Poll

Pitäisikö siis Suomesta tehdä luomumaa?

Kyllä
0 (0%)
Ei
5 (100%)
En sittenkään tiedä, kaiken alempana olevan luettuani
0 (0%)

Total Members Voted: 5

Author Topic: Suomesta "luomumaa"?  (Read 125384 times)

Tarkkailija

  • Täysjäsen
  • ***
  • Posts: 160
    • View Profile
Vs: Suomesta "luomumaa"?
« Reply #165 on: 20.11.14 - klo:15:19 »
Eipä taida tulla Suomesta luomumaata, vaan tavoitteet lipuvat yhä kauemmas.

Maaseutuohjelma

MTK-Uusimaa twiittaili tähän tapaan kolme tuntia sitten:

Quote
@MMMviestinta #luomu 'n tuet jää alhaalle näillä muutoksilla. Kauas jää 20 % tavoitteet. Viherlannoitusnurmen kannattavuus tippui rajusti.

Ja:

Quote
#luomu 'n houkuttelevuus näyttää heikolta.Euroja löytyy, mutta ei tiloille asti. Miksi? 160e /ha, ei korvausta VLN:sta.

Luomuhan ei todellakaan ole houkutteleva tuotantomuoto muuten kuin tukiensa ansiosta. Ei siellä kovinkaan montaa tuottajaa taida olla sitä autuutta harrastamassa, jos siitä ei saisi kunnolla valtiolta rahaa.

Luomun osuus tuotannosta on kasvanut varmaan juurikin viherlannoitusnurmesta saatavan mukavan potin ansiosta ja jäähdyttelevät tilat ovat huomanneet hyvän tienestin tuota kautta viimeisiksi vuosiksi. Nyt kun tämä "nurmiovi" suljetaan, niin taitaa luomun houkuttelevuus todellakin tipahtaa pohjamutiin.

Ja kun ei ole esitellä päättäjille hienoja prosentteja siitä, että kuinka kauhean moni tuottaja on taas siirtynyt luomuun, niin siitäkös se kierre sitten alkaa, alaspäin.


Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 17031
    • View Profile
    • Email
Vs: Suomesta "luomumaa"?
« Reply #166 on: 27.11.14 - klo:07:24 »
Mutta mitkään nuo tosiasiat eivät näy maatalousministeri Orpoa häiritsevän, edelleen hän ajaa 20% tavoitetta innokkaasti, ainakin Luomupäivillä pitämänsä puheen mukaan:

Suomella on luomuohjelmassa suuret tavoitteet

Quote
Suomella on luomuohjelmassa suuret kansalliset tavoitteet. Tavoitteena on saada 20 % peltoalasta luomutuotantoon vuoteen 2020 mennessä.  Tavoitteen saavuttaminen vaatii koko elintarvikeketjun toimivuutta aina pellolta kuluttajan ruokapöytään asti.

Tällainen pikku hidaste asialle on:

Quote
Luomutuotannon kasvua rajoittavana tekijänä on tällä hetkellä kulutustottumukset *), jotka suosivat tavanomaisesti tuotettuja elintarvikkeita.

Sitten ihan samassa puheessa (?) kuitenkin Orpo kertoo asian aivan toisin:

Quote
Maa- ja metsätalousministeri Petteri Orpo viittasi puheessaan siihen, että suomalaiset arvostavat ja haluavat kotimaista, puhdasta ruokaa. Tärkeä osa kotimaisuutta on sekä lähi- että luomuruuan arvostus. **)
(lihav. HJ)

Eikä häneltä - tai puheenkirjoittajalta - unohtunut edes tämä poliitikkojen lähes pari vuosikymmentä vanha, aina, vuodesta vuoteen toteen käymätön unelma:

Quote
Luomussa on myös mittavat mahdollisuudet tehdä menestyksekästä vientikauppaa.


(Tästä keskusteluumme näistä mahdollisuuksista, niiden toteutumisesta nyt ja tulevaisuudessa)

___________

*) "Kulutustottumukset"? Niihin kuulunee varmaan kuluttajien ikävä tapa laskea rahojaan ...
**) vaikka se sitten ilmenisikin niin, että luomuruoka jätetään kunnioittavasti hyllylle ...
« Last Edit: 27.11.14 - klo:11:50 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 17031
    • View Profile
    • Email
Vs: Suomesta "luomumaa"?
« Reply #167 on: 30.11.14 - klo:07:20 »
Seuraavalla tavalla voisi Suomesta luomumaa tullakin. Eräässä mielessä.

Kerroimme lappilaisten silmänkääntötempusta.

Asia tietysti herätti muualla kateutta, ja synnytti tällaista toimeliaisuutta muissa maakunnissa:

Luomua luonnosta! Etelä-Savon metsien luomusertifioinnin mahdollisuuksista ja merkityksestä

Sieltä voimme lukea (lihav. HJ):

Quote
"Suomessa on noin 9 miljoonaa hehtaaria luomukeruualaa, josta valtaosa on Lapissa. Lapin metsäpinta-alasta onkin 99 % mukana luomusertifioinnissa. Koko Suomen maapinta-alasta olisi mahdollista sertifioida luomuun peräti 87 %, sillä metsähoitotoimenpiteitä, jotka estävät sertifiointia, toteutetaan erittäin vähän. Etelä-Savosta metsien luomusertifiointi tekisi todellisen luomumaakunnan. Mitä se edellyttäisi ja mitä etuja siitä olisi? Tervetuloa kuulemaan ja keskustelemaan aiheesta Mikkelin yliopistokeskuksen auditorioon perjantaina 28.11.2014."

Jos lihavoitu tehdään, niin sitten Suomea voitaisiin kai sanoa luomumaaksi. Jonkinlaiseksi, ainakin.

Mutta kauppiaana minä kyllä tuossa tilanteessa ottaisin korkeamman erikoishinnan marjoista, jotka on poimittu noilta (jäljelle jääviltä) 13% erityisalueilta, jotka eivät ole luomua! ;) (Levittämällä vaikka huhua, että niissä olisi enemmän proteiinia ... ei, tämä ei ole meidän väitteemme!)
« Last Edit: 25.01.20 - klo:14:36 by Heikki Jokipii »

Jarrumies

  • Konkari
  • *****
  • Posts: 677
    • View Profile
Vs: Suomesta "luomumaa"?
« Reply #168 on: 30.11.14 - klo:19:08 »

1
Pro Luomu ry:n toimintasuunnitelma 2015 on ilmestynyt:
http://proluomu.fi/wp-content/uploads/sites/3/2014/11/Pro-Luomu-ry-toimintasuunnitelma-2015.pdf

Ote:
Quote
Tilannekatsaus
Luomualan kasvu on taloudellisen taantuman vuoksi hidastunut. Pro Luomu ry arvioi, että markkinan kasvu vuonna 2014 tullee olemaan vain 2-3 %. Tämä kasvuvauhti ei riitä markkinan vuoteen 2015 asetetun tavoitteen saavuttamiseen, joten kasvua on tarpeen piristää.

Pro Luomun arvio on, että luomyynti kasvaa 215 M€:stä vuonna 2013 ensi vuonna 2014 221 M€:on eli vain 6 M€ ja tavoite on 330 M€ vuonna 2015.

Kauas luomupilvet karkaavat.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 17031
    • View Profile
    • Email
Vs: Suomesta "luomumaa"?
« Reply #169 on: 03.12.14 - klo:07:09 »
Jotain epäselvyyksiäkin asiassa on ...

Luomua vai ei? Mustikasta kiehahtamassa alan yrittäjille soppa

... mutta jos yhdellä kynänvedolla saadaan mustikankerääjille (ilman mitään lisävaivaa!) lisää rahaa Saksan ja Kaukoidän markkinoilta, niin onhan se - tavallaan, heidän kannaltaan - hyvä juttu:

Quote
Laitinen kertoo, että luomumustikka maksaa jalostajille enemmän kuin sertifikaatin ulkopuolelle jäänyt marja. Kyse on useiden eurojen hintaerosta kilohinnassa.

Myös luomumustikan kysyntä esimerkiksi Kaukoitään ja Saksaan on välillä niin voimakasta, että marjoista meinaa tulla pula.
(lihav. ja kirjoitusvirheen korjaus HJ)

Eri asia on sitten, mitä tapahtuu, kun 87% Suomesta on luomualuetta.  Mahtavatko suomalaiset olla innostuneita maksamaan useiden eurojen lisähintaa kilolta - tuosta kynänvedosta?
« Last Edit: 03.12.14 - klo:09:18 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 17031
    • View Profile
    • Email
Vs: Suomesta "luomumaa"?
« Reply #170 on: 03.12.14 - klo:07:22 »
[...] ja tavoite on 330 M€ vuonna 2015.

Siinä Pro Luomu sitten lipsahti realismin kaidalta tieltä (jolla pysymistä olen sitä jossain hiukan kiitellytkin - ainakin Ollilan ryhmään ja eräisiin poliitikkoihin sitä verratessani) toiveajattelun puolelle. Minun käyttämäni kalenterin mukaan 2015 on ensi vuonna.
« Last Edit: 03.12.14 - klo:07:37 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 17031
    • View Profile
    • Email
Vs: Suomesta "luomumaa"?
« Reply #171 on: 10.12.14 - klo:06:01 »
Jorma Ollila HS:n haastattelussa (oli tänään myös paperilla, lihav. HJ):

Quote
Suomessa Ollilaa huolestuttaa eniten poliittinen päättämättömyys. Hän vaatii poliitikkoja ryhtymään toimiin ja aloittamaan muutosten tekemisen.

"Tarvitaan vahvaa johtajuutta panna toimeen suuret muutokset sen sijaan, että näperrellään eläkeläisten kalastuslupien kanssa tai karsitaan yliopistojen rahoitusta ja siirretään sama määrä varoja puutarha- ja maatalousyrittäjien tukemiseksi."


(Viittasi mahdollisesti ja todennäköisestikin tähän.)

Kukahan se Jorma Ollila oli, joka veti tuota maabrändiryhmää?

« Last Edit: 10.12.14 - klo:06:40 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 17031
    • View Profile
    • Email
Vs: Suomesta "luomumaa"?
« Reply #172 on: 04.01.15 - klo:15:40 »
Asiasta on nyt ilmestynyt Jyväskylän yliopistossa pro gradu -tasoinen tutkimus:

Luomuruoka julkisena projektina: Tavoitteet ja toimenpiteet luomun edistämiselle vuosina 2007-2013

(Author:    Willman, Veera)

Vielä en ehtinyt sitä edes avata, eikä niin ollen ole siitä mielipiteitäkään, mutta halusin sen olemassa olosta heti kaikille täällä kertoa, kun itse sen näin huomasin.


PS. klo 0:0: Nyt kun olen sen kerran läpikäynyt, niin voin todeta, että toinen miettimäni vaihtoehto tämän uutispuheenvuoron sijoittamiseksi eli osiomme "Akateeminen luomuala - tunnustuksellista maataloustutkimusta Suomessa" olisi ollut yhtä oikea, siinä määrin niukasti tutkielmassa on asian minkäänlaista kyseenalaistamista tai kriittisyyttä, tai edes vastakkaisten näkemysten kuvausta. Mutta olkoon tämä keskustelu nyt täällä, onhan julkaisussa nyt kuitenkin yhteenveto ja lista näistä ohjelmista luomun lisäämiseksi Suomessa, tuolla aikavälillä. (Mukana on tietysti myös maabrändiraportti, josta tämä meidän keskustelumme tavallaan alkoi ja jota on tässä keskustelussa perusteellisesti käsitelty.)

Jos vaikka täytyy muistella tai viitata siihen, mitä milloinkin luomupiireissä suunniteltiin ja nähtiin siis realistisena, niin katsoo sieltä, tässä vaikka v. 2006 näkymät tähän alkaneeseen vuoteen (s. 46, lihavoinnit ja linkit HJ:n):

Quote
Vuonna 2006 laaditussa luomustrategiassa tavoitteita vuodelle 2015 oli asetettu kolmen sijasta neljä: luomuruoan osuus kuusi prosenttia kotimaan vähittäiskaupan myynnistä, luomutuotteita käytössä kaikissa julkisen sektorin ammattikeittiöissä, luomua käyttävien yksityisen sektorin keittiöiden määrän kasvu 15 prosenttia vuosittain ja 10 prosenttia Suomen elintarvikeviennistä on luomua.
« Last Edit: 06.01.15 - klo:09:02 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 17031
    • View Profile
    • Email
Vs: Suomesta "luomumaa"?
« Reply #173 on: 05.01.15 - klo:09:34 »
Sinänsä tuosta tutkielmasta saa kyllä hyvän kuvan siitä, kuinka mieletön, jääräpäinen ja tosiasioita tunnustamaton tämä yritys on vajaan 10 vuoden aikana ollut (samanlaista se on toki ollut sitä ennenkin, mutta pienemmällä porukalla, ja enemmän politiikan marginaalissa kuin nyt).

Tässä luonnehdinnassa maabrändiraportista Willman sananvalinnallaan tavallaan tuo esille, millaista haihattelua se 50% oli, mutta näkee kuitenkin sillä olleen myönteistä merkitystä luomulle (s. 49, lihav. HJ):

Quote
On kuitenkin selvää, että maabrändityöryhmän mahtipontinen avaus toi luomulle sen kaipaamaa näkyvyyttä, ja on hyvinkin mahdollista, että maabrändiraportti on osaltaan vauhdittanut luomun edistämistä kansallisella tasolla.

Sitä ennen hän oli tällä tavalla hiukan ikäänkuin "luikerrellut" velvollisuudesta täsmällisesti kertoa, miten täydellinen "floppi", mahalasku (ja gradun julkaisuhetkenä jo julkisuudessa ja poliittisessa keskustelussa täysin unohdettu) maabrändiraportti oli:

Quote
Yksikään aineistoni asiakirjoista ei ulotu vuoteen 2030 saakka, joten nähtäväksi jää omaksutaanko maabrändityöryhmän linjausta osaksi Suomen maatalouspolitiikan tavoitteita, joita tulevissa asiakirjoissa ilmaistaan.

Yksinkertainen matematiikka kuitenkin kertoo, että kasvu alle 10% osuudesta 50% osuuteen edellyttäisi/olisi edellyttänyt (n. 40 prosenttiyksikköä n. 20 vuodessa) noin 2 prosenttiyksikön kasvua vuodessa, eli luomupinta-alan pitäsi suurinpiirtein jo tänä vuonna saavuttaa 20% taso. Kun se - ks. edellä, Jarrumies 30.10.14 - tätä menoa noussee hädin tuskin yli 10% osuuteen - vuoteen 2020 mennessä. Joka tietysti sekin on valtavasti liikaa, mutta siitä on keskustelua jo toisaalla.

« Last Edit: 05.01.15 - klo:14:17 by Heikki Jokipii »

Jarrumies

  • Konkari
  • *****
  • Posts: 677
    • View Profile
Vs: Suomesta "luomumaa"?
« Reply #174 on: 06.01.15 - klo:19:57 »
Ruotsin Konjunkturinstitutet julkaisi joulukuussa 2014 mielenkiintoisen raportin:

http://www.konj.se/1125.html

Koko raportti:
http://www.konj.se/download/18.76c32751495db5e6f4f29/Miljo-ekonomi-politik-2014-wl.pdf

En ole sen kaikista suosituksista ollenkaan samaa mieltä mutta sen tekstiosassa on paikoittain realismia kaiken sekavuuden joukossa. Usein samantapaista kuin Kirchmannilla ja kumppaneilla mitä tulee satolukuihin, päästöihin jne.

Katsokaan esim. sivut 40-43. Tuosta PDF:stä on hankala kopoida joten lukekaa itse.
(En ole ehtinyt lukea paksua pumaskaa läpi kokonaan, olen vasta tuossa sivulla 43.)

Jatkossakin on selailun perusteella paljon hyvää tekstiä. Kannattaa perehtyä.


« Last Edit: 06.01.15 - klo:20:16 by Jarrumies »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 17031
    • View Profile
    • Email
Vs: Suomesta "luomumaa"?
« Reply #175 on: 07.01.15 - klo:18:55 »
Toisaalta, "poliitikka on tahdon asia", hyvässä ja pahassa.

Suomessa vuosia, vuosia sitten, julkaistiin Valtiontalouden tarkastusviraston raportti, joka aika lailla - vaikkei ihan selvästi ulos kirjoittaen - päättyi tulokseen, että koko hommaa (eli luomuviljelyä) ei oikeastaan kannattaisi - taloudellisessa mielessä ainakaan - jatkaa.

Mutta senhän jo tiedämme, ja senkin, että sekään muistio ei millään tavalla vaikuttanut poliittisiiin päätöksiin asiassa.

Nyt sitten sekä Ruotsissa että Suomessa vähän "kärvistellään" päätöksenteon kanssa. Varmaan se sielläkin, Ruotsissa, alkaa tuntua vähän hullulta maksaa maataloustukea siitä, että yhä suurempi osa elintarvikkeista tulee ulkomailta? 

Tämä tosiasia, että Ruotsi ostaa nyt kaikista elintarvikkeitaan, ei yksin luomusta, yli 50% ulkomailta, ei muuten jostain syystä minusta tule esille tuossa muistiossa? Vai onko se siellä mainittu?

***

Jarrumies, kun olet niin näppärä seuraamaan ruotsalaista keskustelua asiassa, niin jos vain löydät (ja kerkiät!), niin raportoi, jos asiaan on kohdistettu taloudellista kritiikkiä. Siis meidän (ja Kirchmannin jne.) periaatteellisen kritiikin ulkopuolelta?

Vaikka jotain sellaistakin, että olisi hyvä, mutta tulee liian kalliiksi. Mitä korkeampi kunnan tai valtion päättäjä, sitä parempi! Mutta ihan yksittäinenkin ruotsalainen kelpaa, jos on autenttinen ja vakuuttava.  ;D

Hei, enhän vielä ole täysin em. muistiota(si) edes lukenut - on se pitkä! Siitähän saattaa löytyä juuri tuo toivomani.

PS. klo 20:40: Sieltä Ruotsista kun voi - kuitenkin - löytyä hyvääkin tietoa, ja hyvääkin esimerkkiä seurattavaksi ...
« Last Edit: 07.01.15 - klo:20:58 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 17031
    • View Profile
    • Email
Vs: Suomesta "luomumaa"?
« Reply #176 on: 10.01.15 - klo:05:01 »
Hallitusohjelmakäytäntöjen uudistamista suunnitteleva Ohra-työryhmä oli huomannut, että hallitusohjelman ohella oli syntynyt peräti 317 erilaista strategiaohjelmaa. Ja ehdotti, että ne eivät automaattisesti olisi enää voimassa, kun hallitus vaihtuu. (HS tänään)

Erityisesti yhden tällaisen kohdalla olemme kovasti samaa mieltä. Vieläpä niin, että tämän yhden kohdalla ei tehtäisi voimassaolosta uutta päätöstä.
« Last Edit: 07.03.15 - klo:08:22 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 17031
    • View Profile
    • Email
Vs: Suomesta "luomumaa"?
« Reply #177 on: 25.02.15 - klo:07:49 »
Vaan eipä taida tästä uutisestamme ja tietyistä pienistä muista vaikutusyrityksistämme huolimatta tulla tämä luomuasia minihallitusneuvotteluissa esille. Vaikka olisi 340 miljoonaa, ja 50 miljoonaa vuositasolla jne. (eli jo määrältään sellainen summa, että sen voisi esille ottaa). Ainakaan vihjettäkään siihen suuntaan ei ole mediassa näkynyt.

Eipä tämä asia osunut Ben Zyskowiczinkaan silmiin, kun hän rakenteli leikkauslistaansa.

Maatalouden tukemisesta sinänsä hän oli valmis leikkaamaan 100 miljoonaa, ja vaikka tuulivoiman tukemisesta 30 miljoonaa (siten, että tuesta kokonaan, jatkossa luovuttaisiin). Mutta ei siis tuosta.

Olisiko luomutukeen puuttuminen ollut liian vaarallista tässä vaalien alla, helsinkiläisiä kokoomusäänestäjiä ajatellen ...  ;D

Ks. vaikka tätä (lihav. HJ):

Quote
Tyypillinen luomukuluttaja on 35 - 50-vuotias perheellinen, koulutettu ja hyvätuloinen nainen, joka asuu suurimmissa kaupungeissa.
« Last Edit: 25.02.15 - klo:08:02 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 17031
    • View Profile
    • Email
Vs: Suomesta "luomumaa"?
« Reply #178 on: 07.03.15 - klo:08:07 »

Viitaten tähän uutiseemme ja tähän aiempaan, joudun tässä jonkin ajan kuluttua kiusalliseen tilanteeseen.

Olemme tällä hetkellä putkiremontin takia "evakossa". Ystävällinen vuokraemäntämme on nyt kertonut, että hän aikoo tarjota meille lähitulevaisuudessa oikein hyvää jälkiruokaa. Hän on kotoisin Lapista, ja jälkiruoka perustuu hänen itse kotitalonsa läheisyydestä vaivalla keräämiinsä hilloihin.

Nyt tullaan siihen vaikeuteen. Kohteliaisuus, kiitollisuus ja oma suunikin sanovat, että jälkiruoka toki pitäisi nauttia, ja ilolla.

Mutta sitten tullaan tähän. Voinko minä, luomukriittisen yhdistyksemme puheenjohtajana, sitten itse nauttia luomuruokaa? Sillä nämä hillat ovat tietysti sitten kaikki luomumarjoja8)  ;D
« Last Edit: 07.03.15 - klo:16:22 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 17031
    • View Profile
    • Email
Vs: Suomesta "luomumaa"?
« Reply #179 on: 18.03.15 - klo:14:13 »

Vähän ihmettelimme asiaa uutisessamme, mutta kyllä vaan se tunnelma ja pyrkimys tämä näyttää olevan (ja sitä ihan rahalla ajetaan):

Metsien luomusertifiointi kiinnostaa eteläsavolaisia metsänomistajia

Quote
Metsäkeskus ja Helsingin yliopiston Ruralia-instituutti tekivät noin 5 400 eteläsavolaiselle metsänomistajalle helmikuussa kyselyn suhtautumisesta metsien luomusertifiointiin, metsien monikäyttöön ja jokamiehen oikeuksiin. Yli puolet vastanneista oli sitä mieltä, että luomu ja metsien luomusertifiointi on Etelä-Savolle markkinointivaltti.

Kyllähän se tietysti jonkinlainen "valtti" voi hetken olla. Ainakin niin kauan kun Pohjois-Savo, Pohjois-Karjala, Keski-Suomi jne. eivät kiinnostu asiasta. Tai Ruotsi. (Mutta tietysti tälläkin - voisi kuvitella - Etelä-Savossa saataisiin ne kirjoituspöytätyön kustannukset peittoon?)
« Last Edit: 18.03.15 - klo:14:27 by Heikki Jokipii »