• Welcome to Tuottava Maa Turvattu Luonto.
 

Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta

Started by palstaviljelijä, 19.08.09 - klo:09:21

Previous topic - Next topic

Heikki Jokipii

Tässä ovat kaikki päivämäärät, määräajat:

https://www.ruokavirasto.fi/tuet/maatalous/oppaat/hakuoppaat/hakuoppaat/peltotukien-paivamaarat/peltotukien-paivamaarat-2025/

Niiden perusteella kaikki on viranomaisten tiedossa jo kesällä. Eikä Ruokavirastolla ole mitään kunnon syytä tietojaan pantata. Mutta tapahtuuko niin kuitenkin? Tänäkin vuonna? "Let's näkee", sanottaneen nykyisin.

Heikki Jokipii

Luomueläimienkin osalta (ehkäpä vielä ihan erityisesti) kysyntä täytyy tietää ja tiedetään jo hyvissä ajoin etukäteen:

Lihatalot valmistautuvat jo täyttä päätä joulun kinkkusesonkiin " ”Sitä eivät muoti-ilmiöt hetkauta”

QuoteVaikka juhannuskin tuntuu vielä kaukaiselta, on lihataloissa jo aloitettu jouluvalmistelut.
Tilaajalle

Vaikkapa tällaisesta syystä:

Elintarvikealan lakko alkaa tiistaina " työntekijät valmiina jatkamaan sikojen teurastusta

QuoteTiistaina alkavan lakon ulkopuolelle jäävät broileriteurastamot, sillä nopeasti kasvavien lintujen teurastusaika on tarkka.

Kuntosen mukaan työntekijät ovat myös valmiita teurastamaan sikoja, jos Ruokavirasto niin edellyttää ja työnantaja pyytää. Paloittelu ja jalostus tehtäisiin lakon jälkeen.

Luomubroilereista meillä on oma triidinsa. Josta tieto, että toiminta on supistunut niin pienimuotoiseksi, ettei tuotakaan ongelmaa varsinaisesti ehkä ole.

Mutta jo nyt lihatalojen täytyisi tietää, paljonko luomusikoja on ensi jouluksi käytettävissä.

Heikki Jokipii

#1052
Quote from: Heikki Jokipii on 18.03.25 - klo:11:36
Erityisesti kurkussa odotimme suoranaista lässähdystä. Se ei tuossa näy kun sen ja tomaatin osalta tieto Lukelta " puuttuu!?

Luke on sittemmin täydentänyt tilastoaan.

Eli uudestaan. Ja jo perinteeksi jo muodostuneeseen tapaan. Täältä ja Pro Luomun pohjaan:

Luomupuutarhatuotanto, sato (1000 kg)

                2024    2023   2022   2021

Tarhaherne    125      81     349     344     
Valkokaali      786    719     686     758     
Porkkana     2471   2245   2697   2497   
Sipuli           199     366     549     318     
Tomaatti        97      446     906      826     
Kurkku          79      321     262      162
Marjat         620      533    669       728     
Omena        205      109     78       151   

Eli kummankin osalta tapahtui tuo lässähdys. Kurkun kohdalla se oli odotettavissa. Mutta tomaatinkin (?!).

Nyt nuo luvut vasta kunnolla hätkähdyttävät. Pienuudellaan. Vuonna 2024 tuotettiin siis "Arvo Keskiselle" 14 grammaa luomukurkkua. Lukija voi itse arvioida sen viipaleina.

Tomaatinkin osalta puhumme viipaleista (17 grammaa). Emme edes yhdestä tomaatista. Tuo luomutomaatin vähäisyys tuli meillekin vähän puun takaa. Luomutomaatteja kun on aika hyvin näyttänyt olevan kotimaisinakin kaupoissa tarjolla. Jotain on siellä tarjontatriidissä jäänyt huomaamatta?

***

Osaa kuvitella, miten ikävää Pro Luomulla on raportoida tuosta alamäestä, kun se julkaisee vuosiraportinsa 2024. Ja mielenkintoista, löytyykö siinä lopulta asialle jonkinlainen selitys.

Heikki Jokipii

Se, mikä vielä puuttuu, on arvioida kiloina, paljonko "Arvo Keskinen" sai kotimaisia luomuvihanneksia ja -marjoja ja -hedelmiä vuonna 2024.

Luomupuutarhaviljelystä saamme 125+786+2471+199+97+79+620+205 eli 4 582 tuhatta kiloa. Se jaettuna 5,6 miljoonalla on 0,8 kiloa.

Jos kaikki suomalaiset olisivat fanaattisia luomuihmisiä, vihannes- marja- ja hedelmäsuositus (puoli kiloa päivässä) siis täyttyisi vain noin 2 päivän osalta.

Herneiden osalta täytyy vielä arvioida peltoviljelystä lisää tuohon, sanokaamme puolisen kiloa. Eli noin 2,5-3 päivää, suositusten mukaan syöden.

***

Lisääkin luvuilla voisi leikitellä. Ja leikkiä toki laskien sanoa, että tyypillinen luomudieetin seuraus on keripukki.

Heikki Jokipii

Näin meillä alkaa taas olla etuajassa koossa kaikki se tieto, jota Pro Luomun raporttiin vuodesta 2024 on tulossa.

Näinhän oli viime vuonnakin. Ja edellisenä vuonna.

Juuri edellä oli luomupuutarharhatuotanto.

Luomuviljantuotanto on myös käsitelty. Samoin eläintalous, luomuliha, -maito ja -kananmunat.

Luomukeräilystä taitaa vielä puuttua tietoa.

Kysynnästä eli kaupastakin meillä on jo melkoisen tarkat tiedot.

Heikki Jokipii

Quote from: Heikki Jokipii on 05.04.25 - klo:03:10
Niiden perusteella kaikki on viranomaisten tiedossa jo kesällä. Eikä Ruokavirastolla ole mitään kunnon syytä tietojaan pantata. Mutta tapahtuuko niin kuitenkin? Tänäkin vuonna? "Let's näkee", sanottaneen nykyisin.

Marraskuussa tulee Ruokaviraston mukaan maksuun:

QuoteLuonnonmukaisen tuotannon korvaus (2025)

    kotieläinkorotus maksetaan vuonna 2026

maksuosuus noin 75 %

Hyvissä ajoin tuota ennen on täytynyt olla selvää, kenelle maksetaan ja mitä ja mistä.

Heikki Jokipii

#1056
Peruna täytyy ottaa edellisiin laskelmiin mukaan. Ellei muuten niin sen yleisen (ja ymmärrettävän " perunassa on hurjasti vitamiineja!) perustelun vuoksi, että suuri osa kansalaisista kuvittelee syödessään perunaa syövänsä kasviksia ja täyttävänsä tuota em. puolen kilon päivänormia.

Tuotetun määrän kertoo satotilasto:

QuoteLuomuperuna 5,7 miljoonaa kiloa (-33 %)

Niinpä Arvo Keskisen osaksi tulee hyvinkin tarkkaan yksi (1) kilo luomuperunaa. Joka auttaa häntä täyttämään normia (tai kuvittelemaan niin tekevänsä) kaksi lisäpäivää. Tai tämä osin imperfektissä, vuodesta 2024 oli kyse. Mutta luultavasti syömme yhä tuon vuoden satoa.

Heikki Jokipii

#1057
Olisiko Luomuliitolla jo ennakkotietoa tai tuntumaa seuraavasta kieroksesta, kun se ottaa kantaa ja kirjoittaa näin:

Luomun tuet luomulle. Luomuliiton kevätkokous otti kantaa

QuoteLuomuliiton kevätkokous ilmaisi syvän huolensa siitä, että luomulle korvamerkityt maataloustuet uhkaavat jäädä käyttämättä ja valua muuhun käyttöön.

Vaikka valtion virallisena tavoitteena on lisätä luomuviljelyn osuus 20 prosenttiin viljelyalasta vuoteen 2027 mennessä, kuluvalla CAPkaudella kehitys on kulkenut aivan päinvastaiseen suuntaan. Kevätkokous vaatii, että luomulle varatut varat käytetään luomun tukemiseen.

Nythän Luomuliiton jäsenille, jotka jo ovat luomuviljelijöitä, ei ole erityistä hyötyä siitä, jos pienille markkinoille tulee lisää kilpailijoita. Mutta perinteisestikin Luomuliitto on kuitenkin tuollaisen huolensa ilmoittanut.

Samassa kannanotossa mukana olevat puheet omavaraisuudesta ovat suorastaan irvokkaita, kun edeltä tiedämme, kuinka vähäisen määrän syötävää luomuviljely Suomessa tuottaa.