Author Topic: Puolueet ja luomu  (Read 126984 times)

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25017
    • View Profile
    • Email
Vs: Puolueet ja luomu
« Reply #225 on: 03.06.19 - klo:12:25 »
Ehkäpä hallituksen ohjelman todellinen  sisältö selviää paremmin sitten kun luomuväki (Pro Luomu, Luomuliitto ..) siihen reagoi!  ;D

Jaa-a. Pro Luomu julkaisi heti tällaisen:

Pro Luomu iloitsee hallituksen panostuksista luomuun
Uusi hallitusohjelma sisältää useita luomua kehittäviä ja vahvistavia kirjauksia


No, ehkei useita. Mutta kyllä se niitä sisälsi. Erityisesti, jos uskoo Kottilan tavoin (?), että tuleva luomustrategia vielä vahventaa tavoitteita. Niinhän saattaa käydä, mutta katsotaan nyt.

« Last Edit: 04.06.19 - klo:04:47 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25017
    • View Profile
    • Email
Vs: Puolueet ja luomu
« Reply #226 on: 04.06.19 - klo:04:06 »
Nyt on sitten seurannan alla, syntyykö tästä asiasta kapulanvedon kohdetta hallituksen ja opposition kesken.

Se ei välttämättä ole edellä esiteltyjen puoluekohtaisten kannanottojen valossa kyllä kovin todennäköistä. Ei sen enempää Kokoomus, Perussuomalaiset kuin Kristillisetkään ole juurikaan esittänyt luomulle kriittisiä linjanvetoja. Joitakin satunnaisia kyllä, esim. epäsuorasti niin, että puolue on antanut pää-äänenkannattajassaan tilaa kriittisille puheenvuoroille (kuten Kristillliset meille) tai luomulle kriittisille uutisille (Nykypäivä).

Ehkä tuosta kalliin luomun pakkosyötöstä julkisessa ruokailussa (ks. edellä  03.06.19) voisi jotain riitaa syntyä, jos hallitus sitä kovin voimaperäisesti yrittää. Siitä saattasivat myös koululais- ja nuorisopoliitikot (ja lasten vanhemmat?) vähän pillastua, koska se merkitsee väistämättä myös "ruokalistasuunnittelua", jossa liharuoan osuus vähennetään minimiin, jotta budjeteissa pysytään. Joka muutoinkin tavoitteena esitettiin. Ovatko kaikki nuoret niin ilmastotietoisia, että sen kiljuen omalle kohdalleen hyväksyisivät? Kasvisruoasta on kouluissa Suomen Kuvalehden mukaan jo paljon äänestetty jaloilla.
« Last Edit: 04.06.19 - klo:05:56 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25017
    • View Profile
    • Email
Vs: Puolueet ja luomu
« Reply #227 on: 04.06.19 - klo:06:51 »
Toisaalta, asiat voisivat aina mennä huonomminkin. Saksan hallitusohjelmaan viime vuonna 2018 tuli merkintä pyrkimyksestä säilyttää Saksa GMO-vapaana.

Suomen hallitusohjelmaan ei tullut.
« Last Edit: 04.06.19 - klo:07:08 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25017
    • View Profile
    • Email
Vs: Puolueet ja luomu
« Reply #228 on: 05.06.19 - klo:04:32 »
Hesari spekuloi tänään ihan toisesta asiasta eli ruotsin palauttamisesta pakolliseksi ylioppilaskirjoituksiin, että mahtaako se kuitenkaan toteutua, vaikka se on kirjattu tavoitteena hallitusohjelmaan.

Tässä ei käytetä sanaa tavoite ...

Quote
Lisätään kotimaisten luomutuotteiden osuutta ruuantuotannossa, elintarvikejalostuksessa, kotimaan kulutuksessa ja viennissä.

... mutta yhtälailla haaveellisia tavoitteita nuo kyllä markkinataloudessa ovat.

Koska yksikään hallituksen alainen, sen suoraan määrättävisssä oleva virasto tms. ei tuota ruokaa eikä sitä jalosta. Julkishallinnon hankintoihin voi hallitus vaikuttaa, mutta ei juurikaan kansalaisten ostokäyttäytymiseen. Puhumattakaan muiden maiden ostokäyttäytymisestä (=vienti). Lisäksi juuri kotimaisten luomutuotteiden osuutta on hyvin vaikea avoimessa taloudessa ja EU:n määräysten puitteissa juuri mitenkään valtion edistää.

Ihan saivarteluna: miten muuten lisätään kotimaisten luomutuotteiden osuutta ruuantuotannossa? Eivätkö kaikki täällä tehdyt luomutuotteet ole kotimaisia? Raaka-aineet? Hyljeksitäänkö jatkossa sellaisia tuotteita kuin Suomessa tuotettu luomukahvi tai appelsiineista tms. tehty luomumehu? - Tietysti on vielä se looginen mahdollisuus lisätä tuota osuutta: pyritään vähentämään tavanomaista kotimaista ruoantuotantoa.  ;D

Miten tuo tavoite sitten tarkemmin määritelläänkään, hallitus tarvitsisi nyt äkkiä arvion siitä, mikä on juuri nyt tilanne: mikä on nyt tuonnin osuus luomussa. Eli sen meidän toistuvasti peräänkuuluttamamme tiedon. Se pitäisi Pro Luomun kiitokseksi välittömästi hallitukselle antaa eli kertoa. Ja samalla meille muille.

Vaikka tätä toivetta ei hallitus kyllä pysty täyttämään (Pro Luomu):

Quote
Luomujärjestöt ovat esittäneet, että luomu tuplataan uudella hallituskaudella, [...]

Edellä kerrotuista syistä.
« Last Edit: 05.06.19 - klo:07:33 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25017
    • View Profile
    • Email
Vs: Puolueet ja luomu
« Reply #229 on: 05.06.19 - klo:07:24 »
Ehkä tuosta kalliin luomun pakkosyötöstä julkisessa ruokailussa (ks. edellä  03.06.19) voisi jotain riitaa syntyä, jos hallitus sitä kovin voimaperäisesti yrittää. Siitä saattasivat myös koululais- ja nuorisopoliitikot (ja lasten vanhemmat?) vähän pillastua, koska se merkitsee väistämättä myös "ruokalistasuunnittelua", jossa liharuoan osuus vähennetään minimiin, jotta budjeteissa pysytään.

Tuliko se jo tässä esille?

Terhi Koulumies: Hallitus levittää Helsingin punavihreyttä koko maahan

Quote
Punavihreää sanelupolitiikkaa

Ihmisten elintapojen kontrollointi ulottuu Terhi Koulumiehen mukaan myös ruokailuun, kuten pääkaupungissakin.

– Punavihreille on ollut Helsingissä ominaista pyrkiä sanelemaan, mitä muut ihmiset saavat syödä. Vuonna 2010 kaupunginvaltuusto päätti punavihreiden aloitteesta, että koululaisilta kiellettiin liharuuan syöminen kerran viikossa ja että kasvisruokaa tarjottiin koululaisten ensisijaisena lounasvaihtoehtona joka päivä, Koulumies sanoo.

Kuluvan vuoden aikana punavihreät puolueet vaativat kaupungin virkamiehiä laatimaan ohjelman, jolla maito- ja lihatuotteiden käyttöä vähennetään 50 prosentilla vuoteen 2025 mennessä kaupungin ruokailuissa.

– Se tarkoittaisi maito- ja lihatuotteiden radikaalia vähentämistä muun muassa koululaisilta, päiväkotilapsilta, hoivakotien vanhuksilta ja laitoksissa sekä työpaikkaruokailijoilta. Punavihreät perustelivat päätöstä sillä, että kasvis- ja vegaanruoka on ilmastoystävällisempää ja keskustelussa todettiin, että esimerkiksi hyönteiset voivat olla parempi uusi proteiininlähde lihan tilalle, Terhi Koulumies kirjoittaa.

Antti Rinteen vetämässä hallituksessa ”ilmastoystävällinen ruokapolitiikka” on vahvasti esillä.

Luomua hän ei kyllä tuossa erikseen maininnut. Mutta kyllä kuntien "ohjaamista" käyttämään luomutuotteita (oletettavasti vähäisissä eläintuotehankinnoissaan) voisi myös "sanelupolitiikaksikin" kutsua?
« Last Edit: 05.06.19 - klo:07:43 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25017
    • View Profile
    • Email
Vs: Puolueet ja luomu
« Reply #230 on: 06.06.19 - klo:05:24 »
Uskaltanemme nyt jatkaa tuolla aloitettua poikkeusta ...

Uskaltaisiko nyt poiketa yleislinjastamme, ettei päivänpolitiikkaan puututa? Uskalletaan: saattaisi olla hyvä, jos Leppä jatkaisi.

... ja onnitella Jari Leppää siitä, että hänet edelleen valittiin maa- ja metsätalousministeriksi.

Luonnollisesti luvaten, että edelleen seuraamme tarkkaan hänen toimintaansa tuossa tehtävässään. Muistaen tietysti senkin, että kaikista asioista ei ministeri yksin päätä edes hallinnonalallaan.
« Last Edit: 06.06.19 - klo:07:02 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25017
    • View Profile
    • Email
Vs: Puolueet ja luomu
« Reply #231 on: 06.06.19 - klo:05:43 »
Tällä tavalla Soininvaara houkuttelee kansalaisia tukemaan Vihreitä, mm. vedoten tämän järjestön tieteellisiin linjauksiin geenimuunteluasiassa:

Viite – fiksu tapa liittyä vihreisiin

Quote
Kannattaa huomata esimerkiksi [Viite ry:n periaateohjelman] kanta ydinvoimaan ja geenimanipulointiin.

Tavallaan oikeutetusti, koska Viite ry. lienee tällä hetkellä ainoa puoluejärjestö koko Suomessa, kaikissa puolueissa, joka tuollaisen myönteisen kannan GMO-asiaan on julkisesti ottanut. Mutta kuten on jo täällä todettu:

Valitettavasti vihreissä näillä muutamilla ei ole mitään vaikutusta puolueen kannanottoihin tai toimintaan.


Pankaamme nyt tämä merkille:

Geenimuuntelu käy jos sillä torjutaan nälänhätää, arvioivat vihreiden johtoon pyrkivät
VIHREIDEN JOHTOTEHTÄVIIN pyrkivistä suurin osa hyväksyy geenimuuntelun, jos sillä voidaan torjua nälänhätää ja ilmastonmuutosta


Ja muuttakaamme tarvittaessa edellä mainittua skeptistä kantaamme Vihreisiin.

Sen verran tuohon täytyy kyllä jupista, että jos Suomi pystyy olemaan vaikka soijan suhteen omavarainen, niin epäsuorasti sekin vähentää maailmalla nälänhätää.
« Last Edit: 06.06.19 - klo:07:18 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25017
    • View Profile
    • Email
Vs: Puolueet ja luomu
« Reply #232 on: 23.11.19 - klo:08:19 »
Kun Osmo Soininvaara tässä ehdottaa Vihreän Langan julkaisemisen jatkamista...

Vihreän Langan on jatkettava

... hän ehdottaa mm. tällaisia aiheita (lihav. HJ):

Quote
Tältä istumalta keksin paljon aiheita: sähköauto vastaan vetyauto, akkuteknologian mahdolliset mullistukset, kaupunkien kehitykseen liittyvät uudet tiedot, köyhyys, syntyvyyden alentuminen, luomutuotannon todellinen tai kuviteltu hyvyys, yritysten yhteiskuntavastuu, talouskasvun ja ilmastopolitikan ristiriita, SMR-voimalat...

Geeniteknologiasta voisi pyytää useita vastakkaista kantaa edustavia kirjoittajia kirjoittamaan ja kommentoimaan toistensa juttuja.


Jos joskus (ja ehkä useinkin) olen syyttänyt Soininvaaraa siitä, että hän tarjoaa itseään pitkänsiiman koukkuna (esittäessään puolueen yleislinjasta poikkeavia, kriittisiä näkemyksiä) niin en syytä enää, koska keskustelu Vihreissä näistä (lainauksessa lihavoiduista) kysymyksistä on nyt laajempaa, ja nähdäkseni aitoa ja vilpitöntä totuudenetsintää.

Tai sanotaanko niin, että Suomessa. Saksassa taitaa hyvin doktrinäärinen linja olla yhä vallalla. Siellä on kyllä se sama linja vallalla demareissakin!
« Last Edit: 23.11.19 - klo:10:20 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25017
    • View Profile
    • Email
Vs: Puolueet ja luomu
« Reply #233 on: 14.02.20 - klo:05:26 »
Luomukysymyksessä ei vieläkään näy mitään liikettä, mutta paluu normaaliaikaan, jota nyt halutaan kutsua talviajaksi, näyttää toteutuvan:

Tiukka äänestystulos selvisi: Talviaika sai enemmän kannatusta

Ja symbolisesti se on iso juttu, luomuasiassakin: se osoittaa, että demokratiassa voidaan muuttaa huono päätös,  vaikka sen takana olisikin joskus ollut koko poliittinen kenttä.

Ei se tässäkään etene. Näin asian käsittely on siinäkin saatu jumiin:

Eduskunnassa keskustellaan siirtymisestä pysyvästi kesäaikaan

Kun tuota vääntöä kahden ajan välillä kylliksi jatketaan, joku keksii ehdottaa kompromissina, että vaihdetaan aikaa sopivasti kesken vuotta!  >:(

Mutta ei siinä suhtautumisessa luomuunkaan ole mitään tapahtunut. Olen yrittänyt kyllä etsiä, sekä hallituksen että opposition puolelta. Ei mitään uutta.

Vielä hän on löytämätta:

Wanted! Etsintäkuulutus!
Missä on aktiivipoliitikko, joka uskaltaa julkisesti olla luomua vastaan?


Vaikka tuo etsintäkuulutus on ollut voimassa vuodesta 2011.
« Last Edit: 14.02.20 - klo:06:18 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25017
    • View Profile
    • Email
Vs: Puolueet ja luomu
« Reply #234 on: 26.03.20 - klo:08:00 »
HOK-Elanto kertoo (lihav. HJ):

HOK-ELANNON VAALIT 26.3.-6.4.2020

Quote
Kuluvalla kaudella edustajisto on keskustellut muun muassa tuotteiden pakkaamisen vähentämisestä, kotimaisten lähituottajien vihannesten ja kasvisten hankinnasta, muovipussien käytön tehostamisesta palautusjärjestelmän avulla, luomutuotteiden lisäämisestä ravintoloiden tarjontaan, asiakasviestinnästä ja -palautteista myymälöissä, ruokahävikin vähentämisestä ja sosiaalisesta työllistämisestä.

Varmasti luomusta on muutenkin keskusteltu. Ja meillä on vielä tämäkin kana kynimättä. Ja se on asiakasviestintää.

Mutta juuri nyt vaalikone siellä on väliaikaisesti rikki. No, odotellaan.
« Last Edit: 26.03.20 - klo:08:36 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25017
    • View Profile
    • Email
Vs: Puolueet ja luomu
« Reply #235 on: 30.03.20 - klo:09:04 »
Nyt se vaalikone oli taas avattu. Mutta mitään relevanttia kysymystä luomusta tai sitä sivuavasta asiasta ei siinä ollut. Eli sitä käyttäen en kyllä löytänyt ehdokasta, joka olisi luomukriittinen. Tai luomumyönteinenkään, ei sen puoleen.

Niinpä osuusliikkeeen virkamiesjohto voinee jatkaa luomun suosimista, niinkuin ennenkin, vedoten niihin asiakaskommentteihin (vaikkapa Foodien kautta), joissa lisää luomua on toivottu. Asiakasomistajien tahtoa ei näissä vaaleissa selvitetä. Nyt varmasti puolueilla saattaa olla jotain linjanvetoja. Niin, ja yksittäisillä ehdokkailla tietysti. Heitä on kuitenkin niin turkasen monta, että läpikäynti täällä tuntuu mahdottomalta.
« Last Edit: 30.03.20 - klo:09:16 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25017
    • View Profile
    • Email
Vs: Puolueet ja luomu
« Reply #236 on: 15.06.20 - klo:04:25 »
Pankaamme nyt tämä merkille:

Geenimuuntelu käy jos sillä torjutaan nälänhätää, arvioivat vihreiden johtoon pyrkivät
VIHREIDEN JOHTOTEHTÄVIIN pyrkivistä suurin osa hyväksyy geenimuuntelun, jos sillä voidaan torjua nälänhätää ja ilmastonmuutosta


Ja muuttakaamme tarvittaessa edellä mainittua skeptistä kantaamme Vihreisiin.

Saksan Vihreissä on syntynyt vastaavanlaista liikehdintää:

Haltung zur Gentechnik: Grüne fordern Umdenken

Tuossa saksalaisessakin paperissa viitataan ilmastonmuutokseen syynä, jonka takia uudet linjaukset ovat tarpeen.

Saksassa on huomattu, että muut puolueet, erityisesti SPD hallituksessa, yrittävät olla vihreiden kasvavan kannatuksen pelossa vihreitäkin vihreämpiä. Ja on käymässä niin, että näin ne tulevat edustaneeksi Vihreiden vanhoja kantoja. Ja Vihreät menevätkin modernimmalta puolelta ohi.
« Last Edit: 26.02.21 - klo:03:51 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25017
    • View Profile
    • Email
Vs: Puolueet ja luomu
« Reply #237 on: 20.06.20 - klo:14:47 »
Sama äskeinen englanniksi, jota oletettavasti lukijamme paremmin osaavat:

Despite GMO skepticism, German Green Party may endorse crop gene editing to promote farm sustainability

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25017
    • View Profile
    • Email
Vs: Puolueet ja luomu
« Reply #238 on: 22.06.20 - klo:06:44 »
Twiitti tuohon edelliseen:

****

Ludger Wess
@LudgerWess
·
7t
So while I am very sympathetic with the young greens demanding a science-based approach to gene-edited crops, I don't have any hope for a change as long as hardliners like Renate Künast, Jürgen Trittin, Harald Ebner  and Martin Häusling still have a seat in parliament.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25017
    • View Profile
    • Email
Vs: Puolueet ja luomu
« Reply #239 on: 09.07.20 - klo:06:17 »
Eikä siitä Saksan vihreiden uudesta linjasta sitten mitään tullutkaan:

Green Party defends Europe’s simultaneous ban on gene-edited crops and use of biotech in medicine

Tuo kaksijakoinen linja on ollut jo vuosia tyypillistä koko Euroopan vihreille.

***

Suomen Vihreissä Viite ry:n avauksesta ei ole kuulunut uutta.
« Last Edit: 09.07.20 - klo:09:41 by Heikki Jokipii »