Luvattu jatko. Tämäkään ei liity luomuun, mutta kylläkin jo ruokaan. Paljon ei ole järkeä on tässäkään
”Eettisen valinnan” ohjeessa:
”3. Valitse prosessoimattomia tai vain vähän prosessoituja tuotteita
Mitä enemmän tuotetta on käsitelty ja mitä enemmän tuotteessa on yksittäisiä ainesosia, sitä enemmän sen tuotantoon on kulunut energiaa.
Ellei tässä nyt sitten vaadita, että kaikki on syötävä raakana - no, kyllä se tartar-pihvi on syötävissä, mutta ei se minun suussani mitään suurta herkkua ole - niin on kysyttävä, vähentääkö ”prosessoimattoman tuotteen” valitseminen yhtään energiankulutusta - vai peräti päinvastoin?
Oli einesten tms. mausta sitten mitä mieltä tahansa, niin on hyvin kuviteltavissa, että kun ne tehdään massana tehtaassa, niin yksikköä, yhtä ”maksalaatikkoa” kohti menisi
vähemmän energiaa kuin jos sama pieni annos valmistettaisiin kotona.
Lisäksi ”prosessoiminen” eli puolivalmiiksi laittaminen myös hyvin todennäköisesti säästää raaka-aineita eli lopulta sitäkin kautta myös energiaa. Kotona ruoanvalmistuksessa yhtä ainesosaa helposti jää yli, ja ylijääneelle osalle ei helposti aina löydy käyttöä ja se ehtii pilaantua. Suurkeittiössä tai tehtaassa asia pystytään paremmin optimoimaan. No, sitten varmaan neuvotaan, että älä tee
kotonakaan sellaisia ruokia, joissa on monia ainesosia??? (Mutta kyllä
näissäkin ohjeissa ainesosia sentään oli useampia … )
***
Mutta eikö se - vaikka energiaa säästyisikin - olisi hyvin "epäkultturellia" ostaa kaupasta valmisruokaa? Kun meillä asian tekee paljon paremmin Hu..