Author Topic: Luomun ihan oikea kysyntä - meillä ja maailmalla  (Read 593328 times)

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun ihan oikea kysyntä - meillä ja maailmalla
« Reply #600 on: 27.02.19 - klo:05:04 »
Jatkoa edelliseen. Tätä virallista optimismia ei horjuta mikään (lihav. HJ):

Quote
Pro Luomun toiminnanjohtaja Marja-Riitta Kottila toteaa, että lähes kymmeneksen kasvu kertoo siitä, että kuluttajat ovat kiinnostuneita luomusta.

– Luomun kulutus Suomessa on toistaiseksi pitkälti aktiivisimmin luomua käyttävän kuluttajajoukon harteilla. Luomumarkkinan kasvun nopeuttamiseksi luomutuotteiden tulisi löytää tiensä myös niiden kuluttajien ostoskoriin, jotka ovat luomusta kiinnostuneita, mutta ostavat sitä toistaiseksi vielä melko harvoin, hän arvioi.

Olisiko Kottila jo saanut ennakkotietoa S-tyhmän ja yliopistojen korttitutkimuksesta, ja tietäisi meitä paremmin, kuinka pienen ryhmän harteilla luomukulutus on? Mutta siitä enemmän toisaalla, kun mekin saamme siitä tietoa.

Pannaan merkille tämä ...

Quote
Kasvihuonetuotannossa kuuma kesä aiheutti tuotanto-ongelmia, joka heijastunee vihannesten tuoteryhmän aiempaa hitaampana kasvuna, Kottila toteaa.

... ja samalla se, että uusin luomukasvisten arvoketjuryhmän pöytäkirja verkossa on viime huhtikuulta.


PS. Tuossa tiedotteessa  olisi Kottilalla ollut taas oiva tilaisuus päivittää se tieto, mikä on luomumyynnissä tuontitavaran osuus. Hän jätti sen käyttämättä.

PS2. 1.3.19: Vaikka jo tämä tieto olisi oikeastaan sitä vaatinut (lihav. HJ):

Quote
Myynti kasvoi selvästi myös jo ennestään vahvoissa luomutuoteryhmissä, kuten kuumat juomat (kahvi, tee, kaakao) ja kananmunat sekä välipalatuotteet (jogurtit, rahkat ja muut välipalat).

Kuten myös se tieto, että myydyin yksittäinen luomutuote oli banaani.
« Last Edit: 01.03.19 - klo:07:31 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun ihan oikea kysyntä - meillä ja maailmalla
« Reply #601 on: 27.02.19 - klo:06:05 »
Mutta niin vain valtamedia julkaisee tuon tiedotteen Pro Luomun toiveiden mukaan. Kuten vaikka Maaseudun Tulevaisuus:

Luomutuotteiden myynti kasvoi – päihitti päivittäistavarakaupan kokonaismyynnin

Tuo otsikko hurjassa liioittelussaan varmasti jo ylittääkin Pro Luomun toiveet. Pari puheenvuoroa taaksepäin jo käyttiin läpi (laskettiin) se, mikä myynti päihitti ja mitä.

PS. Pistin laskelmani tiivistettynä kommentiksi tuohon uutiseen.
« Last Edit: 28.02.19 - klo:08:58 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun ihan oikea kysyntä - meillä ja maailmalla
« Reply #602 on: 27.02.19 - klo:08:10 »
Vielä Luomu Suomessa 2016 -koosteessa oli lause (viime vuonna, 2017 -koosteessa sitä ei enää ollut):

Quote
• Kaupan asiantuntijat arvioivat, että luomun myynti nousee
yli 410 miljoonaan euroon v. 2020.

Tuosta tavoitteesta tai arvion toteutumisesta puuttuu siis enää 74 miljoonaa. Mutta elintarvikkeiden kokonaismyynnin nyt ollessa se 14 miljardia, ei silloinkaan 3% raja menisi rikki. Mutta viimevuotinen kasvuvauhti ei siihen riitä, ainakaan v. 2020 mennessä.

Eikä Suomi edelleenkään kiri luomun ykkösmaita, vaikka pari vuotta sitten Pro Luomu yritti niin väittää.

Pohjoismaatkaan eivät ole samanlaisia, eivätkä siis mitenkään tässäkään suhteessa ennalta määrättyjä samaan kohtaloon. Kuten myös Jarrumiehen löytämistä tiedoista Norjasta hyvin näkyy.
« Last Edit: 28.02.19 - klo:08:57 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun ihan oikea kysyntä - meillä ja maailmalla
« Reply #603 on: 10.03.19 - klo:06:20 »
Pro Luomu kuvaa erästä ryhmäänsä näin (lihav. HJ):

Quote
Luomulihan arvoketjutyöryhmän tehtävänä on saada luomulihan tuotanto Suomessa vastaamaan kysyntää
Luomulihan arvoketjutyöryhmässä pohditaan luomulihan tuotannon ja markkinoinnin ongelmia ja kehitetään niihin ratkaisuja koko ketjun yhteistyönä. Tavoitteena on saada kotimaisen luomulihan markkinat toimimaan kitkatta ja kasvattaa luomulihan kulutusta.

Kumpi se tavoite siis on, ei oikein osata päättää. Ne ovat samat vain sillä oletuksella, että luomulihalla on sellainen valtava piilossa oleva kysyntä, joka ei vain pääse esiin.

Mutta miksei se pääse? Yksi syy kyllä on, ettei luomulihaa tuoteta lainkaan sitä määrää, jota luomuviljelysala edelyttäisi.

Niinpä voisimme sanoa, että tuo ryhmä (muiden toimijoiden mukana) on epäonnistunut tehtävänsä hoitamisessa. Mutta se on kyllä anteeksiannettavissa, koska markkinoiden kitkatekijät ovat aikamoisen suuria, jopa ylivoimaisia. Tärkeimpänä niistä hinta: luomulihaa ei mitä ilmeisimmin pystytä tuottamaan sellaiseen hintaan, jonka kuluttajat tätä laajemmin suostuisivat maksamaan. Näinhän on kansainvälisesti: Saksassa luomukulutus yleensä on meitä suurempaa, mutta luomulihan osuus sielläkin on vain vähän yli 1 prosentin. Ks. edellä 15.01.19.

Valtio tuotakin toimintaa tukee. Rahoituksesta kerrotaan:

Quote
Arvoketjutyö on osa Ruokasektorin koordinaatiohanketta, jota rahoittaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma.

Arvoketjuryhmien pöytäkirjoista on löytynyt silloin tällöin lisää tietoa. Tietojen käyttämiseen olemme mekin siis oikeutettuja, koska toiminta on julkisista varoista rahoitettua. Niiden ilmestymisessä nettiin on kuitenkin isoja eroja. Liha- ja maitoryhmiltä niitä julkaistaan aika säännöllisesti. Sen sijaan kasvisryhmän viimeinen pöytäkirja on kohta vuoden vanha.

Viljantuotannossa ko. ryhmänä toimii VYR. Se julkaisee vain kerran vuodessa raportin luomuviljan käytöstä, tarjonnasta ja kysynnästä. Kun raportti vielä tehdään keväällä, siinä ei oikeastaan ole tietoja edes kyseisen vuoden tilanteesta.. Eikä ryhmä julkaise pöytäkirjojaan ollenkaan.

Luonnontuoteryhmän viimeinen pöytäkirja täyttää kohta 2 vuotta. Se on ajalta, jolloin se vasta käynnisteli toimintaansa. Mitään numerotietoja tms. se ei tarjoa.
« Last Edit: 10.03.19 - klo:09:28 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun ihan oikea kysyntä - meillä ja maailmalla
« Reply #604 on: 25.03.19 - klo:05:17 »
Näiden kauppojen lopettamiseen esitetään tällaisia syitä:

Kolme luontais- ja ekotuotteiden putiikkia sulkee ovensa Kuopiossa tänä keväänä – Ruohonjuuri tähtää kaupunkiin jo joulumarkkinoille

Quote
Sulkemisien taustalla ovat muun muassa kaupan siirtyminen verkkoon, keskustan kalliit vuokrat ja henkilökohtaiset syyt.

Mutta me sanomme - ja olemme jo sanoneet muiden kaupunkien kohdalla -  että erittäin ratkaisevaa on noiden niche-markkinoiden pienuus. Ja se, että tämä voittaja jyrää niillä muut, jolloin se voi tällä tavalla esittää asian nätimpänä kuin se on:

Quote
Ruohonjuuren toimitusjohtaja Arto Ranta-aho kertoo, että eko- ja luomutuotteiden ketjulla on aikomuksia laajentaa Kuopioon.

– Olemme saaneet asiakkailtamme paljon palautetta aiheesta. Miksemme ole Kuopiossa, vaikka se on yliopistokaupunki? Olisi hölmöä, jos emme tulisi sinne, summaa Ranta-aho.

Tarkkoja aikatauluja ei ole lyöty lukkoon, mutta varovaisen arvion mukaan liike voisi avautua tämän vuoden joulumarkkinoille. Ruohonjuuri avaa tänä vuonna kolme liikettä pääkaupunkiseudulla.

– Terveys-ala, hyvinvointi, luomu ja vastuullisuus ovat jatkuvasti nousevia trendejä, Ranta-aho vakuuttaa.

Vaikkapa tämän taustalla ...

Quote
Kauppakeskus Matkuksen Punnitse ja Säästä -liike kertoi vuokrasopimuksensa päättymisestä sosiaalisessa mediassa tammikuun lopussa. Liikkeen sulkemisen taustalla on kauppiaan henkilökohtainen elämäntilanne.

... on kyllä sekin, että koko ketju kamppailee itse asiassa olemassaolostaan (ks. edellä 11.11.18). Jos taustalla olisi vain henkilökohtainen syy, kaupanhan olisi voinut myydä toiselle.  Mutta nyt se ei ilmeisesti mennyt kaupaksi.
« Last Edit: 25.03.19 - klo:07:52 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun ihan oikea kysyntä - meillä ja maailmalla
« Reply #605 on: 28.03.19 - klo:06:49 »
Viljantuotannossa ko. ryhmänä toimii VYR. Se julkaisee vain kerran vuodessa raportin luomuviljan käytöstä, tarjonnasta ja kysynnästä. Kun raportti vielä tehdään keväällä, siinä ei oikeastaan ole tietoja edes kyseisen vuoden tilanteesta.. Eikä ryhmä julkaise pöytäkirjojaan ollenkaan.

Nyt VYR on julkaissut tämän raporttinsa tämän vuoden tilanteesta:

ARVIO LUOMUVILJAN TARJONNASTA JA KYSYNNÄSTÄ 2018/19 MUKAAN LUOMUVILJAN TUOTANTO EI RIITÄ KATTAMAAN KOTIMAAN KÄYTTÖÄ – ETENKIN KAURASTA PUUTETTA

Näin oli senkin mukaan:

Quote
Arvion mukaan luomuviljojen pinta-ala on pienoisessa kasvussa, mutta sato kärsi viime vuoden kuivuudesta. Kuivuus aiheutti luomuviljan tuotantomäärien laskun viime kauteen verrattaessa.

Lukuina sen kertomana:

Quote
Luken satotilaston mukaan luomukauran tuotanto tipahti 45,9 milj. kiloon vuonna 2018, kun edeltävänä vuonna tuotanto oli 59,2 milj. kiloa.

Näin vienti on saatu pysymäään ennallaan:

Quote
Kantar TNS Agrin toteuttaman yrityskyselyn perusteella luomukauran käyttö elintarviketeollisuudessa oli 32,9 milj. kg, kun se 2017 oli 31,1 milj. kg. Lähes kaikki elintarviketeollisuudessa käytetty luomukaura lähtee vientiin hiutaleina ym. valmisteina.
(lihav. HJ)

Mutta Pro Luomun odottama luomuviennin kasvuloikka siirtyy ainakin tältä osin vähintään myöhemmäksi (lihav. HJ):

Quote
Kasvua on näköpiirissä muun muassa luomukaurasta ja luomumaidosta valmistetuille tuotteille sekä luomuluonnontuotteille.

Ellei sitten raaka-ainetta tilata entistäkin enemmän Virosta.

Kaipa se on sitten näin:

Quote
Luomukaurasta on siis selvästi pulaa Suomessa.

Mutta eipä taida tuon takia muodostua itkevien lasten ja äitien jonoja kauppojen edustoille.

***

Taulukosta on tulossa vielä yksityiskohtaisempi versio, kunhan VYR sen ehtii tehdä ja julkaista. Päätellen vertailusta viime vuoden raporttiin.
« Last Edit: 28.03.19 - klo:07:58 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun ihan oikea kysyntä - meillä ja maailmalla
« Reply #606 on: 17.04.19 - klo:18:18 »
Nyt VYR:in yksityiskohtaisempi raportti on ilmestynyt:

https://www.vyr.fi/fin/luomu/

Senkun tutustumaan.

Eipä ollutkaan!! Vaan sama typistetty versio, jota jo edellä esiteltiin. Mistä lienee kyse?
« Last Edit: 17.04.19 - klo:18:40 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun ihan oikea kysyntä - meillä ja maailmalla
« Reply #607 on: 18.04.19 - klo:06:16 »
Kyse oli tästä:

Quote
Maaliskuussa 2019 viljamarkkinatyöryhmässä päätettiin jättää julkaisematta osa aikaisemmin julkaistuista arvion estimaateista. Alkuvarastoihin ja osaan muista luvuista liittyy niin paljon epävarmuustekijöitä sekä tietoaukkoja, että vaikka kyseessä on Arvio luomuviljan tarjonnasta ja kysynnästä, ei kaikkia arvion estimaatteja haluta julkaista. Näin vältytään harhaanjohtavan tiedon leviämistä kotimaan luomuviljamarkkinoista.

Monia eriteltyjä tietoja jää siis puuttumaan, mm. luomuviljan käytöstä. Mutta tuohon meidän on nyt tyytyminen. Ja esim. siihen karkeaan tietoon, että

"Käyttö elintarvikkeeksi teollisuudessa"  oli luomukauran osalta 32,8 miljoonaa kiloa . Kun se viime raportissa oli 31 miljoonaa kiloa. Siinä mukana sekä kotimaiset elintarvikkeet luomukaurasta että luomukauran vienti. Joka tieto jo tuolla tulikin esille.

Kun myös kerrottiin, että luomukaurasta suurin osa menee vientiin, eipä siitä jää keskimäärin paljon kotimaan ostajalle. Eli sekä tarjonta etttä kysyntä on hyvin pientä. Ja se oli kaurassa. Muiden luomuviljojen sadot olivat lähes kertaluokkaa pienempiä, joten niiden kanssa on sama juttu, ilman vientiäkin. (Liäys 19.4.19)
« Last Edit: 19.04.19 - klo:03:36 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun ihan oikea kysyntä - meillä ja maailmalla
« Reply #608 on: 30.04.19 - klo:05:26 »
Nyt nãin (MT):

Apetit tuo luomua valikoimiinsa jo kolmatta kertaa

Quote
MT Plus Ruoka 20:30 Satu Lehtonen

Yhtiössä uskotaan, että tällä kertaa aika on kypsä ja kysyntä riittää. Akuutein ongelma on nyt vähäinen raaka-aineen tarjonta.

    Markku Iivonen uskoo, että luomutuotteilla on hyvät mahdollisuudet vienissä.

1998. Silloin Apetit toi luomutuotteet valikoimiinsa ensimmäistä kertaa.

Seuraava yritys oli vuoden 2010 tietämillä, pakastetuoteryhmän johtaja Markku Iivonen muistelee. Itse hän ei vielä silloin ollut yhtiössä.

Molemmat yritykset osoittautuivat ennenaikaisiksi, ja yhtiö sai siipeensä. Luomusta kyllä puhuttiin paljon, mutta aika ei vielä ollut kypsä.

Haluatko jatkaa lukemista? [...]

Aika kypsã, niin. Toisaalta on olemassa sanonta tai retorinen kysymys siitā, ettā kun joku tekee aina samalla tavalla ja toivoo siinä aina eri lopputulosta, millaiseksi sellaista toimintaa kutsutaan.

Lasketaanko se samaksi kolmanneksi yritykseksi, mutta meidān arkistostamme on merkintöjā sittā, ettā firma olisi yrittānyt tuota jo vv. 2017-2018.

Siitā, mitā mahdollisuuksia on tuossa kursivoidussa kuvatekstissa mainittuun luomuvientiin ja miten niihinkin on ennenkin uskottu, on jo oma keskusteluosionsa.
« Last Edit: 30.04.19 - klo:12:07 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun ihan oikea kysyntä - meillä ja maailmalla
« Reply #609 on: 08.06.19 - klo:04:53 »
Tämä luomuihmisen blogimerkintä ...

https://luomulaakso.fi/haluaisitko-mainostaa-ilmaiseksi-luomutilaasi-luomulaaksossa/

Quote
Viime aikojen ikävät uutiset lopettavista luomutiloista sekä luomu/ekokaupoista saivat minut mietteliääksi. Tilallisen tai pienyrittäjän arki ei ole helppoa.

... sai minutkin mietteliääksi. Emme ole viime aikoina systemaattisesti seuranneet noiden luomuputiikkien lopettamisia. Mutta ilmeisesti sitä siis tapahtuu.

Aiemmin olimme havaitsevinamme, että "ala" keskittyy: tietyt ketjut menestyvät edelleen, mutta yksittäiset yritykset näivettyvät ja lopettavat. Onko tämä jatkunut, siitä tarvitsisimme nyt vähän tarkempaa tietoa.

Luomutilat pyrkivät tila- ja suoramyynnillään tavallaan myös putiikeiksi. Sitä olemme tuolla toisaalla vähän seuranneet, ja nähneet, että se onnistuu hyvin vaihtelevasti, kohteliaasti sanoen.

Luomutiloja kyllä lopettaakin koko ajan, sen ohella, että niitä erityisesti viime vuonna tuli paljon lisää. Mutta ehkä palataan siihen, kun teemme (tilastollista) kokonaistarkastelua.
« Last Edit: 08.06.19 - klo:05:33 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun ihan oikea kysyntä - meillä ja maailmalla
« Reply #610 on: 11.06.19 - klo:03:57 »
Näin kertoi Hämeen Sanomat tapahtuneen:

Tunnettu lihayhtiö kaatui – Talman Luomu haki itsensä konkurssiin

Quote
Sipoolainen lihayritys Talman Luomu on asetettu konkurssiin. Talman Luomu tunnettiin vuoteen 2016 asti nimellä Pajuniemi.

Talman Luomu toimi vielä neljä vuotta sitten yli 10 miljoonan euron liikevaihdolla. Yrityksen tulos oli kuitenkin tappiollinen ja se alkoi saada maksuhäiriömerkintöjä.

Verohallinto haki Talman Luomua konkurssin jo maaliskuussa, mutta hakemus jäi sillensä. Nyt kesäkuussa yritys haki itse itsensä konkurssiin.

Pajuniemestä irrotettiin vuonna 2016 tavanomaisten lihatuotteiden valmistus. Yhtiö muutti nimensä Talman Luomuksi ja keskittyi luomutuotteisiin.

Maaseudun Tulevaisuus kertoi aiemmin tästä yhtiöstä:

Pajuniemi jakautuu kahdeksi: Luomutuotteet omaan yhtiöön

Tässä yhtiön omat sivut vielä tänään:

https://talmanluomu.fi/

Quote
Talman Luomu Oy on vuonna 1976 Sipoon Talman kylään perustettu liha-alan yritys, joka on keskittynyt laadukkaiden luomulihatuotteiden valmistamiseen.

Yrityksen pääperiaatteita ovat luomutuotteiden kotimaisuus, korkea lihapitoisuus ja käsityömäinen valmistustapa perinteisiä reseptejä kunnioittaen. Lisäaineitakin käytetään vain tuoteturvallisuuden sitä edellyttäessä. Tuotevalikoimaamme kuuluu lihaisia leikkeitä, ruokamakkaroita, maksamakkaraa, tuorelihoja ja erittäin suosittu joulukinkku.

Kun seurasimme luomukinkkukauppaa, Pajuniemi/Talman Luomu vaikutti olevan eräs suurista pelureista niillä (kylläkin pienillä) markkinoilla. Eli luomukinkkukaupassa se oli n 5 vuotta sitten suurin.

Nyt odottaisi Pro Luomun kommentoivan tuota tapausta, tai ainakin sen (arvoketjutyön) liharyhmän, koska Talman Luomu on siinä toiminnassa ollut kovasti mukana. Merkilliseltän tuo tapaus vaikuttaa siihen nähden, että kyseinen ryhmä oli juuri keväällä (19.03.2019) todennut tilanteesta näin:

Quote
•Kauppa käy hyvin, siltä osin kuin saatavuus on kunnossa. Tahto olisi kasvattaa luomumyyntiä.
•Luomulihan kysyntä kasvaa sekä vähittäiskaupassa että ruokapalveluissa.
« Last Edit: 15.06.19 - klo:04:27 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun ihan oikea kysyntä - meillä ja maailmalla
« Reply #611 on: 14.06.19 - klo:11:51 »
Olisin kuvitellut, että joku muukin olisi kertonut tuosta Talman Luomun konkurssista, vaikka se aika pieni firma onkin. Mutta Hämeen Sanomat on jäämässä ainoaksi. Taloussanomat tietää yrityksestä tämän, mutta tämä on jo aika vanhaa tietoa:

Quote
TALMAN LUOMU OY

Yrityksen Talman Luomu Oy liikevaihto oli 4 miljoonaa euroa 2018 ja työllisti 18 henkilöä. Liikevaihto laski 42,5 prosenttia. Tilikauden tulos oli -541000 euroa ja liikevoittoprosentti oli -11,4. Yhtiön omavaraisuusaste oli -14,6 prosenttia.
« Last Edit: 15.06.19 - klo:06:17 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun ihan oikea kysyntä - meillä ja maailmalla
« Reply #612 on: 15.06.19 - klo:04:27 »
Kun seurasimme luomukinkkukauppaa, Pajuniemi/Talman Luomu vaikutti olevan eräs suurista pelureista niillä (kylläkin pienillä) markkinoilla. Eli luomukinkkukaupassa se oli n 5 vuotta sitten suurin.

Sama käsitys kerrottiin Lihakeskusliiton Lihalehden artikkelissa:

Lihalehti 1 / 2018, Raila Aaltonen
"Luomu kasvaa, vientikin houkuttaa"


Quote
Lihakauppa harvojen käsissä

Luomuliha kulkee kauppaan muutaman yrityksen kautta. Sipoossa toimiva Talman Luomu Oy on erikoistunut porsaanlihasta valmistettaviin leikkeleisiin ja ruokamakkaroihin, ja hankkii raaka-aineensa pääosin Atrialta. Lihatukku Tamminen Oy puolestaan jalostaa ja markkinoi HKScanin luomulihat.

Broilerinlihan parissa työskentee Luomu Invest.

Talman Luomulla näytti n. 1,5 vuotta sitten menevän hyvin:

Quote
Myös Talman Luomun toimitusjohtaja Peter Westerholm on tyytyväinen. Myynti, ilman kinkkukauppaa, kasvoi viime vuonna 10-12 prosenttia.

Talman Luomu syntyi vuonna 2016, kun Pajuniemi myi tavanomaiseen raaka-aineeseen perustuvan liiketoimintansa tuotemerkkeineen ja keskittyi yksinomaan luomuun.
[...]
Peter Westerholm näkee, että myös kuluttajien tietoisuus luomusta on kasvanut ja kauppaketjuilla on ollut intressi kehittää myyntiä.

Kasvua lienee vauhdittanut myös kuluttajien taloudellisen tilanteen paraneminen pahimman taantuman hellitettyä.
[...]
Peter Westerholm vahvistaa saman:

– Kaikki tuotteet menevät, mihin raaka-ainetta löytyy. Luomusianlihaa tarvittaisiin paljon lisää.

Mutta jotain problemaattista oli havaittavissa. Tässä hänen analyysinsa:

Quote
Hänen mukaansa luomun volyymit ovat vielä niin pienet, että niille eivät päde samat myyntikalkyylit kuin vastaaville tavanomaisille tuotteille. Kaupan mukaan kuluttaja maksaa luomulihatuotteista korkeintaan 20-30 prosenttia korkeamman hinnan. Teollisuudelle tämä merkitsee Westerholmin mukaan omasta katteesta tinkimistä.

– Määrien olisi nelin- tai viisinkertaistuttava nykyisistä, hän arvioi.
(lihav. HJ)

Nyt meidän havaintojemme mukaan Talman Luomu (jo Pajuniemi-nimisenä) kuitenkin yritti myydä ja myikin ainakin luomukinkkujaan n. 300 prosenttia kalliimmalla hinnalla kuin halvimpia tavanomaisia oli saatavilla. Muutoin tuo asetelma on se luomussa hyvin tuttu, ja toivoton: volyymien täytyy kasvaa, jotta hinnat laskisivat. Hintojen on laskettava, jotta volyymit voisivat kasvaa.

Tällaisiakin oli suunnitelmissa:

Quote
Talman Luomun Peter Westerholm lupaa uutisia tuorelihan viennin osalta piakkoin.

Minun spekulaationi: olisivatko rahat menneet johonkin onnettomaan vientiseikkailuun?

Joka tapauksessa tuo konkurssi merkitsee noiden pienten markkinoiden muutoksia. Markkinat ehkä jaetaan uusiksi. Ehkä on mahdollista myös, että ko. firma jatkaa uudella nimellä ja uusin omistusjärjestelyin.

Siitä asiasta varmaan Pro Luomun luomulihan arvoketjutyöryhmä jossain vaiheessa keskustelee, kunhan saa pidettyä seuraavan kokouksensa. (Voi olla, ettei Westerholm tapahtuneen jälkeen jatka siellä jäsenenä. Kuten ei näytä jatkavan Lihakeskusliiton puheenjohtajanakaan, vpj siellä on ottanut tehtävän vastuulleen.)


PS. Olisi mielenkiintoista vertailukohdaksi tietää, miten se firmasta erotettu osa, joka sai nimekseen Pajuniemi (Oy?), ja joka keskittyi sen jälkeen ei-luomuun eli tavanomaiseen lihaan, on sittemmin menestynyt. Yritin etsiä sitä, mutta en löytänyt ainakaan samasta paikasta kuin edellä. Mutta nyt löytyi ainakin tämä tieto:

https://www.lihakeskusliitto.fi/fi/yritysjarjestely-lihateollisuudessa-landeli-group-kasvaa/

Quote
Lihatukku Jouni Partanen Oy, Pajuniemi ja Maalaistuote Vataja ovat nyt Landeli Group Oy. Yritysjärjestelyllä haetaan synergiaetuja, uudenlaista imagoa ja entistä vahvempia tuotteita loppukuluttajien ruokailutilanteisiin.

Jne. Taitaa mennä vertailu liian monimutkaiseksi.
« Last Edit: 15.06.19 - klo:07:33 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun ihan oikea kysyntä - meillä ja maailmalla
« Reply #613 on: 17.06.19 - klo:04:32 »
Löytyi tällainen sivusto:

https://www.pajuniemi.fi/ota-yhteytta/

Quote
Landeli Group Oy – Pajuniemi

Hitsaajankatu 20, 00810 HELSINKI
Y-tunnus: 1052909-8
puh.
 020-792 4221

Tuotanto/lähettämömme:

Nygårdintie 43, 04240 TALMA

Tuo alempi osoite on aivan sama kuin Talman Luomulla. Sivuston kuvat ovat pitkälle samoja. Luomutuotteet ovat nyt mukana Pajuniemen valikoimassa. Tuo sivusto tuli äsken esiin Google-haulla "luomu"/viimeiset 24 tuntia.

Nuo havainnot nyt tuohon. Kunnes tulee jotain selkeämpää tietoa asiassa.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun ihan oikea kysyntä - meillä ja maailmalla
« Reply #614 on: 18.06.19 - klo:13:44 »
Tulihan asiasta sitten tämä vähän tarkempi selvitys:

Talman Luomu konkurssiin: 13 työntekijää irtisanottu

Mutta siinäkin oli tämä tieto tai tietämättömyys:

Quote
Toiminnan mahdollisesta jatkumisesta ei tällä hetkellä ole tietoa.

PS.  Pro Luomu haluaa puhua vain luomumansikoista. Siltä taholtahan lähinnä odottelemme jotain selitystä sille, miten noin on päässyt käymään, jos luomulihan kysyntä - sen perinteisen kertomuksen mukaan - on jatkuvaa ja loputonta.

Miksei tässä luomukinkkujenkaan myynti jouluna auttanut:

Quote
Konkurssi ei tullut henkilöstölle yllätyksenä, sillä yrityksen pitkään jatkuneet talousvaikeudet olivat tiedossa. Talman Luomun työntekijät ovat olleet syyskuusta saakka osa-aikaisesti lomautettuna tehden 32-tuntista työviikkoa. Lomautusten piti jatkua tämän vuoden loppuun asti.

Näinhän Pro Luomu hiukan ennen viime joulua odotti siinä käyvän:

Luomukinkkujen kysynnän odotetaan kasvavan

Talman Luomu oli tarjoajana tuossa mainittu.
« Last Edit: 18.06.19 - klo:16:41 by Heikki Jokipii »