Luomukalaa kasvatetaan väljemmässä vedessä kuin tavanomaista. Liekö jopa enemmän vettä/kala kuin järvessä? (ymmärtääkseni järvestä pyydetty kala ei ole luomua...) ... eikö kaloille tule ikävä lajitovereitaan. Tukea varmaan maksetaan vesikuutioiden mukaan. Samaan tapaan kuin maanviljelyssä peltohehtaareiden mukaan.
Tätä se vielä Suomesta puuttuu.
Kala-asiasta kirjoitti MT 10.10.2012:
"Kotimainen luomukala puuttuu kalatiskiltä
Luonnonmukaiseen vesiviljelyyn ei ole laadittu kansallista ohjeistusta, vaikka EU-asetus on ollut voimassa jo kolme vuotta.
Vuonna 2009 annettiin EU-asetus, jossa vahvistettiin säännöt vesiviljelyeläinten ja merilevien luonnonmukaisesta tuotannosta.
”Elintarviketurvallisuusvirastolta kaivattaisiin ohjeistusta tuotannon toteuttamiseen, mutta sitä ei ole tehty. Asetuksessa ei esitetä tiukkoja vaatimuksia, mutta muutenkin tiukasti säännellyllä toimialalla ympäristölupaviranomaisten tulkinnat ja sovelluskäytäntö muodostuvat ongelmaksi”, toteaa Suomen Kalankasvattajaliitto ry:n toimitusjohtaja Anu Toivonen.
”Ympäristöluvan hakeminen on kallista ja hakuprosessi kestää joka tapauksessa pitkään. Kukaan ei uskalla lähteä edes yrittämään lupaa luonnonmukaiseen tuotantoon, kun toimintaa ei ole ohjeistettu ja tietoa on muutenkin vielä vähän.”
Toivonen esittää, että yhteistyössä ympäristöministeriön kanssa järjestettäisiin kokeilu, jossa pilottikohteessa hankittaisiin lisätietoa luonnonmukaisesta kalantuotannosta. Vaikka lupa luomukalankasvatuslaitokselle myönnettäisiin nyt, luomukalaa saataisiin kalatiskiin vasta 3–4 vuoden kuluttua.
Luomulainsäädännön mukaan luonnosta peräisin olevia kaloja ja niistä valmistettuja tuotteita ei voida markkinoida luomutuotteina.
Luomurehua ja väljyyttä
EU-asetuksen mukaan luomukalan tuotannossa kalarehun olisi mieluiten oltava peräisin kalavarojen kestävästä hyödyntämisestä tai luonnonmukaisesta vesiviljelystä saaduista luonnonmukaisista rehuista. ”Luomukalarehua ei tällä hetkellä ole esimerkiksi Suomessa saatavilla”, kertoo Toivonen tuotannon aloittamisen haasteista.
Luomutuotannossa kalojen kasvatustiheys on väljempi kuin tavallisessa tuotannossa.
Lohen kasvatustiheys saa asetuksen mukaan olla 15 kiloa kuutiossa, kirjolohen 25 kiloa kuutiossa ja taimenen 20 kiloa. Tällä hetkellä kirjolohta kasvatetaan Suomessa keskimäärin 30 kiloa kuutiossa. Mitä väljempi kasvatustiheys, sitä useampia verkkokasseja tarvitaan, mikä nostaa tuotantokustannuksia, sanoo Toivonen. Tuotantokustannukset ovat jo nyt korkeat Suomessa ja kilpailu esimerkiksi Norjasta tuotavan kalan kanssa on vaikeaa.
”Mutta luomutuotanto nähdään kuitenkin mahdollisuutena saada korkeampaa hintaa kalasta.”
Hyvät suunnitelmat käytäntöön
Toivonen kehuu kalanviljelytoimintaan liittyviä strategioita ja suunnitelmia hyviksi, niiden käytäntöön jalkauttaminen vain ontuu. ”Kalankasvatuselinkeino on joutunut jämähtäneeseen tilaan. Tarvittaisiin tahtoa ja toimintaa, jotta luomukalaa saataisiin tuotantoon ja kalantuotantoon ylipäätään saataisiin kasvua.”
Toivosen mukaan uudet tuotantomuodot ja tuotannon laadusta kertovat sertifikaatit kiinnostavat kalankasvattajia. ”On toki tutkittava markkinoita ja selvitettävä mikä kuluttajia kiinnostaa.”
Monet luonnonkalakannoista on ylikalastettu, kalankasvatus on kestävä keino tuottaa eläinproteiineja, muistuttaa Toivonen. Esimerkiksi WWF on tämän tunnustanut.
SARI PENTTINEN"