Author Topic: "... ja lähiruokaa" - luomun kotimaisuus  (Read 60859 times)

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26944
    • View Profile
    • Email
Vs: "... ja lähiruokaa" - luomun kotimaisuus
« Reply #30 on: 31.05.13 - klo:05:35 »
Tuotakoon tännekin tieto, miten uumoilemani Ruotsin mallin mukainen kehitys näyttää jo alkaneen:

http://tuottavamaa.org/forum/index.php?topic=697.msg4056#msg4056

Twitterissä eräs pikkulintu visersi näin:

Quote
Ministeri Koskisen tapaaminen Strasbourgissa ”Luomumaitoa tuodaan Suomeen enemmän kuin Suomessa tuotetaan.” #luomu

Kyseessä on EU-parlamentaarikko Anneli Jäätteenmäki toukokuun 22. päivä, joten kyllä tuo luomubisnes on melko ihmeellistä touhua, etenkin kun sitä koetetaan yhä enemmän ja enemmän naamioida lähiruuaksi.
« Last Edit: 31.05.13 - klo:06:36 by Heikki Jokipii »

Jarrumies

  • Konkari
  • *****
  • Posts: 746
    • View Profile
Vs: "... ja lähiruokaa" - luomun kotimaisuus
« Reply #31 on: 09.06.13 - klo:09:20 »
Näyttää siltä, että julkisuudessa luomuhype on vaipumassa ja toiveet pannaan yhä useammin lähiruuan kysyntään. Tässä MT:n pääkirjoituksessa (perjantai 7.6.2013) ei mainita ollenkaan luomua:
http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/l%C3%A4hiruuan-kasvu-kest%C3%A4%C3%A4-1.40794

Quote
”Taantuma ei ole katkaissut lähiruuan kasvua.”

Talouden taantuman odotetaan vaikuttavan myös kuluttajien ruokaostoksiin. On havaittu, että tulojen väheneminen ja epävarmuus saavat kuluttajat vaihtamaan hinnakkaampia brändi-tuotteita halvempiin, kuten kauppojen omiin tuotemerkkeihin.

Näin luonnollisesti osittain tapahtuukin. Samalla on kasvanut pelko siitä, kuinka lupaavalle lähiruoka-buumille taantumassa käy. Suoramyyntiin ja pienjalostukseen investoineille yrittäjille tämä voi olla kohtalon kysymys.

Toistaiseksi lähiruoka näyttää kestävän taantuman. ”Buumi jatkuu, eikä taantuma ole sitä hidastanut”, Turun Osuuskaupan osto- ja valikoimapäällikkö Jukka Lauren arvioi (MT 5.6.).

Lukuja ei tuossakaan mainita, joten trendien voimakkuuden arviointi jää auki. Lähiruuasta muuten ei ole tilastoja  senkään vertaa kuin luomusta.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26944
    • View Profile
    • Email
Vs: "... ja lähiruokaa" - luomun kotimaisuus
« Reply #32 on: 25.07.13 - klo:09:57 »
Yle:

Suomeen tulee yhä enemmän ulkomaista luomua

Kiinnittäisimme huomiota siihen, että tarkkoja tietoja ei ole kenelläkään, koska Suomessa ei asiaa virallisesti tilastoida. Jutusta tavallaan puuttuu vielä kiusallinen kysymys viranomaiselle, esim. MMM:lle, miksi näin ei tehdä. Puolittaisesta tilastoinnista - luomuvienti tilastoidaan - syntyy eräänlainen sisäänrakennettu harha päättäjille, kuten kansanedustajille, luomun mahdollisuuksista Suomessa.

Uusi, epäsuora tieto todellisesta tilanteesta uutisessa on: luomutuontia harjoittavien firmojen määrä on voimakkaasti kasvanut.

Luomuviljan tuontiin (ainoa tilastoitu asia!) voi myös kiinnittää huomiota.

Eli siltä osin kuin asia on tiedettävissä, Ruotsin mallia (ks. edellä) näytettäisiin asian kehittymisessä yhä seurattavan.
« Last Edit: 25.07.13 - klo:10:07 by Heikki Jokipii »

Tarkkailija

  • Täysjäsen
  • ***
  • Posts: 160
    • View Profile
Vs: "... ja lähiruokaa" - luomun kotimaisuus
« Reply #33 on: 25.07.13 - klo:14:55 »
Yle:

Suomeen tulee yhä enemmän ulkomaista luomua

Kiinnittäisimme huomiota siihen, että tarkkoja tietoja ei ole kenelläkään, koska Suomessa ei asiaa virallisesti tilastoida. Jutusta tavallaan puuttuu vielä kiusallinen kysymys viranomaiselle, esim. MMM:lle, miksi näin ei tehdä. Puolittaisesta tilastoinnista - luomuvienti tilastoidaan - syntyy eräänlainen sisäänrakennettu harha päättäjille, kuten kansanedustajille, luomun mahdollisuuksista Suomessa.

Voisihan tietenkin siitä jotain päätellä, että jos kerran luomuun erikoistuneen kaupan, joka vieläpä toimii voitollisesti, myynnistä 70 % on ulkomaista luomua, niin miten se on sitten muualla?

Ruohonjuuressa taitavat kuitenkin asioida ne valistuneet kaupunkilaiset, jotka pitävät luomuaatetta pystyssä ja jos heille kelpaa ulkomainen halpa* luomu tuolla osuudella, kovin vaikea on uskoa, että aatteeton peruskuluttaja pistää rahojaan kotimaisen, kalliin luomun puolesta.

Siksi ainakin itse suhtaudun hyvin varauksella esim. S-ryhmän ilmoitukseen kotimaisen luomun hyvästä menekistä ja siitä, että ulkomainen luomu ei ole missään erityisen hyvässä myyntinosteessa, ennen kuin pistävät tiukat tilastot faktoinen pöytään, vaan kyse taitaa olla vain luomuimagon kotimaisuuden ylläpitämisestä.

(* halpa tosin taitaa Ruohojuuressa olla suhteellinen käsite, mutta jos kotimaiseen luomuun vertaa, niin silloin toki)

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26944
    • View Profile
    • Email
Vs: "... ja lähiruokaa" - luomun kotimaisuus
« Reply #34 on: 11.08.13 - klo:07:42 »
Nyt yritetään (taas) tällaista:

Luomubroileri tulee kauppoihin

Uutisesta näkyy, että nyt ei mennä soitellen sotahan vaan kyseessä on koe-erä: katsotaan, miten asiassa käy.

Aika epätavallista realismia tässäkin (lihav. HJ):

Quote
– Me uskomme, että Suomessa on mahdollisuudet kasvattaa luomubroileria ja että Suomesta löytyy muutama prosentti ihmisiä, jotka haluaisivat tuotteita säännöllisesti ostaa, Arto Jokinen sanoo

Mutta jos jatkossakin menetellään näin ...

Quote
Suuressa hallissa kasvaa parhaillaan 7 000 luomubroileria. Ne tuotiin Tanskasta vuorokauden ikäisinä untuvikkoina.

[...]

Hermanni Huhtala kertoo, että heidän luomubroilerinsa syövät oman tilan luomuviljaa sekä luomurehua, jota tuodaan Tanskasta. Suomesta vastaavaa ei saa.

... niin minkämaalaisesta broilerista oikeastaan on kyse? Vieläkö se on "lähiruokaa", jos broilereilla on takanaan laivamatka (automatka? lentomatka?) ja niiden eväätkin tuodaan suurelta osin meren takaa? Vaikka erä olisikin "Suomessa kasvanut"?

Kiinnitinpä huomiota myös siihen, että luomubroilerit jatkavat matkaansa, lyhyen elämänsä jälkeen, ilmeisesti pääosin pakastealtaisiin. Tämän takia ei kannata rakennella erillistä luomutiskiä, suuriin Prismoihinkaan ...
« Last Edit: 11.08.13 - klo:08:01 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26944
    • View Profile
    • Email
Vs: "... ja lähiruokaa" - luomun kotimaisuus
« Reply #35 on: 14.08.13 - klo:18:26 »
Elina Lappalainen näyttää omassa jutussaan Talouselämässä olevan tyytyväinen asiaan …
 
Kotimainen luomubroileri yrittää pöytään

… ja tulkitsevan, kuten otsikko sanoo, asian siis "kotimaiseksi".  Kuitenkin jutussa kerrotaan, miten jatkossakin - jos sellaista on - suunnitellaan ilmeisesti toimittavan samalla tavalla: 

Quote
”Koe-erän jälkeen katsomme kuluttajien ja kaupan palautetta ennen kuin päätämme jatkosta. Seuraavaa untuvikkoerää ei ole vielä tilattu”, Jokinen kertoo.

Vai tulkitsenko pahantahtoisesti? Voisiko olla kuitenkin, että nyt toimitaan jonkun aikaa näin, mutta jos markkinat saadaan luotua, tuodaan myös isi- ja äitikanat Suomeen, ja ehkä ryhdytään tuottamaan tilalla kaikkea kanojen tarvitsemaa rehuakin? No, nähdään. Jos nähdään.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26944
    • View Profile
    • Email
Vs: "... ja lähiruokaa" - luomun kotimaisuus
« Reply #36 on: 17.09.13 - klo:05:45 »
Kotimaisen luomuruoan osuuden on S-ryhmässäkin vielä viime vuonna kerrottu olleen n. 70 prosenttia (ks. edellä: 68%).

Nyt Ilkka Alarotu twiittasi (vastauksena kysymykseen) sen olevan "yli 60%".

Aivan Ruotsin mallin mukaan (ks. edellä) on siten menty.

Ja kun luomumyynti on viime vuoteen verrattuna pysynyt S-ryhmässä samana, niin siitähän väistämättä seuraa tämä: kotimaisen luomun myynti on hiukan vähentynyt.

PS. 25.9.13: Jos korjataan arviota niin, että luomumyynti on kuitenkin kasvanut 11%, niin kotimaisen luomun myynti on silloin pysynyt aika samana.
« Last Edit: 25.09.13 - klo:05:52 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26944
    • View Profile
    • Email
Vs: "... ja lähiruokaa" - luomun kotimaisuus
« Reply #37 on: 25.09.13 - klo:05:45 »
Hesarissa kerrottiin, että ruoan kotimaisuusaste yleensä olisi nyt 75% ja alenisi noin prosenttiyksikön vuodessa.

Luomu mainittiin yhdessä lauseessa, jossa kerrottiin sen kysynnän olevan kaksinkertainen pääkaupunkiseudulla muuhun maahan verrattuna (jonka jo tiesimmekin), "maakunnissa" suositaan enemmän lähiruokaa.

Luomun kotimaisuusasteesta ei ollut tietoa, mutta jotenkin annettiin ymmärtää, että uutisen takana on Kuule Oy:n tutkimus. Ehkäpä se selvitti asian luomunkin osalta. Saamme ehkä em. twiittiä virallisemman arvion.

Jarrumies

  • Konkari
  • *****
  • Posts: 746
    • View Profile
Vs: "... ja lähiruokaa" - luomun kotimaisuus
« Reply #38 on: 25.09.13 - klo:06:58 »
Luomun kotimaisuusasteesta ei ollut tietoa, mutta jotenkin annettiin ymmärtää, että uutisen takana on Kuule Oy:n tutkimus. Ehkäpä se selvitti asian luomunkin osalta. Saamme ehkä em. twiittiä virallisemman arvion.

Ne ruuan tuonti- ja vientiluvut olivat peräisin Elintarviketeollisuusliitosta, MTT:ltä ja Tullilta. Nuo tahot on jutussa mainittu, vaikka juttu olikin sekavasti kasattu.

Seija Kurunmäen Kuule Oy ei ole tehnyt muita kuin asennetutkimuksia. Se ei kerää tietoja esimerkiksi ruuan kotimaisuusasteesta.

Kuule Oy teki tuon Hesarin jutussa mainitun ruuan arvostustutkimuksen viime vuonna:
http://www.mmm.fi/fi/index/etusivu/tiedotteet/121121_ruuan_arvostus.html
Quote
Aikuiset arvostavat ruuan suomalaisuutta enemmän kuin nuoret

Helsinki 21.11.2012
Suomalaisten arvostusta ruokaa ja ruuan tekijöitä kohtaan on mitattu kolmannen kerran. Maa- ja metsätalousministeriön Laatuketju-hankkeen tutkimuksessa selvisi, että ruuan ja ruokakulttuurin arvostus on vahvaa. Suomalaiset haluavat syödä yhdessä ja hyvin. Kotimaisen ruuan ominaisuudet nähdään valtaosin ulkomaista parempina. Oman maan ruoka − erityisesti lähiruoka − kiinnostaa, mutta kotimaisuus ei ole tärkein ruuan valintaperuste, etenkään nuorilla.


Quote
Kuule Oy toteutti Laatuketjun toimeksiannosta tutkimuksen suomalaisten suhtautumisesta suomalaiseen ruokakulttuuriin, ruokaan ja ruoan tekijöihin. Tutkimusaineisto koottiin huhti-kesäkuussa 2012. Seurantatutkimus edustaa kaikkia suomalaisia kuluttajia valtakunnallisella, 2099 vastaajan otoksella.

Mittarin avulla voidaan tarkastella ruokaan liittyvien asenteiden kehitystä. Aiemmat mittauskerrat tehtiin MMM:n/Sre:n toimeksiannosta vuosina 2008 ja 2010.
Vuonna 2012 ensimmäisen kerran toteutetut neljä ryhmäkeskustelua syvensivät seurantatutkimuksen tuloksia ja lisäsivät ymmärrystä suomalaisesta kuluttajasta.
Tutkimuksen rahoitti maa- ja metsätalousministeriön Laatuketju-hanke www.laatuketju.fi

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
Petri Koskela, puh. 029 516 2382 tai 040 832 9877
sähköposti muotoa etunimi.sukunimi@mmm.fi

Lisätietoja tutkimuksen tekijöiltä:
Seija Kurunmäki , puh. 0400 460894
seija.kurunmaki@kuule.fi
viestinnän tutkija,Anne Leppänen, puh. 040-7201055
anne.leppanen@kuule.fi

Ja tässä koko arvostustutkimuksen raportti:
https://docs.google.com/file/d/0B3qLwOSFVg2dWXpfNnJtcVJ2UUU/edit?pli=1


« Last Edit: 25.09.13 - klo:11:29 by Jarrumies »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26944
    • View Profile
    • Email
Vs: "... ja lähiruokaa" - luomun kotimaisuus
« Reply #39 on: 09.10.13 - klo:18:07 »
Nyt Ilkka Alarotu twiittasi (vastauksena kysymykseen) sen olevan "yli 60%".


Täältä saamme nyt täsmällisemmän luvun (joka sekin on tietysti arvio):

Luomun kysyntä Suomessa kasvaa – näin hurja määrä silti tuontitavaraa

Quote
Luomuruokamarkkinoiden suuruus on arviolta 215 miljoonaa euroa, josta kotimaisen tuotannon osuus on 63 prosenttia. Kasvaneeseen luomuelintarvikkeiden kysyntään vastataan nykyisin tuonnilla. Tuonnin osuus luomumarkkinoista onkin 37 prosenttia. Tällä hetkellä luomun kysyntä kasvaa noin kymmenen prosenttia vuodessa. Esimerkiksi luomurukiin tuonti ruisleipää varten on kasvanut merkittävästi.

Jos käytämme vanhoja arvioita, että vuonna 2011 luomumarkkinoiden arvo oli 110 miljoonaa (se Pro Luomun lähtökohta, jota käytetään tavoitteessa, että luomun osuus kolminkertaistetaan) ja silloin aikanaan annettua arvioita, että kotimaisen luomun osuus oli silloin 70%, niin kasvuprosentit näyttäisivät tältä:

Kotimainen luomumyynti on kasvanut 77 miljoonasta 135 miljoonaan eli 75%,

Tuontiluomun myynti on kasvanut 33 miljoonasta 80 miljoonaan eli 142%,

Eli otsikossa oleva sana "silti" ei ole perusteltu tuonnin osalta, vaan asia olisi pitänyt sanoa juuri päinvastoin: näin "hurja määrä" on silti kotimaista luomua! Vielä!

Aika säälittävä on - tuon pohjalta - heti tuon lainatun kappaleen jälkeen oleva lausunto:

Quote
– Luomu voi olla Suomen brändi, toteaa Siiskonen lopuksi.

______

Vihjeestä kiitos Luomulakolle

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26944
    • View Profile
    • Email
Vs: "... ja lähiruokaa" - luomun kotimaisuus
« Reply #40 on: 15.10.13 - klo:18:09 »
Tällä Erkki Pöytäniemellä onkin täällä ...

Luomutuotteiden vientipotentiaalin analyysi

... ihan yllättävää realismia:

Quote
Kokemukset vuosien varrelta muista maista osoittavat, että luomumarkkinan nopea kasvu (20–40 %/vuosi) johtaa luomutuonnin nopeaan kasvuun ja kuluttajien mahdolliseen vastareaktioon, jolloin nopeaa kasvuvaihetta seuraa suvantovaihe (esimerkiksi Ison-Britannian ”Buy British”-kampanja syntyi vastareaktiona valtavalle luomutuotteiden tuonnille 2000-luvun alussa).

Samanlainen esimerkki on tietysti Ruotsi. Sitä tuossa ei kyllä sanota, että asia saattaa todella juuttua tuohon tilanteeseen. Eli halvempi tuontiluomu valtaa markkinat lopullisesti. Kuten Ruotsissa *), ja luultavasti myös Iso-Britanniassa.

Ja - sen tulevaisuus näyttää - kuten Suomessa?

___________

*) saatuaan valtavaa "potkua" veronmaksajien rahoista ...

 


Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26944
    • View Profile
    • Email
Vs: "... ja lähiruokaa" - luomun kotimaisuus
« Reply #41 on: 28.02.14 - klo:09:32 »
Tämä on tilanne tietysti juuri USA:ssa, eli siellä luomumunat tehdään pitkälti tuontirehulla ...

Chickens That Lay Organic Eggs Eat Imported Food, And It's Pricey

... koska siellä on vaikea saada luomumaissia ja -soijaa, ehkäpä mm. siitä syystä, että GMO-viljely siellä on (noissa tuooteissa) niin dominoivassa asemassa, tai jostain muusta paikallisesta syystä.

Mutta nyt tuli tuosta vasta mieleen, että miksi meille ei luomunbroilerikeskustelussa pälkähtänyt päähän jatkokysymystä tästä faktasta (llihav. nyt HJ):

PS. 7.9.2013 klo 13: Siis "lennätti kotimaisen luomubroilerin kauppaan"? Todellako? Jos:

- "Luomulinnuiksi hankittiin Tanskasta kaksi 3 500 untuvikon erää Hubbardt-rotuisia broilereita [...]
- "Rehustuksessa käytettiin tanskalaista luomutiivistettä [...]"

Jatkokysymyksen olisi pitänyt olla tämä: jos näiden broilereiden kohdalla ei pärjätty ilman tanskalaista tuontirehua (so. tuota tiivistettä), mikä on tilanne munivien kanojen kohdalla?

Eli kuinka kotimaisia kotimaiset luomumunat ovat?

Ja muu luomueläintuuotanto?

Tässä on erään asiaa koskevan esitelmän diat, kylläkin jo parin vuoden takaa. luomu.fi-sivustolta:

Luomurehumarkkinat ja HMOY:n tuotevalikoima

Siinä ei kerrota tarkkaan, mikä on luomurehuissa tuonnin osuus, mutta kerrotaan kuitenkin selvästi, ettei ole helppoa tai mahdollista päästä asiassa 100% kotimaisuuteen:

Quote
[...]
100% monipuolinen
suomalainen luomurehu /
realismia?

Tanska ja Ruotsi:
monipuolisia luomurehuja
markkinoilla: tuonti raaka-aineet
[....]
Sikarehut: tarjontaa Suomessa ei
ole; riittääkö vilja; hyvä
- ja tasalaatuisesta (luomuohra)
[...]
EDELLYTYKSET MENESTYÄ

Laadukkaat perustuotteet
tanskalaisten rehuista
[...]

Asiaa täytyisi tietysti verrata tavanomaiseen tuotantoon. "Etiäiseni" on kuitenkin, että luomu on tavanomaista tuotantoa riippuvaisempi tuontirehuista.
« Last Edit: 28.02.14 - klo:10:04 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26944
    • View Profile
    • Email
Vs: "... ja lähiruokaa" - luomun kotimaisuus
« Reply #42 on: 28.03.14 - klo:06:54 »
Oliko tässä ....

Luomun kotimaisuus huolettaa Cronbergia

Quote
"Europarlamentaarikko Tarja Cronberg (vihr.) on huolissaan luomuelintarvikkeiden kotimaisuusasteen niukkuudesta.

– Vaikka luomun osuus on kasvanut, on tuonnin osuus kasvun takana. Luomun kulutus on kohonnut kolmeen prosenttia, mutta puolet siitä on tuontia."

... uusi tieto, ja mikä tieto? Painovirhe mukana? Luomun osuushan ei ole kasvanut kolmeen prosenttiin. Mutta pitäisikö silti paikkansa, että tuontiluomun osuus on kasvanut 50%:iin?

Lääkkeeksi ongelmaan hän tarjoaa sitten seuravaa:

Quote
"Luomun kotimaisuusastetta pitäisi Cronbergin mielestä tukea. Ylimenokaudeksi hän esittää luomuelintarvikkeiden vapauttamisesta arvonlisäverosta."

Täällä on jo useaankin kertaan laskettu tuon niksin täydellinen toiveajatteluluonne: 12% alennus noin 100% enemmän maksavasta tuotteesta tuskin aiheuttaa ostoryntäyksiä.

MEP:in pitäisi myös tietää, että EU:n alueelta tulevan tuonnin erilainen verokohtelu ei kertakaikkiaan käy.

Ja luomutiskeiltä saamani mutu-tieto on, että valtaosa luomutuonnista Suomeen tulee EU:sta. Niinpä tuo Cronbergin keino ei kyllä vaikuttaisi lainkaan tähän kotimaisuusasteeseen, siinäkään tapauksessa, että se pikkiriikkisen nostaisi luomun yleistä kysyntää. EU:n ulkopuolelta tuleviin eksoottisiin hedelmiin, kahviin yms. asialla ei olisi sitäkään vaikutusta, koska kotimaista vaihtoehtoa ei ole (ja jos olisikin, niin niidenkin kohdalla useimmiten valtiovallan kädet ovat jo kauppasopimusten sitomat, mitään "rangaistustulleja" ei voi käyttää).
« Last Edit: 28.03.14 - klo:14:17 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26944
    • View Profile
    • Email
Vs: "... ja lähiruokaa" - luomun kotimaisuus
« Reply #43 on: 12.04.14 - klo:06:33 »

Tässä Ruokatiedon uutisessa oli allekkain kaksi tietoa, joista luomuväki varmaan haluaa korostaa edellistä, mutta luultavasti toivoo yleisön (ja poliittisten päättäjien) jättävän huomiotta jälkimmäisen:

Quote
Luomun kulutus EU:ssa on nelinkertaistunut 10 vuodessa noin 20 miljardiin euroon vuosittain. Samaan aikaan alkutuotanto on vain kaksinkertaistunut, mikä on tarkoittanut tuontiluomun osuuden kasvua.

Tuo tieto on aika dramaattinen: EU siis kokonaisuutena tuo noin puolet luomustaan EU:n ulkopuolelta. Puhu siinä sitten yht'aikaa "lähiruoasta".

Ja tuossa tiedossahan ei ole vielä mukana se, miten luomua rahdataan EU:n sisällä!

Tarkkailija

  • Täysjäsen
  • ***
  • Posts: 160
    • View Profile
Vs: "... ja lähiruokaa" - luomun kotimaisuus
« Reply #44 on: 13.04.14 - klo:14:18 »
Juuri loppumassa olevilla luomu- ja lähiruokamessuilla ihmiset ovat hieman oudoksuneet esimerkiksi espanjalaisia mansikoita ja suureellista italialaisen pitsan näkyvilläoloa.

Toisaalta messuille päästään rahalla, joten on aivan sama, että mitkä messut ovat kyseessä, niin ne samat myyjät siellä aina on.

Samoin närää luomuväessä varmaan aiheutti luomupaneelin heti alussa mainittu tosiasia, että Suomessa kaikki ruoka on erittäin puhdasta, ei vain luomu. Eihän se niin saisi olla, eihän?  :-X