Poll

Pitäisikö siis Suomesta tehdä luomumaa?

Kyllä
0 (0%)
Ei
5 (100%)
En sittenkään tiedä, kaiken alempana olevan luettuani
0 (0%)

Total Members Voted: 5

Author Topic: Suomesta "luomumaa"?  (Read 157733 times)

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 22515
  • View Profile
  • Email
Vs: Suomesta "luomumaa"?
« Reply #75 on: 14.01.13 - klo:19:25 »
 
Hyvin yleinen poliitikkojen kuvitelma on, että suomalainen luomu menisi Euroopassa kaupaksi kuin kuumille kiville, ks. nämä sitaatit kansanedustajien käsityksistä n. 10 vuoden takaa

Ja näin uskoo tapahtuvan myös Satakunnan Kansa mainitussa pääkirjoituksessaan:

Quote
"Luomutuotteita viedään entistä enemmän ulkomaille. Kannattavuuskriisissä painivalle maataloudelle jokainen lisäeuro on tarpeen."

Tämä nyt kuitenkaan ei pidä paikkansa. Luomuvalvontamuistio (lokakuu 2012), jonka tietoon varmasti voi nyt luottaa, toteaa selvästi: 

Quote
Vuonna 2009 Suomen luomuviennin arvo oli noin 14 miljoonaa euroa, joka osuudeltaan vastaa yhtä prosenttia Suomen koko elintarvikeviennistä. Nyt (vuonna 2012) viennin arvo on selvästi pienempi.

Ulkomaille asti ei Pro Luomun massiivinen kampanja ole sentään ulottunut ... tai ainakaan siellä tehonnut. (Ja älkää - poliitikot - antako tähän tällaiseen yritykseen rahaa, jos joku sitä ehdottaisikin: se raha on varmasti hukkaan heitettyä,)
« Last Edit: 14.01.13 - klo:20:57 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 22515
  • View Profile
  • Email
Vs: Suomesta "luomumaa"?
« Reply #76 on: 03.02.13 - klo:11:56 »

Helsingin Sanomissa ilmestyi tänään hyvä, oikeastaan erinomainen artikkeli, kirjoittajana Matti Tyynysniemi:

Onko luomu oikeasti parempaa?

Sen ingressistä ja toisesta lihavoidusta johdannosta selviää aika hyvin artikkelin sisältö ja sanoma:

Quote
Pelastaako luomuruoka ympäristön ja ihmisten terveyden? Tutkimusta on lopulta vähän, selvää näyttöä luomun eduista vielä vähemmän.

Myös ve­ron­mak­sa­ja osal­lis­tuu luo­mun edis­tä­mi­seen. Maa­ta­lous­mi­nis­te­rin mu­kaan val­tion pi­tää aut­taa tar­jon­nan kans­sa, kos­ka ky­syn­tää on.

Artikkeli kannatta lukea kokonaan. Vielä kerkiää lehtikioskille, ellei HS tule kotiin! *)

Siksi laitoin tiedon tähän triidiin, koska artikkelista hyvin - vähintään rivien välistä - selviää niiden perustelujen "ohuus", mitä valtiovallan luomun tukemiselle on kerrottu:

Quote
Jos­kus tun­tuu, et­tä luo­mu pe­rus­te­lee jo it­se it­sen­sä. Mut­ta mik­si il­man vä­ki­lan­noit­tei­ta ja tor­jun­ta-ai­nei­ta tuo­tet­tu ruo­ka an­sait­see hal­li­tuk­sen mie­les­tä tu­kea?

"Kun ky­syn­tää on, pi­tää miet­tiä, mi­ten hal­lin­to voi­si aut­taa tuo­tan­non li­sää­mi­ses­sä", pe­rus­te­lee maa­ta­lous­mi­nis­te­ri Ja­ri Kos­ki­nen (kok).

Siis mitä kysyntää, ja mistä saakka Suomessa hallinnon tehtävä on ollut tuotannon lisääminen?

Quote
Kos­ki­sen mu­kaan toi­nen syy suo­sia luo­mua on, et­tä sil­lä on hy­viä vai­ku­tuk­sia ym­pä­ris­töön ja eläin­ten hy­vin­voin­tiin.

Ylei­sim­mät luo­mu­pe­rus­te­lut voi­daan­kin ja­kaa kol­meen: ym­pä­ris­töys­tä­väl­li­syys, "puh­taus" ja eläin­ten olot.

On ai­ka sel­vit­tää, on­ko näis­sä ky­se mie­li­ku­vis­ta vai fak­tois­ta.

Artikkelin johtopäätös, joka kyllä annettaan pitkälle lukijan itsensä tehtäväksi, kallistuu sitten lähinnä vaihtoehtoon: mie­li­ku­vis­ta.

Mitä lisää olisi siinä ehkä kaivannut, olisi tämän luomun puhtausmyytin tarkempi pöyhiminen.

_______

*) Ne joilla on HS:iin lukuoikeutta. voivat lukea jutun myös netistä.
« Last Edit: 03.02.13 - klo:12:12 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 22515
  • View Profile
  • Email
Vs: Suomesta "luomumaa"?
« Reply #77 on: 06.02.13 - klo:21:08 »

Kuule Oy:n Seija Kurunmäki on myös lukenut mainitun Hesarin artikkelin ja myös siihen reagoinut:

Luomu, on näytön paikka!

Quote
Viime sunnuntain Hesari  käynnisti luomukeskustelun artikkelilla

Onko oikeasti parempaa?

Kiitos siitä. Artikkeli oli kriittinen. Nyt alkoi luomukeskustelu todella. Mutta toisaalta...
Artikkeli keskittyi liikaa negatiivisiin asioihin.

Sitten Kurunmäki kertoo näin positiivisia asioita.

Quote
Monille asiaan perehtyneelle luomu on edelleen haluttu vaihtoehto maun, puhtauden tai eläinten kohtelun vuoksi.
(tuossa linkit HJ)

Edelleen hän väittää:

Quote
Tässä maassa on perustellut tavoitteet kasvattaa luomua
(tuossa linkki alkuperäinen)

Minkään näköisiä perusteluja ei linkatulla sivulla nimenomaisesti esitetty! Se oli hallituksen "valtansa täyteydessä" tekemä päätös.

Eikä, jälkeenpäinkään, mukana ollut ministeri Krista Kiuru (ainakaan vielä nyt, 6.2.12) ole pystynyt (halunnut/ehtinyt?) esittämään juuri niitä niitä perusteluja.

Quote
Kotimainen luomutuotanto ei nyt riitä kysyntään.

On todellakin aika ihmeellistä, mitä ne luomutuottajat sitten oikein mahtavat tehdä, jos noin 8% peltoalasta on luomua, ja luomun huonompi tuottavuuskin huomioonottaen 1,5% kysynnnän tyydyttämiseen hyvin riittäisi 3-4% viljelyalasta. Mutta ei siis riitä!

Vai onko Kurunmäen väitteen pohjana se, miten tuossa ennen Joulua lehdissä kerrottiin, miten luomukinkkuja ei riitä kaikille?

Quote
Monet viljelijät ovat aloittaneet viiden vuoden siirtymäkauden luomuun.

Tässäkin virhe!!! Kyllä se siirtymäaika kuitenkin on vain 2-3 vuotta.

Quote
Luomua vastustavat tahot innostuivat artikkelista. Twitterissä levisi Esko Valtaojan teesi: "Luomu on hyvää tarkoittavien ihmisten väärä valinta". "Huijausta on, huijausta", toistui luomua vastustavissa blogeissa. Luomulakko-blogin kirjoittaja riemastui aiheesta. Tuottava maa sai vettä myllyyn.

"Vettä myllyyn" olemme kyllä täällä saaneet toisaalta pitkälle (ulkomaisista) tieteellisistä lähteistä - ja toisaalta siitä, että olemme yrittäneet pistää edes jotenkin "hanttiin" luomua kritiikittömästi ylistäville uutisille ja muille jutuille julkisuudessa. Palstallamme on meillä siihen mahdollisuus, mutta "hukkaprosentti" muualle lähetetyissä kirjoituksissa on ollut suuri, Helsingin Sanomat mukaan lukien. 

No, tietysti (kerrankin!) HS:ssä ilmestynyt (edes jotenkin kriittinen) artikkeli meitä ilahduttaa.

Quote
Luomun eteen töitä tekevät tahot ovat olleet artikkelista hiljaa. Hyväksyvätkö he, että heitä huijattu ja he myös itse ovat huijareita?

Uskon, että saamme seuraavilla viikoilla lukea tiiviitä ja kiihkottomia kirjoituksia siitä, miksi luomu on hyvää. On näytön paikka!  Pro Luomu ja muut, joilla argumentit on oikeasti hallussa, on aika tarttua kynään. Myös sosiaalisen median keskusteluun kannattaa liittyä.

Itse uskon ja löydän todisteet alla oleville argumenteille, jotka myös brändioppaaseen kirjoitimme.

Uskoo, ja uskoo varmaan myös, että tuolla porukalla samalla löydetään ne perustelut hallituksen politiikalle, jotia hallitus ei itse ole löytänyt. Tuon verranhan hyvät konsultit aina toimeksiantajansa puolesta tekevät!

Tuo brändiopas ei sitten kyllä luvalla sanoen ole paras mahdollinen esimerkki "kiihkottomasta kirjoituksesta".

Huijauksista, niin. Artikkelissaan Kurunmäki tekee tällaisen "loppunousun", yrittäen vielä ikäänkuin korostaa omaa objektiivisuuttaan:

Quote
Tuoteryhmä kerrallaan mietin, olenko valmis maksamaan luomuvaihtoehdosta 20-30% enemmän. Osasta olen, osasta en. Minua ei huijata.

Sanotaan, ettei ellei pysty huijaamaan edes itseään, ei pysty huijaamaan muita ... uskooko Kurunmäki todella itse, että luomuruoan hintataso on nyt vain tuon "20-30%" tavanomaista korkeampi? Kaikissa tuoteryhmissä, niinhän tuossa loogisesti väitetään, tai ainakin selvästi annetaan ymmärtää?

Jos taas tuo "20-30%" on jonkinlainen hinnan "kipuraja", kaikissa tuoteryhmissä, niin mahdollisten ostettavien luomutuotteiden valikoima kyllä hänellä supistuu aika vähiin. 

_________

PS. Myös "pakollinen" Osmo Rauhala kirjoitti HS:n mielipidesivulla vastineen tälle Matti Tyynysniemen artikkelille. Sen on käsitellyt riittävän (ja oikein) hyvin "Luomulakko" palstallaan ...

Osmo Rauhala vauhdissa Hesarissa

... joten ei siitä nyt sen enempää. Huoli Rauhalallakin on syvä siitä, että hallituksen suopea politiikka luomuviljelyä kohtaan säilyisi.
« Last Edit: 07.02.13 - klo:07:33 by Heikki Jokipii »

Jarrumies

 • Konkari
 • *****
 • Posts: 719
  • View Profile
Vs: Suomesta "luomumaa"?
« Reply #78 on: 10.03.13 - klo:08:42 »
Luomu- lähiruokakauppojen sulkeminen jatkuu. Nyt lopettaa Tampereen Tammelassa sijaitseva Lähiruokapuoti Lempi.
Aamulehti lauantaina 9.3.2013):
http://www.aamulehti.fi/Kotimaa/1194800507795/artikkeli/miten+tassa+nain+kavi+lahiruokaa+fanitetaan+mutta+ei+osteta.html
Quote
– Lähiruokaa kannatetaan periaatteessa, mutta fanitus ei ole johtanut tuotteiden hyvään myyntiin, Armas-perheen lähiruokayrittäjä Heikki Ahopelto kuvailee.
Tampereen Tammelassa sijaitseva Lähiruokapuoti Lempi kertoi torstaina Facebook-sivuillaan lopettavansa toimintansa. Omistaja ei halunnut perjantaina kommentoida lopettamisen syitä.
Quote
Kauppoja ovat sulkeneet muutkin yrittäjät eri puolilla Suomea.
Ahopelto kertoo Armas-perheen lopettavan tuotepisteensä Tampereella Kalevan Prismassa ja Sokoksen Herkussa keväällä. Syynä on kannattamattomuus.
Quote
– Vähittäismyynti voisi olla kannattavaa irtomyyntinä. Tällä hetkellä tuotteiden pakkaus- ja materiaalikulut voivat muodostaa puolet hinnasta, hän lisää.
Ahopelto ei usko, että erikoiskauppojen ahdinko johtuu lähiruuan kasvaneesta valikoimasta marketeissa.
Lue aiheesta lisää lauantain Aamulehdestä

Hevosenlihakohu ei näköjään ole muuttanut ainakaan tuon lähiruokayrittäjän näkymiä tulevaisuudesta positiivisemmiksi, koska lopettamisesta on ilmoitettu pari päivää sitten.

« Last Edit: 10.03.13 - klo:08:48 by Jarrumies »

Jarrumies

 • Konkari
 • *****
 • Posts: 719
  • View Profile
Vs: Suomesta "luomumaa"?
« Reply #79 on: 19.05.13 - klo:10:38 »
Ollilan maabrändiryhmä esitti raportissaan:
http://team.finland.fi/public/download.aspx?ID=108288&GUID={4E5F5CCA-5199-4A95-8F69-675BB49B3E0A}
Quote
Tavoitteena on, että vuoteen 2030 mennessä vähintään puolet
tuotannosta olisi luomua.

Suomen peltopinta-alasta oli luomuviljelyssä 8,7 % (197 751 hehtaaria) vuonna 2012. Suomen viljasadosta luomun osuus oli 2,2 % (82 milj. kiloa) vuonna 2012.
http://fi.wikipedia.org/wiki/Luomuviljely

Jotta tuotanto kasvaisi 2,2 %:sta  50 %:iin vuonna 2030, niin pitäisi tuotannon kasvaa 18,9 vuosittain. Laskettu koronkorkolaskuna diskonttaamalla Matlabissa. Kasvuprosentti vuosittain = n:s juuri tulevan arvon ja nykyarvon suhteesta:
 100*(nthroot(50/2.2,2030-2012)-1)  =  18.9498

Tuo alkuperäinen Ollilan ryhmän esitys oli niin epärealistinen, että se usein tulkittiin tavoitteeksi lisätä luomupinta-alaa 50 %:iin.

Jos viljelypinta-alaa halutaan korottaa 8,7 %:sta 50 %:iin vuoteen 2030 mennessä pitää kasvun olla vuosittain
10,2 %. Tarkasti:
 100*(nthroot(50/8.7,2030-2012)-1) =    10.2026

« Last Edit: 23.05.13 - klo:13:00 by Jarrumies »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 22515
  • View Profile
  • Email
Vs: Suomesta "luomumaa"?
« Reply #80 on: 23.05.13 - klo:19:03 »
Jopa hiukan hämmästyttää - nyt kun valtioneuvosto juuri  on tehnyt periaatepäätöksensä luomun edistämisestä - tämä pessimistinen asenne luomun kannattajan Maija Ala-Siuruan kirjoituksessa siitä, voitaisiinko Suomesta saada "luomumaa":

Joko luomu siirtyy sanoista tekoihin?

Varmaan hän kuvaa oikein vuosikymmenten toiveikkaan, mutta pääosin hukkaan menneen pyrkimyksen ja työn.

Häntäkin ärsyttää tämä:

Quote
”On aika luopua hokemasta, että kaikki suomalainen maatalous on lähes luomua.”

Eli hän kannattaa siis reilusti vastakkainasettelua! Eikä pidä sitä turhana.

Hänen esittämänsä toimenpide-ehdotukset asiassa tuskin kuitenkaan kantavat kauas:

Quote
Kauppias voi helpottaa heidän elämäänsä ja kertoa näyttävästi, mihin asioihin luomua ostamalla pystyy vaikuttamaan.

Ei kerro kauppias. Jos yrittää kertoa, saatttaa saada vastaansa vastalauseiden myrskyn.  Kauppiaan pitää olla sovussa kaikkien kanssa, myydäkseen. Jos ostaja kertoo näin, kauppias on varmasti ihan samaa mieltä.

Quote
Päivittäistavarakauppojen väkinäisten luomuosastojen tilalle tarvitaan ensimmäinen rohkea kauppias, joka tekee luomusta marketin sisäänvetotuotteen.

Luomuun keskittyneiden pikkukauppojen kohtalo käytännössä osoitti, ettei tästä mitään tule. Eikä yhdellä alehintaisella luomutuotteella mainoksessa kuluttajia kauan petetä.

Quote
Jos kuluttaja kokee, että luomua ostaessaan hän saa rahoilleen vastinetta, hänen valintansa on helppo.

Niin se on. Tuplahintaista samaa tavaraa ei osteta. Ja toivotonta on odottaa, että luomun hinnat olennaisesti laskisivat.

Ala-Siurua lopettaa kirjoituksensa näin:

Quote
Tätä tilaisuutta luomulla ei ole varaa hukata, koska toista samanlaista ei ehkä enää tule.
(lihav. HJ)

Me täällä ajattelemme, tuon lihavoidun tekstin osalta, että kunpa olisikin niin!
« Last Edit: 26.06.13 - klo:06:29 by Heikki Jokipii »

Jarrumies

 • Konkari
 • *****
 • Posts: 719
  • View Profile
Vs: Suomesta "luomumaa"?
« Reply #81 on: 31.05.13 - klo:16:14 »
ProLuomu on julkaissut luomutoimijoiden (ei kuluttajien) keskuudessa tehdyn kyselyn, jonka mukaan alan toiveet luomun kasvusta ovat heikentyneet.

http://proluomu.fi/luomuala-uskoo-yha-kasvuun/

Quote
Viime vuodesta toimialan usko luomumarkkinoiden kolminkertaistamiseen on hieman heikentynyt. Siihen uskoo nyt viidesosa vastaajista, kun viime vuonna kolmasosa piti sitä todennäköisenä. Odotuksista on tingitty etenkin teollisuudessa ja ammattikeittiöissä.

Julkaisussa on vertailua vuoden 2012 ja 2013 käsitysten välillä. Paljon tästä Suomen valtion kustannuksella tehdystä kyselystä ei saa irti. Monet vertailut eivät ole yhteismitallisia. Koko raportti:
http://proluomu.fi/wp-content/uploads/sites/3/2013/05/Luomun-ketjubarometri-2013.pdf

Panisivat rahat kunnon perustilastoinnin laatimiseen alituisten mielipidekyselyjen sijaan.


Jarrumies

 • Konkari
 • *****
 • Posts: 719
  • View Profile
Vs: Suomesta "luomumaa"?
« Reply #82 on: 31.05.13 - klo:23:49 »
ProLuomun sivuilla on nyt uutta tilastoakin. Hyvä. Ja vielä parempi, jos jatkavat tuosta vertailuihinkin luomun ja tavanomaisen välillä.

Luomu Suomessa 2012 -katsaus:
http://proluomu.fi/wp-content/uploads/sites/3/2013/04/Luomu_Suomessa_2012_1904-13.pdf

Luomukotieläintuotannosta on lukuja sivulla 7. Noita en muista ennen nähneeni.
Teurastusmääristä oli luomua 0,8 % vuonna 2012.

Myös ProLuomun toimintakertomus 2012 on ilmestynyt:
http://proluomu.fi/wp-content/uploads/sites/3/2013/05/Pro-Luomu-Toimintakertomus-2012.pdf

Lukekaa ja kommentoikaa.

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 22515
  • View Profile
  • Email
Vs: Suomesta "luomumaa"?
« Reply #83 on: 15.06.13 - klo:06:56 »
"Suomesta luomumaa?" kysyy nyt myös Käytännön Maamies.

Artikkelin ote on, no, käytännöllinen.

Ja vastaus on: ei tule.

Tämä väliotsikko ei voinut olla ilahduttamatta: "Päättäjät hurahtaneita"
« Last Edit: 15.06.13 - klo:07:07 by Heikki Jokipii »

Jarrumies

 • Konkari
 • *****
 • Posts: 719
  • View Profile
Vs: Suomesta "luomumaa"?
« Reply #84 on: 17.06.13 - klo:09:38 »
Iltalehdessä:
ASIANTUNTIJAT: SUOMEN MAABRÄNDITYÖ ON EPÄONNISTUNUT
http://www.iltalehti.fi/uutiset/2013061717159589_uu.shtml?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=uutiskirje
Quote
Maabrändiraportissa annettiin Suomelle yhteensä yli 50 tehtävää. Ne vaihtelivat isovanhempien jakamista käsityöohjeista globaalin talouden ongelman ratkaisuihin. Tehtävien toteutumista ei ole järjestelmällisesti seurattu.

- Meillä ei ole mitään erillistä seurantamekanismia. Olemme kyllä hyödyntäneet raporttia monin tavoin. Työ on nyt vasta todella käynnistymässä, Heino sanoo.

Luomutavoite on kova

Viime toukokuussa Luomuinstituutti avasi ovensa Mikkelissä. Se oli yksi maabrändiraportin luomutavoitteista. Raportissa linjattiin myös, että vuonna 2030 puolet Suomen maataloustuotannosta pitäisi olla luomua. Instituutin johtaja professori Pirjo Siiskonen pitää valtuuskunnan luomutavoitetta kovana.

- Tällä hetkellä olemme sitoutuneet hallituksen nykyiseen tavoitteeseen, jonka mukaan viljelysalasta viidennes olisi luomua vuoteen 2020 mennessä. Se on mahdollista saavuttaa, Siiskonen toteaa.

Brändityötä vetänyt Jorma Ollila ei antanut STT:lle haastattelua aikataulupulaan vedoten. Myöskään eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri Alexander Stubb ei kommentoinut asiaa.

Tuo tavoite, että viljelysalasta on 20 % on luomua vuonna 2020, edellyttää noin 10 prosentin kasvua luomualassa vuosittain. Samalla 10 prosentin kasvuvauhdilla vuonna 2030 luomua olisi noin 50 % alasta. Maabrändiryhmän ehdotushan oli alunperin, että vuonna 2030 luomua olisi 50 % "tuotannosta". MMM ja hallitus sitten tulkitsevat tuon "tuotannon" tarkoittavan pinta-alaa. Ja siis 50 %:n linjalla hallitus on yhä tuon vuoden 2020 välitavoitteen kasvunopeuden perusteella.


Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 22515
  • View Profile
  • Email
Vs: Suomesta "luomumaa"?
« Reply #85 on: 18.06.13 - klo:18:52 »
Todetaan, monessa lehdessä, STT:n uutisen mukaisesti, että

Suomen 300 000 maksanut maabrändi "ei näy missään"

Muissa asioissa ihmettelyn kärki on tässä:

Quote
- Työ ei näy nykyisin missään. Firmojen ja investointien houkuttelu on yksi maabrändin tärkeimmistä asioista, ja tässä Suomi ei ole ollenkaan onnistunut, Rainisto summaa.

Luomun osalta kummasti riittää tällainen näkökulma:

Quote
Instituutin johtaja professori Pirjo Siiskonen pitää valtuuskunnan luomutavoitetta kovana.

- Tällä hetkellä olemme sitoutuneet hallituksen nykyiseen tavoitteeseen, jonka mukaan viljelysalasta viidennes olisi luomua vuoteen 2020 mennessä. Se on mahdollista saavuttaa, Siiskonen toteaa.

Sitä ei lainkaan kysytä, mitä hyötyä Suomelle a) on ollut ja b) voisi olla luomun massiivisesta lisäämisestä. Parantaako se esim. "firmojen ja investointien houkuttelua" tms.?

Arvio tuosta: luultavasti ei pätkääkään. Eli kiusaamme sillä vain itseämme.


PS. "Brändityötä vetänyt Jorma Ollila ei antanut STT:lle haastattelua aikataulupulaan vedoten." Aikataulu on siis varmaan ollut syynä, ettei hän ole meillekään vastannut ... Silloin vielä tiukempi, koska hän ei kerinnyt edes vetoamaan aikatauluunsa, edes sihteerinsä kautta! :)

PS 19.6.2013: Eipä silti. Luin jostain jutun, miten Ranskassa harmiteltiin, miten maasta tulee ulkomaalaisille mieleen vain patonki, punaviini ja Eiffel-torni. Järjestettiin massiivinen imagokampanja, jossa korostettiin mm. Ranskan uusimpia huipputeknologisia saavutuksia. Sitten kyselyillä mitattiin kampanjan vaikutusta. Tulos: Ranskasta tuli kysellyillä mieleen patonki, punaviini ja Eiffel-torni.
« Last Edit: 22.06.13 - klo:10:23 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 22515
  • View Profile
  • Email
Vs: Suomesta "luomumaa"?
« Reply #86 on: 19.06.13 - klo:05:40 »
Unohtui yksi mahdollinen mekanismi, jolla luomutavoite voisi lisätä ulkomaisen rahan kiinnostusta Suomea kohtaan:

"Jos ne on noin hölmöjä, niin ihan varmasti niitä pystyy huijaamaan muutenkin."

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 22515
  • View Profile
  • Email
Vs: Suomesta "luomumaa"?
« Reply #87 on: 22.06.13 - klo:09:47 »
Lapin Kansakin kirjoittaa, että Suomi-kuvan kiillotus jäi pahasti kesken.

Ja iloitsee sitten siitä, että luomutavoitteen edistämisessä on onnistuttu ainakin Mikkelin luomuinstituutin verran.

Mutta todellakin, "kiillottaako" luomu Suomi-kuvaa? Edes tavoitteena, saati sitten (edes osittain) onnistuessaan? Onko asiassa edes tutkimuksia? Vai pelkkää mutu-tietoa? Minun mutuni kun kertoo, että tämä tavoite pikemminkin leimaa suomalaiset suurimman osan silmissä siellä muualla maailmassa parhaimmillaankin vain hieman omituisiksi. Ja negatiivisempikin kuva on mahdollinen (ja perusteltu, viitaten vaikka omavaraisuuden vähenemiseen, ja miten sitten mennään "muiden riisikupeille").

Jarrumies

 • Konkari
 • *****
 • Posts: 719
  • View Profile
Vs: Suomesta "luomumaa"?
« Reply #88 on: 22.06.13 - klo:23:11 »
Hallitus nostaa luomuohjelmansa oikein kärkihankkeekseen:
http://www.mmm.fi/attachments/luomu/6GeZ5BZPA/Luomualan_kehittamisohjelmaFI.pdf

Luomuohjelman sivu 5:
Quote
Luomualan ja lähiruoan kehittämisohjelmien toteuttaminen on eräs hallituksen kärkihankkeista. Ohjelmat
toteutetaan valtiontalouden kehyspäätösten ja valtion talousarvioiden mukaisten määrärahojen puitteissa
käytettävissä olevia voimavaroja kohdentamalla. Uutena panostuksena on erillinen 1,58 miljoonan euron
määräraha vuosina 2012 ‐ 2015 ohjelmien suunnitteluun ja toteuttamiseen.

Quote
Uuteen Manner‐Suomen maaseudun
kehittämisohjelmaan sisältyy luomutuotannon (sekä kasvinviljelyn että eläintuotannon) tukemiseen oma,
ympäristötuesta erillinen järjestelmä
. Tukiehdoissa erityisesti avomaavihannesviljelyn asemaa parannetaan,
jotta voitaisiin paremmin vastata luomuvihannesten kysyntään. Tukiehtoja kehitetään siten, että ne
ohjaavat tuotantoa luomumarkkinoille
. Luomutuotannon kasvaessa varmistetaan käytettävissä olevien
resurssien puitteissa riittävän rahoituksen kohdentaminen luomutukeen.

Luomuohjelman sivu 6:
Quote
Maaseutuelinkeinojen neuvonnassa luomuneuvonnan valtionavustus on noussut noin 0,5 miljoonaan
euroon vuodessa. Luomuneuvonnan osuus kokonaisrahoituksesta on noussut, koska muun neuvonnan
avustuksia on jouduttu leikkaamaan. Valtionapua suuntaamalla ja tuen vaikuttavuutta parantamalla
pyritään muun muassa saamaan aikaan neuvontaorganisaatiossa rakenteellisia uudistuksia
, jolloin
neuvontajärjestöt pystyvät paremmin ja tehokkaammin toteuttamaan tehtäviään. Tämä mahdollistaa myös
paremmin tutkimustiedon jalostamisen ja siirtämisen neuvonnan ja yrittäjien käyttöön. Rahoituskaudella
2014 ‐ 2020 myös Manner‐Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta rahoitetaan maatilojen ja yritysten
neuvontapalveluiden toteuttamista. Tulevalla ohjelmakaudella jäsenvaltioiden on perustettava järjestelmä,
jossa viljelijöille annetaan muun muassa ympäristön kannalta suotuisiin maatalouskäytäntöihin ja luonnon
monimuotoisuuden lisäämiseen liittyvää neuvontaa. Tämä antaa hyvät mahdollisuudet luomuneuvonnan
lisäämiseen.

Rahoja siis ainakin siirrellään luomuneuvontaan muusta neuvonnasta. Ja tukiehtoja muutellaan luomua yhä enemmän suosiviksi. Onkohan myös uutta rahaa tulossa?


Jarrumies

 • Konkari
 • *****
 • Posts: 719
  • View Profile
Vs: Suomesta "luomumaa"?
« Reply #89 on: 05.09.13 - klo:19:58 »

Rahalla saa.

Hallituksen Luomu-ja lähiruokaohjelmista toteutuu ainakin seminaaripuoli. Taas tulossa uusi kierros näitä kiertueita:
https://www.facebook.com/Lahiruokaohjelma?ref=stream&hc_location=stream
Quote
Hallituksen lähiruoka- ja luomuohjelmat, Ruoka-Suomi ja matkailun teemaryhmät, maaseutuverkostoyksikkö ja ProLuomu järjestävät Lähiruokaa ja matkailua -hanketreffikiertueen 4 suuralueella. Lähiruokaa ja matkailua -hanketreffeillä kootaan jo tehtyä kehittämistyötä ja välitetään tuloksia, kohdataan sekä verkotetaan ruoka- ja matkailualan toimijoita. Treffeillä kootaan ja kuullaan ohjelmakauden 2007-2013 tuloksia, saamme viestiä hallituksen lähiruoka- ja luomuohjelmista, tulevasta ohjelmakaudesta 2014-2020 sekä maaseutupoliittisesta kokonaisohjelmasta 2014-2020. Myös ohjelmien keskinäinen linkittyminen ja kytkeytymien toisiinsa tulee esiin. Kohderyhmänä ovat ensisijaisesti hanketoimijat ja alan kehittäjät. Hanketreffien ajat ja paikat: