Mutta älkäämme tyytykö tähän:
Kuluttajien kysyntään vastaaminen onkin sitten toinen juttu. Lamminparras kuvailee, että perustuotteita, kuten maitoa, munia, jauhoja ja jauhelihaa, on hyvin saatavilla luomuna.
Vaan kysykäämme, miten juuri nuo tuotteet sitten menevät kaupaksi.
Luomumaito
ei mene entiseen tahtiin. Menevätkä nuo muut mainitut tuotteet? Mekin olemme pitkälle tarkastelleet asiaa tuotannon kautta. Ikäänkuin sillä oletuksella, että kun määrät ovat vähäisiä, niin kyllä sen kaiken täytynee mennä kaupaksi.
Mutta tapahtuuko niin? Jos luomumunien tuotanto
on vähentynyt, eikö se heijasta sitä, etteivät ne mene yhtä hyvin kaupaksi kuin ennen?
Joskus oli aika, jolloin osa luomumaidosta sekoitettiin meijereissä tavanomaisen maidon joukkoon. Tapahtuuko vastaavaa nyt? Ja noissa muissa "perustuotteissa"?
Entä jatkossa? Jos kotileipominen yleisesti on koronan helpottaessa vähentynyt, miten se vaikuttaa luomujauhojen myyntiin? Luomuleipien kysynnässä suoraan kaupasta ei vieläkään ole havaittavissa tai raportoitu mitään erityistä piristymistä. Mihin tuotettu luomujauho todella menee?
Luomulihan osuus oli (2022) noin 1 % kaikesta lihantuotannosta. Paljonko oli myydyn jauhelihan osuus?
Joulukinkuista meillä on tuo tieto, jauhelihasta ei.