Author Topic: "... ja lähiruokaa" - luomun kotimaisuus  (Read 60613 times)

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26515
    • View Profile
    • Email
Vs: "... ja lähiruokaa" - luomun kotimaisuus
« Reply #15 on: 18.01.13 - klo:18:35 »

Tulipa tässä mieleen, että MTT on Suomen hallituksen käytettävissä. Ja sen nimi kokonaisuudessahan on: Maatalouden taloudellinen tutkimuslaitos.

Ehkä nyt olisi paikallaan, että hallitus, ennen kuin se sekoaa enemmän Pro Luomun ym. ”seireenilauluihin”,  teettäisi MTT:llä riippumattoman, tieteellisen selvityksen siitä, mihin luomun edistäminen on eri maissa johtanut, juuri tällä kotimaisuus-tuontiruoka-akselilla.

Eli selvityttäisi, ovatko nämä ruotsalaisen kansanedustaja Staffan Danielssonin epäilyt asiassa aiheellisia ja oikeita, vai eivät.

Selvitys olisi syytä tehdä, ennen kuin luvattua toimenpideohjelmaa tuodaan eduskuntaan. Tai voi sen tehdä sen jälkeenkin, tässä vinkiksi kenellw tahansa kansanedustajalle, että sellaista voisi ja pitäisi vaatia, ennen kuin siellä mitään ohjelmia hyväksytään.

***

Ei niin, etteikö luomun lisäämispyrkimys olisi yleisestikin perusteetonta, mutta erityisen hölmöksi asian kyllä tekisi, jos Suomen valtio käyttää tähän rahaa, ja nettotuloksena olisi, että ruoan tuonti, luomun ja muun, näiden sen toimenpiteiden takia kasvaisi. Eli Suomi olisi suurinpiirtein Italian ja Tanskan maataloustuotteiden myyntityön maksumiehenä (jos Danielsson on oikeassa).


Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26515
    • View Profile
    • Email
Vs: "... ja lähiruokaa" - luomun kotimaisuus
« Reply #16 on: 25.01.13 - klo:07:22 »
Juvan Luomu Oy siirtää maitotuotteittensa jatkojalostuksen Jalasjärvelle. Ja sieltä tuotteet aika todennäköisesti tulevat myyntiin Helsingin seudulle. Kotimaisina ne tietysti säilyvät koko matkan, mutta ...

Luultavasti yleisemminkin luomussa on painetta - pienten myyntimäärien takia - keskittää tuotantoa. No, sitten käytetään MTK:n määritelmää, että kaikki Suomessa tuotettu ruoka on lähiruokaa.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26515
    • View Profile
    • Email
Vs: "... ja lähiruokaa" - luomun kotimaisuus
« Reply #17 on: 16.03.13 - klo:08:25 »
Jopa Pro Luomu myöntää, että valtaosa luomutuotteiden valikoimasta koostuu tuontituotteista, mutta entäpä sitten se "suomalainen" osuus? Näin YLE:

Suomalaisen luomumeetvurstin ainekset tulevat ympäri maailman

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26515
    • View Profile
    • Email
Vs: "... ja lähiruokaa" - luomun kotimaisuus
« Reply #18 on: 17.03.13 - klo:07:26 »
Itä-Suomen MTK-liittojen luomuvaliokunta vaatii:

Kotimaista luomua markkinoille

Siinä se on huolestunut tuontiluomun lisääntymisestä. Mikä siis auttaisi? Suomalaisen luomun myyminen "tietoisesti" tavanomaisena on heti lopetettava. Luomu on myytävä luomuna! Siinä olisi heidän mukaansa ratkaisu asiaan.

Tässä itse asiassa voisi olla heidän kanssaan samaa mieltä. Sitä näkökohtaa, minkä me siihen lisäisimme, että luomun tuotanto olisi sitten myös sopeutettava siihen määrään, mikä menee luomuna kaupaksi, he eivät välttämättä ehkä niin innokkaasti hyväksyisi mukaan ....


Hauska on myös tuo kohta, jossa luomun pääsyä "kotimarkkinoille" edistettäisiin "hankinta- ja kilpailulainsäädäntöä uudistamalla". On aika vaikea nimittäin kuvitella, miten nykyiset lait estäisivät kauppiaita laittamasta kotimaisia luomutuotteita myyntiin. Mutta siinähän tarkoitetaankin sitä, miten hallituksen olisi keksittävä jotain, jotta julkiset keittiöt ostaisivat kotimaista luomua, ilman ulkomaisen luomun ja kotimaisen tavanomaisen häiritsevää hintakilpailua.
« Last Edit: 17.03.13 - klo:07:51 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26515
    • View Profile
    • Email
Vs: "... ja lähiruokaa" - luomun kotimaisuus
« Reply #19 on: 03.04.13 - klo:19:55 »
(Tuon otakantaa.fi:n softa on kelvoton - olisiko teetetty OM:n virkamiehen "lahjakkaalla sukulaispojalla"? Se (muun kelvottomuuden lisäksi) mussasi tämän jäsennellyn puheenvuoroni yhdeksi pitkäksi tekstiksi, vailla kappalejakoja. Olen lähettänyt palautteen. Koska mielestäni tämä puheenvuoroni tästä asiasta onnistui aika hyvin, tässä sen kopio sellaisena kuin sen lähetin)

Aiheesta "Luomun pinta-alatavoite johtaa ruoan tuontiin"

______________

Agricola: "Vastalause halvasta trikistä: x prosenttia tehotuotantopellostakaan ei voi tuottaa samaa prosenttia Suomen ruuasta. Ihmiset syövät nimittäin paljon muutakin kuin pellon antimia."

Vastalause vastalauseelle: luonnonantimien merkitys ihmisten ruokkimisessa on mitätön. Jossakin on käytännössä aina viljelysmaa, josta ruoka lopulta tulee.

100% tehotuotantopelloista eli viljelysmaasta tuottaa noin 80% Suomen ruoasta, tuonti kun on n. 20%.

Luomupeltojen n. 9% osuus tuottaa ehkä n. 3% ruoasta. Luomuna sitä myydään "virallisesti" 1,5% kulutuksesta. Kun siitä on n. 30% tuontia, päädytään tavarana ("kaloreina") noin prosenttiin. Luomun hinta huomioon ottaen ehkä vain puoleen prosenttiin.   

Jonkin verran sitten luomua myydään tavanomaisena. Mutta siinä oli tämä surkeus - ilmankos asiassa täytyy tehdä "kytkykauppaa", ja yrittää myydä samalla "muitakin hyötyjä kuin litroja ja kiloja ruokaa".

Minusta - meistä - nämä "hyödyt" ovat tarinoita, tarjolla on tarinaruokaa.  Jotkut ovat tarinoista valmiita maksamaan. Valtiovallan ei pitäisi sitä tehdä.

***

Ruotsissa luomun osuus kasvoi myynnistä 2 prosentista 4 prosenttiin vuodesta 2003 tähän vuoteen mennessä eli noin 10 vuodessa.

Vuonna 2003  tuontiluomun osuus oli 20 prosenttia ja nyt se on  50 prosentia.

Niinpä Ruotsissa tuotettu luomu kohotti kyllä osuuttaan kaikista ruokaostoista 1,6 prosentista kahteen. Mutta samaan aikaan tuontiluomu siis kohotti osuuttaan 0,4 prosentista kahteen. Kotimaisen luomun osuus siis kasvoi  viidenneksellä, ulkomaisen luomun osuus taas viisinkertaistui.
 
Tämä kehitys on odotettavissa meillä. Jos kallin luomun osuutta yritetään väkisin lisätä, niin yksityisessä kuin julkisessakin kulutuksessa, halvemman ulkomaisen luomun houkutus kasvaa väistämättä yllivoimaiseksi, niin asiakkaalla, myymälänhoitajalla kuin rahapulan ja vaatimusten paineessa olevalla laitoskeittiön emännälläkin.

Luomussa paine tuontiin on suurempi kuin tavanomaisen kohdalla. Kansanedustajien pitää olla tästä tietoisia, eikä elätellä täysin epärealistisia unelmia siitä, että Suomi voisi jopa viedä kaiken "erityisen puhtaan" luomutuotantonsa Eurooppaan (tälläisia luulemuksia on ko. laitoksen "pöntöstä" useita kertoja esitetty).
 
Esimakua realiteeteistä saimme tästä s-ryhmän saksalaisesta, suomalaista halvemmasta luomumaidosta.

Kaiken kaikkiaan suomalaisen ruoan kilpailukyky toteutuu - jos on toteutuakseen - Suomessa, ei viennissä.

***

Jos tässä nyt mitään muutoksia tehdään, pitäisi samassa yhteydessä (ja ilmankin) pistää pystyyn vastaava tilastointijärjestelmä kuin Ruotsissa, jotta edes tarkkaan tietäisimme miten asia on, ja miten asiassa kävi, päätösten jälkeen.

Nyt tilastointisysteemi Suomessa on sellainen, että maasta viedyn luomun määrä tiedetään tarkkaan, tuonnin luvuissa on turvauduttava kaupan arvioihin.
« Last Edit: 03.04.13 - klo:20:13 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26515
    • View Profile
    • Email
Vs: "... ja lähiruokaa" - luomun kotimaisuus
« Reply #20 on: 15.04.13 - klo:18:51 »

Staffan Danielsson on tästä aiheesta  – ehkä päivämäärän 1.4. innoittamana - kirjoittanut tämän satiirin, jossa hän kertoo, että on muka muuttanut mieltään:

Öka matimporten till Sverige - för Östersjöns skull!

(”Lisätkää ruokatuontia Ruotsiin – Itämeren vuoksi!”)

Oikein hyvä tarina, toisella kotimaisella … eikun, eihän olekaan,  se on ihan ainoalla siellä, Ruotsissa. Mutta siis suosittelen.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26515
    • View Profile
    • Email
Vs: "... ja lähiruokaa" - luomun kotimaisuus
« Reply #21 on: 27.04.13 - klo:07:50 »

Luomumyynnin rakennetta pystyy jo - ennen Pro Luomun lupaaman tarkemman tilastopohjan valmistumista - arvioimaan näin pitkälle,  jo julkisuudessa olleiden lukujen pohjalta,

Maito:

Maitoketjussa kiistellään luomumaidon riittävyydestä

Quote
Tutkimuspäällikkö Eeva Heikkilä Elintarviketiedosta kertoo, että tuotanto kasvoi vauhdikkaimmin keväällä ja kesällä. ”Loppuvuonna kasvu tuskin on aivan yhtä vauhdikasta, joten tämän vuoden tuotanto asettunee 40 miljoonaan litraan”, Heikkilä arvioi.

Kerrottuna 1,50 eurolla litra = 60 miljoonaa = n. 30% koko luomumyynnistä (202 miljoonaa v. 2012)

Luultavasti edelleen valtaosa on kotimaista maitoa, tai luultavasti oli ainakin v. 2012

Munat:

Luomumunien hinta nousee - suoramyynti lisääntyy

Luomumunien osuus myynnistä 12% - hinta vaikka 8 euroa kilo - volyymistä siten  noin 5%.

Vähittäismyynnissä meni n. 45 miljoonaa kiloa munia - luomua siis 2,25 milj. kiloa, 18 milj. euroa è luomumunat noin 10% luomumyynnistä rahassa.
________

Munat ja maito yhteensä noin 40%
 
Kun tuonti on n. 30%, jää noin 20% osuus eli 40 miljoonaa muille suomalaisille luomutavaroille.


Jarrumies

  • Konkari
  • *****
  • Posts: 746
    • View Profile
Vs: "... ja lähiruokaa" - luomun kotimaisuus
« Reply #22 on: 27.04.13 - klo:12:47 »
Hyvä laskelma.

Tosin ProLuomun mukaan vuonna 2012 maitotuotteiden osuus oli "lähes viidennes" (19% ?) koko luomumyynnistä (202 M€).

http://proluomu.fi/luomun-myynti-nousi-yli-200-miljoonaan-euroon/
Quote
Suomen ostetuin yksittäinen luomutuote on luomumaito. Kaupan mukaan lähes viidennes luomun kokonaismyynnistä tulee nestemäisistä maitotaloustuotteista. Myös hedelmien ja vihannesten osuus luomumyynnistä on samaa luokkaa, noin 19 %. Tuoreita leipomotuotteita on luomumyynnistä lähes 10 %.


Ehkä tuosta 40 miljoonasta tuotetusta luomumaitolitrasta vain osa tuli myyntiin luomuna ja/tai tuo Heikin käyttämä keskimääräinen litrahinta (1,5 €) oli liian suuri.

On myös mahdollista, että ProLuomun keräämissä tiedoissa on heittoa todelliseen tilanteeseen nähden.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26515
    • View Profile
    • Email
Vs: "... ja lähiruokaa" - luomun kotimaisuus
« Reply #23 on: 27.04.13 - klo:14:01 »
Ehkä kuitenkin luotetaan noihin Pro Luomun arvioihin. Mutta jos pidän vielä kiinni tuosta kananmuna-arviosta, niin nämä kaksi tuotetta vastaavat n. 30% kokonaismyynnistä.

Otetaan pois sitten vielä tuo vähän jalostetumpi osuus, tuore leipä, 10% (olettaen, kohtuullisesti, että se on kaikki kotimaista).

Silloin jäisi n. 30% kaikelle muulle Suomen tuotteiden luomumyynnille. Siitä suuren osan ottanevat erilaiset jauhot (ja hiutaleet ym.) volyymeina, mutta kun on kyse aika halvasta tavarasta, rahallinen osuus ei ole ehkä niin suuri.   

Jalostusaste on suomalaisen luomun kohdalla joka tapauksessa aika alhainen.

Jos luomumaito myydään käytännössä kaikki noin, perusmaitona, eikä tuon enempää, ja kun luomulihaa kuulemma on huonosti saatavissa, vähän sitä ihmettelee, mihin menee se luomuviljelyn valtaosan, nurmen, 77 000 hehtaarin tuotto.
« Last Edit: 27.04.13 - klo:14:27 by Heikki Jokipii »

Jarrumies

  • Konkari
  • *****
  • Posts: 746
    • View Profile
Vs: "... ja lähiruokaa" - luomun kotimaisuus
« Reply #24 on: 27.04.13 - klo:15:20 »
Tuo 30 % muulle on varmaan aika lähellä oikeaa.

Jokinlaisen tuntuman tuoteryhmien osuudesta saa Alarodun kalvolta 10, jossa esitetään luomun osuus eri tuoteryhmien myynnistä päivittäistavarakaupasta (näkyy siistimmin alkuperäisellä kalvolla):

http://www.luomuliitto.fi/hallinta/wp-content/uploads/2012/08/luomuesitys-luomup%C3%A4iv%C3%A4t-Alarotu.pdf
Quote
Luomun %-osuus tuoteryhmittäin
14.11.2012
Päivittäistavarakaupan ketjuohjaus
Lähde: SOK TAHTI
TUOTERYHMÄ
Os-% my €
PT yhteensä
1,4
MUNAT
11,9
NESTEMÄISET MAITOTALOUSTUOTTEET
3,7
HEDELMÄT JA VIHANNEKSET
2,5
VÄLIPALATUOTTEET (MAITOTALOUS)
1,7
TUOREET LEIPOMOTUOTTEET
1,7
JUUSTOT
1,0
KELTAISET RASVAT
0,9
TUORE LIHA
0,8
TUOREET LIHAVALMISTEET
0,3
TUORE KALA
0,2
TUORE VALMISRUOKA
0,1
TUOREET YHTEENSÄ
1,7
KUIVAT ELINTARVIKKEET
1,5
JUOMAT
1,5
TERVEYS&LÄÄK.OM.TUOT.
0,6
PAKASTEET
0,2
PANIMOJUOMAT
0,2
TEOLLISET YHTEENSÄ
0,9

Noista voisi laskea luomun sisäisen rakenteen tuoteryhmäosuuksina, jos vain tietäisimme mikä on kunkin tuoteryhmän osuus kaikkien päivittäistavaroiden kokonaismyynnistä. Sitä tietoa ei tähän hätään ole mutta jostain S-ryhmän tilinpäätöksestä sen voisi kaivaa esiin. Tietääkö kukaan?

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26515
    • View Profile
    • Email
Vs: "... ja lähiruokaa" - luomun kotimaisuus
« Reply #25 on: 27.04.13 - klo:17:19 »
Tuo kertoo jo jotakin, mutta siitä puuttuu sitten purku Suomen tuotantoon ja tuontiin. Mitä tässä, tämän otsikon alla, olen oikeastaan hakemassa. Eli minkätyyppisiä tuotteita nyt tehdään luomuna itse, ja minkätyyppisiä tuodaan. Ja mitä, jos jotain, siitä voi päätellä tapahtuvaksi, jos esim. kunnat ja valtio väkisin lisäävät luomun osuutta laitosruokailussaan.

Työhypoteesina (edelleen), että jos/kun mennään luomupuurosta ja maidosta eteenpäin, tuontitavaran osuus alkaa kasvaa.

Odotin muuten, että näiden nyt menossa olevien messujen yhteydessä tulisi jotain tilastojulkistuksia. Vielä ei ole ainakaan netissä näkynyt, mutta messut yhä jatkuvat. Nyt on mm. ollut lehdissä arvioita kaupan koko myynnistä vuoden 1. kvartaalilla. Kai luvut on voitu laskea luomunkin osalta? Joku yleinen arvio esitettiin, että kuluttajat ovat siirtyneet ostamaan halvempia tuotteita: mitä se on vaikuttanut luomuun, yleensä ja erikseen siinä, onko siirrytty edullisempaan tuontiluomuun?

Nyt on uutisoitu erittäin epäedustavasta otakantaa.fi:ssä olleesta kyselystä, jossa vastaajat kuulemma kertoivat ostavansa kotimaista luomua. Olisi hauska tietää, mitä ostajat ovat oikeasti tehneet.
« Last Edit: 27.04.13 - klo:17:54 by Heikki Jokipii »

Jarrumies

  • Konkari
  • *****
  • Posts: 746
    • View Profile
Vs: "... ja lähiruokaa" - luomun kotimaisuus
« Reply #26 on: 27.04.13 - klo:18:31 »
No nyt löytyi jotain tarkempaa. Luomun toimialaraportissa (painettu 2011, uudempaa ei ole)
http://www.luomu.fi/wp-content/uploads/2012/01/LuomuToimialaraportti2010.pdf
esitetään sivulla 22:

Kaavio 7. Eri tuoteryhmien osuus (%) luomutuotteiden kokonaisostoista 2009 (75 milj. €). Lähde: Nielsen
Kuluttajapaneeli

 %   Tuoteryhmä
 4,3 Tomaatti
 9,1 Muut vihannekset
15,8 Tuore maito
 5,6 Muut maitotuotteet
 1    Ruokaöljy
 5,8 Jauhot ja hiutaleet
 4,9 Leipä
 3,6 Juomat
 5,6 Kananmunat
 5,8 Liha ja lihajalosteet
 7,4 Muut elintarvikkeet

Valittevasti numerot esitetään piirakkakuviossa, jota ei voi kopioida tänne joten katsokaa itse.
Siinä kanamunien osuus luomualan myynnistä oli 5,6 % vuonna 2009. (Kirjoitin sittenkin luvut tuohon ylle käsin.)
Noissakaan Nielsenin tiedoissa ei ole eritelty tuontia. Antakaahan tulkintoja tuosta.

Katsokaa muutenkin tarkemmin tuota toimialaraporttia.
« Last Edit: 28.04.13 - klo:07:15 by Jarrumies »

Matti Pekkarinen

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 499
  • Moi
    • View Profile
    • Masan Maaseutu
    • Email
Vs: "... ja lähiruokaa" - luomun kotimaisuus
« Reply #27 on: 27.04.13 - klo:20:18 »
Summittaisesti ynnäten tuossa on noin 70 prosenttia. Luomumatematiikkaahan se tietysti onkin.

Maidon osuus lienee ylikin tuossa esitetyn, ja naudanlihan ehkä, sillä niihin, siis nurmiviljelyynhän tilanne houkuttaa; tuottamaan semmoista pellossa, joka ei välttämättä tarvitse rikkatorjuntaa.
LISÄYS klo 21.46: en  pääse tuohon pdf-tiedostoon ... joku vika tässä Readerissä--- jää epäselväksi tuo prosenttien vajaus...
« Last Edit: 27.04.13 - klo:20:47 by Matti Pekkarinen »
Hyvin menee, mutta menköön.
http://mattipekkarinen.net

Jarrumies

  • Konkari
  • *****
  • Posts: 746
    • View Profile
Vs: "... ja lähiruokaa" - luomun kotimaisuus
« Reply #28 on: 27.04.13 - klo:23:54 »
Tarkistin luvut. Nielsenin piirakan mukaisia ovat.

Laskimella ynnäsin. Tulee 68.9 yhteeensä.

Oikeassa olit. Luomumatematiikkaa on.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26515
    • View Profile
    • Email
Vs: "... ja lähiruokaa" - luomun kotimaisuus
« Reply #29 on: 15.05.13 - klo:18:42 »
Tarja Cronbergin on huomannut tämän:

Quote
Tuontiruoan osuus kasvaa koko ajan, koska oma tuotantomme ei vastaa kuluttajien kysyntään. Yhä useammin se on luomua, Cronberg valotti Luomuinstituutin haasteita

Eri asia on sitten, mitä ko. instituutti asialle voi, jos yksityiset yrittäjät eivät asiassa kykene mihinkään, ja pääosa Suomen luomusta on ns. bulkkia.

Cronberg vetoaa sitten Tanskan esimerkkiin, mutta hän voisi kysyä itseltään - ja vastata meille muille!- miksi Ruotsin on käynyt toisin, ja kumpi kehityskulku - Tanskan vai Ruotsin - on Suomen osalta todennäköisempi.

Arvioisin tilanteen olevan kutakuinkin sellainen, että saadakseen vähänkään jalostetumpaa luomua kaupaksi Suomessa, yrittäjän täytyy voittaa laatu- ja hintakilpailussa

a) Tanska
b) Tanskaa halvemmat eteläisemmät maat

Sanoisin, että se voi onnistua jollekin, mutta niin harvalle, että käytännössä, muun kun bulkkitavaran osalta,  luomun myynnin (ml. pakkosyöttö kunnissa) lisääntyminen Suomessa = luomuntuonnin lisääntyminen Suomessa.

Pahoin pelkään, että maailman pohjoisin luomuinstituutti Mikkelissä ja Suomessa päätyy lähinnä johonkin internetin kuriositeettien listaan.