Author Topic: "... ja lähiruokaa" - luomun kotimaisuus  (Read 60612 times)

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26515
    • View Profile
    • Email
"... ja lähiruokaa" - luomun kotimaisuus
« on: 05.10.12 - klo:05:57 »

Asiastahan on jo aloitettu täällä (ja muuallakin), mutta tässä nyt ihan oma triidinsä aiheelle.

Nimittäin luulen, että asia on tullut jossain määrin poliitikoille ylätyksenä, että luomun suosiminen voi johtaakin luomun tuonnin lisääntymiseen.

Näin oli tässä S-ryhmän saksalaisen maidon tuonnissa, mutta on tällaisiakin kertomuksia:

Luomulla ratsastajat

Quote
Tänä syksynä puolenkymmentä eteläsuomalaista luomuvihannesviljelijää on kertonut minulle, että myynti on tänä vuonna laskenut. Pahimmassa tapauksessa puoleen viime vuoteen verrattuna. Yhtälö on epämiellyttävä. Maa- ja metsätalousministeriö tukee luomun myynninedistämishankkeita, mutta kotimaisen luomutuotteen myynti laskee. Hämäläinen luomuvihannesviljelijä ajaa luomukukkakaalia metsää ja Keskusliike rahtaa tiskiin hollantilaista luomukukkakaalia, privaatti label-merkillä. Eli käytännössä  ministeriön tuki on johtanut tuonnin kasvamiseen, tämäkö oli tarkoitus?
(lihav. HJ)

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26515
    • View Profile
    • Email
Vs: "... ja lähiruokaa" - luomun kotimaisuus
« Reply #1 on: 05.10.12 - klo:18:15 »
Ja se, miksi näin on, on niin itsestään selvää, että - siitä vältetään keskustelua ...

Jos vaikkapa lapsiperheet on saatu uskomaan, että luomusta olisi jotain hyötyä heille, kuten tämä juttu kertoo ...

Tätä luomua lapsiperheet ostaisivat

... niin siinä kannattaa jo heti kiinnittää huomiota (otsikossa ja myös tekstissä ajatuksena) verbin muotoon: "ostaisivat".

On erittäin luultavaa, että tämä taloudellisesti usein tarkoilla oleva äiti - luomun merkityksestä vakuuttuneenakin - laskee senttinsä, ja ajattelee, että jos kerran saksalainenkin äiti antaa lapsilleen tätä halvempaa luomumaitoa jne. Ja ostaa - jos yleensä ostaa - sitten sitä.

***

Jossain vaiheessa tein "bongauksia" luomun vihanneshyllyistä. Minun ja muiden bongauksia löytyy osiosta "Luomun hintakehitys - mihin suuntaan?" ja muualtakin täältä.

Yleinen arvioni jo silloin oli, että kotimaisen luomun hintataso oli käytännössä aivan sietämätön. Ulkomainen luomu oli sekin kallista, mutta ehkä sentään juuri ja juuri hyväksyttävän lähellä kotimaisen tavanomaisen hintoja. Ulkomainen tavanomainen oli sitten tietysti .. "melkein ilmaista"!

Tässä ei siis tarvita mitään "salaliittoja" eivätkä tässä Luomuliiton "tyrmistyneisyys" tai poliitikon boikotointiuhkaukset mitään auta.

***

Yleensä tässä luomuasiassa mainitaan (ikäänkuin meille esimerkkinä) Ruotsi, jossa luomumyynti on n. 4% kaikesta elintarvikemyynnistä.

Mutta Ruotsissa tilanne on sellainen, että siellä kaikesta elintarvikemyynnistä n. 43 prosenttia on tuontiruokaa (meillä n. 25 prosenttia) ja Ruotsissa myydystä luomuruoasta noin 50 prosenttia on tuontitavaraa. Tieto löytyy tästä tuoreehkosta raportista.

Ruotsissa on, tosiaan, valtiovalta ja muukin julkishallinto suhtautunut luomuun myönteisesti, ja paljon Suomea pidempään ....
« Last Edit: 10.11.14 - klo:05:33 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26515
    • View Profile
    • Email
Vs: "... ja lähiruokaa" - luomun kotimaisuus
« Reply #2 on: 06.10.12 - klo:15:38 »

Mutta tässä asiassa taitaa MMM:n olla pakko "tapella toinen käsi sidottuna".

Nimittäin tässä keväisessä (30.3.12) muistiossa ...

"Luomu 20/2020"

eli "MMM:n suuntaviivoja luomualan kehittämisohjelmalle" todetaan kyllä, että:

Quote
"Vähittäiskaupan luomuvalikoimista noin puolet on tällä hetkellä tuontia."

... ja myös asetetaan tavoite:

Quote
Tavoite 3:
Kannustetaan kotimaisen luomuruoan kuluttamiseen
Kansallinen menekinedistäminen

Luomualan toimijoiden työtä on tuettu Maataloustuotteiden markkinoinnin ja tuotannon
kehittämisen momentilta 30.20.46. Vuosien 2010 - 2012 hauissa yhtenä painopisteenä on ollut luomu. Vuodelle 2012 rahoitettiin seitsemää luomuaiheista hanketta yhteensä 466 467 eurolla. Näillä varoilla voidaan tukea yleistä menekinedistämistä. EU:n maa- ja metsätalousalan valtiontuen suuntaviivojen vuoksi siinä [ei] kuitenkaan voi tuoda esille tuotemerkkejä tai tuotteiden alkuperää. Hankkeiden on oltava laajoja ja valtakunnallisia.

Mutta siis, tuosta poimittuna, kaksi viimeistä lausettta, uudelleen (lihav. HJ):

"EU:n maa- ja metsätalousalan valtiontuen suuntaviivojen vuoksi siinä [ei] kuitenkaan voi tuoda esille tuotemerkkejä tai tuotteiden alkuperää. Hankkeiden on oltava laajoja ja valtakunnallisia."

Niinpä suomalaista luomua ei voi edistää kuin edistämällä luomua yleensä!

Ja kun niin tehdään, seuraus voi olla täsmälleen päinvastainen, sen suomalaisuuden osalta.

***

Asialle on mittari ...

Quote
Tavoite 3. Kannustetaan kotimaisen luomuruoan kuluttamiseen
– kotimaisten luomutuotteiden myynnin osuus vähittäiskaupassa ja horeca markkinoista, markkinaosuus %.

... mutta koska ja kuinka usein, ja miten se tarkistetaan, jos - sikäli kuin tiedän - ensimäistäkään asian "mittausta" ei ole tehty, so. emme tiedä, mikä on kotimaisen luomun osuus nyt. Tai ainakaan sitä lukua ei ole kunnolla ja virallisesti julkistettu.

Jos olen väärässä ja MMM sen tietää, olisi ollut erittäin hyvä lähtökohta asian myöhemmälle tarkkailulle, että se alkuarvo (%) olisi julkistettu tuossa 30.3.12 muistiossa!
« Last Edit: 06.10.12 - klo:16:11 by Heikki Jokipii »

Matti Pekkarinen

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 499
  • Moi
    • View Profile
    • Masan Maaseutu
    • Email
Vs: "... ja lähiruokaa" - luomun kotimaisuus
« Reply #3 on: 07.10.12 - klo:08:26 »
Markkinointisääntöjen ja kilpailun rajoitusten kiertämiseen on luomupuolella satsattu paljon.
Hömpän markkinointiohjeita löytyy mm täältä:

mm näin:
"Tiukka lainsäädäntö saattaa estää (luomu-)tuotteen myynnin suoraan oman kunnan laitoksiin. Perimmäinen vastuu lähiruuan suosimisesta on kuntapäättäjillä. Jos kunnan strategiassa ei linjata, että lähi- ja luomuruokaa on suosittava aina kun mahdollista, niin emännällä ei ole selkänojaa valita kalliimpaa vaihtoehtoa, vaikka se täyttäisikin hankintaehdot....
... Käytännössä hankintakriteeriksi voidaan laittaa esimerkiksi se, kauanko perunan kuorimisesta saa olla aikaa ennen kuin se käytetään kouluruokalassa. Tai pyydetään tarjousta marjoista, joita ei tarvitse kuumentaa ennen käyttöä. Näin kisasta karsiutuvat puolalaiset vakuumiperunat ja pakastevadelmat."

Ja näin:
"6.4 Lähiruoan hankinnan mahdollistavat valintakriteerit
Tarjouspyynnössä voidaan hankintalain puitteissa käyttää tiettyjä valintakriteerejä, jolloin lähiruoan toimittajat pystyvät onnistuneesti olemaan hankintakilpailutuksessa mukana. Tärkeää on, että valintaperusteena käytetään kokonaistaloudellisesti halvinta hintaa. Tällöin vertailukriteereinä voi olla esimerkiksi hinta, laatu, toimitusaika, elinkaari-kustannukset, esteettiset ominaisuudet, tekniset ansiot ja ympäristönäkökohdat. Ehtoina voidaan käyttää myös tuotteen toimitukseen, pakkaamiseen, toimitusaikaan tai toimitus-aikatauluun liittyviä kriteereitä. (Muukka ym. 2008, 15.)
Hankintalain salliman ympäristönäkökohtien huomioon ottamisella voidaan vaatia tuotteelle mahdollisimman lyhyttä toimitusketjua. Yhtenä valintakriteerinä voi olla kuljetusmuoto hiilidioksidipäästöjä vertailemalla. Pakkausten ekologisuutta ja vähäistä pakkausjätteen määrää voidaan korostaa hankintakriteereissä. Hankinnassa voidaan vaatia, etteivät materiaalit ole ympäristölle haitallisia. Tarjoajalta voidaan myös vaatia ympäris-töselvitys, kuitenkaan ympäristömerkkiä ei tuotteelta voida edellyttää. (Muukka ym. 2008, 15.)
Tarjouspyynnössä laatu-sanaa ei sellaisenaan voi käyttää, vaan se on avattava ja kerrottava mitä ominaisuuksia kyseisessä hankinnassa vertailuperusteena käytetään. Laatu- käsitteen alle voidaan sisällyttää esimerkiksi tuotteen koko, paino, muoto, suola- ja ras-vapitoisuus, ravintoainepitoisuus ja rakenne. Esimerkiksi ruisleivälle voidaan laatukriteereiksi asettaa valmistettu 100 % rukiista ja tuote on leivottu 12 tunnin sisällä toimitusajankohdasta. (Muukka ym. 2008, 16.)"

maksoimitämaksoi
Hyvin menee, mutta menköön.
http://mattipekkarinen.net

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26515
    • View Profile
    • Email
Vs: "... ja lähiruokaa" - luomun kotimaisuus
« Reply #4 on: 07.10.12 - klo:10:50 »

.
Quote
.. Käytännössä hankintakriteeriksi voidaan laittaa esimerkiksi se, kauanko perunan kuorimisesta saa olla aikaa ennen kuin se käytetään kouluruokalassa.

Ja kun tämä laitetaan 10 minuuttiin, niin eiköhän voida lähiruokaa suosia, ihan kaikille tarjoajille ikäänkuin reilusti ja tasapuolisesti.

Mutta luomuruoan osalta tämä ei taida olla yhtä yksinkertaista? Ainakaan näiden kampanjoiden osalta? Olisiko nyt syytä selvitttää, mihin kaikkiin hankkeisiin tämä 466 467 euroa tänä vuonna menee? Pro Luomu varmaan sai leijonanosan, mihin muuhun?
« Last Edit: 07.10.12 - klo:11:33 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26515
    • View Profile
    • Email
Vs: "... ja lähiruokaa" - luomun kotimaisuus
« Reply #5 on: 08.10.12 - klo:17:52 »

Minusta, kun Marja-Riitta Kottila vastaa näin ...

Pro Luomu ajaa vain ja ainoastaan luomun etua

Quote
Pro Luomun jäsenet ovat omalta osaltaan sitoutuneet edistämään luomua. Kunkin jäsenen yritys- tai yhdistystoiminta on sen sijaan jäsenen oma asia, johon Pro Luomu ei voi puuttua. Tästä pitää huolen jo kilpailulainsäädäntö.

... ja ...

Quote
Monille luomukuluttajille luomun kansainväliset säännöt ovat tae omien arvojen mukaisesta tuotantotavasta, jota he ostopäätöksillään haluavat edistää myös Suomen ulkopuolella.

... tähän Itä-Suomen maaseutunuorten valiokuntien kiukutteluun, niin se tarkoittaa sitä, mitä siinä lukee: Pro Luomu voi edistää vain luomua, ei kotimaisuutta, ei "lähiruokaa".

***

Paljonkin mielenkiintoista on tässä ruotsalaisessa muistiossa, joka varsinaiselta aiheeltaan käsitttelee luomun lisäämistä julkisissa keittiöissä. Mutta otan siitä tähän nyt tämän tiedon (s. 18):

Quote
Framförallt importeras mejeriprodukter, spannmål och grönsaker, varor som tillhör de vanligaste inom den ekologiska konsumtionen i Sverige. År 2003 var cirka 20 % av försäljningen av ekologiska varor importerade för att öka till cirka 45 % år 2010.3 Den kraftiga ökningen av den ekologiska livsmedelskonsumtionen har därför främst täckts upp av en ökad import.

Eli tuontiluomun määrä kasvoi 20%:sta 45:een (ja on sittemmin kasvanut 50:een) tämän 7 vuoden aikana.

Samana aikana luomun osuus nousi 2 prosentista 4 prosenttiin.  Niinpä pääosa kasvusta kohdistui tuontiin!

Ruotsalaisen oman maan luomutuotannon kysyntä nousi siis vain noin 40%, mutta tuontiluomun myynti nousi  n. 360%.

Ruotsalaiset itse ovat eri nettisivuillaan huolissaan siitä, että tämä trendi jatkuu.

Suomessa tästä ei olla huolissaan? Ollaan, mutta sitä ei nyt kai saa sanoa.

Mutta todellakin, jos nyt löytyisi ensimmäinen tilastotieto siitä, mitä luomua Suomessa syödään - ja minkä edistämisestä verorahoilla maksetaan, nekin eli mekin, jotka emme luomua syö.   

PS. 9.10. aamulla: Linkatussa ruotsalaisessa muistiossa on myös s. 86 taulukko, jossa kerrotaan, paljonko enemmän prosentuaalisesti eri luomutuotteista joutuu tavanomaisiin verrattuna Ruotsissa maksamaan. Siitä näkyy, ettei edes 4% osuus myynnistä juuri luomutuotteiden hintoja laske. Mutta siellä ei ollut vertailua, jota tässä kaipaisin: miten kotimaisen ja tuontiluomun hinnat eroavat. 

Tuonne hintakeskusteluun muuten voisi nyt tehdä "bongauksia" tästä? Olen tähän asti yleensä vertaillut vain kotimaista luomua kotimaiseen tavanomaiseen jne. Mutta nyt jotain vertailuja luonun "sisällä"? Asiahan ei tavallaan "meille kuulu", mutta nyt tämän em. kysymyksen arvioimiseksi se voisi olla paikallaan.



« Last Edit: 09.10.12 - klo:18:40 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26515
    • View Profile
    • Email
Vs: "... ja lähiruokaa" - luomun kotimaisuus
« Reply #6 on: 12.10.12 - klo:22:55 »

Jos Suomeen tuodaan luomumaitoa Saksasta, niin toisaalta Saksa itse on yllättävän riippuvainen luomutuonnista.

Saksasta ei ole kokonaisarviota, mutta tällainen tuoteryhmäkohtainen arvio löytyy:

Germany: Organic imports

Siinä on erikseen aukeava taulukko, josta näkee tilanteen. Ja kuten jo jutun ensi kappaleessa kerrotaan, Saksa tuo maahan 2 - 95% sellaisista luomutuoteista, jota voitaisiin tuottaa Saksassa. Miksiköhän?

Tässä on saksalainen maisterin lopputyö, josta ei siitäkään selviä kokonaisarviota Saksan osalta, mutta löytyy arvio Itävallasta (n. 50% tuontia) ja Tshekistä (n. 68% tuontia).

Jos siis näin on meitä eteläisemmissä maissa, ei ole välttämättä mitenkään odotettavissa, että luomukysynnän mahdollinen kasvu kohdistuisi Suomessakaan erityisesti kotimaisiin tuotteisiin. Vaan juuri päinvastoin.

No, kohtapa nähdään. Perustilanne, ja sitten se kehitys, ja trendi. *) Tämän Pro Luomu -ryhmän täysin kiiitettävä tavoite on selkiyttää asian tietopohjaa. Mutta kun se on sen tehnyt, tulos saattaa olla poliittiisesti kiusallinen.

________

*) siis tilastollinen! Muita "trendejä" kyllä löytyy ... 
« Last Edit: 12.10.12 - klo:23:15 by Heikki Jokipii »

Matti Pekkarinen

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 499
  • Moi
    • View Profile
    • Masan Maaseutu
    • Email
Vs: "... ja lähiruokaa" - luomun kotimaisuus
« Reply #7 on: 16.10.12 - klo:13:23 »
Luomusian ja muittenkin luomueläinten arkea näkyy saksalaisessa dokumentissa täällä: http://www.youtube.com/watch?v=8vvxy05idd4
Hyvin menee, mutta menköön.
http://mattipekkarinen.net

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26515
    • View Profile
    • Email
Vs: "... ja lähiruokaa" - luomun kotimaisuus
« Reply #8 on: 22.10.12 - klo:04:59 »

Ruotsissa Centerpartietin kansanedustaja Staffan Danielsson on useissa artikkeleissaan varoitellut, että politiikkojen keskittyminen suosimaan luomun lisäämistä johtaa siihen, että koko Ruotsin maatalouden asema yleisesti heikkenee, oma tuotanto korvautuu yhä enemmän tuontiruoalla. Tässä yksi hänen useista artikkeleistaan:

Ekojordbruk hotar vårt behov av livsmedel


PS. 23.10.12: Tässä on Staffan Danielssonin blogi, ja sieltä valittuna, mitä hän on sanonut luomuviljelystä. Paljon muutakin hän siitä sanoo, mutta tämä em. teema toistuu useassa hänen kirjoituksessaanl
« Last Edit: 23.10.12 - klo:03:44 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26515
    • View Profile
    • Email
Vs: "... ja lähiruokaa" - luomun kotimaisuus
« Reply #9 on: 05.11.12 - klo:18:54 »

Keskustelu Ruotsissa tulee kiivaammaksi, ja keskustelun keskushenkilönä on yhä tämä Danielsson:

Invektiv från Naturskyddsföreningens ordförande

Puhutaan tuonnista, mutta puhutaan muustakin luomun ympärillä.

Jotenkin nyt tuntuu, että Suomessakin tätä keskustelua pitäisi seurata. Ikäänkuin niin, että jos Ruotsista otetaan mallia ja oppia - niin otetaan sitten!

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26515
    • View Profile
    • Email
Vs: "... ja lähiruokaa" - luomun kotimaisuus
« Reply #10 on: 10.11.12 - klo:21:23 »
On olemassa tällainen Svarfvarsin luomutila ja siihen kuuluva luomunettikauppa Hyvän Elämän Ruokakauppa Oy Raaseporissa. (Uudellamaalla! Ostaako pääministeri Katainen täältä?)

Jota nyt siis tuli piilomainostettua tuossa reippaasti. Ja täällähän ei moni luomufirma saa mainintaa (eli mainontaa) osakseen!

Mutta se oli tavallaan pakko mainita, koska haluamme esittämiemme  tietojen ja väitteiden olevan tarkistettavissa. Niinpä emme voineet sanoa vain, että "eräällä luomutilalla" tai "eräässä nettikaupassa".

Eli asiaan, havaintoon. Tällä tilalla/liikeyrityksellä on nyt sen nettisivuston mukaan myynnissä erilaisia tuotteita näitä määriä:

Svarfvarsin tilan omia tuotteita 3  kpl
West Charkin lihatuotteet  9 kpl
Kotimaiset vihannekset ja juurekset    14 kpl
Muut kotimaiset luomutuotteet 22 kpl
- Mustion Myllyn viljatuotteet    15 kpl

   välisumma, kotimaisia          63   kpl

Ulkomaiset hedelmät ja vihannekset    49 kpl
Muut ulkomaiset luomutuotteet 84 kpl

   välisumma, ulkomaisia          133    kpl

Yhteensä erilaisia ruokatuotteita      196    kpl

Kotimaisten tuotteiden osuus valikoimasta siis 32%. Valikoima ei tietysti kerro suoraan siitä, paljonko tuotteita myydään.
« Last Edit: 11.11.12 - klo:08:11 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26515
    • View Profile
    • Email
Vs: "... ja lähiruokaa" - luomun kotimaisuus
« Reply #11 on: 20.11.12 - klo:07:00 »

S-ryhmä kertoo, että sen luomumyynnin kotimaisuusaste on 68%. Siinä on varsin hyvä luku myös koko luomumyynnin arvioksi, jos S-ryhmän osuus luomumyynnistä Suomessa on 47%.

Onko tämä Yhteishyvän / MTT:n tieto vertailukelpoinen, mutta näin kirjoitetaan

Quote
Tuloksena on, että Suomessa myytävien elintarvikkeiden kotimaisuusaste on noin 75 prosenttia. Suomessa valmistettujen elintarvikkeiden kotimaisuusaste ilman valmiiden elintarvikkeiden tuontia oli vielä suurempi, 82 prosenttia. Tutkimusta johtaneen MTT:n vanhempi tutkija Marja Knuuttilan mukaan luku on varsin korkea. Suomessa myytävä ruoka on siis edelleen vahvasti suomalaista.

Eli kokonaismyynnin tasolla luomu ei olisi kovin paljon enemmän tuontiruokaa, mutta enemmän kuitenkin. Luomumaito ja -munat edustavat myynnistä hyvin suurta osaa, ja ne ovat pääosiin kotimaisia. Muu luomu on sitten vastaavasti enemmän tuonnin varassa.
 

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26515
    • View Profile
    • Email
Vs: "... ja lähiruokaa" - luomun kotimaisuus
« Reply #12 on: 26.11.12 - klo:19:11 »

Luomu.fi selvästi iloitsee tästä ...

Luomukulutus uuteen ennätykseen Ruotsin julkisissa keittiöissä

... ja pitää tietysti sitä mallina Suomellekin. Mutta edellä mainittu Ruotsin Staffan Danielsson väittää, että juuri näissä korkeissa osuuksissa on  paljon tuontiluomua, ja tämä kaikki kehitys ei yleisestikään lisää julkisten keittiöiden kotimaisuusastetta. (Tähän hänellä ei kyllä ollut tilastoviitettä, mutta varmaan joku tuntuma oli.)

Olisi kyllä hiukan tragikoomista, jos luomun laitosruokailun kustannusongelmat ratkaistaisiin tanskalaiseen tapaan - ostamalla halvempia tanskalaisia raaka-aineita ..  8)
« Last Edit: 27.11.12 - klo:12:32 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26515
    • View Profile
    • Email
Vs: "... ja lähiruokaa" - luomun kotimaisuus
« Reply #13 on: 29.11.12 - klo:05:51 »

Yhteishyvä-lehdessä tueteuutuutena luomuomenamehun esittely. Rainbow-tuote, valmistusmaa Suomi. Mutta sitten lause: "Omenien alkuperämaa (Saksa, Italia, Puola tai Alankomaat) päiväyksen yhteydessä".

Mikähän on omenamehujen kotimaisuusaste yleensä? Onko käsitystä?

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26515
    • View Profile
    • Email
Vs: "... ja lähiruokaa" - luomun kotimaisuus
« Reply #14 on: 21.12.12 - klo:06:56 »

Opiskelijaraukat tuhlaavat tässä puuhastelussa rahaansa ja/tai aikaansa, mutta saavat tietysti kotimaista lähiruokaluomua. Sen sijaan kiinnittäisin huomiota tähän haastattelulausuntoon ko. artikkelissa (lihav. HJ):

Quote
Aamulla vihanneksia tuonut luomuviljelijä Päivi Koli kertoo, että viljelijätkin hyötyvät ruokapiireistä, koska on hyvä olla useita paikkoja, joihin toimittaa tavaraa. ”Kaupat ovat tilanneet meiltä tänä vuonna vähemmän kuin viime vuonna, mutta yksityiset ovat tilanneet enemmän tuotteita suoraan.

Miten ihmeessä kaupat ovat tilanneet vähemmän? Kun samaan aikaan kaupan luomumynnin on kerrottu reippaasti kasvaneen. Tähän outoon yhtälöön on tietysti yksi ratkaisu ...