Tällä saitilla yritetään yhä todistella, että luomustahan se eläinten hyvinvointi lähtee:
Tavallinen vai luomu? Eläinperäisissä tuotteissa on eroja eläinten hyvinvoinnin edellytyksissäLuomutuotantoa pidetään usein tavanomaisia tuotanto-oloja parempana eläimille. Luonnonmukaisen tuotannon ehtoihin sisältyy paljon muutakin kuin eläinten hyvinvointiin liittyviä ehtoja, kuten rehustuksen ja peltopinta-alan sääntelyä suhteessa eläinmäärään. Eläinten hyvinvointitekijöitä säädöspohjalta tarkastellen voi kuitenkin todeta, että luomu tarjoaa eläimille tavanomaista tuotantoa paremmat mahdollisuudet toteuttaa lajinmukaista käyttäytymistä.
Mutta tämä on tuonkin kirjoituksen mukaan nyt tullut tai tulossa:
Vuoden alussa voimaan tullut eläinten hyvinvointilaki edistää tavanomaisesti pidettävien tuotantoeläinten hyvinvointia, mutta vaikuttaa myös luomueläintuotantoon. Lain myötä tavallinen tuotantokin ottaa askeleita kohti luomueläintuotannon tuotantoehtoja.
Se johtopäätös, että luomusäännöt tulevat tuota kautta tarpeettomiksi, jää tuossa tekemättä.
Luonnonmukaisen rehun eläinten hyvinvointia lisäävästä vaikutuksesta ei tuossa sentään yritetä mitään väittää. Vaikka vähän sinne suuntaa yritetäänkin vihjailla.
Mutta tämä on jo vakava –
kilpailija:
Vaihtoehtona luomulle ja tavanomaisesti tuotetulla ovat myös eläinten hyvinvointimerkillä, kuten ELVI-merkillä merkityt tuotteet, sekä muut tuotteet, joiden tuotannossa on noudatettu Welfare Quality® -protokollan mukaista hyvinvointiohjelmaa. Näiden tuotteiden tuotannossa keskitytään juuri eläinten hyvinvoinnin edistämiseen, ja esimerkiksi luomuun sisältyviä muita vaatimuksia ei ole. Käytännössä hyvinvointimerkittyjen tuotteiden tuotannossa varmistetaan eläimille useimmiten luomuolosuhteita vastaavat tai lähes vastaavat olot. Hyvinvointimerkittyjä tuotteita on nykyään saatavilla lähinnä maitotuotteissa, mutta jatkossa toivottavasti myös lihatuotteissa.
PS. Ei kerrota, että tämä käytännössä johtaa teeskentelyyn:
Sikojen ja etenkin siipikarjan tuotanto tapahtuu hygieniasyistä ja tautiriskeistä johtuen tiukasti valvottuna sisätiloissa; vain luomutuotanto velvoittaa ulkoiluttamaan eläimiä. Toisaalta sikojen ja siipikarjan luonnonmukainen tuotanto on Suomessa hyvin vähäistä.
Ei luomueläimiäkään ulkoiluteta. Mutta kummasti ne saavat pitää luomustatuksensa, ja tuollaisen maineensa.