Author Topic: Luomun ihan oikea kysyntä - meillä ja maailmalla  (Read 591879 times)

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25017
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun ihan oikea kysyntä - meillä ja maailmalla
« Reply #30 on: 28.07.09 - klo:07:32 »
Kuten tiedämme, luomu-sanaa jo hiukan ujostellaan ja siksi on ryhdytty puhumaan lähiruoasta ('luomu' laitetaan sitten sulkuihin tai sivulauseeseen tms.).

Ja nyt sitten

Lähellä tuotetun ruuan kysyntä ylittää tarjonnan Helsingissä

Tekstistä sitten selviää, että kyse on luomusta:

Quote
Mannerheimintiellä Helsingissä sijaitsevassa liikkeessä on tunnelma kuin vanhassa kyläkaupassa. Paitsi että taustalla soi house-musiikki. Jari Etelälahti Eat&Joy Maatilatorilta sanoo panostavansa lähellä tuotettuun luomuruokaan.

No, jos vaikka olisi kyse jostain muustakin lähiruoasta *), niin on kyllä tässäkin melkoista liioittelua väittää ”kysynnän ylittävän tarjonnan”, jos yksi kauppa Helsingin keskustassa pysyy jotenkuten pystyssä. **)

Parhaiten asian volyymi selviää kyseiseen artikkeliin liittyvästä pikkuartikkelista:

Ruokaa tilataan suoraan maatiloilta yhä enemmän

Quote
Pääkaupunkiseudulla toimii aktiivisesti ainakin viisi ruokapiiriä

[…]

Samalla kun uusia piirejä suunnitellaan, nykyiset paisuvat.

Oulunkylässä jäsenmäärä on kaksinkertaistunut. "Kun aloitin neljä vuotta sitten, meitä oli yli 20. Nyt jäseniä on yli 40", ruokapiirin kantava voima Pekka Keinänen kertoo.

Oulunkylän piirin lisäksi pääkaupunkisedulla toimii aktiivisesti ainakin neljä muuta ruokapiiriä.

Pääkaupunkiseutu on ”noin miljoonan asukkaan kasvukeskus, jonne muuttaa 8 000−10 000 uutta asukasta vuosittain.”

Jos laskisi ruokakuntaan vaikka 4 henkeä (pääkaupunkiseudulla oikeampi luku on kaksi) ja vaikka kaikki nuo viisi ruokapiiriä 50 ruokakunnan kokoisiksi (= 250), tämä ”tarjonnan ylittävä kysyntä” koskisi siis noin promillea väestöstä. Varsinainen ”trendi-ilmiö”, joka ansaitsee lähes sivun esittelyn Hesarissa?

________________________

*) Joka käsite Helsingissä, jopa pääkaupunkiseudulla on kyllä aika absurdi. Mikä on lähiruoan kriteeri täällä? Välimatka tuottajaan alle 50 km/100 km/ 200 km?? Absurdiuden kruunaa artikkelissa esitetty idea "lähiruokatukusta". Mutta se luultavasti onkin salanimi luomutukulle.

**) Toiminut nyt 7 viikkoa. Lasipalatsissa, jossa vuokra ei varmastikaan ole kovin halpa. Onko olemassa vielä vuoden päästä? Vrt. Hietalahden luomuhalli. Vetoja?
« Last Edit: 28.07.09 - klo:12:42 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25017
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun ihan oikea kysyntä - meillä ja maailmalla
« Reply #31 on: 04.08.09 - klo:17:56 »
Tämän saksalaisen lähteen mukaan luomun kysyntä on Saksassa nyt ensimmäistä kertaa vuosikymmeneen vähentynyt, tämän kevään aikana, noin 4 prosenttia.

Ja luomun osuus kaikesta ruokamyynnistä pudonnut 3,2 prosentista 3,0 prosenttiin.

Tarjonnan puutteista ei liene kyse, jos uskotaan ko. artikkelin tietoa, että Saksassa on (ollut?) myytävänä noin 60 000 eri luomutuotetta!

Saapi nähdä, raportoiko tästä Ruokatieto (ent.Finfood)?

***

PS. 9.8.2009: Tai tästä (lähde):

Quote
Britanniassa luomuruoan suosio on kasvanut merkittävästi 2000-luvulla, mutta laman myötä kalliiden luomuruokien menekki on pienentynyt ja ajanut monet luomuviljelijät ahtaalle.
« Last Edit: 09.08.09 - klo:13:47 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25017
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun ihan oikea kysyntä - meillä ja maailmalla
« Reply #32 on: 02.09.09 - klo:17:50 »
Tässä on hiukan nyt perääkin …

Luomu käy liian suosituksi Ranskassa

…. mutta taustatietoa puuttuu, ja eräitä luomun kannalta kiusallisia juttuja tulee esiin.

Todellakin, Ranskassa näyttää yllättäen luomun myyntiosuus nousseen 1,1%:sta (joka on n. Suomen taso) vuodesta 2007 vuoteen 2008 1,7%:iin.

Mutta suurta ei siis luomu siellä ollut eikä siis vieläkään ole, noususta huolimatta. Nämä luvut olisivat YLE:n uutisessa auttaneet hahmottamaan mittakaavaa, mutta siitä kovasti puuttuivat.

Quote
Ranskassa on noin 5 600 luomutuottajaa.

… eli siis vain vähän enemmän kuin Suomessa! Suhteessa siis reippaasti vähemmän.  Ranskassa siten kysyntä ja tarjonta ovat järkevämmässä suhteessa.

Tämä lihavoitu …

Quote
Luku kasvaa joka vuosi, vaikka skeptikot pelkäävät kansalaisten luomushoppailun kääntyvän ennen pitkää laskuun Saksan ja Britannian malliin.

…. kerrotaan siis tässä yhteydessä. Hyvä, että edes tässä.

Jos ja kun on näin …

Quote
Samalla kun kuluttajien kiinnostus luomua kohtaan on kasvanut räjähdysmäisesti, siirtyminen luonnonmukaiseen tuotantoon kestää esimerkiksi maitotiloilla aina kaksi vuotta.

… niin Ranskassakin ehkä tulee luomumaitotiloja riittävästi - siinä vaiheessa, kun kysyntä kääntyy laskuun?! No, ainahan luomumaitoa voi sitten myydä tavanomaisena, kuten Suomessa.

Näin siis näyttää olevan (lihav. HJ) …

Quote
Sanomalehti Le Monden mukaan esimerkiksi luomumaidossa on jouduttu tänä vuonna turvautumaan Britannian tuontimaitoon. Kaikesta luomuruuasta jo vajaa kolmannes on peräisin muualta kuin Ranskasta.

… Ranskassakin, vaikka siellä olisi kaikki edellytykset omavaraisuuteen. Suomessa kun vielä voi puolustautua pienillä markkinoilla. Luomun yhdistäminen sen mainonnassa ”lähiruokaan” tuntuu yhä valheellisemmalta.

Quote
Maanviljelijöiden liiton mukaan harmillista on sekin, että kuluttajat ovat jo totuttautuneet edullisiin tuontiluomutuotteisiin. Vaikka kotimainen tuotanto kasvaisi riittäväksi, halpojen tuotteiden paikkaaminen olisi liiton mukaan mahdotonta.

Tämä antaa (tai sen pitäisi antaa) ajattelemisen aihetta niille suomalaisille poliitikoille, jotka typerästi uskovat suomalaiseen luomuvientiin. Sillä sitähän siinä tarkoitetaan, jos sanotaan, että luomu voisi Suomelle olla ”kilpailuvaltti”. Suomen satotasoilla ym. olosuhteissa tuskin saadaan aikaan riittävän halpoja luomutuotteita, ja jotain hintakilpailua niissäkin tuotteissa näyttää siis olevan. Jos Ranskassakin on asiassa vaikeuksia, Suomen tilanne on toivoton.

« Last Edit: 02.09.09 - klo:18:15 by Heikki Jokipii »

Matti Pekkarinen

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 499
  • Moi
    • View Profile
    • Masan Maaseutu
    • Email
Luomun myyntikikat
« Reply #33 on: 16.09.09 - klo:09:47 »
Tulin käyneeksi vaimon kera ruokakaupassa. Totesin, että aina vaan pienemmällä tekstillä ilmoitetaan suuri ilosanoma, siis se, jos tuote on luomua. Ilmeisestikin luomutuotteet menevät sitä paremmin kaupaksi, mitä paremmin ne sekoitetaan tavanomaisten sekaan ja salataa, että se on luomua. Järkevä, ajatteleva ostajahan välttää luomua jo siksikin, että siten tietää joutuvansa jatkossa verorahallaan tukemaan sitä aina vaan enemmän.

Kyllä pitäisi saada jonkinlainen määräys selvemmästä merkinnästä, jotta ei luomua pakkomyytäisi heikkonäköisille/kiireisille/huolimattomille ostajille.

 
Tähänastisten huiputusten huippu oli kotikunnan kirkonkylän kaupassa: Kaksi melko samannäköistä, täsmälleen samanhintaista ja aivan samankokoista pahvista hiutalepakettia vieretysten. Toinen vähän nätimpi, ja siinä ihan pienellä ilmoitus, että se oli luomua. Ja vielä pienemmällä paino: 750 g. Siinä tavanomaisessa luki 1000 g. Eli sinä nätimmässä paketissa saa ostaja korkeamman hinnan vastineena luomuilmaa runsaasti.



« Last Edit: 16.09.09 - klo:12:54 by Matti Pekkarinen »
Hyvin menee, mutta menköön.
http://mattipekkarinen.net

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25017
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun ihan oikea kysyntä - meillä ja maailmalla
« Reply #34 on: 19.09.09 - klo:08:20 »
Jotensakin merkillistä kielenkäyttöä ....

USA:ssa luomu jo valtavirtaa

... on puhua 3 prosentista "valtavirtana". (Alkuperiäisessä lausunnossa käytettiin ilmaisua "increasingly mainstream", joka ei minusta väitä yhtä paljon).

Jos taas viitataan siihen, ettö "niitä käyttää ainakin satunnaisesti jo valtaosa amerikkalaisista", niin siten saattaa sattua ilmeisesti niin amerikkalaiselle kuin suomalaiselle ihan vahingossa, kuten Matti tuossa edellä toi esille!

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25017
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun ihan oikea kysyntä - meillä ja maailmalla
« Reply #35 on: 28.09.09 - klo:18:25 »
Onko tämä nyt totta, että Isossa Britanniassa – luomun kysynnän siellä selvästi laskettua – turvauduttaisiin niin epätoivoiseen keinoon, että siellä yritettäisiin puffata biodynaamista viljelyä:

Is biodynamic the new organic?

Eli kun järkipuhe ei pure – kun se ei puhu luomun puolesta – yritetään sitten jotain ihan muuta?

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25017
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun ihan oikea kysyntä - meillä ja maailmalla
« Reply #36 on: 30.09.09 - klo:17:38 »
Kyllä, epätoivo leviää, Suomessakin.

Vaimolleni soitti töihin "(Hei, täällä) Eveliina Tampereelta", joka ryhtyi tyrkyttämään luomuruokaa ja -aatetta!

Mutta kyllä "Eveliina" -raukka, kaupallisesta numerosta soittaen (selvisi myöhemmin),  sitten sai vaimoltani todella kuulla, miten asiat oikeasti ovat!
« Last Edit: 30.09.09 - klo:19:17 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25017
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun ihan oikea kysyntä - meillä ja maailmalla
« Reply #37 on: 05.11.09 - klo:19:52 »
Ei ne opi ja tuskin haluaakaan oppia. Taas on Ruokatieto teettänyt ”gallupin”, joka siten on useassakin sanomalehdessä uutisena julkaistu, jotta:

Luomun ostokiinnostus on säilynyt korkealla

Eli mitä ihmiset siitä kysyttäessä, haastattelijan kanssa, aikovat ostaa. Ja luomua se on, jos siitä siis kysyttiin. Kyllä.

Mutta kun hyllyn ääressä/tiskillä on myös se hinta, ja kas: kysyntä ei ole ollenkaan noissa prosenteissa, ei sinne päinkään. Vaan roikkuu siinä sen yhden prosentin tietämillä.

Ei se todennäköisesti laske, mutta ei nousekaan, kuten uutisessamme analysoimme.

***     

Hesarin torstain ruokapalstalla oli nyt käyty läpi kalliita aamiaispaikkoja. Yleisestihän on niin, että lehdissä esiteltäviin ravintoloihin ei tavallisella palkansaajalla ole oikeastaan varaa. Eikä olisi varmaan toimittajallakaan, ihan puhtaasti omilla varoillaan, ainakaan päivittäin, joka aamiaisella (jos hinta on 10 euroa tai reippaasti yli, so. kuukausitasolla 300 – 500 euroa). Mutta silti jutussa valitettiin, että: ”Tuttu nimi ei takaa hyvää aamiaista”!

Mukana oli sitten juttu …

Hienostuneen mannermainen Engel

… jossa kerrottiin näin:

Quote
Sääli että listassa oleva luomuaamiainen on lopetettu. Tarjoilija muisteli, ettei sitä ole tarjottu enää kolmeen vuoteen.

Kolmeen? Silloin ei ollut edes mitään lamaa. Edes Engelin tapaisissa paikoissa luomu ei siis mene kaupaksi.

(Itse olin Rovaniemellä työmatkalla, ja hotellissa, jossa aamiaisella – kuului huoneen hintaan, ei lisäkuluja – oli myös tarjolla luomukeittoa. En kyllä nähnyt sen kohdalla mitään jonoa, mutta en voi olla varma, etteikö joku olisi sitä ottanut …)

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25017
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun ihan oikea kysyntä - meillä ja maailmalla
« Reply #38 on: 11.11.09 - klo:07:46 »
Niille poliitikoille, jotka uskovat, että luomun viennissä olisi Suomella mahdollisuuksia, voisi tämä Luomuliiton valitusvirsi olla opettavasta luettavaa:

Keinottelu luomuvehnän hinnan polkemiseksi lopetettava

Rautalangasta. Jos ...

Quote
Muualla Länsi-Euroopassa viljelijät ovat pystyneet suojautumaan
dumppaustuontia vastaan oman tuotannon arvostuksen avulla. Kuluttajien
arvostus kotimaista tuotantoa kohtaan on pitänyt tuottajahinnat korkeammalla
tasolla sisämarkkinoilla.

... iskee tämä "oman tuotannon arvostus" vastaan myös Suomen mahdollisia yrityksiä tunkeutua EU:n markkinoille luomutuotteineen!

Tosin tätä logiikkaa eivät täysin näytä tajunneen Luomuliiton kirjoittajakaan, vaan kuitenkin haaveilevat myös viennistä.
« Last Edit: 11.11.09 - klo:07:54 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25017
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun ihan oikea kysyntä - meillä ja maailmalla
« Reply #39 on: 29.11.09 - klo:08:31 »
Kun näin sanoo Jari

Sarasvuo: Ihmiset haluavat syödä ruokaa, joka on totta

... niin otsikkotasolla on heti samaa mieltä! Mutta sitten menet tekstiin - ja Sarasvuo kertookin, että tällaista ruokaa on luomu! LUOMU?!! Joka heti alusta, Rudolf Steinerista lähtien, on perustunut juuri illuusioihin, ja perustuu yhä vielä, vaikka pahimpia höperyyksiä on nyttemmin karsittu. (Vai onko edes?)

Mutta, konsultti Sarasvuo, todellakin ihmiset haluavat ruoan olevan totta - ja ostavat siksi 99% ruokaa, joka ei ole luomua!

Ja ostavat tästedeskin. Ja tällaiset lauseet - niin kuin lukemattomat vastaavat tätä ennen ...

Quote
Hän ennakoi ruokakapinaa: ihmisen suhde ruokaan on muuttumassa. 

Sarasvuolle tämä merkitsee lähi- ja luomuruuan yleistymistä.

... joutuu "näkijä" Sarasvuo jatkossa - nielemään takaisin ... :)

Toisaalta jo itse ko. uutisessa kerrotaan, mistä todella on kyse (lihav. HJ)

Quote
Jokisen mukaan premium-segmentti laajenee, jos sillä on uskottava tarina. Myös Sarasvuo puhuu ihmisten kaipuusta tarinoihin, merkityksiin.

Jos tuosta lukee vähän rivien välistä, niin asian ei varsinaisesti tarvitse olla totta, kunhan se on "uskottava" ja tyydyttää "merkitysten" kaipuun. Eli hyvä illuusio käy ihan mainiosti.  "Premiun-segmentti" = ylihintaiset tavarat, joita siis ihmiset suostuvat ostamaan, jos he uskovat siihen, mitä heille satuillaan. Mutta, kuten sanottu, tässä asiassa nämä konsultit, jos vanhat merkit paikkansa pitävät, onnistuvat petkuttamaan lopulta lähinnä itseään. 
« Last Edit: 29.11.09 - klo:13:55 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25017
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun ihan oikea kysyntä - meillä ja maailmalla
« Reply #40 on: 11.12.09 - klo:07:44 »
Ruokatieto uutisoinnissaan on päättänyt taas käyttää sitä ”korttia”, että muualla (”suuressa”) maailmassa luomun kysyntä on suorastaan räjähdysmäistä:

Yhdysvallat panostaa luomuun jopa voimakkaammin kuin EU

Hieman perspektiiviä saamme tässä uutiselle, jos käytämme kansa/peruskoulun ensimmäisellä luokalla opetettua taitoa, eli jakolaskua.

”Peräti” 24,6 miljardiin dollaria, noin 15 miljardia euroa supistuu 300 miljoonalla (USA:n väkiluku) jaettuna 50 euroon per asukas.

Se on enemmän kuin Suomen n. 20 euroa per asukas, mutta vähän edelleen ja pysyy hyvin siinä muutamassa prosentissa kaikista ruokamenoista, mitä luomu enimmilläänkin missään maassa on.

***

Sinänsä ko. uutisesta voi myös lukea, että missään maailmalla luomu ei tunnu menestyvän ilman massiivisia myynninedistämishankkeita!

PS: klo 21.40: Siellä oli tällainenkin uutinen tai ennakkotieto:

Luomu- ja hyvinvointituotteet elintarvikkeiden viennissä

Siellä kallispalkkaiset ihmiset haaveilevat joukolla puoli päivää asiasta, jonka toteutuminen on käytännässä täysin mahdotonta. Voisikohan sinne lähettää sähkeen - siihen tapaan, kuin ennen oli tapana lähettää vainajan muistotilaisuuteen?

Sähkeen sisältö TEKESille voisi olla vaikka:

Koska kuitenkin hyvin tiedätte, miten luomu perustuu illuusioihin, millä ihmeen keinoilla ja rahalla kuvittelette voittavanne Saksan jo ylivoimaisen aseman tässä illuusioteollisuudessa?

***

Hmmm - valtiontalouden tarkastusvirasto? .. jaa-a, hmm, hmm.
« Last Edit: 11.12.09 - klo:22:14 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25017
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun ihan oikea kysyntä - meillä ja maailmalla
« Reply #41 on: 19.12.09 - klo:14:15 »
On täytynyt saada asiasta uutinen – ja "luonnollisesti" käytetään prosentteja tai prosenttiyksikköjä kertomatta absoluuttisia lukuja (lihavoinnit, paitsi otsikko HJ):

Quote
Ammattikeittiöt ovat lisänneet luomuraaka-aineiden käyttöä

Luomutuotteita käyttävien ammattikeittiöiden osuus on kasvanut kahdeksan prosenttiyksikköä viime vuodesta. Jo 59 prosenttia suomalaisista suurkeittiöistä käyttää luomua ainakin muutamia kertoja vuodessa, ilmenee Taloustutkimuksen Suurkeittiötutkimuksesta.

Eniten on lisääntynyt harvemmin kuin joka viikko luomutuotteita käyttävien keittiöiden osuus, se kasvoi kuudella prosenttiyksiköllä 45 prosenttiin kaikista suurkeittiöistä.

Erikseen oli otsikko:

Ravintola-asiakas kysyy alkuperän perään

Pitäneekö paikkansa? Jos olen omilla rahoillani ravintola-asiakkaana, kysyn kyllä maun ja hinnan perään. Jos ateria menee joskus harvoin jonkun toisen piikkiin, kysyn maun perään.

Olenko sitten liikkunut väärissä piireissä, mutta en muista  koko ikänäni kuulleeni ravintolassa tuollaista alkuperään liittyvää kysymystä , paitsi tietysti siinä itsestään selvässä tapauksessa, että on oltu jossakin nk. ”etnisessä” ravintolassa (suomalaiselle outoine ruoka-aineineen) ?

Olen. Piirit, joissa olisi pitänyt liikkua, ovat nämä (lihav. HJ):

Quote
Luomu näkyy monen kansainvälisiä asiakkaita palvelevan hotellin aamiaisella ja ruokalistoilla ja on selkeä trendi ruokaravintoloissa muualla maailmassa.

Tällaiselle ruokasnobismille ja sen edistämiselle sitten antaa Suomen valtio erityistä tukea.
« Last Edit: 19.12.09 - klo:14:18 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25017
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun ihan oikea kysyntä - meillä ja maailmalla
« Reply #42 on: 01.01.10 - klo:08:46 »
Tämä alkaa olla jo jokavuotista jouluperinnettä. YLEn lisäksi vastaavanlainen juttu oli mm. Helsingin Sanomissa:

Luomukinkkua ei riitä kaikille

Hesarissa myönnettiin, että kukaan ei Suomessa tilastoi luomukinkkujen todellista myyntiä. Mutta tähän "ovensuukyselyjen" mutu-tietoon senkin toimittaja uskoi.

Koko Suomen luomusikatuotannosta vastaa tämän mukaan parisenkymmentä pienehköä tilaa. Jos ne olisivat vaikka kaksi kertaa suurempia kuin artikkelissa kerrottu tila (50 sikaa), se tarkoittaisi 20 * 100 = 2000 sikaa. Parin vuoden takainen arvio, että noin prosentti myydyistä kinkuista on luomua, pitänee edelleen paikkansa. *) Eikä muuttune paljon tästedeskään. Tästä (jopa piilomainonnaksi tulkittavasta) uutisoinnista huolimatta.
___________

*) siinä määrin kuin pitää. En yllättyisi, jos asiaa tosissaan tutkittaessa paljastuisi, että osuus on pienempi. Lähtien ihan tuosta arviostani. Prosentti yli 6 miljoonasta kilosta on yli 60 000 kiloa. Se jaettuna tuolla 2000 arviolla olisi yli 30 kiloa per sika. Aika kova tavoite - vaikka elämäntyöstä onkin kyse! Mutta paljonko niitä on, ja kuinka nopeasti ne "kiertävät" - ei oikein löydy lukuja netistä.
« Last Edit: 01.01.10 - klo:12:32 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25017
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun ihan oikea kysyntä - meillä ja maailmalla
« Reply #43 on: 09.02.10 - klo:19:57 »
Luomuviljelyn todellista määrää on aika vaikea arvioida – ja kuten olemme usein todenneet, luomujärjestöt eivät asiassa ole välttämättä lainkaan avuksi. Nyt USDA eli Amerikan maatalousministeriö ilmoittaa tehneensä oikein ”syvätutkimuksen” luomusta siellä. Otsikko Wall Street Journalissa on äkkisiltään hämäävä:

Fewer Than 1% of U.S. Farms Are Organic, USDA Says

”Vähemmän kuin 1% amerikkalaisista tiloista on luomutiloja ja ne tuottivat myyntiin 3,16 miljardin dollarin edestä v. 2008, sai Yhdysvaltain maatalousministeriö selville ensimmäisessä syvähaastattelututkimuksessaan.”

USA:n tiloista onkin siis vain alle 1% luomutiloja, ja pinta-alasta samoin. *) Ja meillä, pinta-alasta, 7%!

(Myyntiluvut tuossa uutisessa viittaavat kyllä tilojen myynteihin, eivät kaupan myynteihin.)

Aivan toisenlaista kuvaa meille on meille tyrkytetty. Kertomalla esim.” rajusta” kasvusta USA:n luomumarkkinoilla jne. Mutta tosiasiassa siis luomu on USA:ssa – ainakin oman viljelyn osalta – äärimmäisen vähäistä.

Tuossakin uutisessa hiukan viitataan luomun tuontiin halvoista kehitysmaista. Sen täytynee USA:ssa olla hyvin merkittävää, ainakin nk. ”bulkkitavaran” osalta. Uskaltaisin jopa lyödä vetoa, että luomu, maailmanlaajuisesti, on kaikkein vähiten ”lähiruokaa”, jos asia oikein kunnolla tutkittaisiin.
_____________

*) Tarkistin vielä - varmuuden vuoksi - sähköpostitse ko. tutkimuksen linkissä mainitulta asiantuntijalta, että näin varmasti on, eikä WSJ ole tulkinnut asiaan väärin. Näin oli laita.
« Last Edit: 09.02.10 - klo:20:05 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25017
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun ihan oikea kysyntä - meillä ja maailmalla
« Reply #44 on: 16.02.10 - klo:19:32 »
”Trendianalyysi” on ainakin vaatemuodissa yleensä sitä, että siinä yritetään määrätä, miten pitää jatkossa (”tänä keväänä”) pukeutua. Näin on usein ruoassakin, mutta tässä mielenkiintoinen yksityiskohta Iso-Britannian trendien analyysistä Ruokatiedon uutisesta (tekstiosan lihavointi HJ):

Quote
Eettisyyteen uusia tasoja

Luomun näkymät jakautuvat, Trust kertoo. Vaikka 15 prosenttia aikoo lisätä luomuostojaan, 11 prosenttia aikoo vähentää niitä.

- Eettisyyteen on muodostumassa uusia tasoja. Kuluttajat kysyvät, mikä on luomun tuoma lisäarvo, Trust sanoo. 

Uudet tasot näkyvät muun muassa kauppaketjujen kanta-asiakasohjelmissa ja hiilineutraalien myymälöiden tulona. Trust tuo esimerkiksi brittijätti Tescon kampanjan, jossa osta yksi, saat toisen ilmaiseksi -lupauksen voi lunastaa myöhemmin. Aloite liittyy ketjujen vastuullisuusohjelmaan ja sen tarkoituksena on vähentää biojätteisiin päätyvän ruuan osuutta. Etenkin pienissä kotitalouksissa kahden ruokapakkauksen ottaminen mukaan yhdellä kertaa johtaa helposti hävikkiin. 

Näillä ”hyvyyden markkinoillakin” näyttää vallitsevan verinen kilpailu!

***

Varsin epäonnistunut yritys "keimailla" on tässä (Vihreä Lanka):

Luomu karkaa ulkomaille, kun kotimaassa ei maistu

Enpä luule, että luomun uskollisilla kuluttajillakaan on syytä, edes varmuuden vuoksi, nyt hamstrata kotimaista luomua, ennen kuin se karkajaa pois. Kuten moneen kertaan on kerrottu, luomun osuus elintarvikeviennistä on ollut sama tai jopa pienempi kuin kotimaisesta kulutuksesta. Eli se noin prosentti. Ja on kerrottu myös syyt, miksi ei ole mitään syytä odottaa muutosta asiassa.
« Last Edit: 16.02.10 - klo:20:12 by Heikki Jokipii »