Tämä on tilanne tietysti juuri USA:ssa, eli siellä luomumunat tehdään pitkälti tuontirehulla ...
Chickens That Lay Organic Eggs Eat Imported Food, And It's Pricey... koska siellä on vaikea saada luomumaissia ja -soijaa, ehkäpä mm. siitä syystä, että GMO-viljely siellä on (noissa tuooteissa) niin dominoivassa asemassa, tai jostain muusta paikallisesta syystä.
Mutta nyt tuli tuosta
vasta mieleen, että miksi meille ei
luomunbroilerikeskustelussa pälkähtänyt päähän jatkokysymystä tästä faktasta (llihav. nyt HJ):
PS. 7.9.2013 klo 13: Siis "lennätti kotimaisen luomubroilerin kauppaan"? Todellako? Jos:
- "Luomulinnuiksi hankittiin Tanskasta kaksi 3 500 untuvikon erää Hubbardt-rotuisia broilereita [...]
- "Rehustuksessa käytettiin tanskalaista luomutiivistettä [...]"
Jatkokysymyksen olisi pitänyt olla tämä: jos näiden broilereiden kohdalla ei pärjätty ilman tanskalaista tuontirehua (so. tuota tiivistettä), mikä on tilanne
munivien kanojen kohdalla?
Eli kuinka kotimaisia kotimaiset luomumunat ovat?
Ja muu luomueläintuuotanto?
Tässä on erään asiaa koskevan esitelmän diat, kylläkin jo parin vuoden takaa. luomu.fi-sivustolta:
Luomurehumarkkinat ja HMOY:n tuotevalikoimaSiinä ei kerrota tarkkaan, mikä on luomurehuissa tuonnin
osuus, mutta kerrotaan kuitenkin selvästi, ettei ole helppoa tai mahdollista päästä asiassa 100% kotimaisuuteen:
[...]
100% monipuolinen
suomalainen luomurehu /
realismia?
•
Tanska ja Ruotsi:
monipuolisia luomurehuja
markkinoilla: tuonti raaka-aineet
[....]
Sikarehut: tarjontaa Suomessa ei
ole; riittääkö vilja; hyvä
- ja tasalaatuisesta (luomuohra)
[...]
EDELLYTYKSET MENESTYÄ
•
Laadukkaat perustuotteet
tanskalaisten rehuista
[...]
Asiaa täytyisi tietysti verrata tavanomaiseen tuotantoon. "Etiäiseni" on kuitenkin, että luomu on tavanomaista tuotantoa riippuvaisempi tuontirehuista.