Minusta, kun Marja-Riitta Kottila vastaa näin ...
Pro Luomu ajaa vain ja ainoastaan luomun etuaPro Luomun jäsenet ovat omalta osaltaan sitoutuneet edistämään luomua. Kunkin jäsenen yritys- tai yhdistystoiminta on sen sijaan jäsenen oma asia, johon Pro Luomu ei voi puuttua. Tästä pitää huolen jo kilpailulainsäädäntö.
... ja ...
Monille luomukuluttajille luomun kansainväliset säännöt ovat tae omien arvojen mukaisesta tuotantotavasta, jota he ostopäätöksillään haluavat edistää myös Suomen ulkopuolella.
... tähän Itä-Suomen maaseutunuorten valiokuntien
kiukutteluun, niin se tarkoittaa sitä, mitä siinä lukee: Pro Luomu voi edistää vain luomua, ei kotimaisuutta, ei "lähiruokaa".
***
Paljonkin mielenkiintoista on
tässä ruotsalaisessa muistiossa, joka varsinaiselta aiheeltaan käsitttelee luomun lisäämistä julkisissa keittiöissä. Mutta otan siitä tähän nyt tämän tiedon (s. 18):
Framförallt importeras mejeriprodukter, spannmål och grönsaker, varor som tillhör de vanligaste inom den ekologiska konsumtionen i Sverige. År 2003 var cirka 20 % av försäljningen av ekologiska varor importerade för att öka till cirka 45 % år 2010.3 Den kraftiga ökningen av den ekologiska livsmedelskonsumtionen har därför främst täckts upp av en ökad import.
Eli tuontiluomun määrä kasvoi 20%:sta 45:een (ja on sittemmin kasvanut 50:een) tämän 7 vuoden aikana.
Samana aikana luomun osuus nousi 2 prosentista 4 prosenttiin. Niinpä
pääosa kasvusta kohdistui tuontiin!
Ruotsalaisen oman maan luomutuotannon kysyntä nousi siis vain noin 40%, mutta tuontiluomun myynti nousi n. 360%.
Ruotsalaiset itse ovat eri nettisivuillaan huolissaan siitä, että tämä trendi jatkuu.
Suomessa tästä ei olla huolissaan? Ollaan, mutta sitä ei nyt kai saa sanoa.
Mutta todellakin, jos nyt löytyisi
ensimmäinen tilastotieto siitä, mitä luomua Suomessa syödään - ja
minkä edistämisestä verorahoilla maksetaan, nekin eli mekin, jotka emme luomua syö.
PS. 9.10. aamulla: Linkatussa ruotsalaisessa muistiossa on myös s. 86 taulukko, jossa kerrotaan, paljonko enemmän prosentuaalisesti eri luomutuotteista joutuu tavanomaisiin verrattuna Ruotsissa maksamaan. Siitä näkyy, ettei edes 4% osuus myynnistä juuri luomutuotteiden hintoja laske. Mutta siellä ei ollut vertailua, jota tässä kaipaisin: miten kotimaisen ja
tuontiluomun hinnat eroavat.
Tuonne
hintakeskusteluun muuten voisi nyt tehdä "bongauksia" tästä? Olen tähän asti yleensä vertaillut vain kotimaista luomua kotimaiseen tavanomaiseen jne. Mutta nyt jotain vertailuja luonun "sisällä"? Asiahan ei tavallaan "meille kuulu", mutta nyt tämän em. kysymyksen arvioimiseksi se voisi olla paikallaan.