvotteleva virkamies Tero Tolonen, MMM
« Last Edit: 24.05.18 - klo:04:52 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25017
    • View Profile
    • Email
Yllättävä tieto SVT:ltä. Jos se nyt on tieto.

Slut för ekologisk sallad i kruka

Luomusalaatin viljely kasvihuoneissa loppuisikin jo 2021, vaikka luomukurkuille ja -tomaateille olisi myönnetty 12 vuoden erivapaus Pohjoismaissa.

Tämän uutisen kuitenkin välitti "miehemme Tukholmassa".

Jos tuo totta on, kuinkahan käy luomusilmusalaatin? Ks. edellä 27.04.18 ja siitä eteenpäin.


PS. Yhä siellä Euroopan parlamentin sivustolla lukee:

Quote
"Hyväksytty teksti pian saatavilla täällä"

Mutta siellä ei siis vieläkään ole itse tekstiä. Väistämättä tulee mieleen vanha Neuvostoliitto, jossa kansalaisten odotettiin ehdottomasti ja tarkasti noudattavan lakeja. Myös niitä, joista ei koskaan julkaistu.

PS2. Sorry, tässä se nyt ilmeisesti onkin:

http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT+TA+P8-TA-2018-0180+0+DOC+XML+V0//FI

PS3. Maanviljelijän koulutukseen lienee parasta lisätä lainopin perusopintojakso.
« Last Edit: 03.06.18 - klo:15:04 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25017
    • View Profile
    • Email
Hiukan ilkikurisella mielellä odottamani luomusuolan määritelmät ja luonnehdinnat olivat tuossa kyllä hyvin epämääräisiä. Mielestäni tässä ovat kaikki relevantit tekstissä olevat maininnat eli mahdolliset selitykset:

Quote
Tämän asetuksen soveltamisalaan olisi sisällytettävä myös merisuola ja muut elintarvikkeina ja rehuina käytettävät suolat , koska niitä voidaan tuottaa luonnollisin tuotantotekniikoin ja koska niiden tuotanto edistää maaseutualueiden kehitystä, mikä on tämän asetuksen tavoitteiden mukaista.

Quote
2 ARTIKLAN 1 KOHDASSA TARKOITETUT MUUT TUOTTEET
[...]
–   elintarvike- tai rehukäyttöön tarkoitetut merisuola ja muut suolat
[viittaus liitteeseen]

Quote
e)  tavanomaisesti elintarvikkeiden jalostuksessa käytetty juomavesi ja luonnonmukainen tai muu kuin luonnonmukainen suola (perusainesosana natriumkloridi tai kaliumkloridi);

En minä koko tekstistä löytänyt selitystä sille, minkälainen on luonnonmukainen suola.

Löydättekö te?

Minkälainen on suolan kohdalla "luonnollinen tuotantotekniikka"? Ja ennenkaikkea: minkälainen on se epäluonnollinen? Jossain tuollaisessa saattaisi se määritelmä piillä, muuta kuten sanottu, en sitä löytänyt.
« Last Edit: 03.06.18 - klo:21:06 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25017
    • View Profile
    • Email
Tässä tekstiä siitä kasvihuoneviljelystä (parlamentin kannanottoa):

Quote
(28)  Koska luonnonmukainen kasvintuotanto perustuu ravinteiden antamiseen kasveille pääasiassa maaperän ekosysteemin kautta, kasveja olisi tuotettava maapohjaan tai peruskallioon yhteydessä olevassa elävässä maaperässä. Näin ollen ravinneliuosviljelyä ei olisi sallittava, ei myöskään kasvien kasvattamista säiliöissä, kasseissa tai kasvualustoilla, joissa juuret eivät ole kosketuksessa elävään maaperään .

(29)  Tietyt viljelykäytännöt, jotka eivät liity maaperään, kuten idätettyjen siementen tai sikurisalaatin kerien tuotanto sekä koristekasvien ja yrttien tuotanto ruukuissa myytäväksi kuluttajalle ruukkuineen, ja joihin maaperään liittyvän kasvinviljelyn periaate ei sovellu tai joiden kohdalla ei ole vaaraa kuluttajan harhaanjohtamisesta tuotantomenetelmän suhteen, olisi kuitenkin sallittava. Luonnonmukaisen tuotannon helpottamiseksi kasvien varhaisemmassa kasvuvaiheessa olisi sallittava myös siementaimien tai koulittujen taimien kasvattaminen säiliöissä myöhempää istuttamista varten.

(30)  Maaperään liittyvän kasvinviljelyn periaate ja ravinteiden antaminen kasveille pääasiassa maaperän ekosysteemin kautta vahvistettiin asetuksessa (EY) N:o 834/2007. On kuitenkin toimijoita, jotka ovat kehittäneet taloudellista toimintaa kasvattamalla kasveja 'rajoitetuilla kasvualustoilla' ja saaneet kansallisilta viranomaisiltaan asetuksen (EY) N:o 834/2007 mukaisen sertifioinnin luonnonmukaisuudesta. Tavallista lainsäätämisjärjestystä noudattaen on 28 päivänä kesäkuuta 2017 päästy yhteisymmärrykseen siitä, että luonnonmukaisen tuotannon olisi perustuttava ravinteiden antamiseen kasveille pääasiassa maaperän ekosysteemin kautta ja oltava maaperään liittyvää ja että kyseisestä ajankohdasta lähtien kasvien kasvattamista rajoitetuilla kasvualustoilla ei olisi enää sallittava. Jotta toimijoille, jotka ovat kyseiseen päivämäärään mennessä harjoittaneet tällaista taloudellista toimintaa, annetaan mahdollisuus mukautumiseen, tällaisten toimijoiden olisi voitava säilyttää vielä kymmenen vuoden ajan tämän asetuksen soveltamispäivästä tuotantotilat, jotka niiden kansalliset viranomaiset ennen kyseistä päivämäärää ovat sertifioineet luonnonmukaisiksi asetuksen (EY) N:o 834/2007 nojalla. Jäsenvaltioiden komissiolle toimittamien asiakirjojen perusteella tällainen toiminta oli ollut sallittua unionissa ennen 28 päivää kesäkuuta 2017 ainoastaan Suomessa, Ruotsissa ja Tanskassa. Komission olisi annettava kertomus rajoitettujen kasvualustojen käytöstä luonnonmukaisessa tuotannossa, ja kertomus on julkaistava viiden vuoden kuluttua tämän asetuksen soveltamispäivästä.

****

Kyllä se niin sitten olikin, että poikkeukset myönnetään vain jo alalla vanhastaan toimineille. Josta osaan kyllä kuvitella seuraavan ongelmia vapaan kilpailun kannalta. Vaikka vain määräajaksi, tässä tavallaan myönnetään privilegioita.

Mutta tuon 29. kohdan voisi tulkita niin, että silmusalaatti pääsi nyt kuin koira veräjästä.
« Last Edit: 04.06.18 - klo:13:58 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25017
    • View Profile
    • Email
Liite I on näin karu, pelkkä lista:

Quote
2 ARTIKLAN 1 KOHDASSA TARKOITETUT MUUT TUOTTEET

–  elintarvikkeena tai rehuna käytettävät hiivat

–  mate, sokerimaissi, viininlehdet, palmunsydämet, humalanversot ja niiden kaltaiset syötävät kasvinosat ja niistä valmistetut tuotteet

–   elintarvike- tai rehukäyttöön tarkoitetut merisuola ja muut suolat

–  kelaamiseen soveltuvat silkkiperhosen toukan kotelokopat

–   luonnonkumit ja hartsit

–   mehiläisvaha

–  eteeriset öljyt

–  luonnonkorkkiset tulpat, muu kuin puristetavara ja ilman minkäänlaisia sideaineita

–  karstaamaton ja kampaamaton puuvilla

–  karstaamaton ja kampaamaton villa

–  raakavuodat ja käsittelemättömät nahat

–  kasvipohjaiset perinteiset kasvirohdostuotteet.

Eli nämä voivat olla luomutuotteita, mutta ei tarkemmin siitä, millä ehdoilla ne voivat. Eikä siellä 2. artiklan 1. kohdassakaan tämän kummempaa sanottu näistä muista tuotteista:

Quote
Tätä asetusta sovelletaan myös tiettyihin muihin läheisesti maatalouteen liittyviin, tämän asetuksen liitteessä I lueteltuihin tuotteisiin, kun niitä tuotetaan, valmistetaan, merkitään, jaellaan, saatetaan markkinoille, tuodaan tai viedään taikka joita on tarkoitus tuottaa, valmistaa, merkitä , jaella, saattaa markkinoille, tuoda unioniin tai viedä unionista.

Eli pelkäänpä, ettei tuosta löydy edes varsinaista naureskeltavaa. Luomusuola on sellaista suolaa, jonka ilmoitetaan olevan luomusuolaa, ja joka myydään sellaisena. Kuluttajalle kerrotaan, että EU-direktiiviä on noudatettu ja sitten siihen voi lisätä jotain löpinää "luonnollisista tuotantotekniikoista".

Suurin piirtein sama koskee varmaan muitakin listassa olevia tuotteita. Vaikka joidenkin kohdalla voikin löytää vähän konkreettisempia kytköksiä viljelyyn.
« Last Edit: 04.06.18 - klo:14:03 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25017
    • View Profile
    • Email
Minkälainen on suolan kohdalla "luonnollinen tuotantotekniikka"? Ja ennenkaikkea: minkälainen on se epäluonnollinen? Jossain tuollaisessa saattaisi se määritelmä piillä, muuta kuten sanottu, en sitä löytänyt.

Ehkä tuon luomusuolan salaisuus ratkeaa vasta, kun kauppoihin tulee ensimmäinen EU:n luomumerkillä varustettu suolapaketti?

Mutta jos menen asioiden edelle, niin tälllaisia mahdollisia esimerkkejä voisi olla "epäluonnollisesta tuotantotekniikasta":

- jodi ei suolaan tule itsestään, "luonnollisesti". Niinpä varmaan tämä suomalainen huikean hyvä innovaatio täytynee luomusuolassa kieltää? Vrt. D-vitamiini ja luomumaito. *)
- Israelissa tehdään nanoteknologian avulla merivedestä juoma- ja kasteluvettä. Siitäkin tietysti jää suolaa. Onko se "luonnollisella tuotantotekniikalla" kerättyä?
- ja tämän niksinhän täytyy ehdottomasti olla kielletty: geeniteknologialla on Intiassa kehitetty öljykasvi, joka kerää suolan lehtiinsä. Jos suola noista lehdistä kerätään talteen, se ei voine olla luomusuolaa?

***

Merisuola oli tuossa ainoa mainittu (positiivinen) esimerkki, ja merestähän mainosmies kevyesti vääntää hurmaavaa runollista tekstiä!

_______

*) Wikipediassa olikin jo tämä vanha (2013) tieto:

Quote
Luomusuola   
Luomusuolan käyttämisestä voi olla haittaa, koska siihen ei lisätä jodia. Struuma on saatu katoamaan Suomesta miltei kokonaan lisäämällä jodia suolaan. Haitallisen natriumin määrässä ei ole merkittäviä eroja luomusuolassa ja jalostetussa ruokasuolassa.
« Last Edit: 04.06.18 - klo:15:58 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25017
    • View Profile
    • Email
Samaan tapaan joutunemme odottamaan ensimmäistä EU-merkittyä luomuvillasta valmistettua tuotetta.

Kaupallinen taho kertoo millaista se nyt on:

https://webshop.ruskovilla.fi/Raaka-aineet/Luomumerinovilla

Quote
Käytämme eettisesti tuotettua, sertifioitua luomulaatuista merinovillaa (mulesing-vapaa). Luomuvilla tuotetaan Etelä-Amerikassa: Argentiinassa ja Uruguayssa. Luomutuotannossa on periaatteena tuottaa tuotteita, joiden valmistusmenetelmät eivät ole haitallisia ympäristölle eivätkä ihmisten, kasvien ja eläinten terveydelle ja hyvinvoinnille.

Siis kaikkea hyvää ja kaunista? Ainoa konkreettinen asia oli tämän välttäminen (Wikipediasta):

Quote
Mulesing on kirurginen toimenpide, jossa lampaan peräpäästä peräaukon ympäriltä poistetaan ihoa. Syntyvä arpikudos vähentää huomattavasti loiskärpästen munimista ja kärpäsentoukkien aiheuttamaa kivuliasta myiaasi-sairautta. Menetelmä on yleisessä käytössä Australiassa erityisesti merinolampaiden kasvatuksessa.

Luonnotontahan tuo kieltämättä on, mutta äkkiä ajatellen kyllä parantaa lampaiden hyvinvointia (?).

Tällainen standardi on olemassa ...

https://about.lindex.com/fi/global-organic-textile-standard-gots/

... mutta jos se puuvillassa on jotenkin järkeenkäypä, ei tuostakaan selviä, miten sitä soveltaa villaan.

***

Saman tapainen on määrittelyn vaikeus kohdassa "raakavuodat ja käsittelemättömät nahat". Ja samaan tapaan joudumme odottelemaan EU:n ensimmäistä virallista luomunahkaista tuotetta.

Mutta yhteistä noille kaikille on, ettei liene kehitettävissä mitään testiä, jolla erottaa väärennetty luomutuote oikeasta. On vain oltava uskottava tarina tuotteen synnystä.

Mutta samaanhan ollaan nyt menosssa kasvienkin suhteen uuden geenitekniikan myötä. On oltava uskottava kertomus siitä, ettei kasvia ole geenieditoitu. Sitäkään ei voi mitenkään testaamalla tarkistaa.


PS. 7.6.18: Mutta yhteensä tuosta kyllä seuraa, että kaikki tämä ei olekaan enää huumoria, vaan jotkut ottavat ainakin osan siitä aivan tosissaan.
« Last Edit: 07.06.18 - klo:06:39 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25017
    • View Profile
    • Email
Tämä uutinen pöllähti Googlesta, vaikka yritin rajata haun tuoreempiin:

Suvi Lehtosen mukaan lavaviljelyllä voidaan jatkaa kasvukautta jopa yli kuukaudella — luomupuutarhuri jakaa vinkkejä

Mutta näin siis vuodessa hänen kirjansa ja antamansa neuvot ovat vanhentuneet. Ainakin, jos luomuviljelyssä aiotaan pysyä.

Tietysti parvekkeelleen voi rakentaa millaisen systeemin haluaa, siitä ei vielä EU määrää. - Ainoastaan parveketupakoinnista yhteiskunta on ottanut itselleen oikeuden antaa tiukkoja määräyksiä!  ;D

Hänen oma työpaikkansa ...

https://hirvihaarankartano.fi/fi/ravintola/keittiopuutarha

... saanee jatkaa ainakin v. 2030 asti vanhaksi toimijaksi luokiteltuna miten hyväksi katsoo. Sivuston kuvissa näyttää näitä laatikoitakin olevan.
« Last Edit: 11.06.18 - klo:07:41 by Heikki Jokipii »